Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2261371
Soof is de laatste tijd in rap tempo enorm afgevallen. Het  begon rond kerst een beetje op te vallen, maar toen had ze ook een paar dagen last van diarree en, iets later, misselijkheid als gevolg van de biefstuk van het kerstdiner. Ik heb langzaam haar dosering voer (KVV) verhoogd, maar het lukte niet om er iets aan te krijgen. Soof woog altijd rond de 16 kilo, nu nog 11,7. Al geef ik haar 700 gram KVV per dag en extratjes tussendoor, ik krijg er niets aan. Er is dus duidelijk íets niet goed.

Soof heeft al van jongsafaan maagklachten. Aanvallen van enorme misselijkheid (zonder braken). We hebben alles geprobeerd qua voer, medicatie (regulier en alternatief), maar een duidelijke oorzaak anders dan 'ideopatisch gedoe' is daar niet uit gekomen. Een endoscopie heeft ook niets uitgewezen. Sinds 1,5 jaar staat Soof dus op 0,5 tabletje Prednison per dag en sindsdien heeft ze geen enkele aanval meer gehad.

Diarree heeft ze over het algemeen niet. Als ze teveel restjes van Arie (die strooit nogal met zijn eten) heeft gesnoept, dan heeft ze wel eens een dagje diarree, ook wel met wat slijm...maar in de regel is haar poep gewoon goed en hard. Ze heeft enórme eetlust, ook door de Prednison natuurlijk, maar hoeveel ze ook eet; ze komt niet aan. Ze is ontwormd. Eerst 'normaal' en ook met Panacur.

Haar bloed is getest en hier kwam niet heel veel geks uit, behalve een (iets) verlaagde eiwitwaarde. Afgelopen week hebben we een echo laten maken, en alles zag er prima uit; geen gekke tumoren of andere afwijkingen. Hartklachten lijkt ze ook niet te hebben. Ze is niet hijgerig en haar conditie is verder prima.

De dierenarts denkt nu aan PLE en heeft ons doorverwezen naar de specialist. Dat gaan we dus nu onderzoeken.

Maar is er íemand bij wie dit bekend in de oren klinkt? Veel eten, toch afvallen, licht ondermaatse eiwitwaardes maar geen diarree?
#2261480
hmm klinkt niet lekker en ik vind van 16 kilo naar 11 wel een behoorlijke vermindering, 5 kilo op een beer is geen reden tot zorg, maar dat is 33% op een Soof. Ze heeft eetlust en is levenslustig haal ik uit jouw verhaal. Ik zou bijna denken aan iets aan de schildklier. Is die ook volledig meegenomen in het bloedonderzoek (daar je ook al een echo hebt gehad denk ik het wel). Prednison maakt normaal juist dikker, maar Soof is een bijzonder geval, dus waarom niet afvallen. En 700 gram KVV voor een hond van 12 kilo is ook wel heel veel, als Foppe dat zou eten werd die moddervet (en die weegt iets in de 30 kilo). Hoeveel kvv kreeg Soof eerder?
#2261497
kira schreef: hmm klinkt niet lekker en ik vind van 16 kilo naar 11 wel een behoorlijke vermindering, 5 kilo op een beer is geen reden tot zorg, maar dat is 33% op een Soof. Ze heeft eetlust en is levenslustig haal ik uit jouw verhaal. Ik zou bijna denken aan iets aan de schildklier. Is die ook volledig meegenomen in het bloedonderzoek (daar je ook al een echo hebt gehad denk ik het wel). Prednison maakt normaal juist dikker, maar Soof is een bijzonder geval, dus waarom niet afvallen. En 700 gram KVV voor een hond van 12 kilo is ook wel heel veel, als Foppe dat zou eten werd die moddervet (en die weegt iets in de 30 kilo). Hoeveel kvv kreeg Soof eerder?
Schildklier, lever, nieren...eigenlijk alle bloedwaardes die relevant kunnen zijn, zijn volgens mij onderzocht. En haar organen zagen er stuk voor stuk, ook de lever, keurig uit op de echo.

Ik schat dat Soof normaliter zo'n 300-400 gram per dag at. En als ze tijdelijk iets meer at, bijvoorbeeld omdat ze bij mijn moeder ging logeren die iedere avond een boterhammetje en een pensstaafje geeft, dan zag je dat direct. Nu dus niet.
#2261538
kira schreef: Dus eigenlijk weet de dierenarts het ook niet?
Soof is toch ook nog niet zo heel erg oud? Ben je veranderd van KVV? Of is de samenstelling van de KVV gewijzigd? Suiker is ook onderzocht? Mensen kunnen daar ook erg van afvallen.
De dierenarts weet het ook niet goed meer nee, behalve dan dat ze eiwit zou kunnen lekke via haar darmen. Volgens mij is dat PLE...maar wat ik me afvraag is of daar niet meer diarree aan te pas moet komen.

Soof is ruim 7, maar heeft wel van jongsafaan last van haar maag. Ze is niet van KVV veranderd, krijgt Carnibest en Rodi. Suiker was ook in orde...
#2261550
Zag er volgens mij ook goed uit.

Ik weet alle bloedwaardes niet uit mijn hoofd, maar neem toch aan dat de DA alle mogelijk relevanten dingen heeft onderzocht. Alleen dat eiwitgehalte was te laag. En op de buikecho zag alles er netjes uit...
#2261551
geer schreef: De dierenarts weet het ook niet goed meer nee, behalve dan dat ze eiwit zou kunnen lekke via haar darmen. Volgens mij is dat PLE...maar wat ik me afvraag is of daar niet meer diarree aan te pas moet komen.

Soof is ruim 7, maar heeft wel van jongsafaan last van haar maag. Ze is niet van KVV veranderd, krijgt Carnibest en Rodi. Suiker was ook in orde...
Volgens mij is het met PLE zo dat ze eerst diarree krijgen, door de diarree kunnen ze geen eiwit meer opnemen en daardoor blijven problemen en worden ze ontzettend mager. Ik zit zelf te denken aan pancreas als ik dit lees. Kalin was ook brood en broodmager en veel ontlasting, alles wat je haar gaf at ze op. Ze kon wel 10x zoveel op en bleef mager.
Door Martine-Tom
#2261558
geer schreef: Zag er volgens mij ook goed uit.

Ik weet alle bloedwaardes niet uit mijn hoofd, maar neem toch aan dat de DA alle mogelijk relevanten dingen heeft onderzocht. Alleen dat eiwitgehalte was te laag. En op de buikecho zag alles er netjes uit...
Pancreas moet specifiek op getest worden. Meestal komt het met diarree of in elk geval afwijkende ontlasting maar dat hoeft niet.
Er word vaak aan voorbij gegaan (en ik heb toevallig 2 pancreaskatten dus bij alles wat erop lijkt denk ik daar aan ;-)) Is de echo nuchter gedaan?

Vraag het gewoon even na of het getest is  :)
Door Martine-Tom
#2261560
kira schreef: Pancreas krijg je toch dunne ontlasting van? En ze heeft goede poep.
Kan wel maar is niet doorslaggevend, meestal krijgen ze er idd dunne of minimaal geelachtige poep van...maar het hoeft niet perse  :)
#2261572
kira schreef: Op de site van WHG staat wel veel info, ook dat er dieren zijn waarbij je geen diarree ziet en er wel PLE is. Ook wordt als oorzaak het hart genoemd. Is het hart ook onderzocht?
Nog niet met een echo. Enkel door te luisteren en symptomen uit te vragen. Ze is niet hijgerig, hoesterig of kortademig. Haar conditie is verder ook goed.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door