Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Zsary
#2149466
Noorse boskat kerel van mijn ouders, iets ouder dan een jaar, vandaag niet kunnen plassen, kleine beetjes, vaak proberen; blaasfoto en blaas geleegd, PH van 6,5-7 en had al Calciumoxalaat :-\! Dat zijn toch geen hele afwijkende waardes???

Eet KVV lotgering met wat blik erdoor geprakt en veel water, omdat ie het anders niet goed eet, de andere katten wel!

Dierenarts zegt dat dat ook van KVV vlees kan komen. Heeft van dierenarts uiteraard Hills CD brokken meegehad en wat proefzakjes blik, maar buiten dat ik tegen dieetvoer ben, zijn dat toch struvietoplossende dieten bij een te basische PH en niet als het te zuur is?

Help; Wat te doen aan dat te zure mileu op KVV gebied of supplementen?

Ik heb 9 katten op de Lotgering KVV die het er goed op doen, inclusief blaasgruiskat met te basische PH die het er heel goed op doet, maar zit er voor kat met te zuur milieu dan te veel calcium in KVV of snap ik er dan weer niets van???
Laatst gewijzigd door Zsary op za 29 okt 2011, 17:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2149610
Dit stukje komt voor in een bericht van Flin in het topic over het effect van dieet op blaasgruis (http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 73.30.html):

Calcium oxalate crystals: a type of urolith consisting of , uh, calcium oxalate,
also commonly abbreviated as CaOx. CaOx forms in acidic urine, unlike struvite crystals, and are not particularly responsive to dietary therapy. If you have a cat with CaOx problems, surgery is the only way to remove the uroliths. CaOx hits older cats (which makes sense, since older cats are more prone to metabolic acidosis, which in turn strips calcium from their bones, thus making the saturation of calcium salts in the pee more likely). Genetics can also predispose a cat to CaOx formation, because Persians and their outcrosses (like Himalayans) are more likely to suffer from these crystals than the general population of kitty cats.


For a long time, researchers concentrated on eliminating struvite urolithiasis, and based on their results, they suspected excess magnesium in cat food and food that predisposed cats to form alkaline urine (more on what makes urine acid or alkaline later) were the primary culprits.
And sure enough, reducing the amount of magnesium in the food and adding urinary acidifiers helped manage the problem. Unexpectedly, though, the number of cats with calcium oxalate uroliths started increasing, until they're now as common (if not slightly more common) as struvite. This makes sense for various reasons:

- Magnesium inhibits the formation of CaOx uroliths. Cutting down on the amount of magnesium in the food meant there were fewer CaOx inihibitors.
- CaOx forms in acidic urine.
- Most cats with urolith problems eat significant amounts of dry food. Because cats evolved as desert animals and are used to deriving much of their water from their food (which is typically 60-75% moisture), their thirst instinct is pretty shitty.
As a consequence, cats eating only dry food will receive only 50% of the total water compared to cats eating only canned food (assuming both types of food contain the same number of calories).

Drinking insufficient water means that the urine tends to be more concentrated.
And if you remember your high school science classes, less water means it takes much less solute to achieve the saturation point and form precipitate.
(If you remember the rest of your science class, you'll remember that heat, agitation and pH can also affect solubility and therefore saturation.)
In plain terms: more concentrated pee = higher likelihood of urolith saturation = higher likelihood of urolith precipitation and formation.



Ik weet niet of je er conclusies uit kan trekken, maar wat ik ervan zou maken is dat het in de eerste plaats genetische aanleg kan zijn. Het hoeft dus niet door het vers voer te komen...
Wat je eraan kan doen? Aangezien magnesium de vorming tegengaat, kan extra magnesium misschien helpen? Maar ik weet het niet, en ik weet niet in hoeverre dat veilig is. Dus ik zou zeker met ervaren mensen overleggen en afwachten wat andere vers voerders hiervan vinden...
Misschien heeft iemand anders tips?
Gebruikersavatar
Door koekje
#2149616
De pH-waarde is goed (6,5 is gemiddeld en wat deze moet wezen). Oxalaat is bij mijn weten ook niet op te lossen door dieet of andere dingen, alleen operatief. Je naar huis laten sturen met alleen wat dieetvoer is geen adequate oplossing en als de kater straks echt helemaal verstopt zit (en dat risico is zeker aanwezig met een blaaskater, laat staan als het ook nog eens geen oplosbare stenen als struviet zijn), is het einde kat helaas.

Ik denk dat je de oorzaak ook ergens moet zoeken in de zin van een aangeboren afwijking of erfelijke aandoening, zeker ook omdat hij nog zo jong is. Ik zou de fokker inlichten/waarschuwen en stamboom napluizen op meer van dat soort zaken. Hopelijk is de fokker welwillend met informatie geven en wil deze ook wat onderzoek doen. De kans blijft zeker aanwezig dat er nooit een duidelijke oorzaak gevonden kan worden en de oxalaatstenen dus idiopatisch blijven.
Door flin
#2149840
Zsary schreef: Noorse boskat kerel van mijn ouders, iets ouder dan een jaar, vandaag niet kunnen plassen, kleine beetjes, vaak proberen; blaasfoto en blaas geleegd, PH van 6,5-7 en had al Calciumoxalaat :-\! Dat zijn toch geen hele afwijkende waardes???

Eet KVV lotgering met wat blik erdoor geprakt en veel water, omdat ie het anders niet goed eet, de andere katten wel!

Dierenarts zegt dat dat ook van KVV vlees kan komen. Heeft van dierenarts uiteraard Hills CD brokken meegehad en wat proefzakjes blik, maar buiten dat ik tegen dieetvoer ben, zijn dat toch struvietoplossende dieten bij een te basische PH en niet als het te zuur is?

Help; Wat te doen aan dat te zure mileu op KVV gebied of supplementen?

Ik heb 9 katten op de Lotgering KVV die het er goed op doen, inclusief blaasgruiskat met te basische PH die het er heel goed op doet, maar zit er voor kat met te zuur milieu dan te veel calcium in KVV of snap ik er dan weer niets van???
Ohw bah, wat een naar verhaal,

'k denk dat je weet waar je 't over hebt (niet iedereen begrijpt 't verschil tussen de stenen )




maarrrr, weet wel heel zeker waar t om gaat, laat t uitzoeken(!!!):


Verschillende vormen van blaasgruis:

1 Stenen die bestaan uit struviet-kristallen zijn de meest voorkomende stenen bij honden en katten. Struviet is een stof die is samengesteld uit magnesium, fosfor en ammonium. Struvietkristallen ontstaan als de urine hoge gehaltes bevat aan magnesium en fosfor en de pH-waarde van de urine van uw huisdier te hoog is zodat deze alkalisch wordt.

2 Stenen die bestaan uit calciumoxalaat-kristallen ontstaan als er in de urine hoge gehaltes aan calcium en oxalaat aanwezig zijn. Calciumoxalaatstenen die eenmaal zijn gevormd kunnen niet worden opgelost. In dit geval moet er een operatieve ingreep plaatsvinden.

3 Uraat-stenen komen niet frequent voor. Zij worden met name aangetroffen bij sommige rassen (b.v. Dalmatiërs) of huisdieren met een afwijkende leverfunctie. Ammoniumuraat wordt gevormd wanneer de concentraties aan uraat en ammonium in de urinewegen hoog zijn en de urine zuur is.

4 Cystine-kristallen en -stenen worden alleen aangetroffen bij sommige rassen. Deze kristallen worden gevormd in zure urine met hoge concentraties aan cystine.
~
Door flin
#2149855
Calcium oxalaat dihydraat                                                               
ca-ox. dihydraatCalciumoxalaat dihydraat kristallen worden doorgaans gezien als kleurloze vierkanten waarvan de hoeken zijn verbonden door kruisende lijnen (die lijken op een envelop). Ze kunnen voorkomen in urine van elke pH. De kristallen variëren in omvang, van heel groot tot heel klein.
In sommige gevallen, kan een groot aantal kleine oxalaten  worden weergegeven als amorf, tenzij onderzocht bij een hoge vergrotingsfactor. Deze kristallen worden vaak gezien in normale urine van paarden en vee.

Ze komen minder vaak voor in de normale honden en katten urines.
Urolithiasis vanwege calciumoxalaat is gemeld bij zowel honden en katten.

In sommige gevallen komen zij secundair voor bij abnormale calcium (verhoogde) uitscheiding als gevolg van aandoeningen van calcium metabolisme (bijv. hyperparathyroidie).

Mini Schnauzers hebben vaak calciumoxalaat urolithiasis.
Calciumoxalaat dihydraat kristallen kunnen ook worden gezien in gevallen van ethyleenglycol intoxicatie.
Als ze worden gezien in grote aantallen in de urine van een hond of kat met acuut nierfalen, moet rekening worden gehouden met deze diagnose.

Afbeelding

http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedi ... allen.aspx
Door Zsary
#2150109
Dank, dank, dank voor alle reacties en artikelen! (Magnesium tekort is nieuwe info voor mij, interessant!)

Ik blijf het vreemd vinden, omdat ik de PH waarde niet afwijkend vind!
Denk dat ik maandag toch de dierenarts van mijn ouders nog een keer terug bel met een lijstje specifiekere vragen. Zeiden gister tegen me dat de PH waardes niet altijd overeen komen met aangetroffen gruis soorten.

Maaaaaaaaar... hoe maakt een dierenarts het onderscheid tussen de calciumsoorten? Nog voordat er stenen gevormd zijn dus!! Of het dus om calcium gaat dat neer kan gaan slaan tot struviet of dat het om calcium gaat dat zich tot calciumoxalaat gaat ontwikkelen? Aangezien de PH waardes normaal zijn! Is dit onder de microsoop ook al te bepalen dan?
(Om goed beslagen te ijs vragen te kunnen gaan stellen!)



http://www.shaweca.nl/html/help_mijn_ka ... gruis.html :
Oxalaatdieet.
Het is aan te raden het calciumgehalte in de voeding laag houden. Wil je rauw gaan voeren dan kun je ook het beste botten voeren van kleine diersoorten (net als bij een nierdieet) zoals alle botten van gevogelte (eend,kip,parelhoen,kwartel,fazant, duif, konijn etc.)
Het KVV-merk “Bandit” heeft een speciale versie op de markt voor katten met blaasproblemen.
Geen enkel dieet zal echter oxalaatstenen oplossen! Dan is er écht chirurgie nodig, met dan dààrna wel een aangepast dieet.


En wat vinden jullie van onderstaande info. Hier wordt beweerd dat alle gruis op lost en ook preventief gegeven kan worden, wat vinden jullie hiervan? Zie deze site net voor het eerst, zijn voorstander van rauw, maar hoe kan 1 zelfde product problemen bij te basisch en tevens te zuur optimaliseren en oplossen???
http://www.blaasgruis.nl/blaasgruis.html
Door flin
#2150130
aan de kristallen kun je zien om welke vorm t gaat (elke kristal heeft zo z'n specifieke vorm)
onder de microscoop dus

zonder kristallen zal 't 'gewoon' om een blaasontsteking gaan ( daar kunnen dan weer struviet kristallen zich in vormen, omdat de ph verhoogt)
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2150137
Ik heb al goede verhalen gehoord van Eurologist.  Ken mensen die een kat met steeds weerkerende blaasontstekingen daarmee behandelen en het lijkt aan te slaan.
Maar ik weet er eigenlijk te weinig van om er iets grondig over te kunnen zeggen.
Ik denk wel niet dat het met verzuren of verbasischen werkt, maar op een andere manier, maar ik weet het dus niet. 

Ik geloof niet dat het de kristallen kan oplossen.  Misschien als ondersteuning voor de blaas achteraf, dat zou ik wel kunnen volgen.
Door Zsary
#2151191
DA weer terug gebeld, eerst in een zinloze discussie gegaan over Hills, omdat ze een oxalaatkat Hills CD meegeven, dat gericht is op het oplossen van struviet en ook extra verzuurders bevat, voor mijn ouders niet zo belangrijk, hij eet het toch niet en eet nu gewoon zijn vlees met hoop water, maar voor andere mensen in de praktijk met brokvoerkatten misschien wel.

Nogmaals gevraagd wat ze nu precies onder microscoop hebben gezien, het antwoord was dit keer;  Oxalaat EN Struviet, waarbij Oxalaat de overhand had. Een gecombineerd probleem nu! Het wordt steeds ingewikkelder!
Gebruikersavatar
Door koekje
#2151195
Ik denk dat het verstandig kan zijn een andere (en meer kundige) DA op te zoeken, mogelijk een specialist. Helaas zijn de meeste naar mijn idee niet pro-vers.
Hij moet geopereerd worden om de oxalaatstenen te verwijderen. Als dat gebeurd is, mogelijk zijn voer wat extra verzuren om de struviet op te lossen en daarbij de ph-waarde in de gaten houden.
Door Envie
#2151927
Zou als t even kan bij dit complexe probleem ook zeker een pro-vers dierenarts gaan zoeken.
Denk hoe eerder hoe beter!!!
Veel succes hoor.
Door qlimax1
#2167488
koekje schreef:
Hij moet geopereerd worden om de oxalaatstenen te verwijderen.
Kleine reactie hierop: een kat die oxalaat in de urine heeft, heeft niet meteen oxalaatstenen. Als je er vroeg bij bent, kan het zo zijn dat er zich nog niets gevormd heeft.
De vraag is dus: zijn er stenen gezien op de foto? Of is er alleen oxalaat in de urine gevonden onder de microscoop?
Door Zsary
#2268696
Nog even een late reactie met hoe het nu is afgelopen.
Hij is op de Urologist gezet en eet deels vers, het is een drama eter, slecht op vers te houden, alle trucken en mengsels uit de kast getrokken, eet het een poosje en stopt dan gewoon keihard met eten, moet dan zelfs geen kipfilet meer.
Ik heb er verdorie 7 die ik om heb kunnen zetten en die jonge boskat van mijn ouders is zooo moeilijk.
Nu gaat ie op de Urologist wel heel goed gelukkig.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door