Ik lees hier veel over verschillende meningen qua kwaliteit van het vlees. Wat de een prima te voeren vind, doneerd de ander aan de kliko.
Dus ik ben wel benieuwd, wat vinden jullie kwalitatief goed vlees?
Moet het perse Biologisch zijn, of mag het ook uit de bio industrie, kijk je naar vet, vliezen of maakt je dat niet uit? En de houdbaarheid dan? Wat als het net over de verkoopdatum is en als dit al is, maakt het dan een verschil of het bevroren is of vers? Hoe denk je over vriesbrand.
Grote stukken, kleine stukken, gemalen?
En vleesbot, vind je de kwaliteit slecht als het minder bevleesd is? Of heb je andere aandachts punten?
----
Voor mij geld met botwerk dat het me niet zo veel uitmaakt als ik eens wat minder goed bevleesd bot heb. Wel zorg ik dat ik in de regel goed bevleesd bot heb, zodat de mindergoede in balans blijven.
Wat ik belangrijk vind bij bot is dat het zacht is. Hierbij denk ik vooral aan de lamsribben, en alles moet 'intakt' zijn. Veelal zie je kipkarkassen welke allemaal kleine stukjes zijn. Dat hoef ik niet. Ik wil wel een fatsoenlijk karkas. Bij die kleine stukjes zie je veel kraakbeen.
Spiervlees vind ik belangrijk dat het zo vel/vlies en vetloos moet zijn. (op mijn bot had ik liever ook niet te veel vet ). Het moet echt vlees zijn. Als het in de vriezer ligt en het is niet meer geschikt voor humane consumptie dwz. over de datum, vind ik het nog prima om te voeren. Mocht ik het na ontdooien niet vertrouwen doordat het ruikt, raak uitziet of 'plakt' dan gaat het alsnog weg.
Een beetje vriesbrand vind ik niet erg, dat snij ik eraf. Veel vriesbrand ben ik niet zo blij mee. Echter heb ik laatst wel vlees gekocht waar wat meer vriesbrand op zit, dit heb ik bewust gedaan omdat alle drie de katten echt DOL op dit vlees zijn. Dus dat kon ik ze niet aandoen om te laten liggen Dan vertrouw ik wel op de neus van mijn katten dat het nog goed is.
Als ik vlees heb gekocht en het is in mijn koelkast verlopen (kipfilet oid) dan gaat het nog naar de dierenkinders, daar heb ik geen moeite mee. (moet het geen week verlopen zijn).
In mijn eigen vriezer probeer ik alles wat het oudste is eerst op te voeren, helaas lukt dit niet altijd. Het verpakken van het vlees doe ik zo strak mogelijk, zodat er weining tot geen lucht bij kan komen.
Orgaanvlees (voornamelijk lever en nier) wil ik het liefst biologisch. Helaas lukt dit niet altijd. Wild lukt wel af en toe. Ik voer geen lever van kip of rund vanwege de afvalstoffen. Lever van konijn en kalkoen beperk ik ook, maar voer en koop ik wel als de aanbieding er na is. Meestal voer ik lever/nier van lam/geit. De nieren heb ik graag ontvet. Koop ze ook graag ontvet, omdat ik dan weet wat de kiloprijs is en niet naderhand duurder uitben.
Pens heb ik graag vuil, maar zonder wormen! Krijg ik pens met wormen, geef ik hem weg als iemand wilt hebben, anders gaat ie de kliko in.
Vlees wat ik zelf te lang buiten heb laten liggen is op het randje. Grote bulkverpakkingen laat ik meestal buiten ontdooien. In de zomer probeer ik dit te voorkomen. Maar zo'n grote doos van de VSE prop ik niet zomaar in de koeling. Mocht ik ter vergeefs wat vliegen eieren op mijn vlees hebben, spoel ik dit af en voer ik het nog. Dan moet het wel minimaal zijn. Anders gaat het weg. Vlees dat verkleurd is voer ik niet meer. Rundvlees wilt wel eens donkerder worden als het bloed eruit loopt. Dat voer ik wel nog. Maar gerijpt vlees niet meer.
Ik heb wel eens gehad dat vlees in mijn vriezer 'om' ging. door de te grote temp verschillen. Dat voer ik dus ook niet meer.
Oh, en ik wil alles ongemalen. Ik heb me al eens in de vingers gesneden met gemalen vlees, dat wil ik niet nog een keer.
Zo, dat was mijn mega verhaal..
Hoe zagen jullie graag je stukje vlees?
Tot slot: Groentes voor in de mix wil ik zo vers en 'gaaf' mogelijk.