Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Zsary
#2260233
Help! Wie wil er met mij mee denken?!?!

Ik had 9 katten, nu nog 7 en als het zo door gaat straks 6 of nog minder!

Mijn ijzersterke witte kruising pers ijsbeer (korte dikke vacht normale snuit), 9 jaar in paar uur dood;
- Braakt om 3 uur snachts 1 x onder bed, alleen water, maar vrij veel water, heeft dus kort daarvoor veel gedronken blijkbaar, maar niets geks aan haar te zien of merken.
- Half 5 klagelijk mauwen, ik ga uit bed om te kijken waarom, ligt in shocktoestand (lage temp en pols) naast radiator, kan zelf niet meer staan.
- Ingeladen en naar spoedkliniek in reismand vol kruiken, want het vriest en ze is in schock.
- Vinden haar daar ook benauwd, gaat couveuse in met zuurstof, langzaam opwarmen, kijken of ze uit schock te halen is, durven geen intaveneus infuus aan te leggen vanwege benauwdheid, bang voor overspoelen, eerst thorax foto, alles op foto in orde, geen afwijkingen longen hart prachtig en leggen intraveneus infuus aan om circulatie om gang te brengen ivm shock.
- Uitgebreid bloedonderzoek gedaan, alle waardes volledig normaal en gezond, compleet geen afwijkingen te vinden. Heeeel ietje minder rode bloedcellen, maar niet noemenswaardig!
- Ze is verder in goede voedingstoestand, mooie gezonde dikke vacht zonder openstaande happen zoals je wel eens ziet bij oudere katten of katten met nierfalen en ze is niet gedehydreerd!!!
- 10:00 Klinisch lijkt ze iets op te knappen, staat op en draait zich om, kijkt af en toe op, maar lichaamstemp komt bijna niet omhoog, HF wel ietsje.
- Willen buikecho, bang iets over hoofd te zien waardoor ze niet snel genoeg uit shocktoestand komt en waardoor ze achteruit lijft gaan. Buik voelt echter zacht en normaal gevulde darmen.
- 11:30 Ze stort in vliegt achteruit en binnen een kwartier is ze dood.
- Ze begrijpen er allemaal niets van! Laat staan dat ik het begrijp.
- Ik had pekel aangedragen, ivm met de vorst en katten buiten komen en binnen hun poten schoon likken/wassen, maar dan moest natrium verhoogt zijn. Vergiftigde muis dan, dan treden er vaak stollingproblemen op, was ook niet geval.


- Heb haar door laten sturen naar Utrecht voor sectie.
- Macroscopisch niets afwijkends en geen doodsoorzaak gevonden.
- Nu volgt Microscopisch, dat duurt enkele weken voor uitslag.
- Onderzoek op gif is onbetaalbaar, omdat er duizenden gifstoffen zijn en je betaald per gifstof en als je geen gifstof suggestie kan aandragen waar ze op moeten zoeken kunnen ze er weinig mee.


Paar weken terug verloor ik de 12 jarige moeder van deze poes, een medium neus (oud type) wit klein persje. Vrijwel zelfde vage verhaal en vage klachten, echter wel een HF van 240 bij de dierenarts en braakte meer en was wel heel iets gedehydreerd, ik was haar iets langzamer, maar toch in anderhalve dag kwijt.

Doodziek ben ik van het verlies van deze 2 (en helemaal blut ook;-) )

Nu een week na de dood van dochter, is mijn rode Europese korthaar niet goed en niet zichzelf.
Heb meteen uitgebreid bloedonderzoek laten doen en alleen kreat waarde ietsje verhoogd, ureum niet en niet echt nierfalen te noemen, daarnaast is er wat spierschade te zien in het bloed. Deze waarde is ook verhoogd als je spierpijn hebt na trainen of wanneer je een injectie in de spier hebt gekregen, is dus niet zoveel van te zeggen. Verder alle waardes goed, maar hij eet niet goed en is stil en is een fractie gedehydreerd. We kiezen ervoor hem een paar keer om de dag vocht toe te dienen, dit doe ik zelf thuis met infuusje en zet even al mijn vers vlees principes opzij, zolang ie maar eet, maakt me niet uit wat. Ik voer hem AD en Convalescene support bij met spuitje 2 x daags 30a40 cc en als ie overdag zelf niet lekker eet s'middags ook nog een beetje, hij pakt verder wat kipfilet aan, als ik biefstuk heb, wil hij zeurend naast mijn bord ook en snijd ik het middelste rauwe vlees eruit voor m. Wil wat Biofood brokjes en af en toe eet ie ook wat KVV.

Vandaag begon ook de Maincoon te spugen en ligt de hele dag al te pitten.

Ik geloof dat ik niet goed wordt.

Wat is hier in godsnaam aan de hand????????

Al mijn katten eten KVV van Lotgering, mijn man vind dat ik het vlees moet laten testen, heb het vlees eens meegenomen naar een mesoloog om door te laten meten, het was toen goed, maar weet niet of dat objectief is. Kun je vlees ergens laten testen? is vlees ook niet steeds verschillend? Iedere koe is anders lijkt me!

Verder krijgen de katten die dat willen kuikens, een aantal vangen muizen en eten mee van de prooidieren die we voor onze roofvogels en uilen hebben; duif, konijn, gans..
De rode EK eet alleen de KVV, krijgt extra kip als snack, maar wil geen prooidieren.
De katten krijgen s'avond met z'n allen een handje biofood brokjes over de vloer, gewoon omdat ik wil dat ze dan allemaal binnen komen en dat dan een handige vaste prik lok actie is.

Zoveel katten op de Barfmenu, All animal, Bandit, of Carnibest is te duur, ik heb nu wel 10 kilo van al deze merken wat gehaald om te kijken wat ze lekker vinden en het eens tussendoor of bij de Lotgering te geven.

Wie oh wie snapt hier meer van dan de specialisten, pathologie en ik?!?!?!?
#2260347
Veel sterkte ermee, wat een horror!

Medisch gaat het mijn pet boven. De enige dingen die in mij opkomen zijn pkd, iets anders erfelijk op die manier (hcm ofzo), vergiftiging door pekel (aan het verhaal te lezen dus niet), andere vergiftiging (wat dus niet uit te zoeken valt) of antivries gedronken.
Een kat is niet geneigd vlees te eten wat niet meer goed is. En als ze dat per ongeluk toch binnenkrijgen, kotsen ze dat snel weer uit. Mocht er een batch kvv niet goed zijn, zullen er landelijk of in de omgeving meer van zulke gevallen opduiken en ik heb ze niet gehoord. Afwijkend vlees geeft volgens mij ook andere symptomen.
Door Borke
#2260391
Kijk eens bij dit topic uit 2009:
Lola ernstig ziek - ook vergiftiging

In 2009 hadden wij nog 3 Maine Coon poezen.
Eerst werd Cheri zeer ernstig ziek, nooit achterhaalt wat het was, overleden
2 wk later werd Lola net zo ziek, vergelijkbare bloedwaardes.
Bij bloedonderzoek bleek Haley dezelfde waardes te hebben, toonde zich totaal niet ziek, maar is wel mee behandeld.
Beide dames verkeren nu nog steeds in uitstekende conditie en we hebben nooit kunnen achterhalen wat de oorzaak was...

Bovenstaand een hele korte samenvatting, zoek het topic op en je vind uitgebreid verslag, ook een link naar het verhaal an Cheri.
De dood van Cheri was hartverscheurend, ze gilde het uit :'(

Mijn advies is laat een DA zsm bloedonderzoek doen van al je katten!

Met dank aan koekje die me op deze vraag attendeerde :-*
#2260497
Wat heftig! Geen FIP/auto immuun verdachte?
Als alle katten het hebben, zou ik toch denken aan vergiftiging of een eng virus zoals kattenziekte.

Ik zou je katten nu wél binnen houden. Ik vind pekelvergiftiging ook een mogelijkheid [maar blijkbaar waren die waardes niet daar naar. Weet wel dat ik hier nog een topic tegen kwam over zoutvergiftiging [dat was naar aanleiding van honden die iets raars hadden gegeten en zout kregen toegediend om te braken].

Lotgering is overigens niet het beste voer om over brokken maar te zwijgen. Ik heb er 7 maar vind CB toch nog altijd betaalbaarder dan brokken ;)
Overigens, als je groot kan inkopen [of samen kan bestellen met anderen] kan je tot een kiloprijszakken van 3,75 voor CB [dat scheelt al veeeel]
#2260701
Wat vreselijk dit te lezen!! Ik proef je inmaakt, onbegrip en vreselijke paniek!
Het is zo moeilijk om je vanaf zo'n monitor advies te geven of mee te denken.
Het enige dat in mij op komt is vergiftiging. Door de kou hebben mensen meer antivries / koelvloeistof nodig en kunnen hiermee misschien geknoeid hebben. Katten schijnen dit erg lekker te vinden....... maar het is heel erg giftig. Verder kan ik niet zo goed overzien wat het nog meer zou kunnen zijn. Ik wil je laten weten dat ik met je mee leef en aan je denk! Dit is zo veel, allemaal totaal niet te bevatten, het gebeurd al kan je er niet bij. Ik wil je heel veel sterkte toe wensen!! Dikke knuffel! Linda
Door Zsary
#2260949
Ontzettend bedankt voor al jullie vreselijk lieve lieve lieve berichten en medeleven, begrip, knuffels, meedenkerij, suggesties, ideeen en tips.

Ik ga ook maandag het gifcentrum nog eens bellen over antivries en daarna pathologie die nu microscopisch aan de gang gaan ook nog eens bellen om dat aan te dragen. Bij pekel zou je naast verhoogd natrium in bloed ook een soort versnelt vochtverbruik en dus langzame dehydratie moeten zien, waardoor ze ook weer veel gaan drinken lijkt me. Het gekke is dat mijn katten deze vorst in echte radiator katten veranderde omdat hier in het open landschap met die oostenwind de gevoelstemp buiten ondragelijk was en de katten er ook voor kozen lekker binnen bij de radiator te blijven en op de bak te gaan, zelfs de katten die nooit op de bak gaan en altijd in het land plassen en poepen gingen nu op de bak en bleven lekker binnen.

God dank gaat de rode goed vooruit en lijkt hoe langer hoe meer zichzelf te worden, maar laat ik niet te vroeg juichen. De maincoon die gister niet goed was en ging spugen en echt geen trek had, is vandaag weer levendig en eet weer goed. Ik houdt ze scherp in de gaten, dit gaat me niet weer gebeuren al kon ik er 2 x niets aan veranderen en had niets anders kunnen doen het te voorkomen, had ik dat maar gekund!
Laatst gewijzigd door Zsary op za 18 feb 2012, 14:29, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Zsary
#2460786
_____________________________________________________________________________________
Naam      : Wit
Diersoort : Kat
Ras      : Kruising Kat
Geb. dat. : 08-02-2004
                               


Rel. code : 87868
Aanvrager : DKL Amsterdam Noord                Ordernr.  : 3120209047
Clinicus  : I. van Hauwe                        Afn.datum : 09-02-2012
Faxnr    : 00207400669
_____________________________________________________________________________________
                                                                           

Algemene gegevens    :
Sectie                      Cosmetische Sectie                             
Datum gestorven      :    08.02.2012                                     

Klinische gegevens  :


Anamnese      :    4/5 februari 2012 niet willen                 
                            eten/teruggetrokken.                           
                            6/2 bij eigen dierenarts lichamelijk onderzoek 
                            geen bijzonderheden.                           
                            Die dag thuis spontaan gegeten.               
                            8/2 nacht snelle ademhaling, extreem sloom,   
                            veel water gebraakt (met licht rose           
                            bijmenging). Klagelijk miauwen.               
                            8/2 6.00 uur in shock binnengekomen, om 12.00 
                            uur overleden.                                 
                          Cosmetische sectie + retour eigenaar.         
Klinische diagnose    :    Shock, dyspneu, oorzaak niet gevonden         
                                      (bloedonderzoek incl. bloedgassen normaal).   
Vraagstelling            :    Oorzaak? Eigenaar vermoedt vergiftiging. Wat   
                                      zijn de mogelijkheden om dit te onderzoeken?   

Ingezonden Materialen:    Niet gespec.


Conclusie        :    Long: multifocaal aanweizigheid van geringe   
                            aantallen heart failure cells                 
                            Lever: acute matige centrolobulaire           
                            hepatocellulaire degeneratie, necrose  en     
                            verlies.                                       
                                                                           
                            De belangrijkste bevindingen in dit dier zijn 
                            de heart failure cellen in de longen en de     
                            centrolobulaire hepatocellulaire necrose.     
                            Beiden duiden er als eerste op dat het dier is 
                            overleden aan hartfalen.                       
                                                                           
                            Centrolobulaire hepatocellulaire necrose kan   
                            ook het gevolg zijn van een intoxicatie, hoewel
                            in deze kat , door de aanwezigheid van heart   
                            failure cellen dit niet erg waarschijnlijk is. 
                            Mocht u desondanks geïnteresseerd zijn in     
                            toxicologisch onderzoek dan kunt u binnen 6   
                            weken contact opnemen met onze                 
                            patiëntenadministratie ( [email protected]). Hieraan 
                            zijn extra kosten verbonden.                   
Macroscopie  :    De volwassen vrouwelijke kat van 2.9 kg had   
                            matige post-mortale veranderingen. Het betrof 
                            een cosmetistische sectie.                     
                            Uitwendig, extremiteiten, algemeen: overmatige 
                            voedingstoestand                               
                            Thorax: De longen waren matig samengevallen en 
                            bont rood-roze gekleurd. Op sneevlakte was er 
                            een geringe hoeveelheid wit schuim in de       
                            bronchi (alveolair oedeem).                   
                            Abdomen: De lever had een diffuse zonale       
                            tekening. De maag was gering gevuld met een   
                            bruine vloeibare inhoud. De dunne darmen waren 
                            gevuld met gele dik vloeibare inhoud. Het     
                            caecum en colon waren gevuld met bruine       
                            pasteuze inhoud, en het rectum bevatte goed   
                            gevormde faeces.                               
                                                                           
                            Overige organen vertoonden geen macroscopisch 
                            zichtbare bijzonderheden.                     

Microscopie    :    Long: multifocaal in alveolaire wanden enkele 
                            neutrofielen, geringe diffuse hyperemie en     
                            enkele hemosiderofagen in alveolaire lumina   
                            (teken voor chronische bloeding, heart failure 
                            cells)                                         
                                                                           
                            Lever: Multifocaal rondom centraalvenen       
                            degeneratie,  necrose en verlies van           
                            hepatocyten. Hepatocyten hebben diffuus kleine 
                            vacuolen in het cytoplasma (glycogeen         
                            stapeling).                                   
                                                                           
                            Hart: focaal in het myocard een dikwandige     
                            arterie                                       
                                                                           
                            Pancreas: uitgebreide autolyse maakt           
                            interpretatie lastig                           
                                                                           
                            Nier: multifocaal hebben tubulusepitheelcellen 
                            in de medulla bruin-groen granulair pigment in 
                            het cytoplasma (formaline pigment)             
                                                                           
                            Maag, duodenum, jejunum, ileum, dikke darm,   
                            bijnier, thymus: geen bijzonderheden           

Verantwoordelijk    :
Veterinair Patholoog  :    Drs. Willie Bergmann Dipl. ECVP               
Specialist in opleiding:      Drs. Lineke Begeman                           



_____________________________________________________________________________________



















                                         
Laatst gewijzigd door Zsary op ma 17 sep 2012, 16:45, 1 keer totaal gewijzigd.
#2460813
Ach, hartfalen.
Heb je het toxologisch rapport nog opgevraagd, ondanks dat er geen verwijzingen naar vergiftiging waren?

Hartfalen is niet echt behandelbaar. Bij mensen al niet, laat staan bij katten. Het maakt het er niet 'leuker' op om je kat zo ineens erop te verliezen.
Wordt een erfelijk factor vermoed, omdat moederpoes ervoor ook ineens is overleden?
Door Zsary
#2461454
Ik heb met ze gebeld, hoe zinvol verder toxologisch onderzoek nog was. Ze gaven aan dat dat kan, maar er wel honderden stoffen zijn waarop dan onderzoek gedaan kan worden en dat is giswerk, ze doen dan maar wat en je betaald per onderzochte stof.
Omdat het het erg aannemelijk was dat hartfalen de doodsoorzaak was, vonden ze verder toxologisch onderzoek geen aanrader.
Ik zou dan heel gericht stoffen aan moeten kunnen dragen die het eventueel zouden kunnen zijn en dat kon ik niet en dan nog was het zo, als ik gokte dat ze in de vorst antivries vloeistof hebben opgelikt op straat, dan pasten de symptomen en ziekteverschijnselen daar niet bij en antivries vloeistof bestaat ook weer uit verschillende stoffen, waardoor het evengoed een kostbare grap werd om te laten na kijken en dan heb je het over slechts 1 suggestie.
Jammer dat ik alleen niet precies weet wat voor hartafwijking.
Erfelijke factor werd zeker vermoed, omdat moeders vlak ervoor aan zelfde ziektebeeld stierf.
Het heeft een plekje, ik geef nu niet mezelf de schuld meer, of ik niet eerder wat aan ze had kunnen merken, want dat kon niet, het was te acuut, maar het ware 2 hele aparte witte meiden, heel apart karakter, dus kan ze nog best erg missen. 9 en 12 is echt TE jong!!!!
#2461821
Erg triest dat je ze zo vroeg en zo kort na elkaar hebt verloren :( Wel fijn dat je het nu in ieder geval een plekje kunt geven en dankzij dit onderzoek je jezelf niet langer meer verwijten maakt.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door