Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Roelie
#1985143
Allereerst wil ik me graag even voorstellen. Mijn naam is Roelie en ik heb een zeven jaar oude Hovawart teef.
Een paar jaar geleden begonnen de eerste klachten tijdens het uitlaten. Ze werd dan wiebelig op haar poten, kraste met haar nagels over de straat en we gingen steeds minder ver met haar omdat ze dat niet vol hield. Het werd steeds erger en op een gegeven moment viel ze gewoon om, altijd op de terugweg. Wel herstelt ze heel snel. Thuis is ze een vrolijke, energieke hond waar we verder niets aan merken.
Een holistisch dierenarts dacht aan een vergroot hart en we hebben een echo van haar hart laten maken. Daar kwam niets uit, haar hart werkte prima en was niet vergroot. Ook uit bloedonderzoek kwam niets. Over bleef pijn en de specialist dacht aan darmkrampen waardoor hyperventilatie. Luna stond op carnibest, aangevuld met kippenkarkassen en de specialist wilde haar op een eliminatiedieet zetten, sensitivity control van Royal canin. Ze staat daar nu drie weken op en ze kwijlt minder. Verder merk ik niet zoveel verandering.
Is er misschien iemand die een idee heeft wat het kan zijn, zeker omdat ik toch mijn twijfels heb of het wel de juiste diagnose is. Van hyperventileren bij haar heb ik nooit iets gemerkt en ik kan met een gerust hart zeggen dat ik heel goed op haar let.
#1985471
Ik ben met haar in de Bilt geweest bij Erik Laarakker en hij heeft haar met een lecherantenne gemeten. Daarbij is niet uitgekomen dat er iets met haar rug aan de hand was. Ook de specialist in Ommen heeft daar niets geconstateerd.
Het aparte is dat ze op de heenweg tijdens het wandelen dolenthausiast is, dan wil ze spelen, springt overal overheen en gedraagt zich als een energieke hovawart. Pas op de terugweg gaat het (soms) mis. Moe, kop naar beneden en krassen met haar nagels uit vermoeidheid. Thuis knapt ze steeds heel snel weer op en al gauw rent ze weer achter het huis.
#1985815
Ik heb bloedonderzoek laten doen in Ommen , De Kompaan, waarbij bloedtelling, chemischonderzoek bloed,electrolytenbepaling intern is gedaan.
Ik heb net op de site Wagenrenk gekeken en met name informatie "exercise induced collaps" heeft overeenkomsten.
Wat niet overeenkomt is dat ik pas iets gemerkt heb aan haar toen ze minstens vier jaar was.
Deze informatie neem ik zeker mee om verder te komen. Hartelijk dank hiervoor.
#1985820
Ik zou gevoelsmatig ook denken aan iets in de rug, evt iets wat dan ook de hersenen beinvloed.
Is er gekeken naar Cauda Equina syndroom? een klassiek beeld hiervan is namelijk krassen van de nagels tijdens het wandelen.
Hier willekeurige site van google, waarin uitgelegd word wat dat is: http://www.yahwoof.com/caudaequina.html
Soms kan je het zien om een röntgenfoto, maar soms is ook een radiografisch onderzoek met contrast nodig.

"exercise indurence collaps" is een vorm van myopathie. En myopathie kan ik verschillende vormen voorkomen.
Lang niet alles is hierover bekend, maar Paul Manigers weet hier wel veel over.

Mijn oudere hond is vorig jaar ook onderzocht met een lecherantenne, en daar kwam weinig uit toen, alleen een punt bij nieren meen ik. Iig niks over de hele rug.
Terwijl ze toen al wel flinke Spondylose had.
Volgens mij kan dit dus nooit 100% uitsluitsel geven  ;)

Hopelijk kom je erachter wat het is en kun je er wat aan doen!
#1986189
Hartelijk dank voor het doorgeven van de website waarop het cauda equina syndroom beschreven wordt.
Dat is het gelukkig zeker niet, de symptomen zijn anders, directer dan bij Luna.
De informatie over exervise induced collaps komt veel meer in de richting. Het verhaal klopt dat pas bij behoorlijke inspanning de symptomen sterk zichtbaar worden, met name niet meer rechtop kunnen staan en door haar poten zakken. Ze herstelt heel snel en dat past ook wel bij deze afwijking in het gen van een bepaalde neurostransmitter.
Zo gauw de eliminatietest (over twee weken) achter de rug is en niets oplevert, wil ik hier zeker na laten kijken.
Bij de holistische dierenpraktijk in De Bilt doen ze veel meer dan alleen met een lecherantenne werken. Met onze vorige hovawart hebben we daar veel baat mee gehad, maar nu kennelijk niet. Ach, niemand heeft de wijsheid in pacht en ik kan het ze niet kwalijk nemen, maar kijk wel verder voor onze Luna.
#1987232
EIC is gemakkelijk aan te tonen door een DNA-onderzoek. In Nederland door middel van bloed en in Duitslands zelf door speeksel. De uitslag meestal binnen 10 dagen.

Mijn vriendin (Wildwyre) heeft een door haar gefokte labrador hier op laten testen en helaas als positief gediagnostiseerd
#1987303
ik zou evt ook nog even een osteopaat bezoeken, die kunnen vaak goede links leggen tussen verschillende gewrichts- en inwendige klachten...

evt kijken of je direct na (tijdens) inspanning bloed kunt laten afnemen en lactaat bepalen?
#1987330
Roelie schreef:
Het aparte is dat ze op de heenweg tijdens het wandelen dolenthausiast is, dan wil ze spelen, springt overal overheen en gedraagt zich als een energieke hovawart. Pas op de terugweg gaat het (soms) mis. Moe, kop naar beneden en krassen met haar nagels uit vermoeidheid. Thuis knapt ze steeds heel snel weer op en al gauw rent ze weer achter het huis.
Zou het een klassiek geval van mama-ik-wil-nog-niet-naar-huis kunnen zijn..?
#1989927
Sorry dat het even duurde voordat ik reageerde op het meedenken van jullie.
Ik heb opgezocht wat myastenia graves betekent en jammer genoeg komt het beeld erg overeen met Luna haar klachten. Daar ga ik het met de specialist over hebben.
Niet naar huis willen is niet aan de orde, dat herken ik meteen. Was het dat maar!
Het eliminatiedieet van Royal canin hebben we na vijf weken gestopt, ze ging steeds meer achteruit, werd steeds slomer.
Nu staat ze op eend van Carnibest sinds een dag of vijf en daar voelt ze zich beter bij, al is dat natuurlijk ook afwachten. Ik heb nog steeds mijn twijfels of het wel een eiwitallergie is, maar wil haar voorlopig hierop laten staan om het uit te sluiten. In ieder geval is ze nu vrolijker, wil weer even spelen, maar hijgt nog wel snel. De eendvoeding moet ze echt leren eten, het gaat met lange tanden. Gewone carnibest heeft ze altijd heerlijk gevonden. Heeft wel als voordeel dat ze nu in ieder geval niet schrokt. 
#2010083
Het is al weer even geleden dat ik gereageerd heb, maar gisteren zijn we naar de Holistische Praktijk Den Hoek geweest.
Ze is toen door Tomas getest met o.a. een lecherantenne. We hebben voor het testen afgesproken dat bepaalde evt. aandoeningen ook uitgetest zouden worden.
Geen problemen: vaccinatie, Lyme, voedselintolerantie, myasthenia graves, degeneratieve myelopathie, lactaat asiolosis. Gelukkig!!!!
Hele lichte pulmenaire insuffincy, linkerkant hart.
De spieren op zich testen goed, maar er zat een blokkade in de ruggewervels, gevolg van een val op de rug in haar jeugd.
Nu had ik zelf al gemerkt dat, als ik haar wervelkolom magnetiseerde, de energiedoorstroming op die plek verstoord was en dat Luna, als ik daar energie naar toe bracht, ze reageerde door zich uit te rekken en te ontspannen. Ze kwam dan ook steeds vaker om een behandeling vragen. Alleen hielp dat een korte tijd, want het euvel kon ik hiermee niet verhelpen. Toen Tomas die blokkade aanwees ging bij mij het kwartje vallen.
Ze heeft een wervelkolom manipulatie gekregen om haar wervels recht te zetten en de komende dagen moeten we het kalm aandoen om terugspringen te voorkomen. Verder heeft ze een extra portie energie gekregen d.m.v. een zg.
deken met homeopatische middelen erbij.  Ook heeft ze de homeopatische middelen mee naar huis gekregen om de energiebalans zo goed mogelijk te behouden.
We zetten haar nu over van eend-rijst naar Carnibest gewoon en langzaam aan ga ik dan meer barf voeren.
Nogmaals, iedereen hartelijk bedankt die meegedacht heeft. Ik heb er vertrouwen in dat we nu op de goede weg zitten.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door