Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Laylaa
#2216929
Lieve forumleden,

Mijn naam is Layla, ik ben 23 jaar en heb samen met mijn vriend een aantal maanden geleden een prachtige kat (herplaatser) geadopteerd. Al snel kwamen er achter dat hij niesziekte heeft en dat dit chronisch bleek te zijn. Op aanraden van onze DA geven we hem in plaats van brokjes, kvv (carnivoer) en zo af en toe een kuiken. Echter sinds hij op kvv zit is, heeft hij een voedsel obsessie ontwikkeld. Zodra ik naar de keuken loopt, rent hij mij achterna. Als ik de koelkast deur open doe springt hij op mijn schouder om de koelkast in de duiken. Als ik even niet op let grist hij spullen weg van het aanrecht, een stuk brood, paprika of champignon. Ook kauwt hij op speeltjes en betrapte ik hem laatst een wattenstaafje te verorberen. Ik geef hem 90 gram kvv en dat is 3% van zijn gewicht. Sammie is een Singapura en daarmee erg klein en zeer energiek. Ik geef hem af en toe een kuiken maar die heeft hij in een paar happen op. Van Zaniematsu kreeg ik de tip om hem wat meer uit te dagen en Barf te geven. Nu trekt het mij niet zo om volledig over te gaan, het zelf samenstellen duizelt me nogal, maar het lijkt me leuk om hem regelmatig een prooidier te geven in combinatie met het kvv. Tips hiervoor? En voor hoeveelheden?

Dit is mijn lieverd trouwens :)
Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2217001
Hallo Layla,

Welkom op het forum hier! Ik vind het super dat je dierenarts dit goede advies heeft gegeven.
Ik hoop dat je dit voedsel obsessie probleem kunt oplossen. Zelf denk ik dat je heel goed kunt beginnen met kippennekjes, 2 of 3 x in de week een kippennekje erbij. Zie je na een aantal weken dat hij er van aankomt lijkt het mij beter om wat kvv te minderen op de dagen dat je hem het nekje geeft. Dit is een eerste idee, maar er volgen vast meer tips hier :)

Groetjes Linda
Door Mevroi Kruim
#2217046
Hoi en welkom! Heel goed dat je vers bent gaan voeren, compliment voor de dierenarts!
Hier ook 4 katten met een ernstige voedselobsessie, al eten ze gelukkig geen oneetbare dingen (dat heet pica, koekje hier op het forum heeft daar ervaring mee). Hier eten ze barf en ik geloof wel dat het iets scheelt, ze zijn er iig een tijdje zoet mee ipv dat ze het zo naar binnen zuigen.
Kippennekken zijn prima om mee te beginnen. Je kunt ze hameren en knippen in het begin maar als jouw kat goed knaagt zou ik ze gewoon heel laten.

Enne, barfen is helemaal niet ingewikkeld hoor  ;)
Door Nathascha
#2217047
Welkom hier! Goede DA en een slimme kat heb je  ;)

Halve kwartel vinden zo ook heerlijk. en is lekker veel knaagwerk. Maar vaak niet geheel compleet te noemen in samenstelling. Ligt er een beetje aan hoe je ze koopt.

Hele prooidier zou ik idd gewoon van je KVV aftrekken qua hoeveel grammen. Want dat is wel compleet. Bij versvoer.nl kan je een proefpakket prooidieren kopen. Kan je eerst eens zien wat jou kat lekker vind en wat niet. Die van mij vangt zelf muizen en die zijn heerlijk. Maar muizen die bevroren zijn geweest zijn BAH.

Hier rennen de katten ook gelijk naar het aanrecht als ik de keuken inloop  ;D Is in elk geval een compliment dat ze je voer lekker vinden  ;)
#2217172
En hoe blijft zijn gewicht nu?
Die 3% is natuurlijk maar een leidraad, je moet toch altijd naar de kat zelf kijken. Het is een actief ras als ik me niet vergis? Dus dan verbruikt hij wel wat energie.  En 90gr, 3%, dat wil dan zeggen dat hij 3kg weegt? Das toch erg weinig voor een kater?  Of is hij gewoon heel erg klein?
Ik ken het ras verder niet hoor, maar ik wil maar zeggen: als hij zeker niet te dik is, kan je ook gerust wat meer voeren.

En hoeveel keer per dag krijgt hij eten?
Misschien dat een keertje meer of minder ook beter voor hem werkt (minder omdat hij dan een voldaner gevoel krijgt, of meer omdat er dan minder tijd tussen zit. Het is een beetje van kat tot kat afhankelijk wat het beste werkt).
En verder inderdaad met zijn eten laten bezig zijn.  Zodat hij merkt dat hij eet.
Door flin
#2217246
hai, en welkom!


katzels hier vreten zo'n 4.5 % voer p/kat weg op n dag,
dat zijn actieve rexen, en zeker niet dik, wegen ergens tussen 4.5 en 5 kg

misschien ist een idee om zo'n activity/voerbal te vullen met een of ander?
#2217296
Wat een lieve schoonheid!
Ik kan alleen onze ervaring met je delen. De eerste twee kittens waren bij de fokker op brok/blik (wel topmerk) afgespeend. Nummer 1 en 2 (Eddie en Luna) kregen we met moeite aan de barf/kvv, maar Nina (nummer 3, ze zijn allemaal van dezelfde fokker) had bij de fokker al kennis gemaakt met kvv.
Toen NIna bij ons kwam hebben we haar meteen op kvv en barf overgezet, en de eerste maand hebben wel wel 20 keer per dag gevoerd. Onze dierenarts vertelde (staat geloof ik ook in het boek van Tannetje) dat ze een soort inhaalslag maakte en dat ze vanzelf haar voedselbehoefte zou reguleren. En inderdaad, na een (zeer vermoeiende, want we gaven ook 's nachts in het begin) maand ging ze vanzelf minder, en minder frequent eten.
De twee kleintjes (Evi en Nikki) kregen bij de fokker, naast brok en blik, ook al kvv.
Nikki heeft vanaf haar eerste hap vers (een muis toen ze 5 weken oud was!) niks anders meer gegeten dan kvv/barf. Ook deze twee vroegen in de eerste periode bij ons heel frequent om eten, en ook dat normaliseerde na een maandje.
Jammer genoeg is Nina de enige die volledig barft.
Zij krijgt muizen, ratten, gerbils, hamsters, kwartel, konijn en dan ook nog wat er "van de aanrecht valt"  zoals een rauwe garnaal of een stukje rundvlees.
De anderen eten carnibest, aangevuld met kwartel, kipfilet, tonijn, konijn.
Ik let niet zo op de precieze samenstelling. nina heeft genoeg afwisseling in prooidieren, en de rest eet hoofdzakelijk carnibest.
Belangrijk is dat je naar je poezen kijkt, doen ze het goed, mooie vacht, vol energie, dan ben je goed bezig ;-)
Gebruikersavatar
Door koekje
#2217498
Welkom!

90 gram gemalen prak per dag is wel erg weinig, ook al is dat voor hem 3%. Gemalen voer passeert sneller de ingewanden en zorgt, naar mijn idee, zo ook sneller weer voor honger. Er zijn dan dus 2 oplossingen: meer voer en niet gemalen.

Ik heb het idee dat er ook katten zijn die nu eenmaal een grote knaagbehoefte hebben. Als ze geen dingen krijgen om op te knagen, gaan ze die zelf wel in huis zoeken.
En dan zijn er ook nog katten waarbij de knaagbehoefte samen lijkt te hangen met stress en stressreductie. Mijn Sien is er zo 1. Sien is psychiatrisch niet helemaal in orde. Een gedeelte zal wel aangeboren zijn en een ander gedeelte is ontstaan tijdens de vroege socialisatie en een ander gedeelte bij mij door aanleg (haar verlatingsangst). Ik heb er niet alles meer uitgekregen en heb ook niet het idee dat het nog gaat lukken. Sien heeft ook pica, als onderdeel van haar gesteldheid. Als Sien heel gespannen of zenuwachtig is en de stress te groot en ik niet of niet genoeg aanwezig ben om haar gerust te stellen of bevestiging te geven, gaat ze bepaalde materialen eten. Bij voorkeur haar speelgoed, maar ook andere dingen.
Ik heb dit ondervangen door de specifieke materialen zoveel mogelijk uit huis te halen of anders buiten Siens bereik. Het speelgoed wat ze hebben past niet in haar mond of is vreet-proof of heeft weinig negatieve consequenties (natuurlijke ongeverfde veren bv). Verder probeer ik natuurlijk aan stressreductie te doen; dmv een feliwaystekker in huis (bij mij is 1 genoeg), meerdere kattenbakken (is met name voor zus Ot, maar als die beter in haar vel zit, dan Sien ook), tuin afgezet tegen andere katten en om mijn katten niet te laten platrijden of jatten (Ot is een keer gestolen geweest en Sien heeft buiten de tuin een ongeluk gehad). Ze moeten bij mij bijna niets en mogen bijna alles. Ze mogen dus ook aan de bank en zetel nagelen en ook aan kokosmatten en andere stukken tapijt in huis.

Sien heeft een paar jaar geleden bijna het loodje gelegd en daarna kwam ik erachter dat de dingen opeten niet uit gekkigheid of speelsheid was, maar toch echt pica. Sien had een paars egelballetje (van rubber met uitstekende pinnetjes, ook van zacht rubber) opgegeten en dat passeerde dus niet haar maag. 2 weken daarvoor had ze een vaste haarbal, waardoor we bij de dokter waren geweest en ze had daar valium gekregen, om weer te gaan eten. Door de valium heeft ze zich thuis overgegeten en moest daarna heel veel overgeven. Sien vindt overgeven eng. Dus toen ze daarna weer ineens moeilijk at en veel overgaf, ben ik niet dezelfde avond naar de spoedarts gegaan (wilde de volgende ochtend gaan). Ik gaf haar gemalen voer als carnibest , zakjes natvoer (ziekenvoer bij mij) en veel haarbalpasta. Een paar uur later begon dat te werken en begon ze ineens heel erg vanuit haar tenen over te geven. Ik hoorde haar hard roepen vanuit de slaapkamer en toen ik daarna ging kijken, zag ik tussen het overgeefsel het paarse balletje. De volgende dag ben ik dus geschrokken naar de dokter gegaan, met foto's van het balletje.
Als dat balletje in haar dunne darm terecht was gekomen of ze het niet uit had kunnen gooien, was ze er nu niet meer geweest.
Ze had daarvoor al eens wattenstaafjes, tandenstokers en speelgoedonderdelen opgegeten.

Er zijn ook veel Oosterse katten die aan wolzuigen doen. Dat is likken op of sabbelen aan zachte stoffen of wol. Voor mij valt dit niet onder de noemer pica, want het gaat hier om lik- of zuiggedrag en niet daadwerkelijk opeten.
Door fem fatale
#2217621
mijn Plien kauwt op alles, maar slikt alleen papier en groen door, nepgroen, zoals de kerstboom kauwt ze wel flink op, maar eet ze niet. ze neemt ook altijd een hapje van het bezoek om te kijken of ze ze lekker vind :-[

overigens zijn alledrie mijn katten, en mijn fretten trouwens ook, erg enthousiast over hun eten. ze eten bij mij eigenlijk alleen maar hele prooi en dat vinden ze lekker. als de koelkast opengaat springen ze erin om te kijken of er nog iets lekkers ligt.

ik eet zelf meestal veganistisch, dus ze hadden nooit interesse in mijn eten, maar sinds ik in het ziekenhuis heb gelegen bedelt Kai. of eigenlijk is bedelen niet het goede woord, hij pakt gewoon mijn eten van mijn bord of uit mijn hand. ik ben niet voor het fysiek straffen van dieren, maar dit gedrag heeft hem toch een paar keer een tikje opgeleverd, zodat hij terugschoof. (nee en foei hielpen niet, van de tafel afzetten kan ik niet). de laatste week is het weer minder.

ik sluit me aan bij mijn voorgangers, eerst eens meer of minder gemalen eten geven om te kijken of hij niet gewoon honger heeft, als hij zwaarder wordt merk je dat vanzelf.
Door Laylaa
#2217952
Wow bedankt voor de vele reacties!
Hij weegt ongeveer 3,2 kilo en dat is nog best groot voor een singa.
Ik ga hem inderdaad meer voer geven waar hij op kan kauwen. Ik heb even op prooidier.nl gekeken en dat leek mij wel een goede site.
Ik wou beginnen naast kvv, met de kippennekken en dan misschien wat prooidieren, zoals een kwartel (begin in dan met een geplukte en dan een halve?) of muizen. Ik vraag me af of hij echt pica heeft of dat hij gewoon graag op dingen wil kauwen. Hopelijk kom ik daar snel genoeg achter.
Door fem fatale
#2218129
ik heb voor mijn katten bij het overzetten niets makkelijker gemaakt, maar omdat mijn niet op vers afgespeende kittentjes destijds wel moesten weten dat dat lekker ruikende vachtje nog iets lekkers bevatte, heb ik een gat gemaakt in hun eerste prooitjes.

als dat niet werkt kun je er altijd nog een stuk afknippen, maar misschien is ie zo enthousiast dat hij het meteen, en misschien zelfs zonder gat, al begrijpt.
Door Laylaa
#2218983
Toch nog wat vraagjes, omdat het mij toch een beetje duizelt. Ik ben echt een groentje wat barf betreft.
Ik wil hem dus kvv blijven geven en dat aanvullen met prooidieren, kippennekken en kuikens.
Dus bijvoorbeeld 's ochtends 45-50 gram kvv en savonds een prooidier. Maar wat voor hoeveelheden moet ik dan aanhouden bij een kat van ongv 3 kg? Ik neem aan dat een kippennek minder voedingsstoffen bevat dan een portie kvv. En hoeveel gram prooidier is normaal per dag?
#2219018
Ik zou het voer gewoon wegen en dan dezelfde hoeveelheid per dag aanhouden als wat je nu geeft, of wat je wil gaan geven.
Hoeveel je prooi wil geven en hoeveel kvv, moet je zelf weten.  Prooi is per definitie compleet, en kvv ook. Dus zolang je niet te veel kippennek geeft, hoef je je over de percentages niet te veel zorgen te maken. Merk je echter dat hij moeite krijgt met ontlasten, zou ik wat los spiervlees bij geven (orgaan zit meestal al voldoende in kvv, maar moest dat in die die jij geeft niet het geval zijn, kan je dat ook bijvoegen).

Ik denk alleen dat het problemen gaat geven dat je kat zo weinig eet als je een hele kippennek ôp een dag zou geven. Das wel erg veel bot met een keer en bot werkt verstoppend.  Dus misschien kan je beter een halve per keer geven of zelfs nog een kleiner stukje. Wel zien dat hij het niet zomaar in kan slikken, en als je twijfelt, eerst even platmeppen voor je het hem geeft. Dan kan het niet meer zoveel kwaad als hij het toch inslikt.

Maar weeg dus gewoon af wat je aan prooi of vleesbot wil geven, en vul aan met kvv.
Ik zou geen prooien gaan delen, dat geeft nogal een rommel...  :P
Door fem fatale
#2219032
ik zou dan beginnen met kleine prooitjes, die één of een halve maaltijd vormen, dan moet je denken aan muizen, kuikens, woestijnratjes, grote weanerratten en kleine ratten. Dan geef je één zo'n prooi bij de ene maaltijd, of 2 bij hele kleintjes, en dan bij de andere maaltijd kvv.

Kwarteltjes zijn lekker en makkelijk om te eten, maar die zijn 2-3 maaltijden, je kan hem gewoon een dag laten liggen (alleen hoogzomer niet), want zo snel bederft het niet. Maar dan kijk je dus de hele dag tegen een aangevreten kwartel aan, of als je niet wil dat hij onbeperkt toegang heeft tot eten, dan moet je een aangevreten kwartel gaan oppakken en in de koelkast leggen. (maar dat klinkt veel erger dan dat het is en je kat maakt minder troep bij het eten dan jij bij het snijden.)
Duiven zijn weer een stukje groter, en van konijn enzo weet ik niet of je eraan moet beginnen, daar doen bij mij 3 katten een hele dag over en die van mij zijn grote eters.
Je kan wel iets van vis erbij geven, een blikje voor mensen op water, filet uit de diepvries, en soms kun je ook vis bestellen bij de prooidierenhandel, daar kun je ook een maaltijd van maken.
Door fem fatale
#2219033
oja, omdat de ene prooi groter is dan de andere, en ze sommige lekkerder vinden dan andere, eten ze bij mij niet iedere dag evenveel.

ik ben lui, ze krijgen prooi in een bak en op een placemat en als het op is krijgen ze nieuwe, maar ze hebben dus altijd wat liggen. meestal als ze een dag superveel eten, eten ze daarna een dag minder, soms zijn ze heel actief en hebben ze meer nodig, soms juist wat minder. ik laat het ze zelf uitzoeken en dat gaat prima.

als jij dus een keer een prooi geeft die iets groter is en daardoor eigenlijk teveel geeft, is er niets aan de hand, geef je de volgende dag wat minder.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door