Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door luuntje
#2252919
niet echt medisch, wel vervelend voor garfield.

sinds een paar weken laten we garfield maar lekker met kenshin mee naar buiten.
hij was zo zielig zodra kenshin buiten was en deed poging na poging om te ontsnappen nu heeft hij die stress dus niet meer, maar wel steeds klitten op zijn buik bij zijn oksels en liezen.
borstelen doe ik elke dag, maar toch vreet hij buiten wat uit waardoor het ontzettend vervilt raakt.

nu ben ik al een flinke tijd (met pauze's) bezig om de vervilte delen eruit te snijden met een stanley achtig mesje. (schaar wil niet dan knip je te snel in de huid)
leuk vind hij het niet, maar van mij word het geaccepteerd. en hij is duidelijk opgelucht bij elke klit die eruit gesneden is.
nu is zijn buik kaal knippen geen optie, maar een tondeuse straks misschien wel. (niet haal tot op de huid)

wie heeft ervaring met een huisdierentondeuse? en welke zou hiervoor geschikt zijn?
Gebruikersavatar
Door koekje
#2252935
Nee! Ho! Stop!
Nooooooit zelf je kat gaan scheren! tenzij je gediplomeerd kattentrimmer bent.

De huid van een kat is zeer elastisch en rekbaar, maar ook heel erg dun. Je knipt of scheert er zo een gat in en dat zijn altijd ineens hele grote en vooral gapende wonden.
De klitten en het vilt moeten er wel uit en ook zo snel mogelijk. Er zijn verschillende soorten kammen en borstels in de handel hiervoor (slickerborstel, kam met roterende tanden). Ook mag je zelf wel de vacht wat uitdunnen, maar alleen met geschikt gereedschap (scharen etc die de trimmer ook gebruikt als schaar met afgeronde punten, effileerschaar, etc). En als je dat doet, altijd eerst kam in de vacht bij de huid zetten en daar pas de schaar. Zo knip je nooit in de vacht en huid, maar in de kam als je te ver erdoor zit.
Een dergelijk klittenmesje zou ik als leek (niet-trimmer) nooit gebruiken bij een kat.

Katten vinden tondeuses ook nog eens meestal doodeng. Dat ding bromt etc, dat is gewoon een vreselijk eng geluid. En dan wordt er met dat apparaat ook nog eens over de kat zelf heen gegaan. Een geschoren vacht is bij aangroeien ook nog eens moeilijker te bewerken en zal daarna dus weer sneller klitten en vervilten.
Overigens is een vervilte vacht wel een medisch probleem voor een kat. De huid eronder gaat broeien etc en het beperkt de kat ook nog eens in zijn bewegingsvrijheid en het is pijnlijk onder de vervilte plekken.

Er zijn verschillende gespecialiseerde kattentrimmers in NL. Er zijn ook een aantal hondentrimmers die ook wel katten willen behandelen, maar let er dan zelf goed op dat er genoeg expertise in de vacht en omgang met de kat zelf is.

Ik weet niet wat je je katten voert, maar een barfende kat heeft van zichzelf al een betere vacht- en huidconditie. Dit kan er zeker voor zorgen dat de vacht minder snel klit en dus ook minder snel vervilt.
Gebruikersavatar
Door luuntje
#2252973
ze krijgen hier qua voer kvv zonder granen.

dat mesje is echt een 4kant mesje (ik snijd/scheer van de huid af)
garfield vertrouwt mij wel, maar anderen niet:S
dus ben bang dat het bij de da extreem stressvol gaat zijn. dan zit ik liever rustig 2 uur met tussenpozen thuis aan zijn vacht te werken wetende dat hij zich op zijn gemak voelt en er niet per ongeluk in de huid geknipt of gesneden word.
plus bij de da zal hij dan onder narcose moeten (en dat doe ik liever niet onnodig)

nu kwam ik bij een platte klit (die blijkbaar erg pijn deed) en nu is meneer eventjes 5 minuten chaggie, maar de klit is er wel al half uit.
Gebruikersavatar
Door koekje
#2253157
Bij de DA doen ze niets anders dan scheren, maar ik bedoel een echte trimmer. Die doet aan kammen en wassen etc.
Als je het zelf kan, vooral doen, maar dan niet met tondeuse of enge mesjes. Ook niet als je van de huid afsnijdt.
Je zou mogelijk wel wat vette vis en ei/kuiken kunnen toevoegen aan zn kvv.

Ik wil je aanraden iedere dag goed zn vacht uit te kammen en de klitten met speciale borstels en kammen en waar mogelijk speciale schaar te verwijderen. Voor nu iedere dag wat meer, daarna iedere dag zoveel nodig is als onderhoud, en dat kan dan mogelijk weer wat afgebouwd worden.
Tijdens en na het kammen lieve woordjes zeggen en snoepjes etc.
Door fem fatale
#2253571
Niet alle vachten moeten dagelijks gekamd, bij dagelijks kammen stimuleer je de huid om steeds weer nieuwe vacht aan te maken en het kan zijn dat je kat daardoor sneller gaat vervilten.
Het beste kun je toch echt advies vragen aan een kattentrimster.

Ik ga hier naartoe: http://www.kattentrimsalon.com/
Deze mevrouw is een kattenmens en dat had mijn Kai meteen door en hij lag spinnend op de behandeltafel. Hier mag je er zelf ook bij blijven en dat maakt de kat - of iig mijn Kai - veel relaxter. Zij plukt bij Kai de ondervacht eruit, dan mag je hem daarna een paar dagen niet aaien, dat vind hij jammer, maar zijn vacht is dan wel bijna onderhoudsvrij, wat fijn is, want mijn Kai heeft geen klitten, die heeft meteen vilt, en kammen werkt daar niet tegen, alleen om de ondervacht dun te houden (maar ik heb wel meegemaakt dat hij een halfuur na het kammen opeens een vervilte oksel had, als het komt, dan komt het).

Zij geeft ook trimles, zie ik op de site staan, dat is misschien wel wat voor jullie?
Door Rianne145
#2255168
Ik haal regelmatig klitten weg met een tondeuse, geen probleem. Hij laat het gelaten toe, ik denk dan maar, dit is beter dan de pijn van die klitten. Hij schiet nu overigens ook vreselijk in de klit!!!!! echt een drama
Gebruikersavatar
Door luuntje
#2256005
almere is helaas te ver weg, maar het zou inderdaad wel erg goed kunnen zijn om hem eens in de zoveel tijd te laten trimmen.
ik merk ook dat hij nu zijn hele ondervacht loslaat?  overal steken kleine plukjes uit en ik kan hem echt "plukken" hele bossen trek ik er dan zonder moeite uit (dit is in zijn nek,rug en lichtelijk de staart)
hij verhaart niet zo erg op zijn buik (waar hij die klitten zo erg heeft gekregen) terwijl de vacht daar langer is.
Door fem fatale
#2256171
dat loslaten is volgens mij het weer, de mijne hielden met de kou meer vacht vast dan anders en sinds gisteren liggen er grote plukken op de grond.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door