Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2055234
Ik ben donderdag met Casper (9) naar de DA geweest omdat hij al een tijdje heel raar hoest meer kokken en meestal alleen na het drinken.
Hij hijgt ook veel meer en heeft veel meer last van de warmte dan vroeger
Er is bloed afgenomen en er zijn foto's van zijn bortskas gemaakt en daar was op te zien dat hij wat vocht om zijn hart heeft.
Zijn uithoudingsvermogen is op het moment ook niet geweldig maar wat wil je dan als je dit hoort.
Hij heeft heel veel verschijnselen wat hier in dit stuk staat toch wel 90 % klopt er van

http://www.leonberger.nl/Welzijn/LPIPN.html

En daar gaan we dus ook verder op onderzoeken.
Donderdag morgen moet ik hem brengen en onder een licht roesje gaan ze met een camera in zijn keel kijken om te zien of er inderdaad iets te zien is aan de stembanden.
Blaffen heeft hij nog mooit gedaan..............en dat bedenk je altijd achteraf als zo iets gebeurd.
Zijn vader is ook overleden aan stemband verlamming en het komt op het moment voor bij de leonberger,st bernard en newfoundlander dus ook al !
Gelukkig gaat in augustus zijn nieuwe verzekeringsjaar weer in en vergoeden ze nu tot 5000 euro per jaar dus mocht hij aan de stembanden geopereerd moeten worden is dat in iedere geval geregeld.
Houd het dan nooit op  :'( :'(
Laatst gewijzigd door tervueren milo op do 14 jul 2011, 16:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Parelridder
#2055257
Heb je gedacht over een hart echo? Mocht hij hartpatient zijn (DCM treft met name de reuzenrassen) dan wil je absoluut niet dat hij een roesje krijgt.. Met een Leonberger met vocht om het hart, verminderde conditie, hoestje en meer last van warmte zou ik absoluut naar de cardioloog gaan. Mocht je dat willen, de enige veterianair cardioloog in Nederland is Viktor Szatmári (Universiteitskliniek Utrecht).
Door tervueren milo
#2055313
Het is een newfoundlander en geen leonberger  :biggrin2:
Ik zit nu met hem bij een kliniek en ga er van uit dat ze toch wel weten wat ze doen,de DA heeft contact gehad met een specialist van De tweedelijn in Wilhelminaoord.
Maar is zal het er in ieder geval nog even over hebben.
Het is dus niet zo dat hij heel vaak hoest maar alleen na het drinken.
Hoe dan ook in de tweede lijn zouden ze dus ook met een camera in zijn keel moetem om zeker te kunnen weten of het een stemband verlamming is !
Door Parelridder
#2055483
tervueren milo schreef: Het is een newfoundlander en geen leonberger  :biggrin2:
;D Oeps! sorry.. maar ik bedoelde wel en New Foundlander. Google eventueel even op 'New foundlander DCM'.

Ik ken natuurlijk niet het hele verhaal, maar als klachten kunnen wijzen op hartklachten (en de genoemde symptomen corresponderen met die van hartklachten), dan zou ik zelf liever eerst die hartklachten uit sluiten vóór je een dier een roesje geeft.
Door tervueren milo
#2055779
Alle bloeduitslagen zijn binnen en zijn allemaal goed,dat is in iedere geval al  een goed bericht.
De schildklier is wat lager dan anders maar wel gewoon binnen de norm.
Mijn DA heeft de foto's doorgestuurd naar Hans Garretsen (radioloog) om te vragen wat hij er van vind !
Voor donderdag hoop ik die uitslag binnen te hebben
Gebruikersavatar
Door Kaio
#2055860
oo ik wist niet dat zijn vader daaraan was overleden. Ik wist wel dat ie orientatie problemen (struikelen enzo) had. Maar kan idd een van de symptomen geweest zijn.

Ik zie wel dat als ik naar stembandverlammingen google, dat het niet helemaal duidelijk is hoe het komt, maar dat toch veel rassen er mee te maken kunnen krijgen. Met name de grotere rassen. Het is ook niet altijd de variant die de leonberger o.a. heeft. Ook weten ze niet of iedere variant erfelijk is. Wat ik wel meerdere keren tegenkom is dat er evt. verband is met schildklierproblemen, maar ook dat is niet helemaal duidelijk. Ik zie trouwens dat de newfoundlander club in engeland wel dit artikel hierover op de webpagina heeft staan: http://www.thenewfoundlandclub.co.uk/fi ... sis_v2.pdf. Dus naar wrslijkheid komt het wel vaker voor  :( Ik weet niet of meerdere newfy's dit hebben, maar ik denk dat het dan idd vaak als ouderdom gezien wordt.
Ik duim voor je dat Casper dit niet heeft.

Ja hoesten kan natuurlijk ook door het vocht in zijn longen komen.

Gelukkig is zijn bloed wel in orde, ik hoop dat het voor Casper allemaal meevalt
Door Lizzy
#2057570
Ik ken een Beauceron die aan een stembandverlamming is overleden dus het komt wel bij andere rassen ook voor. Ik wens je veel sterkte morgen! Hoe blaft hij trouwens? Heeft hij een schorre blaf? Dat vond ik ook een opvallend iets, bij de Beauceron waar ik het over heb, de schorre blaf.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#2058218
Door te zoeken op internet kom ik uit dat het bij oudere honden van grote rassen vaker voorkomt. Hoe dit ontstaat is onduidelijk.
Ook komt het bij bepaalde rassen voor onder jonge honden, aangeboren/genetisch. Dat zou bij de bouvier, husky en ook dalmaat het geval zijn. Bij de dalmaat zou het onderdeel zijn van een andere grotere aandoening, Laryngeal paralysis-polyneuropathy complex. Komt dat eigenlijk wel zo vaak voor dan?
Door tervueren milo
#2058360
Lizzy schreef: Ik ken een Beauceron die aan een stembandverlamming is overleden dus het komt wel bij andere rassen ook voor. Ik wens je veel sterkte morgen! Hoe blaft hij trouwens? Heeft hij een schorre blaf? Dat vond ik ook een opvallend iets, bij de Beauceron waar ik het over heb, de schorre blaf.
Nou dat is het hem nou juist hij balft nooit alleen een beetje van die oergeluiden dat is alles !
Door tervueren milo
#2058367
Kaio schreef: Door te zoeken op internet kom ik uit dat het bij oudere honden van grote rassen vaker voorkomt. Hoe dit ontstaat is onduidelijk.
Ook komt het bij bepaalde rassen voor onder jonge honden, aangeboren/genetisch. Dat zou bij de bouvier, husky en ook dalmaat het geval zijn. Bij de dalmaat zou het onderdeel zijn van een andere grotere aandoening, Laryngeal paralysis-polyneuropathy complex. Komt dat eigenlijk wel zo vaak voor dan?

Of het veel voorkomt weet ik niet,maar sinds kort kom ik bij een leonberger fokker en die is er per toeval achter gekomen toen ze een nest fokte met 2 ouderdieren had die het hadden en ze dat niet wist en dus een aantal pups in het nest het ook hadden.
Zelf heeft ze moeder en dochter,vader is inmiddels overleden.
Nu wordt er op getest en is het geloof ik ook verplicht.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#2058524
Ja ook de leonberger is een van de rassen waarbij vaststaat dat een deel van de gevallen genetisch is. Een deel wordt veroorzaakt via een bepaalde mutatie van een gen.  Dit kunnen ze genetisch via bloedtest checken. En dan is het dus zo dat als je 2 dragers van het gen combineerd dat je dus lijders kunt krijgen, die dus op jonge leeftijd al de aandoening krijgen en helaas... Hier heeft laatst een verhaal gestaan over een leonberger waarbij dit vermoedelijk het geval was. 
#2059064
Casper is weer thuis  :)
De uitslag van de radioloog is gunstig uitgevallen,en de scopie in zijn keel is dus ook gedaan.
Er is gelukkig niks met zijn stembanden aan de hand en ook geen vergrote slokdarm,longontsteking  of andere gekke dingen.
Wel waren zijn amandelen geïriteerd en die zijn er dus uitgehaald,heb er 1 meegekregen op sterk water voor de verzameling  :biggrin2:
De schildklier medicijnen worden iets verhoogt om dat de waarde nu lager is dan hij altijd heeft en daar wordt hij ook trager en slomer van.
Als het probleem zich voor blijft doen dan ga ik naar Annemarie Reinders om een echo te laten maken
Voor een newfoundlander van 9 is hij in goede conditie,dus...............waarschijnlijk zorgen gemaakt om niks.
Laten we dat maar hopen dan !
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door