Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#1991792
Nog helemaal van slag wil ik hier even mijn hart luchten en raad vragen.
Onze Senna (cavalier) heeft aan beide achterpoten patella luxatie. Rechts erger dan links. Fysiotherapie mocht niet baten, en de rechter patella zat steeds scheef, waardoor ze alleen maar gehurkt kon lopen tot ik hem weer recht kon duwen.
2 Weken geleden bij de DA foto's laten maken en de geraadpleegde chirurg constateerde dat de patella er rechts eigen continue naast lag/schoot. In een operatie zou een stukje bot worden verplaatst waardoor de patella na genezing wel vast zou zitten. Voordeel vonden wij: geen benchrust maar direct voorzichtig kunnen belasten en wel aan de riem uitlaten. Na de foto's werd het binnen een paar dagen erger, totdat na 4 dagen bleek dat de rechter patella zelfs door de DA niet meer op de plaats te duwen was. Gevolg: een kreupele hond die niet op rechterachterpoot kon lopen/staan, en een soort konijneloopje ontwikkelde waarbij ze met links haar gewicht kon dragen en dus toch nog kleine plasrondjes kon meelopen. De linkerpatella bleef, waarschijnlijk door de extra spierontwikkeling denk ik dan, de laatste weken netjes op zijn plaats zitten.
Daarom offerte gevraagd en na de prijs te hebben gekregen voor een operatie die een uur zou duren waarschijnlijk, gevraagd om z.s.m. de operatie te plannen.
Dit was vandaag. Hondje vanochtend gebracht, we werden nog gebeld na afloop dat de operatie goed verlopen was, dus wij blij.
MAAR: komt mijn man Senna halen, krijgt hij het bericht dat omdat de kniebanden links ook slap waren er voor is gekozen om "eerst"links te opereren. Over 6 weken kan dan de rechter, slechtste knie. :o :nerves:
Gevolg: we zitten nu met een hond die de komende weken haar linker, geopereerde knie beperkt mag belasten in verband met het genezingsproces, en die haar rechterachterpoot sowieso al niet kan gebruiken. Optimistisch staat in de ontslagbrief dat we haar regelmatig in de tuin moeten zetten om een plas te laten doen, maar ja: als ze op geen van haar poten kan staan?? Uitgangspunt van die rechteroperatie was dat ze gewoon in huis kon rondlopen. Maar een hond die waarschijnlijk geen poot kan verzetten, hoe kunnen we die met ons werk alleen laten??? We denken onze korte vakantie van over 3 weken te moeten afzeggen, want een hond die geen kant uitkan kunnen we niet bij vrienden onderbrengen.
Wij zitten hier allebei volstrekt van slag. En zijn ook redelijk boos aan het worden.
We zijn niet vooraf gebeld met de mededeling dat twee operaties eigenlijk beter zijn. Er is niet overlegd over het eerst links i.p.v. rechts, er is niet overlegd over de financiele consequenties. Het is echt giga balen.
Of hebben wij nu een blinde vlek en kunnen jullie wel  begrijpen waarom een relatief sterke knie eerder geopereerd wordt dan een volstrekt onbruikbare?
Als het goed is worden we vanavond nog door de DA gebeld, op mijn verzoek. Ik wil ook zeker vragen of ze niet "gewoon" de verkeerde knie geopereerd hebben. :-X Een fout is ook niet goed, maar daar zouden we dan nog mee kunnen leven.
Ondertussen zit ik al te denken aan een rolstoel voor de revalidatieperiode.
In ieder geval leg ik het probleem bij de DA neer. Ik mag toch hopen dat ze in de kliniek daar ook bij hebben stilgestaan.
Maar iedereen, en Senna niet in de laatste plaats is hier flink doorelkaar geschud op dit moment. Ze is echt zielig nu, want kan geen kant op. :'(
Laatst gewijzigd door hamada op di 24 mei 2011, 18:35, 1 keer totaal gewijzigd.
#1991898
Ik kan je helaas hier geen raad in geven. Wel zou ik het probleem bij de DA neerleggen. Er was toch afgesproken dat ze rechts geopereerd zou worden? Gingen ze er maar van uit dat je gewoon 2 operaties kunt betalen? Dit is naar mijn mening een foute inschatting van de DA. Ik zou daar een verklaring voor willen hebben en aangeven dat als hij dit soort dingen op eigen houtje doet hij de operatie aan de rechterpoot maar uit eigen zak moet betalen.
In de tussentijd zit jij en je hond wel met een groot probleem.
Heel veel sterkte en wijsheid gewenst.
Gebruikersavatar
Door Zev
#1991902
Jeetje wat een verhaal! Ik zou hier ook flink *%$(*&^niet goed van worden!
Is het voor nu misschien een idee om met een handdoek de achterhand zelf te ondersteunen als ze buiten even een plasje moet doen?
Het lijkt mij toch ook dat de spieren moeten aansterken en dat dat in een rolstoel juist niet gebeurt, maar ik ben geen DA.
Ik hoop dat de DA er een verklaring voor heeft gegeven? Bij zoiets zou dit namelijk al mijn laatste bezoek aan deze DA geweest zijn, dus ik vind het al knap dat je nog in overleg gaat met hem.
Ik vind het kolder dat er niet vooraf met jou is overlegd over de situatie en je dit maar gewoon moet slikken!

Wel wens ik je heel veel sterkte met Senna, geef haar maar een dikke  :-*
Door pallas
#1991958
Ben je lekker mee zeg!
Vind zeker dat je het probleem bij de d.a. mag leggen. Hij mag nu met een oplossing komen. Snap verder ook niet waarom nu eerst de reltief goede kant eerst opereren? Dan houd zo'n hond niksover om op te lopen.

Ben benieuwd of het gesprek wat helderheid heeft gebracht.

Ondersteunen met een handdoek is nog een optie. Lizzy had ook een soort constructie voor het ondersteunen van de achterhand, maar weet niet meer wat precies.
Door hamada
#1992504
Bedankt voor jullie reacties. Ook al denk je soms best e.e.a. te weten, dan nog ga je twijfelen aan jezelf als het gaat om het welzijn van je hond waar je ook maar vertrouwen moet hebben in de specialisten die je raadpleegt. En dan is het fijn om even te weten of je reacties logisch of juist niet zijn.
Vandaag op zich goed gesprek met de DA gehad. Die vindt het ook erg vervelend, m.n dat we niet van te voren gebeld zijn. Desgevraagd kreeg ik wel te horen dat er geen fout gemaakt was, dat er een bewuste keuze gemaakt was voor de linkerknie in plaats van voor de rechter omdat de banden links zo slap waren. Ik heb wel gezegd dat we toch een second opinion overwegen om te laten toetsen of de keuze in operatie inderdaad ook door een andere chirurg gemaakt zou zijn. Is misschien niet meer achteraf vast te stellen (ook al hebben we foto's en de rechterknie in originele toestand), maar ik wil het in ieder geval nagaan of een onafhankelijk consult nog iets oplevert.

Arme Senna is natuurlijk zielig  ::) laat zich alle zorg aanleunen. Ze kan gelukkig wel wat door het huis scharrelen hoewel ze met regelmaat door haar rechterknie gaat en dan alleen maar kan zitten of wat schuifelen. Plassen in de tuin gaat soms goed, maar vanochtend zakte ze door haar poten en zat dus in haar eigen urine omdat ze ook niet meteen stopte met plassen. Acute pijn lijkt ze niet te hebben (krijgt rimadyl) en ze eet graag. Maar stukjes buiten lopen zit er nu nog niet in. Maar kijken hoe het dit weekend verder ontwikkeld. Volgens de chirurg zou ze toch al vrij snel volledig op de geopereerde poot moeten kunnen lopen.
We wachten af.
Door Nynke
#1992695
ach jeetje meis, wat een verhaal  :( :( :(  arme Senna  :'( 
Ik zou, als ik jouw was, ook een soort verband aan elkaar knutselen om haar achterhand te ondersteunen. Ik meen me te herinneren dat Lizzy een tijd geleden een foto plaatste waarop een duidelijk beeld te zien was van iets zelfgeknutselds van een soort sponsachtig materiaal, ik kan me nu niet herinneren hoe dat heet  :-[
Door hamada
#1992730
Gelukkig kan Senna momenteel wat beter op de geopereerde poot steunen, en ze heeft dus ook al goed haar ontlasting kwijt gekund. Wel een opluchting, dat je in ieder geval geen hoopje ellende in huis hebt. Maar we kijken eerst maar hoe mobiel ze nu kan worden. Die rechter poot blijft eng ogen, zoals ze daar op probeert te lopen.
Ze zit en ligt natuurlijk veel, maar maakt alleen maar een sneue indruk en niet meer zo heeeeel zielig.
Door hamada
#1996944
Vandaag voor controle met Senna bij de DA geweest. De linkerpoot geneest goed, ze kan hem al aardig belasten, alleen de combi met rechts is niet echt lekker. Maar goed, buiten het feit dat ze regelmatig getild en gedragen moet worden, is ze in huis gelukkig redelijk mobiel en kan ze ook haar behoeftes goed doen (in de tuin dan, want wandelen in de buurt zit er echt niet in). En ze maakt niet de indruk echt pijn te hebben, alleen regelmatig door haar poot te gaan. Ze wordt natuurlijk wel erg verwend. soms hoor je een nuffig "waf" uit de kamer komen en dan wil de dame op de stoel of er weer af getild worden (we hebben wel overal hondentrapjes staan, maar dat lukt niet altijd voor haar).
De DA zit er echt mee, trekt ook alle verantwoordelijkheid naar zich toe en heeft gezegd dat we deze operatie niet hoeven te betalen.
Over een week of 5 a 6 kan de dame voor haar rechterknie onder het mes, en dan kan ze echt revalideren, lijkt me.
Al met al is, met de teleurstelling en schrik, de situatie minder dramatisch dan we hadden verwacht. Het rolstoelscenario blijkt gelukkig niet nodig, ze hoeft niet 24-uur per dag zorg, heeft geen pijnklachten,  is een beetje mobiel, maar veel en veel minder mobiel dan verwacht.
Maar met de DA zijn we er goed uit gekomen. Ook, wat ons betreft qua vertrouwen. De intentie was absoluut goed maar een miscalculatie kan gebeuren. en we voelen ons zeker serieus genomen.
We gaan morgen wel de buggy van Ramses van zolder halen, want het is wel sneu voor haar als ze helemaal niet mee mag met wandelen. En 10 kilo draag je ook niet zomaar een paar kilometer. ::)
#1996955
Wat een geschiedenis... Gelukkig slaan jullie je er ondanks alles goed doorheen en heb je een arts getroffen die de moed heeft de miscalculatie te erkennen en dat netjes op lost, financieel.
Succes en beterschap de komende tijd!
#2019604
Senna is gisteren geopereerd aan haar rechter knie, en gelukkig lijkt het dit keer mee te vallen  :yeah:
Weliswaar heeft ze meer pijn en een grotere wond dan de vorige keer, maar dat is omdat ook de groef in het gewricht is uitgefreesd.
Maar in tegenstelling tot vorige keer kan ze nu haar linkerpoot behoorlijk belasten en kan ze daarom de geopereerde rechterpoot ook vrij normaal neerzetten. Ze kon dus al vanochtend goed haar ontlasting kwijt en hoewel ze veel ligt en zit, loopt ze goed.
Ik verwacht dus dat ze inderdaad volgende week al een minuut of 10 zal kunnen lopen, naar verwachting van de chirurg.
Dus alle reden om nu hoopvol te zijn.
Maar ondertussen hebben we dus wel ruim 4 weken gezeten met een hond die nog een 15 meter kon wandelen in verband met haar nog steeds niet functionele rechterknie.
Gelukkig is het net als met bevallen: de nare dingen zijn snel vergeten, en we kijken dus echt uit naar de komende zomer met wandelingen, uitstapjes etc. met Senna  :biggrin2:
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door