Pens en boekmaag wordt in Duitsland als min of meer hetzelfde beschouwd. In feite gaat het ook om hetzelfde, alleen is wat de koe gegeten heeft in de boekmaag al verder verteerd dan in de pens. Of omgekeerd. Heu?
Maar zonder gekheid, dit is de volgorde:
1.Rumen (
pens)
De eerste maag, ook wel de pens genoemd.
De koe slikt het gras zonder kauwen in.
Als de pens vol is, komt het gras bij beetjes terug in de mond waarop het fijn gekauwd wordt : de koe herkauwt.
Daarna wordt het weer ingeslikt en komt in de volgende maag.
2.Reticulum (netmaag)
De tweede maag, ook wel netmaag genoemd.
Hier wordt de herkauwde massa verder verteerd.
Daarna gaat het naar de volgende maag
3.Omasum (
boekmaag)
De derde maag, ook wel boekmaag genoemd.
Hier wordt het vocht eruit gehaald.
4.Abomasum (lebmaag)
De vierde maag, ook wel lebmaag genoemd.
Lijkt op een mensenmaag. Hier worden de voedingsstoffen eigenlijk verteerd.
Voedingsstoffen worden opgenomen via de darmwand door het bloed en gaan naar de plaats waar ze benodigd zijn.
De niet gebruikte rest, de afvalstoffen, gaat verder via de ingewanden naar buiten (mest).
In Duitsland wordt door barfleveranciers minstens zoveel boekmaag aangeboden als pens. Maar Duitsers zijn een beetje rare barfers, dus daar durf ik geen conclusies aan te verbinden qua voedingswaarde.