Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#2071342
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier, maar zit eigenlijk meteen met een vraag.
Ik voer mijn hond normaliter brokken (please please please geen discussies hierover) Maar mijn hond heeft wrsch een voedingsovergevoeligheid.
Dus moet nu 6 weken op hypoallergeen dieet. Ik kon kiezen voor brokken, of zelf koken. Heb gekozen voor de eerste stap; zelf koken.
Als het goed is wordt er op dit moment 16kg paardenvlees afgeleverd bij mij thuis door dierdelicatesse (iemand ervaring mee??)
dit ga ik mengen met rijst. Hoeveelheid is berekend door specialist.
Maarrrr...mijn hond staat normaal op Cavom brokken.
Het meest ideale is natuurlijk mengen, maar Cavom is al een vrij ''zware'' brok, en lees veel over dat je vlees niet moet mengen met brokken.
Hoe moet ik dit aanpakken? Toch in 1x overgaan, en eventuele diarree even voor lief nemen, of toch s ochtends brok, s avonds rijst met paardenvlees.
Alvast hartstikke bedankt voor de antwoorden.
#2071353
Als je uit wil sluiten dat het een voedsel allergie is, moet je dus niet de brokken blijven voeren die je de hele tijd al geeft, want dan weet je dus nog niks, of je het nu door vlees heen of apart geeft, je geeft dan nog steeds hetzelfde waar de hond allergisch voor is.
En van rijst is nog geen enkele hond beter geworden, dus dat zou ik ook niet geven.

Paardenvlees is prima, maar dan niet gekookt of gebakken, want dan zijn alle goede voedingsstoffen er meteen weer uit, gewoon lekker vers geven.

Als je een echt eliminatie dieet wil gaan doen, moet je een diersoort geven die je hond normaliter niet krijgt (zo te horen kan dat dus elke diersoort zijn :biggrin2:).
Dat geef je dan een ruime tijd en dan kan je zien of je hond het er beter op doet en dan kan je andere soorten toevoegen.

Veel honden hebben juist een allergie voor granen en gluten en dat is natuurlijk het hoofdbestanddeel van brokken ;)
#2071367
Sluit me helemaal bij Anthraciet aan. Rijst is niet nodig en kan juist voor overgevoeligheidsreacties zorgen. Het hoort niet thuis in een goed eliminatiedieet. Paardenvlees alleen kan als eliminatiedieet werken maar mijn keus zou het niet zijn om 6 weken alleen maar spiervlees te voeren. En dat is nodig, anders is het geen eliminatiedieet. Zoals Anthraciet al schrijft, dan voer je minimaal 6 weken een diersoort die je hond nog nooit gehad heeft. Voor een brokkenhond zou ik dan bv uitwijken naar konijn of eend, die kun je tenminste helemaal voeren zodat het dieet iig geen hele grote tekorten oplevert.
En de brokken iig tijdens het eliminatiedieet (en natuurlijk liever helemaal) niet voeren, anders levert het nog niks op. Als hij allergisch is voor iets in de brok moet hij die natuurlijk nu niet krijgen.
En uiteraard niks koken, dat is alleen maar schadelijk.
#2071378
Bedankt voor jullie antwoorden.
uVu heeft me een lijstje gegeven met 3 diersoorten die ik kon geven als eliminatiedieet; struisvogel, paard of hert, juist omdat dit niet in de commerciele voeders zit. Ik kon inderdaad ook kiezen voor Royal Canin met eend (dit is nieuw?)
Daarbij rijst of aardappel. Maar gewone witte rijst, geen zilvervliesrijst oid.

Ik heb voor rijst gekozen, omdat ik mezelf niet 12kg aardappelen zie schillen :O
Vind het super dat jullie zo meedenken, maar ik houd me voor nu even aan het lijstje van de specialist. Mocht ik na een week/2 weken nog zeggen, dit schiet niet op, kan ik altijd nog aardappelen gaan geven ;)

Ik snap dat ik natuurlijk niet die 6 weken brokken moet voeren ;) Maar ik bedoelde het nu even als overgang.
maar ik begrijp dat ik gewoon kan overgaan. Ik hoop gewoon dat het mijn beestje helpt! En wie weet, in de toekomst naar KVV. Ik zie mezelf niet barfen, respect voor degene die dat wel doen!
#2071453
Het nadeel is een beetje dat het vaker voorkomt dat honden allergisch zijn voor granen, dus ook rijst.
Als het dat is waar hij allergisch voor is, dan heeft je eliminatie-dieet geen enkele zin.
Ook rund en kip zijn bekende boosdoenders voor allergieën.

Ik ga mee met wat mevroi Kruim zegt, liefst een rauw eliminatie-dieet van een diersoort waar je zowel spiervlees, orgaan en vleesbot van kan voeren.
Persoonlijk zou ik dan ook kiezen voor konijn of eend, tenzij je hond deze diersoorten al een keer gehad heeft?
#2071777
bedankt voor jullie reacties.

Ik had van de voedingsspecialist begrepen dat honden juist vaak allergisch zijn voor het dierlijke eiwit.
En dat de hond wel 6 weken op dit dieet kan staan, zonder dat het gezonheidsproblemen oplevert.
Het eerste bakje is vanochtend helemaal leeg gegaan. Mevrouw vond het lekker!

Zit nu wel onwijs in dilemma, maar ik neig op dit moment meer naar de adviezen van de specialist. Stel dat ze alsnog allergisch reageert, kan ik misschien aangeven wat jullie gezegd hebben, leert hij ook weer van ;)
#2072671
Weet je ook de reden waarom de specialist aanraadt om rijst (of aardappelen) te voeren? Gaat het dan om de energiewaarde?

Ik snap je dilemma en een specialist klinkt natuurlijk heel professioneel. Hier op het forum zijn er al velen voor jou geweest met een voedselallergieprobleem, daar is al veel ervaring mee en de adviezen zijn goed. Een pro-vers-arts zal waarschijnlijk dezelfde adviezen (of soortgelijke) geven.

Het makkelijkst zou zijn om een kvv te gaan geven die maar één diersoort bevat, en dan dus een diersoort die je nog niet eerder hebt gegeven. Als het na zes weken goed gaat, kun je er een diersoort aan toevoegen. Dan zit je met een hoop paardenvlees, dat zou je in een later stadium kunnen gebruiken, of hier doorverkopen.

Overstap kun je prima doen zonder te mengen.

Succes! 
#2072715
Natasha schreef: bedankt voor jullie reacties.

Ik had van de voedingsspecialist begrepen dat honden juist vaak allergisch zijn voor het dierlijke eiwit.
En dat de hond wel 6 weken op dit dieet kan staan, zonder dat het gezonheidsproblemen oplevert.
Het eerste bakje is vanochtend helemaal leeg gegaan. Mevrouw vond het lekker!

Zit nu wel onwijs in dilemma, maar ik neig op dit moment meer naar de adviezen van de specialist. Stel dat ze alsnog allergisch reageert, kan ik misschien aangeven wat jullie gezegd hebben, leert hij ook weer van ;)
Klopt, allergie is meestal voor eiwit. Maar in granen zitten ook eiwitten, gluten namelijk, en ook nog zgn anti-nutrienten, stofjes die giftig zijn en die de plant maakt om te voorkomen dat hij opgegeten wordt. Die zijn vooral bedoeld tegen insecten maar ook veel grotere dieren reageren er slecht op. Ik bv  ::) ik eet geen granen meer omdat ik er echt slecht op reageer, buikpijn, darmen van streek, maagpijn etc.
In onze ervaring hier op BP zijn meer honden op de een of andere manier overgevoelig voor granen dan voor dierlijke eiwitten. Is ook niet zo gek, dierlijke eiwitten zijn tenslotte natuurlijk voer voor honden en granen en piepers en andere zetmeelknoedels niet.
En dan is er nog het verschil tussen brok en vers. Veel honden die slecht reageren op bepaalde diersoorten in brokvorm hebben geen problemen met diezelfde dieren vers.

Een hond gaat niet dood van 6 weken gekookt paard met rijst. Althans meestal niet  ;) Maar het is a. een slecht dieet en b. geen goed eliminatiedieet. Als er geen goede alternatieven waren zou je dit kunnen doen, uit nood. Maar die alternatieven zijn er wel en dan is het gewoon zonde van die 6 weken koken en narigheid voeren.
#2072730
Dat van die gluten wist ik al langer, ik heb een hond gehad die extreem overgevoelig was voor tarwegluten, een stukje brood en hij poepte en kotste een week lang bloed  :-X maar die anti-nutrienten ben ik pas sinds kort achter, oa dankzij Dr Frank  :) ik ging kh-arm eten, dus geen brood, rijst, pasta etc. en voila, geen buikpijn/krampen/lucht in de darmen etc. meer. Via Fido ben ik toen aan het Paleo-dieet geraakt en als je op de site van Dr Cordain kijkt vindt je veel info over anti-nutrienten. Heel interessant!
Door Martine-Tom
#2072751
Lekkere voedingsspecialist, rijst adviseren bij een vermoeden van allergie ::) ??? :o
Ik heb er echt geen hoge pet vanop die zogenaamde specialisten...
Mijn diabeteskat kreeg ook dat advies, lekker rijst/brood/aardappel met gekookt vlees...koolhydraten aan een diabeet geven idd erg slim :-X

Als ik jou was zou ik acuut met de brokken stoppen, geen rijst/aardappel/brood nergens voor nodig namelijk en wekt waarschijnlijk alleen maar meer reactie op.
Waarschijnlijk is het al een eind over op een fatsoenlijk menu op basis van Barf of een goede graanvrije KVV, als je gaat elimineren zou ik persoonlijk kiezen voor een dier waar je een compleet menu van kan vinden, geit ofzo daar kan je ook botten, organen en pens van voeren dit itt paard waar je alleen spier van kan voeren.

En dan nog gekookt ook ::) in dat geval kan je beter op brok blijven denk dat daar dan meer voedingsstoffen in zitten...
#2072905
Bedankt weer voor de reacties, neem alles mee ;)
ik snap dat het voor de barfers hier niet te begrijpen valt waarom ik rijst (of aardappelen) moet voeren.
Er stond wel duidelijk bij géén macaroni, ivm glutenallergie. Daar ben ik dan weer wel bekend mee, daar ik zelf Coeliakie heb ;) En in rijst zit heel weinig (tot geen) gliadines (gliadines zijn de eiwitten die zorgen voor de allergische reactie), dus gelukkig kan ik dat wel eten :D

Het is overigens geen gekookt vlees, maar de kook erover.
Heb inmiddels van een vriendin begrepen, die ook bezig is met elimineren, dat het paardenvlees ook rauw mag, dus dat doen we nu ook. Want stinkt best haha

Ik kan 6 weken op dit dieet blijven, zonder dat mijn hond tekorten krijgt. Daarna moeten we gaan kijken wat we doen.
Moet zeggen, klinkt misschien raar, dat ik nu al verschil merk. Minder op de poten kluiven :D Dus ben echt al happy..hoop dat het nu gewoon helemaal wegtrekt. Dus wat mijn hond betreft kan ze, zoals ik t nu zie, gewoon tegen rijst :D

Wel bedankt voor alle adviezen! Zoals ik al zei, neem ze allemaal mee ;)

@ martine-tom, volgens mij was dit dhr. Corbee.
Door Martine-Tom
#2072909
Het gaat ook niet zozeer over of ze tegen rijst kan of niet, ze heeft het gewoon niet nodig...
Mijn kat heeft diabetes door de overmaat aan koolhydraten die "de experts" nodig vinden.
Ik zou er echt nog even goed over nadenken hoor voor je onzinnige dingen als rijst gaat voeren.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door