Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2084803
Hier kan ik het relatief veilig kwijt.... ik zit ergens mee.

Onze sheltie Merlijn is nu 6 jaar oud. Hij kan buiten vrij re-aktief naar andere reuen zijn. Nu weten we dat en kunnen we dat onder controle houden. Het geeft wat beperkingen, maar goed.

Los daarvan kan Merlijn ook "episodes" hebben dat hij compleet angstig is. Onderweg ineens gaan liggen; niet meer lijken te weten wat hij moet doen. In onze beleving is hij dan heel erg bang.
Thuis kan dat ook gebeuren; hij kan ineenkrimpend bij de voordeur gaan zitten of in een hoekje in de wc.

We negeren dat maar zo'n beetje. Steunen wel maar bevestigen niet.

Die momenten zijn willekeurig. Vanuit activiteit (spelen) of vanuit slaap. Het duurt een minuut of wat, dan komt hij weer uit die angst en gaat hij weer zijn gewone gang, al blijft hij vaak nog een uurtje of wat "timide".

Het is nu echter twee keer gebeurd (vanacht voor de tweede keer, de eerste keer een maand of wat geleden) dat hij in de nacht naar ons toekomt, op bed "kruipt" bijna en rillen bij ons komt liggen. Echt een heel bange hond, in mijn beleving letterlijk doodsbang. Hij komt strak tegen een van ons twee aanliggen en wil in ons kruipen. Normaal knuffelt hij wel, maar niet zo.
Natuurlijk weet ik niet of er direct daaraanvoorgaand iets gebeurd is. De inschatting is dat als hij ergens van schrikt, iets van buiten, hij dan eerder gaat blaffen dan bij ons komt kruipen.
Edgar is gaan kijken, heeft gekeken bijv. of alles goed was met Guinnie, of er wellicht binnen IETS te zien / merken was waarvan Merlijn zo van streek kon zijn geraakt.
Maar, net als de vorige keer... niets binnen te zien.
De andere honden reageren niet, ik vermoed dus eigenlijk dat het uit Merlijn zelf komt.
Tristan reageerde ook wat "verbaasd" kwam ook bij ons liggen, maar voor mijn gevoel omdat hij niet begreep wat er met Merlijn was.


Dat gezegd hebbend....
Zijn volle zusje heeft epileptie, dat is waarschijnlijk primaire epileptie.

ZOU dit gedrag van Merlijn een "vorm van epileptie" kunnen zijn? Zo ja, heeft iemand een benul in welke hoek we het moeten zoeken? Een volgende keer neem ik het wel mee naar onze DA, maar NU kun je weer niets aan hem zien; hij gedraagt zich nu weer normaal (voor een Merlijn dan ;-)

Ik weet niet of Merlijn een "echte" epileptische aanval heeft gekregen voordat hij bij ons kwam kruipen. Wij hebben niets gehoord of gezien, maar ja.... we sliepen he? ;-(

Bij de ochtendwandeling was hij ook nog vrij timide, maar dat is nu over.

Zou het een (re-actief naar reuen) verband kunnen houden met dit "heeeeeel erg timide / angstige gedrag"?

Suzanne
Laatst gewijzigd door Suzanne op zo 14 aug 2011, 14:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lil
#2084817
heel vreemd, maar toen ik begon met lezen kreeg ik meteen het gevoel, epilepsie? Het kent vele vormen en ik ken ook mensen die 'rondlopen' maar toch afwezig zijn of bang of zo iets. Denk dat het bij honden ook kan.

Heel veel succes  :-*
Door Suzanne
#2084824
miik schreef: Wat vervelend :(
Het doet me denken aan het topic van Balou:

http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 739.0.html
Ach, dat topic had ik nog compleet gemist.
Dit is anders, hoewel ergens vergelijkbaar. Merlijn kruipt in elkaar en beweegt niet meer tijdens zo'n episode (bij gebrek aan beter noem ik het maar zo).
Hij lijkt totaal niet epileptisch in de "klassieke zin" zoals ik het "ken" van filmpjes en verhalen.
Eerder heel angstig / afwezig; dat duurt enige minuten... en dan is het weer okay.
Onregelmatig, elk uur van de dag kan dat ontstaan. Echter, in de episodes overdag gaat hij "in een hoekje zitten" vrij letterlijk en komt hij NIET naar ons toe. Tenzij ik net naar de wc moet, dan gaat hij mee, maar krupt daar dan in een hoekje, niet tegen mij aan.

Arm ding.... ;-(((

En nu? ;-(

Suzanne
#2084840
Als je het eens kan filmen, kan een  specialist er veel aan zien. En zijn oordeel geven. Zou toch vragen naar een verwijzing naar mandigers. Een gewone da zou daar ook niets aan hebben en die weten veelal niets van Epilepsie. Met zoiets zou ik niet te lang wachten om een specialist op te zoeken.
Laatst gewijzigd door charmed op zo 14 aug 2011, 14:37, 1 keer totaal gewijzigd.
#2085117
Mijn eerste gedachte was ook iets van epilepsie.
Bora heeft een neurologische afwijking in haar koppie.
Dit uit zich in snappen in de lucht, zomaar vanuit het niets. Ook dit kan vanuit activiteit zijn, maar ook vanuit rust/ slapen. Vaak komt ze daarna steun zoeken bij mij, zodat ik haar weer ergens rustig op haar plekje kan leggen.
Mijn DA zei toen ook dat dit een soort voorloper van epilepsie zou kunnen zijn.

Nu is Bora een hondje die niet goed afgemaakt is door moeder natuur en ga ik met haar niet heel dokteren.
We hebben haar nu op advies van de DA op Puur Nerveusiteit staan. Dit was de 1e paar weken een ramp, het gedrag werd alleen maar erger (maar dat staat ook op de bijsluiter). Nu is ze al 2 weken relatief rustig. Het "snappen" is zelfs niet meer dagelijks.
Mocht het zo zijn dat de Puur Nerveusiteit niet meer afdoende werkt, dan stappen we over op epilepsie tabletjes (Phenobarbital).
#2085169
Ben geen expert op het gebied van epilepsie bij honden, bij mensen weet ik er behoorlijk wat van. Epileptie heeft vele uittingsvormen. Een daarvan zijn Absances, deze insulten zijn verradelijk omdat het heel lang duurt voor het herkent wordt.
Bij abasance verlizen mensen het bewustzijn maar blijven wel vaak overeind in een stoel, ze zijn enkele sconden afwezig, soms vallen ze ook wel en dan denken andere dat ze flauw gevallen zijn.

Ik werk met verstandelijk gehandicapten en zonder hen met honden te willen vergelijken zijn voor hen absance net zo erg als voor honden. Ze zijn even van de wereld en komen weer bij, hebben iets gemist zitten of liggen in eens ergens anders, ze zijn even volledig van slag en kunnen daardoor zeer angstig worden omdat ze maar niet begrijpen wat hen overkomt.

Het gedrag van Merlijn doet me erg aan absances denken.
#2085208
Okay

Echt verbaasd ben ik niet.... maar i moet dit wel even verwerken.

Heb mij aangemeld op het honden-epileptisch forum..... daar even rondkijken en vragen.... of zij het herkennen..

Dank jullie wel; ik ga even huilen nu okay?

*edit; Merlijn beweegt zich niet schrijf ik ergens; hij is wel "bij" maar lijkt in de angst te zitten. Gaat af en toe tijdens zo'n episode liggen, of komt naar ons toe en als een kat "pootjes geven". Hij wil dan duidelijk steun; die we bieden.

oh, MAN... ik ben 't even kwijt nu.....

Suzanne
Laatst gewijzigd door Suzanne op zo 14 aug 2011, 21:06, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door