Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2186805
hoi allemaal

Laatst was ik met iemand in gesprek over groeipijn. Nu vond ik het weer een leuke gelegenheid om met iemand te spreken over de voordelen van vers voeren en dat je dan minder kans hebt op groeipijn en als dit toch nog mocht gebeuren, je er qua menu weer wat aan kan veranderen (minder bot en aanvullen met meer groenten/fruit en pens en evt wat extra visolie (Ik weet ook niet alles dus als je hier nog aanvullingen op hebt, hoor ik het ook graag  :))) maar waar ik dan even geen antwoord op kon geven is hoe lang het dan zou duren eer je wat verbetering zou zien bij je opgroeiende woef. Is dat per hondje verschillend, heeft het even tijd nodig of mag je redelijk snel wat veranderingen opmerken?

Verder zijn we rondkijkende naar een goede pro-vers DA in onze omgeving welke ook ervaren is met fokken en alles wat daar omheen komt kijken. Heeft iemand tips? Omgeving deventer/zutphen/apeldoorn.
#2186850
Nienke ik ging steeds meer naar Dieren. Zij zijn ook gespecialiseerd in grote honden. Hier ging ik ook heen voor het officiele ED en HD onderzoek
Jonge artsen met veel kennis en hart voor de dieren en een luisterend oor voor de eigenaar ;)
Ik zal ze even voor je opzoeken
#2186916
Voor zo ver ik weet wordt volgens de laatste inzichten/onderzoeken groeipijn niet zo zeer beinvloed door de huidige voeding, maar door de voeding die in het nest gegeten is. En dan zou het een te hoog calcium gehalte zijn in die vroege jeugd die - als je hondje er gevoelig voor is natuurlijk - leidt tot groeipijn. Dit te hoge calcium gehalte in de voeding in juiste deze periode wordt verklaard vanuit het eme eten met de meoderhond van extra claciumrijke hapjes die haar vaak worden voor geschoteld in die periode.
(info. prof. Hazewinkel)
#2187148
Ik heb de info tijdens een lezing van prof. Hazewinkel gekregen, maar mbv google vond ik net o.a.
* http://www.stichting-ierse-wolfshond.co ... en-calcium.
* http://www.delabrador.nl/documenten/webpupinfo.pdf (vanaf onderaan pagina 9 tot boveaan pagina 11) Citaat uit deze 2e link:

"(...) Deze aandoening treedt vooral bij jonge (middel-)grote honden, zoals de Labrador Retriever retriever, op rond de leeftijd van 6 maanden. De pijn treedt plotseling op en verschijnt aan
meerdere extremiteiten en wisselt van ernst. Het gevolg is dat de ene na de andere poot het meest pijnlijk en dus kreupel kan zijn. Deze ‘migrerende’ kreupelheid bij jonge honden gaat gepaard met pijnlijkheid tijdens het onderzoek van de pijpbeenderen.
Röntgenfoto’s
Op de röntgenfoto kunnen er na enige tijd typische verschijnselen worden opgemerkt zodat de dierenarts de diagnose met zekerheid kan stellen en een verschil kan zien met de vele andere aandoeningen die kunnen optreden in het skelet van de jonge Labrador Retriever (zoals de erfelijke Elleboog- en Heupdysplasie, OCD in schouder, elleboog, hak of kniegewricht en andere aandoeningen.
Oorzaak
De aandoening enostosis treedt op omdat de voedingskanaaltjes (de kanaaltjes in het bot waar de bloedvaten doorheen lopen van het beenvlies aan de buitenkant naar het beenvlies aan de binnenkant van het pijpbeen) zich minder verwijden om de groeiende vaten ongestoord te laten passeren. Hierdoor treedt er stuwing op (vergelijkbaar met een elastiekje om de vinger)
waarbij vocht uittreedt zowel tussen het buitenste beenvlies en het bot als binnen in de holte van het pijpbeen. Trekken van spieren aan het botvlies bij het lopen of een putje drukken op
of stoten van het beenvlies doet erg veel pijn.
De onvoldoende verwijding van de kanaaltjes komt door onvoldoende activiteit van botopetende cellen die voor het modelleren van het skelet van belang zijn. Deze cellen worden geremd door een hormoon (calcitonine).
Calcium
Het vrijkomen van dit hormoon wordt bevorderd door calcium opname. Het is ons gebleken dat een overmaat aan calcium in het voer van de pup het aantal cellen dat calcitonine aanmaakt, verhoogt. Hierdoor zal een zelfde calciuminname op latere leeftijd tot een verhoogd vrijmaken van calcitonine uit al die hormoonproducerende cellen leiden, waardoor de botopetende cellen meer worden geremd en dus het skelet minder modelleren.
Hoge calciuminname tijdens het jonge leven (vanaf 3 tot 6 weken, dus tijdens het gedeeltelijk spenen), maar ook nog de eerste weken tot maanden daarna zal later het optreden van enostosis in de hand kunnen werken.
Rol voeding - Bronnen van dit extra calcium kunnen zijn:
· Mee-eten uit de voederbak van de teef waarin mogelijk volwassen-hondenvoer (waaraan misschien zelfs calcium is toegevoegd tegen de eclampsia);
· Een melkvervanger met veel calcium;
· Het naast de moedermelk verstrekken van een voer met te veel calcium;
· Het nadat de hond geen melk meer krijgt voeren met eten met een calciumgehalte dat in relatie tot het energiegehalte te rijk is aan calcium. Dit laatste zal ik verder toelichten. (...)"
#2187237
dank je wel voor de tekst en links :)

Maar hier maak ik dan niet uit op dat als er groeipijn geconstateerd is, dat het wel of niet minder /beter kan worden met een verandering van het voedingspatron: dus minder bot, aangevuld met etra groenten-fruit-pens.

Ik ben benieuwd naar de meningen van anderen over dit alles.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door