Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door gesias
#205030
Onze hond heeft van de oogspecialist in Oisterwijk het advies gekregen vlees of brokken te eten met minder dan 10% vet erin.
Ze krijgt 's morgens carnibest light en 's middags Fokker lam/rijst. Door dit menu heeft ze allemaal schilfers op haar huid. Als je haar hebt gekamd dan is het net of de kamer vol sneeuw ligt. De dierenarts bezocht, en die zei dat het een droge huid kan zijn door weinig vet in het eten, en die adviseerde ons maiskiemolie aan de voeding toe te voegen.
Vraag: de voeding veranderen, of iets anders om de schilfers kwijt te raken, want de hond krabt haar hele lijf open van de jeuk.

Alvast bedankt, Gesias
Door Lizzy
#205036
Maiskiemolie? Vanwege?

Maiskiemolie bevat niet-actieve omega 6 vetzuren en dat zou ik dus juist niet geven. Ik zou de hond visolie geven. Dat bevat omega 3 vetzuren. Als je nu de capsules van de HEMA of Etos neemt, dan zit daar ook nog een beetje borage-olie in en dat is ook zeer goed bij huidproblemen.

Oh, en ik zou de brokken weglaten en hem helemaal op versvlees zetten.

Maar mag ik vragen waarom hij maar 10% vet mag?
Door gesias
#205037
Ze heeft beschadigen aan de binnekant van de ooglens, en heeft kans om blind te worden, maar die kans kunnen we verminderen door haar zo weining mogelijk vet te geven, daar door een storing in de stofwisseling de vetten worden omgezet in kristallen.
( Als ik de uitleg van Dr. Heijn helemaal goed heb zo)
Ze is een Shih Tzu van bina zes .
Door tieneke
#205038
Ik zou de hond volledig op versvlees zetten,zeker gezien de huidproblemen en jeuk.
Brokken zijn en blijven slecht voor een hond.
Waarom voer je light?is zij te dik?
Door Lizzy
#205042
tieneke schreef: Ik zou de hond volledig op versvlees zetten,zeker gezien de huidproblemen en jeuk.
Brokken zijn en blijven slecht voor een hond.
Waarom voer je light?is zij te dik?
Nee, vanwege het vet percentage.

Ik ben wel heel benieuwd wat deze oogaandoening en vet in voeding met elkaar te maken hebben... en vetten die zich omzetten in kristallen...? Ik vrees dat ik hier nog nooit van gehoord heb! Misschien dat Tannetje of Linda hier meer over kan zeggen?

Ik verplaats deze daarom even naar medisch, als je het niet erg vindt. Dat is de categorie waar zeker Tannetje het meest kijkt!
Door gesias
#205081
Nou ja, klinkt inderdaad wazig, vetten die zich omzetten in kristallen. Zo hebben wij het onthouden toen we in Oisterwijk waren. Sorry,
Het is in ieder geval net alsof de hond een vliesje op haar ogen heeft. Dat zit echter aan de binnenkant, er is niets aan te doen. Door dat vliesje ziet ze niks, en het zit in het midden van ieder oog.

Dus willen wij haar een dieet geven met zo weinig mogelijk vet, zoals de specialist ons heeft aanbevolen, maar ook zo dat ze niet teveel last krijgt van haar huid, want dat probleem is op het moment urgenter dan haar ogen.
Is wassen goed of niet goed?
Aparte shampoo?

We hebben carnibest natuurvoer in huis voor de andere Shih tzu, ik zou deze shih tzu 's morgens light en 's middags natuurvoer kunnen geven. Is dat beter?
En dan visolie toevoegen.
Is een droge huid normaal bij deze voeding en wat is daar tegen te doen?

Gesias
Door Lupa
#205083
is het niet een beetje ras verbonden?
ik ken echt heel veel Shih Tzu die problemen met de ogen hebben, en ja ook met hun vacht en huid.
helaas kan ik daardoor maar constateren dat ook deze ras naar de knoppen gebracht is.

Ik zou haar op volledig versvoer zetten en inderdaad de minste vette uitvoering, maar ik denk dat voor jou hond het beste is samnstellen omdat je toch met kompleet vers voer altijd je vet in terug vind.

90% van deze honden hier in mijn trimsalon hebben jeuk jeuk en nog eens jeuk, veel zijn het kaal of vlekkirig, en inderdaad problemen met ogen
Gebruikersavatar
Door Hitam
#205566
Ja, dat klopt. Je kunt neerslag van cholesterolkristallen in het oog krijgen.
Ik heb alleen geen idee of het geven van minder vet daar invloed op heeft. Ik heb de indruk dat bij mensen een verhoogde cholesterolspiegel meer te maken heeft met stress dan met hoeveelheden vet. En met erfelijkheid.

Ik denk sowieso dat onverzadigde vetzuren beter zijn dan verzadigde.
Ik zou inderdaad overgaan op volledig versvleesvoer, en dan de lightversie en vervolgens onverzadigde vetzuren bij geven.
Door gesias
#205631
Dankjewel Hitam, eindelijk iemand die ooit gehoord heeft van die kristallen die neerslaan in het oog. Ik ging al haast aan mezelf twijfelen. Eigenlijk moet je bij een specialist een pen en papier meenemen om alles op te schrijven wat hij zegt. Je vergeet zo snel waar het precies om gaat.
Gisteren heeft ze al alleen carnibest gehad, en daar ga ik mee door. Dan nog visolie in plaats van maiskiemolie. Ik hoop dat het gaat lukken en ze van de jeuk verlost wordt.

Bedankt allemaal voor de reacties. :-*
Door gesias
#205633
ps. Dat van die stress kan kloppen Hitam.
Wij hebben een zoon die een autistische stoornis heeft, en die schreeuwt nogal eens, en deze hond kan daar heel slecht tegen en gaat dan onder de bank zitten.
Deze zoon woont sinds kort op zijn eigen, dus wellicht dat ze zich nu ook beter gaat voelen, dat het invloed op de ogen heeft en het niet verslechterd.
Wel jammer he, als stress de oorzaak zou kunnen zijn, want die plekjes op de ogen raakt ze niet meer kwijt. Helaas.
Door Lupa
#205664
dat van de stress klpot het wel, in de tijd dat ik met Lupa shouwde had ze een keer een aanval van die witten schilfertjes, binnen 2 seconden zat ze helemaal vol.
Ik wist echt niet waar het cvandan kwam.
Door gesias
#226544
Hallo Allemaal,

Omdat de schilfers waarschijnlijk veroorzaakt werden door te droge huid, heb ik de huid ingestreken met olijfolie met behulp van een watje. Omdat ze alles vies kan maken met zo een vette huid, hebben we haar een babypakje aangedaan. Niet zielig hoor, deze hond vind dat niet erg. Na twee dagen bleek de olie helemaal te zijn opgenomen en heeft ze geen pakje meer aangehad. De huid werd wel steeds beter, weer de normale kleur i.p.v. rood en de krabte niet meer.
Na twee weken nog eens gewassen, en de schilfers waren er na twee dagen weer. Tijd voor een bezoekje aan de dierenarts, na eerst een telefoontje te hebben gehad met de behandelend arts te Oisterwijk. Die zei ons dat het vetpercentage in de voeding echt niet omhoog mag, dus naar de dierenarts om toch te kijken of er iets aan de huid te doen is. Die heeft schilfers en haar onder de microscoop bekeken en gezien dat de haarworstels een vreemde vorm hadden. Het leek een beetje op schimmel maar was het niet. We zijn nu overeen gekomen dat we haar behandelen tegen schimmel, met Imaverol, en daarnaast strijk ik haar huid in met olie, nu nog olijfolie, maar ik heb nertsolie besteld, bij Mylene, om het zo natuurlijk mogelijk te houden. ( Ben overigens altijd tegen nertsolie geweest, maar het is er nu eenmaal , en misschien versneld het het gezezingsproces eningzins).
Dus zover zijn we nu. Helaas begint haar oog weer op te spelen, ze heeft weer een uitstulping in haar linkeroog, maar ik vertrouw erop dat dat met een kuur ook weer verdwijnt. Het blijft zoeken, helaas.

Iedereen die gereageerd heeft wil ik hierbij heel hartelijk bedanken en het beste toewensen, voor henzelf en hun huisdier, in 2005!
Door tessa
#226677
een shampo die heel goed werkt tegen schilfers is seleniumshampo van bogena, ik gebruik het in de trimsalon .Je moet het goed inmasseren, even laten intrekken en dan goed uitspoelen, eerst laten alle schilfers los en daarna is de huid schoon, als de imaverol niet helpt is dit zeker het proberen waard.
Door gesias
#245757
Hallo Allemaal,

Wij zijn met de hond naar Oisterwijk geweest, in verband met de ogen, die weer ontstoken waren, en de huid.
De ogen waren na een kuur weer rustig, alsmede de cholesterolkristallen en dat was gunstig voor de huid.
Want ze bleek heel erg last van gisten te hebben. Een mooie naam hiervoor is MALASSEZIA PACHYDERMATITIS.
De hond voelt zich al een hele poos niet lekker, wat niet verwonderlijk is , want volgens de huidarts heeft ze constant het gevoel alsof de huid in brand staat.
We hebben medicijnen gekregen, en shampoo ( malaseb).
Dit bestrijdt de symptomen, maar niet de oorzaak. Die moet volgens de huidarts toch gezocht worden in de voeding. Dus na overleg met de oogarts gaat ze terug naar de brokken, de lam rijst. Het kan zijn dat ze allergisch is voor het vlees in carnibest. Waar ik maar mee wil zeggen dat niet voor iedere hond vleesvoeding een goede keuze is. Onze andere Shih Tzu had huidproblemen en die zijn opgelost met Carnibest, en deze hond heeft alleen maar allergische reakties gekregen.
We proberen nu de huid weer rustig te krijgen en als alles ok is dan zien we wel verder.
Dit wilde ik jullie even laten weten.
Nogmaals bedankt, Anne
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door