Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Sultan
#2119941
Afgelopen januari is Sultan omgevallen tijdens een wandeling. Sinds die tijd slikt hij medicijnen voor zijn hart. Dat ging zo goed, dat hij enige tijd geleden zelfs de medicijnen kon verlagen. Maar zaterdag ging het mis. Vrijdag stond hij al even een keer een beetje te wankelen op zijn poten, dus hadden we al besloten om maandag contact op te nemen met Natasja, onze DA die ons en de doggies erg goed kent. Zaterdagmorgen was Mari wandelen met het stel toen hier thuis de telefoon ging. Mari mobiel. Ik wist direct dat het mis was... Sultan was weer omgevallen. Mari is heel kalm aan naar huis komen lopen en ik heb in de tussentijd de DA gebeld voor een spoedafspraak. We konden direct terecht. Helaas had Natasja geen dienst, maar René. Dit is na Natasja voor mij de DA waar ik met echte problemen het liefst kom. René was op het moment dat ik belde onderweg naar een ander speodgeval, maar zou zsm naar de kliniek komen. Mochten we Sultan niet in de auto krijgen, zou hij hierheen komen. Maar we kregen meneer gelukkig wel in de auto, het lukte hem op eigen kracht. Aangekomen bij de praktijk, was René er nog niet. Terwijl we stonden te wachten ging Sultan weer door z'n poten.
René heeft Sultan nagekeken en het is niet goed met onze kerel... Zijn hart doet wat het wil, werkt gewoon niet goed. Het raast, slaat soms een slag over en de pompfunctie laat te wensen over. Hierdoor pompt het hart dus soms geen of te weinig zuurstof en dus valt Sultan om. De medische term hiervoor is cardiomyopathie(DCM). De medicijnen die hij al had zijn weer verhoogd en hij heeft een extra medicijn gekregen om de pompfunctie van het hart te ondersteunen. Ook heeft hij een injectie gekregen om vocht achter de longen te verwijderen. Dat was maar minimaal gelukkig. Daarnaast is voorlopig volledige rust voorgeschreven. Niet spelen, niet mee wandelen en geen opwinding. Die eerste 2 dingen kunnen we "eenvoudig" doen, maar de opwinding is niet altijd te voorkomen. Als hier visite komt b.v. vindt hij dat zalig, dus zorgt het voor opwinding...
Het is nu afwachten of de medicijnen gaan aanslaan. Eind van de week maken we een afspraak met Natasja of René om te kijken hoe zijn hart dan werkt. (Dat is wel een moment opname natuurlijk en kan een vertekend beeld geven) We zijn er door René op voorbereidt dat het alle kanten op kan gaan. De medicijnen kunnen aanslaan, maar Sultan kan ook zo omvallen en nooit meer opstaan... Ook als de mediciijnen aanslaan, moeten we willen en durven kijken in hoeverre Sultan dan een hondwaardig (Sultanwaardig!!) leven kan leiden.
Jullie begrijpen dat we er ff flink doorheen zaten zaterdag... Nu zijn we beiden weer wat rustiger, maar de zorgen om onze man Sultan zijn groot.

Ik ben inmiddels lid van het DCM/HCM forum. Vette vis is erg goed voor Sultan nu, dit geven we gelukkig al regelmatig. Ik wil het nu wel vaker gaan voeren. Iemand nog tips ivm het eten die ik wellicht kan toepassen in zijn Barfmenu?
Door Anthraciet
#2119950
Ik kan je helaas geen tips geven, maar wil jullie wel heel veel sterkte wensen met de lieve grote vent! :-* :bigarmhug:
Ik duim als een gek dat de medicijnen gewoon goed aanslaan en hij nog een hele tijd vooruit kan! :-*
Door tt-tjes
#2119955
Jeetje Yvon, dat is schrikken. Heel veel sterkte en een dikke kus voor je knuffelbeer. Hopelijk slaan de medicijnen aan.
Door hamada
#2120000
Wat een zorgen, zeg. Hopelijk reageert hij goed op de medicatie.
Hier krijgen de hartpatientjes visoliecapsules, Q10, taurine naast hun kvv. Zie ook www.dogaware.com

Sterkte toegewenst.
Door Lizzy
#2120020
Oh bah, wat een toestanden :'(

Nou, goed dat jullie er voor gaan om Sultan een zo'n aangenaam mogelijk leven te bieden!

Ik zou ook zeggen dat je moet beginnen met een goed Coenzym Q10 supplement (van een degelijk merk dus ik zou in dit geval geen Kruidvatje of De Tuinen nemen maar eerder een Solgar).

L-Carnitine is aminozuur dat je goed kunt geven bij DCM maar L-Carnitine zit in rund en schapenvlees dus ik weet niet of je daarnaast ook nog een supplement moet geven... Dat zou je aan een DA moeten vragen die gespecialiseerd is in DCM of supplementen.
Door Sultan
#2120052
Dank! Q10 geef ik inmiddels al. Ik heb begrepen dat je Taurine en L-Carnitine het best in combinatie met elkaar geeft?
Door Bien
#2120421
Hey Yvon, dat is schrikken!!!
Als je vette vismix van Kiezenbrink of sardines nodig hebt geef maar een gil morgen of overmorgen dan neem ik het mee en dump het ff bij je op weg naar huis!! Het ligt op mijn werk vandaar.

Heeel veel knuffels en sterkte!!!! arme Sultan!!
Door Sultan
#2120496
[quote="Bien"]
Hey Yvon, dat is schrikken!!!
Als je vette vismix van Kiezenbrink of sardines nodig hebt geef maar een gil morgen of overmorgen dan neem ik het mee en dump het ff bij je op weg naar huis!! Het ligt op mijn werk vandaar.

Heeel veel knuffels en sterkte!!!! arme Sultan!!
[/quote]

Dank je wel, Sabine :-* Ik heb ruim voldoende vette vis in de vriezers liggen, dus kan voorlopig vooruit!
Door Bien
#2120588
Mocht je visolie capsules moeten geven, extra, dan heb ik nog wel nieuwe potjes vsn NML capsules staan.
Door Sultan
#2120644
Even een update...

Hij hijgt wat meer nu en we hebben (vanmiddag) ontdekt dat hij vocht vasthoudt in zijn buik. Die is dikker en harder. (Oedeem is een bekend verschijnsel bij DCM in het laatste stadium) Hij eet nog wel erg graag.

Vanavond hebben we hardop gezegd waar we beiden bang voor zijn... Wat als?? Als hij zich zo rustig moet blijven houden, niet meer mee mag/kan wandelen, niet meer mag/kan spelen met Donata of de poezen? Hoe fijn is het leven dan nog voor onze grote man?? Een leven zonder spelen, wandelen, alleen maar in huis en soms in de tuin is niet of nauwelijks Sultan waardig...

het is nu heel mooi weer, eerder ging hij vaak lekker in de zon liggen. We haalden hem dan naar binnen omdat we het te heet voor hem vonden. Nu kijkt hij even buiten en draait weer om naar binnen om vervolgens binnen te gaan slapen. Dit is niet onze vent Sultan.
Maar als je dan weer ziet hoe hij is als het eten tevoorschijn komt, hij geniet er met volle teugen van.

We leven nu tussen hoop en vrees. Proberen zelf zo "normaal" en rustig mogelijk te doen en zijn voor hem. Donata is superlief. Onze spring in het veld raast uit tijdens de wandelingen (waar ze toen Sultan tot vorige week nog mee ging zich volledig aan hem aanpastte) en is thuis lief voor hem. Ze gaat zo af en toe lekker bij hem liggen en brengt hem knuffels. Hem uitdagen tot spel doet ze niet (meer). Tot vorige week was dat meerdere malen per dag. Donata daagde Sultan uit, Sultan daagde Donata uit. Samen spelen is helemaal over...
De tekenen zijn niet gunstig, zo lijkt het. Voor ons staat de kwaliteit van leven voor Sultan voorop, altijd.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door