Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#2031790
Intressant onderzoek!
Jammer dat je hond 4 weken brok moet eten, anders had ik zeker mee gedaan.

Wageningen Universiteit onderzoekt effecten van voeding op het gedrag van honden:  welk effect heeft een meer natuurlijk dieet op uw hond…

Voeding wordt zelden gezien al een factor die invloed heeft op het gedrag van de hond. Ook in de wetenschappelijke literatuur zijn er weinig studies gepubliceerd waarin deze relatie bij honden is onderzocht (Bosch et al., 2007). Uit experimenten met andere diersoorten is gebleken dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen gedrag en voeding. Zo is er gevonden dat een verhoogde opname van het aminozuur tryptofaan o.a. agressiviteit (Chamberlain et al 1987), obsessief-compulsief gedrag (Weld et al 1998) en stressgevoeligheid (Koopmans et al 2005) kan verminderen. Bij landbouwhuisdieren lijkt een meer natuurlijke voeding een positief effect te hebben op welzijn. Bepaalde probleemgedragingen zoals stereotypieën verdwenen of werden minder door een aangepaste voersamenstelling of meer optimale manier van verstrekking (Goodwin et al. 2005; Thorne et al. 2005). Mogelijk geldt hetzelfde voor honden. De voorouders van onze huishonden, de wolven eten rauw vlees, organen, vet en botten, aangevult met vegetatie als grassen en bessen.
Dit onderzoek richt zich op eventuele verschillen in gedrag van honden na 4 weken voeren van een droog voer en na 4 weken voeren van een vers vlees voer. Beide voeders zijn in de winkel verkrijgbaar, zijn compleet en voorzien van  alle noodzakelijke nutriënten. Ter illustratie, vers vlees voeding zijn merken als Energique, AHV, Carnibest, Smuldier, Prins TotalCare, Runner, Farm Food Fresh of Rodi.
De eigenaar zal in dit onderzoek een belangrijke rol spelen, aangezien er van hem/haar gevraagd zal worden om eenvoudige gedragstestjes uit te voeren en hierover te rapporteren via het invullen van een internet enquête. Dit zullen testjes zijn zoals die in het BBC in het programma “Test Your Pet”. Het zijn testjes die zich richten op informatieverwerking en impulsiviteit (zoals CANTAB of de Wilconsen Card sorting test) met aanpassingen voor honden (Hughes et al., 2005). Een voorbeeld testje bestaat uit 2 gekleurde bekers waarvan eentje met een beloning eronder. Hoe lang duurt het voor de hond consistent de juiste beker leert kiezen, en hoe lang duurt het voor de hond z’n keuze wisselt als opeens de andere beker de beloning bevat. Testjes worden volgens duidelijk beschreven richtlijnen uitgevoerd en eventueel benodigde materialen worden aangeleverd. Bij een aantal deelnemende honden wordt de algemene activiteit geregistreerd en hiervoor zullen de honden een kleine versnellingsmeter aan hun halsband gehangen krijgen. De sensor meet automatisch de activiteit en slaat de metingen op.

Hier de link ( voor wie nog brok voert en wil overstappen  :biggrin2:)
http://www.dierenwetenschap.com/Enquete ... fault.aspx
#2032341
Goed idee, leuk dat ze erover denken maar deze test lijkt me zinloos.
Een deel van de gedragsverandering komt doordat ze bij Barf moeten kluiven, denken hoe ze iets op gaan eten en echt moeten werken om te eten.
Hierbij moet je ze KVV voeren, dat is nog steeds gewoon slobberen...
Ok het is al beter dan brok en het zal heus wel wat opleveren maar als ze het echt willen onderzoeken moeten ze wel naar Barf kijken en niet naar KVV.

imho.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door