pearlsofpassion schreef:
Maar waarom wordt KVV zoveel gemakkelijker verteerd?
Het is toch gewoon 'voorgekauwde' barf?
De zuurtegraad moet toch ook naar beneden? Het bot moet toch ook verteerd leren worden?
Hoe zit dat dan, dat dat zoveel gemakkelijker gaat bij KVV?
Ik denk eerlijk gezegd dat deze hond eerder moeite heeft met het eten van BARF in combinatie met brokken. Brok bevat veel koolhydraat en houdt het maagzuur alkalischer. En daarin verteerd BARF gewoon niet goed en bovendien is de overgang van brok naar BARF iedere keer veel te groot. Je kunt het een beetje vergelijken met dat je als mens op dieet gaat en je daar streng aan houdt en dan ineens een vetje oorlog naar binnen gooit. De gemiddelde mens zit dan ook een halve dag op de pot met buikkrampen.
Maar, de TS zegt dus dat de hond een zeer gevoelige spijsvertering heeft. Het beste schakel je in dat geval over van brok naar een rauwe/verse voeding dat je in eerste instantie kookt (2 seconden). Zodat de overgang van brok naar rauw/vers niet zo heel groot meer is, op het koolhydraat gehalte na. Het voordeel van KVV is dat je het 2 seconden
kunt koken. Dit kan bij BARF, de vleesbotten, niet. Aangezien dat bot van structuur veranderd en niet goed meer verteerd, wanneer je het kookt. Dit probleem heb je gewoon niet als het bot tot moes is gemalen.
Dus, met een gevoelige spijsvertering neem je met KVV dat je dus eerst even kookt al 1 hele grote hobbel in de overgang weg. Het beste ondersteun je dat ook nog eens met probiotica. En zoals je in het topic kunt lezen waar ik een link naar toe geef, schakel je dus eerst heel langzaam over van veel brok en een beetje gekookte KVV over naar helemaal gekookte KVV en van gekookte KVV ga je vervolgens langzaam overschakelen naar rauwe KVV. Ik zet de tekst wel even hier neer want doorlinken gaat op de een of andere manier niet lekker:
-----------------
Oudere honden of honden met het gevoelige spijsverteringssysteem: daar kun je het beter langzaam aanpakken. De allerlangszaamste manier (en dit is echt voor honden die buitengewoon gevoelig zijn): je geeft bijv. eerst drie kwart brokken en 1 kwart versvlees. Het kwart versvlees overgiet je met gekookt water. Dit geef je zo twee dagen. Na twee dagen gaat je de helft brokken en de helft versvlees geven. Deze helft versvlees overgiet je wederom met gekookt water. Dat geeft je zo twee dagen. Na twee dagen ga je 1 kwart brokken geven en drie kwart versvlees. Het versvlees overgiet je wederom met gekookt water. Na twee dagen geef je alleen nog versvlees. Dit overgiet je nog 1 of 2 dagen met gekookt water. Daarna ga je 1 kwart rauw geven en 3 kwart overgieten met gekookt water. Dan ga je de helft rauw geven en de andere helft met gekookt water. Dan ga je drie kwart rauw geven en het resterende kwart met gekookt water. Dan ga je het versvlees helemaal rauw geven. Geef de voeding wel op kamertemperatuur! Honden met een gevoelig spijsverteringssysteem hebben vaak problemen met koud voedsel.
------------------
Als de hond dan volledig op rauwe KVV staat (je kunt KVV nooit altijd blijven koken aangezien je veel voedingsstoffen stuk maakt), kun je van daaruit over gaan naar BARF. En dat doe je ook langzaam. Door eerst grotere stukjes vlees en orgaanvlees te geven, beginnersvleesbot te geven, te beginnen met geplette kippennekken en dat langzaam uit te bouwen.
Niet iedere hond is helaas in staat om zo maar van brok naar BARF over te gaan, zonder problemen.