shark schreef:
Vlees/Bot (50%)
Eendennekken (1)
Kalfskopvlees (2)
Eendagskuikens (1)
Vlees (20%)
Geitenvlees (3)
Reevlees (4)
Biefsuk(2)
Gehakt(2)
Kipfilet(3)
Tartaar(2)
Orgaanvlees (15%)
Runderhart (2)
Bijproducten
Tonijn (5)
Zalm (5)
Spiering (5)
Ei
Ik heb dan de volgende diersoorten
1 Gevogelte
2 Rund
3 Geit
4 Ree
5Vis
Klopt de samenstelling zo en kan al het bovenstaande zonder gebruik van hak/vleesmolen gegeven worden????
Bovenstaande zaken kan je zonder vleesmolen geven, maar de samenstelling klopt niet.
Kuikentjes en kopvlees zijn geen vleesbotten. Kuikentjes zijn hele diertjes, maar dan niet volwassen (gebrek aan bot). Kopvlees is vlees en geen bot. Dat het van een kalfskop afkomt, wil niet zeggen dat er bot ook inzit. Eendennekken zijn voor katten best groot en hard, dus geen beginnersmateriaal.
Alleen runderhart als orgaan is ook te weinig. Essentiële organen zijn niet alleen hart, maar ook lever en nier.
De bijproducten kan je ook in je menu zelf implementeren. Zo is een stukje zalmfilet spiervlees bijvoorbeeld.
Voor een kat een menu maken kom je ongeveer op de volgende percentages uit.
Voor volwassen kat ongeveer 3% van diens lichaamsgewicht per dag aan voedsel. In de praktijk is dat meestal ergens tussen de 100 en 150 gram. Bij een grotere voedingsbehoefte (in de groei, grotere fysieke activiteit, energie nodig om warm te blijven voor kale of buitenkatten, etc) geef je natuurlijk meer. Bij minder behoefte (oude taarten, bankaardappels, rust wegens revalidatie, etc) geef je natuurlijk minder.
Het menu zelf heeft voor een kat meestal de volgende opbouw:
- 35-50% vleesbot
- 15-20% orgaan
- 50-30% spiervlees
Geklutst ei of kuikentjes (is ei met dons) kan je extra erbij geven, 1-3x per week. Hier eten ze graag kuikens, dus krijgen ze toch wel 3 kuikentjes per week.
Een vleesbot is een stukje vlees met een botje erin. Dat botje dient ook opgegeten te worden. Niet alle vleesbotten zijn voor katten geschikt, veel zijn er te groot of te hard. Te groot kan je oplossen door deze in porties te hakken. beetje te hard kan je oplossen door dit te hameren (wel zakje omheen doen tegen de spetters). Echt te hard is niet geschikt als vleesbot.
Geschikte vleesbotten voor katten zijn karkassen, nekken, vleugels, voorpootjes van klein gevogeltje en andere kleine dieren. Kip, konijn, parelhoen, eend (eend is vrij hard en best groot), duif, kwartel bijvoorbeeld.
Orgaanvlees is een orgaan in het voedseldier wat een bepaalde functie heeft. De essentiële organen zijn hart, lever en nier. Je kan deze voor je orgaandeel gewoon in 3 dezelfde hoeveelheden aanbieden, je mag dit ook doen zoals het van nature in een voedseldier zit (lever is het grootst, dan hart en maag en nier het kleinst). Maag schijnt niet essentieel te zijn, maar die van mij vinden kippen- en eendenmaagjes wel erg lekker.
Spiervlees is dat wat er overblijft in je menu. Dit zijn de lapjes vlees die mensen ook wel eten. Ik heb zelf geen voorkeur voor gemalen vlees, want hier kan je de kwaliteit niet meer van zien en er kan iets anders of teveel vet doorheen gedraaid zijn. Ipv lapjes vlees kan je natuurlijk ook kiezen voor afsnijsels. Dit zijn meestal restjes. Een biefstuk komt immers niet als vierkant lapje uit een koe, maar wordt zo wel verkocht. Om er een vierkantje van te maken, blijven er dus afsnijsels over en die kan je ook goed voeren.
Ik wil je aanraden om hier op BP je goed in te lezen. Er zijn allerlei andere menu's te vinden (niet alleen de sticky's lezen, dat zijn veel oudere menu's) en neus ook eens in de hondenafdeling. Vragen of een nieuwe menuopzet mag je natuurlijk altijd stellen of laten zie ter beoordeling.