Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Nathascha
#2212426
Weet iemand wat meer over rugproblemen bij honden?

Ik ben op zoek naar artikelen daarover. Graag realterend aan problemen die ontstaan op jonge leeftijd, die aangeboren zijn of wel dan niet erfelijk.
Mag ook icm voeding zijn.

ik zou heel blij zijn als jullie me ermee zouden helpen! Ik google waarschijnlijk op de verkeerde woorden  >:(  handige ikke  ;D
Door Nathascha
#2212931
Het is inmiddels 38x gelezen. Maar niemand reageert.
Is er dan zo weinig bekent over rugproblemen? Ik kan er zelf namelijk ook niet veel over vinden.

Ik zoek nl informatie voor een puppie van mij. De eigenaren maken zich zorgen over de rug van de hond. En of het nu door een trauma komt, of dat het iets aangeboren of erfelijk is, laten we nog even zoals het is. Natuurlijk hoop ik dat er niet iets geks aan de hand is, maar voor de zekerheid gaan we morgen wel een Rontgen foto maken. Om hopelijk uit te sluiten dat er iets 'geks'met haar rug zou zijn. En dat het een belssure is wat goed te verhelpen is.

Maar ik wil het heel breed benaderen. Stel dat het geen trauma is maar wel iets aangeboren of erfelijk, tja dan wil ik eigelijk als fokker ook goed weten waar ik sta en wat ik zal moeten doen om dit in de toekomst te voorkomen. Vandaar dat ik op zoek ben naar meer informatie. Mag ook in het engels zijn. Daar worstel ik me ook wel doorheen. Duits wat minder, Maar daar hebben we dan google translate voor  ;)

Dus graag jullie hulp! Ik wil graag deze baasjes zo goed mgelijk helpen met de zoektocht om het voor het pupke van me ook weer goed te krijgen.
Door Deesje
#2212957
is het niet handig om eerst te gaan kijken wat het is? qua mogelijkheden is er genoeg aan vooral niet erfelijke zaken denk ik zo..

ik denk dat het makkelijker is eerst te gaan onderzoeken wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn, wat de klachten zijn enz... een diagnose geeft je ook iets meer inzicht in of iets erfelijk is of niet.. toch?
Door Nathascha
#2212964
jawel, maar mijn kop staat nooit stil. Ik wil er gelijk informatie over. Misschien ook wel omdat ik ooit in het verleden dit niet deed en een DA me nogal eens verkeerde info had gegeven. Dus weet ik graag waar een DA het over gaat hebben. Dat het me zeg maar niet helemaal overspoelt met info zeg maar.

Toen ik de post plaatste was het ook nog zo dat ik niet zeker wist of de eigenaren ook idd een rontgenfoto wilde gaan laten maken. Tot mijn opluchting vinden ze dat inderdaad toch ook wel een goed idee om eerst maar eens binnen te gaan kijken, voordat we allerlei conclusies gaan trekken. Ben blij dat de eigenaren dit ook samen met mij willen doen. Als team ben je samen toch sterker.

Maar info blijft welkom. Het houd me gewoon bezig.
Door Nathascha
#2212967
luka en kira schreef: Hoop dat je pup dit NIET heeft!
http://www.dierendokters.com/honden/zie ... ij-de-hond
nee dat denk ik niet. Het zit nl hoog in haar rug.
Zelf denk ik dat je bij haar de overgang na de dip, de wisselwervel, erg goed ziet. Omdat ze ook erg schrander gehouden word door haar baasje. Dus dit valt gelukkig al af! Maar wat het wel is...dat blijft nog even onzeker tot morgen.
Maar bedankt voor het meedenken  :-*
Gebruikersavatar
Door luka en kira
#2212971
Kan het ook niet zoiets zijn als groeipijn? Staat de pup op vers of krijgt ie brok?
Ik hoop in elk geval dat het meevalt!  :-*
Door Alba
#2212972
Rugproblemen is nogal een breed onderwerp. Waarschijnlijk kun je gerichter zoeken/vragen en info krijgen als je weet wat het probleem is: spieren, wervels, bekken, zenuwen, de plaats van het probleem ed.

Alba is vorig jaar door een grote hond frontaal 'aangereden' waardoor ze achterover sloeg, letterlijk. Dat gaf een lelijke blessure, na rust en pijnstillers en een behandeling bij de osteopaat gelukkig weer helemaal ok en volgens de osteopaat ook geen enkele reden om me zorgen te maken over ontstaan van bv spondylose door dat trauma. Maar een rugpblessure is zó ontstaan, het is gewoon een kwetsbaar deel van het lichaam.

Veel Ridgebacks spelen met veel gespring en op de achterpoten-staand. Heel subtiel zijn ze over het algemeen ook niet :-[ dus ik kan me voorstellen dat een jonge RR ook zomaar een blessure te pakken kan hebben. Eerst maar eens foto's laten maken, desnoods door naar een specialist, dan verder zorgen maken :-*.
Door Nathascha
#2212989
luka en kira schreef: Kan het ook niet zoiets zijn als groeipijn? Staat de pup op vers of krijgt ie brok?
Ik hoop in elk geval dat het meevalt!  :-*
Vers. KVV. Dus dat is gelukkig al wel goed  ;)
Alba schreef: Rugproblemen is nogal een breed onderwerp. Waarschijnlijk kun je gerichter zoeken/vragen en info krijgen als je weet wat het probleem is: spieren, wervels, bekken, zenuwen, de plaats van het probleem ed.

Veel Ridgebacks spelen met veel gespring en op de achterpoten-staand. Heel subtiel zijn ze over het algemeen ook niet :-[ dus ik kan me voorstellen dat een jonge RR ook zomaar een blessure te pakken kan hebben. Eerst maar eens foto's laten maken, desnoods door naar een specialist, dan verder zorgen maken :-*.
Dank je Alba  :-*
Je weet hoe ik ben. En wil gewoon ook niet onwetend zijn of zo. We gaan naar mijn eigen DA, gelukkig, want die kennen mij ook en weten dat ze alles kunnen zeggen mits ze het maar kunnen onderbouwen.
Ze waren al bij een Osteo geweest, die is gelijk gaan manipuleren  >:( Daar ben ik dus echt op tegen. Eerst weten wat het is, dan behandelen. Ben wel heel blij dat deze eigenaren er nu ook zo over denken  :) en dat we samen verder kunnen zoeken!
Door Lizzy
#2213129
Nathascha schreef: Weet iemand wat meer over rugproblemen bij honden?

Ik ben op zoek naar artikelen daarover. Graag realterend aan problemen die ontstaan op jonge leeftijd, die aangeboren zijn of wel dan niet erfelijk.
Mag ook icm voeding zijn.

ik zou heel blij zijn als jullie me ermee zouden helpen! Ik google waarschijnlijk op de verkeerde woorden  >:(  handige ikke  ;D
Je vraag is eerlijk gezegd wel erg algemeen.... Kan me voorstellen dat de meeste mensen daar niks mee kunnen.... Ik ook niet, in alle eerlijkheid. Er zijn talloze oorzaken voor rugpijn. Van spondylose tot lumbo sacrale instabiliteit tot hernia, etc. Ze kunnen allemaal op jonge leeftijd ontstaan. Dat is niet zo gebruikelijk maar het kan wel. Spondylose en LSI kunnen in mijn ogen ook wel een erfelijke grondslag hebben. Maar ik denk dat het vaak ook door trauma ontstaat. Of misschien een combinatie van.

Op deze site is aardig wat te vinden over de diverse klachten: http://www.whgdierenartsen.nl/Bibliotheek.aspx
Door Nathascha
#2213150
Lizzy schreef: Je vraag is eerlijk gezegd wel erg algemeen.... Kan me voorstellen dat de meeste mensen daar niks mee kunnen.... Ik ook niet, in alle eerlijkheid. Er zijn talloze oorzaken voor rugpijn. Van spondylose tot lumbo sacrale instabiliteit tot hernia, etc. Ze kunnen allemaal op jonge leeftijd ontstaan. Dat is niet zo gebruikelijk maar het kan wel. Spondylose en LSI kunnen in mijn ogen ook wel een erfelijke grondslag hebben. Maar ik denk dat het vaak ook door trauma ontstaat. Of misschien een combinatie van.

Op deze site is aardig wat te vinden over de diverse klachten: http://www.whgdierenartsen.nl/Bibliotheek.aspx
bedankt lizzy, heb net een deel zitten lezen.
Ja het is voor mij ook nogal algemeen op dit moment. En omdat ik nog geen zekerheid/duidelijkheid heb kan ik ook nog geen richting geven aan de vraag. Maar met jou link kan ik me wel een beetje voorbereiden en evt. goede gerichte vragen stellen aan de DA.

Zelf denk ik op dit moment ook eerder aan een trauma als aan iets anders. Maar zonder zekerheid kan ik er niets mee en de eigenaren ook niet. Ik zal het morgen laten weten wat we gezien hebben op de rontgen.

Bedankt voor het meedenken  :-*
Door Fido
#2213268
Nathascha schreef: ja om een RR pup.
Je hebt niet staan om welk gedeelte het van de rug gaat maar in alle eerlijkheid, en ik bedoel het niet slecht maar de waarheid mag wel geschreven worden  ;) IS een RR een rugprobleem. Of eigenlijk de ridge ontstaat door een fout in het embryonale stadium en dit lijdt er ook toe dat menig chirurg een foutje in de rug van een RR mag herstellen  :-\
Door Nathascha
#2213305
Fido schreef: Je hebt niet staan om welk gedeelte het van de rug gaat maar in alle eerlijkheid, en ik bedoel het niet slecht maar de waarheid mag wel geschreven worden  ;) IS een RR een rugprobleem. Of eigenlijk de ridge ontstaat door een fout in het embryonale stadium en dit lijdt er ook toe dat menig chirurg een foutje in de rug van een RR mag herstellen  :-\
Ben bang dat je nu twee dingen door elkaar haalt. Als zoveel mensen helaas  :(
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door