Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door chantalm
#2074754
Mijn mannetje Mister,

Vorige maand is hij 7 jaar geworden alleen het laatste half jaar kwakkelt hij met zijn gezondheid.

Hij staat vanaf dat hij 14 maanden is op versvlees dit omdat hij huidklachten had, tot op de dag van vandaag zijn deze problemen onder controle.
Van 14 maand tot vorig jaar op de CB en het laatste jaar op Tinlo.

Een half jaar geleden begon het te rommelen met zijn blaas onderzoek wees uit dat hij Cystine krstallen had en heeft. Dit is voor hem erg vervelend omdat zo nu en dan een steentje vlak achter zijn penisbot vastloopt catheter erin en hij kan weer een boom omver plassen.
Het vreemde is eigenlijk dat Cystine een aangeboren afwijking is die zich op jonge leeftijd openbaart niet bij een "oude" hond van 7 jaar.

Zijn voeding is aangepast hij is nu 68 kg.
1 kg vlees (van Tinlo, eend makreel, konijn, kip en rund)
250 gr. lamsvet
500 gr rauwe groenten (om de Ph van de urine omhoog tussen de 7 en 8 te krijgen)

Zijn Ph waarde is goed en stabiel. Alleen zijn er nog steeds samenklonterende gruisdelen die het hem en zijn "penis" niet makkelijk maken.

Heeft iemand nog een idee hoe ik zijn voeding nog beter zou kunnen aanpassen?

Hij heeft voor anderhalve week terug nog een echo gehad van zijn blaas nog steeds gruis :-[

Deze echo was voor een bult op zijn achterpoot uit het biopt bleek het om een mastocytoom te gaan  :'( en en afgelopen vrijdag is deze zeer ruim weggenomen.
Nu maar hopen dat het een grad 1 is en geen 3. De uitslag komt aan het einde van de week.
Door Lizzy
#2075248
Hier wordt ook geduimd!

Uit de barfplaats bieb:

**Cystine: Deze stenen vormen zich in een pH neutrale tot zure urine. Deze stenen worden veroorzaakt door een nierafwijking. Cystine-gruis is een afwijking bij het omzetten van bepaalde aminozuren in de nieren. Aminozuren (en andere stoffen) worden uit het bloed gefilterd en worden dan uit de urine gefilterd. Wanneer honden cystine blaasgruis aanmaken, bepaalde aminzuren, inclusief cystine (en ornithine, lusine en arginine - worden aangeduid als essentiele aminozuren oftewel dit zijn eiwitten die de hond niet zelf kan aanmaken maar uit z'n voeding moet halen) worden niet geabsorbeerd door de nieren waardoor er hoge concentraties in de urine terecht komen. Een van de aminozuren, cystine, heeft de eigenschap de urine zuur te maken en lijdt dan tot het vormen van nier/blaasstenen van het type cystine. Deze kunnen ernstige ziekte veroorzaken door de irritatie van het urinesysteem maar kunnen zelfs een blokkade veroorzaken die, wanneer niet tijdig ingegrepen wordt, zelfs tot de dood kan lijden. Het lijkt simpel: we vermijden het voeren van voedsel waar cystine in zit. En dat lost het probleem op. Want, geen cystine: geen problemen met het absorberen van cystine in de nieren en dus geen blaasgruis/stenen. Jammer genoeg... dit is niet het geval. Cystine is een essentieel aminzuur, wat betekent dat het beslist in een gezond dieet moet zitten (hond kan het niet zelf aanmaken en hond heeft het wel nodig om gezond te blijven). Ergo, het is zo belangrijk dat het lichaam zelfs cystine aanmaakt uit andere aminozuren, als het dieet zelf te weinig cystine bevat. Dus, helaas moeten we ons altijd zorgen blijven maken over hoe we de cystine die niet geabsorbeerd kan worden uit het lichaam kan worden getransporteerd. Natuurlijk is het zinvol een voeding te geven dat laag is aan cystine. Maar, we kunnen cystine dus niet elimineren van het dieet. Een truc om de urine meer alkalisch te maken is door middel van buffers. Deze buffers zijn stoffen die een inter-actie hebben met het spijsverteringssysteem die "ontzuren" of de urine-componenten bufferen. Deze stoffen zorgen dus voor hogere pH waardes (richting neutraal/neutraal) waardoor voorkomen wordt dat er zich gruis/stenen vormen. De meeste bekende stof is "baking soda" oftewel zuiveringszout oftewel sodium bicarbonaat.
Door chantalm
#2076054
Helaas we zitten nog steeds op een uitslag te wachten.

Kreeg het advies om mariadistel te gaan geven voor een betere leverwerking.

We gaan alles proberen.

Heeft iemand nog een tip wat ik nog met de voeding kan doen?
Door Lizzy
#2076152
chantalm schreef: Helaas we zitten nog steeds op een uitslag te wachten.

Kreeg het advies om mariadistel te gaan geven voor een betere leverwerking.

We gaan alles proberen.

Heeft iemand nog een tip wat ik nog met de voeding kan doen?
Dit ga je niet oplossen met voeding, in mijn ogen. Je hebt zuur buffers nodig, zoals ik al eerder heb geschreven. Dus nee, ik heb helaas geen voedingstips voor je.
Door chantalm
#2076705
Misschien heb ik het dan niet goed begrepen maar ik dacht dat die zuur buffers ervoor bedoeld waren om de Ph van de urine alkalischer te krijgen. Maar Mister zijn Ph is stabiel rond de 7,5. Ondanks dat dit goed is toch zuiveringszout aan de voeding toevoegen?
Door Lizzy
#2076768
chantalm schreef: Misschien heb ik het dan niet goed begrepen maar ik dacht dat die zuur buffers ervoor bedoeld waren om de Ph van de urine alkalischer te krijgen. Maar Mister zijn Ph is stabiel rond de 7,5. Ondanks dat dit goed is toch zuiveringszout aan de voeding toevoegen?
Als er in de urine nog steeds cystine zit, dan moet de urine misschien nog wel alkalischer. Maar die toevoegingen van zuurbuffers (en dat is inderdaad om de urine alkalischer te krijgen) moet je (vind ik) in overleg doen met een DA/specialist.
Door chantalm
#2077844
Ik zal het aan hem voorleggen, bedankt voor de extra uitleg.

Uitslag van de Mastocytoom, groeide uit de onderlaag van de huid. snijranden schoon. deze vorm heeft 4% kans op uitzaaiingen en 8 % kans op terug keer.
Dat is helemaal niets om verdrietig van te worden.
Door Lizzy
#2079086
chantalm schreef: Ik zal het aan hem voorleggen, bedankt voor de extra uitleg.

Uitslag van de Mastocytoom, groeide uit de onderlaag van de huid. snijranden schoon. deze vorm heeft 4% kans op uitzaaiingen en 8 % kans op terug keer.
Dat is helemaal niets om verdrietig van te worden.
Die percentages zijn gelukkig vrij laag. Jeetje, nou, dat is een soort van goed nieuws bij het slechte nieuws!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door