Het konijn en de parelhoen op de foto's in de handleiding waren ook nog keihard bevroren
Voor hele vierkante hompen is het makkelijk. Mes slijpen, doekje onder huisdierenvoedselplank en homp een beetje laten ontdooien. En dan gewoon makkelijk in kleinere hompen hakken met je mes. Je kan het lemmet in de homp zetten en met je andere hand erop drukken. Dan glijdt je mes zo door de homp heen.
Voor de zekerheid kan je de kleinere hompen afwegen, voor meer gevorderde barfers lukt dat meestal ook wel zo op het blote oog. Stel, je hebt een kilo en wil porties van 50 gram. Dan snij je de kilo in 20 stukjes. Dus eerst in 2 (is 2x pond) en dan ieder pond eerst weer in 5 'repen' (van 100 gram) en deze repen in 2.
iets dat diepgevroren is en keihard als beton, kom je moeilijk doorheen. Ook met een goed en stevig en zwaar en vooral vlijmscherp hakmes, je hebt daar gewoon niet genoeg kracht voor. Dus daarom altijd eerst een beetje laten ontdooien, net zover totdat het handelbaar is. Meestal is de homp zelf dan nog bevroren, maar niet zo keihard als voorheen.
Een kilo kippennekken portioneren is makkelijk. Laten ontdooien tot handelbaar en dan per stuk van elkaar halen (eventueel met schroevendraaien of priem oid).