Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Patj88
#1967743
Hallo iedereen,

Dit heeft niet echt met barf  te maken maar wil de vraag toch hier ook eens stellen.
Ik ben van plan om opnieuw te starten met joggen (start to run).
Ik zou graag Jasco meenemen, maar is dit nu al een goed idee ?
Ik heb wat op google gezocht maar de meningen zijn verdeelt...
Wat vinden jullie ?
Jasco is een beauceron van 14maand 70cm hoog 35kg zwaar.
We wandelen elke dag 1uur, soms verdeelt over 2 wandelingen soms aan 1 stuk.

Het lopen zou vrij rustig starten lopen en wandelen afwisselen met als doel om na 10weken 5km te kunnen lopen.

Ik wil Jasco zeker niet forceren het is een herder en deze staan bekent voor zwakke heupen en ellebogen ...

Morgen bel ik men DA ook effe hierover, maar ik hoor graag jullie meningen.

Groetjes Peter
#1967975
Ik denk dat dat prima kan. De hond zal als het goed is in een rustig drafje mee rennen en daar is niks mis mee.

Langere stukken rechtdoor in een regelmatig tempo zal minder erg zijn dan korte wendingen om bijvoorbeeld een bal van de grond op te rapen oid.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#1968005
Patj88 schreef: Ik wil Jasco zeker niet forceren het is een herder en deze staan bekent voor zwakke heupen en ellebogen ...
Heel simpel, dan laat je eerst rontgen foto's maken (hoeft niet officieel) . Dan weet je waar je aan toe bent en kun je inschatten of je mag gaan trainen en hoe je kunt gaan trainen
Door nienk
#1968110
precies, om het helemaal zeker te weten laat je hem checken door een DA, dan weet je of het kwaad kan of niet. misschien kun je bij de rasvereniging vinden tot hoelang Jasco's ras door groeit, gemiddeld gezien?
#1968376
Tja, ik ga een beetje een andere kant op, ik zou niet rontgenen als daar nu geen aanleiding voor is. Is tenslotte ook niet het meest gezonde op aarde. 5 km lijkt me geen enkel probleem voor een gezonde hond van 14 maanden, die niet te dik is. Ik zou alleen op die dag niet ook nog een paar uur gaan wandelen als je voorzichtig wilt zijn. En idd rustig aan opbouwen. En gewoon heel goed kijken naar je hond en zodra je onzuiverheid denkt te zien, dan kun je evt. gaan nadenken over een foto.
#1968408
Esther Q schreef: Tja, ik ga een beetje een andere kant op, ik zou niet rontgenen als daar nu geen aanleiding voor is. Is tenslotte ook niet het meest gezonde op aarde. 5 km lijkt me geen enkel probleem voor een gezonde hond van 14 maanden, die niet te dik is. Ik zou alleen op die dag niet ook nog een paar uur gaan wandelen als je voorzichtig wilt zijn. En idd rustig aan opbouwen. En gewoon heel goed kijken naar je hond en zodra je onzuiverheid denkt te zien, dan kun je evt. gaan nadenken over een foto.
Ik sluit me hierbij aan!
Gebruikersavatar
Door WillyP
#1968942
Zo heb ik het ook gedaan. langzaam opgebouwd (wel fietsend) en tot nu toe geen aanwijzingen dat er foto´s nodig zijn. 5 km lijkt een heel eind, maar is voor een hond veel makkelijker te lopen dan voor ons (die niet getraind is)

Ik begon ook toen Baiko ruim een jaar was met hardlopen, de bedoeling dat we het samen op zouden bouwen. Met als gevolg dat Baiko veel sneller was dan ik en ik op den duur maar ben gaan fietsen :-[
Hij loopt nu met gemak zo 10 tot 15 km aan één stuk.

Nu weet ik niet hoe groot een Beaucheron is als hij uitgegroeid is, aan de hand daarvan kun je bepalen of hij al een eind is uitgegroeid en weet je wanneer je kunt gaan starten.
Door Lil
#1971675
Ik zou ook niet laten rontgen: indien de hond een afwijking heeft moet hij rechtlijnig bewegen in draftempo voor spieropbouw. Naar mijn mening doe je dit door te lopen. 5 km langzaam opgebouwd moet eigenlijk bijna iedere hond aankunnen. Ik laat dus alleen foto's maken als ik dingen in het gangwerk zie die niet kloppen (of als er andere klachten zijn), maar dat is voor iedereen persoonlijk  ;)

5 km hardlopen kan trouwens zelfs mijn oudje met artroseklachten nog aan  ;) Dit is voor hem veel makkelijker dan wandelen aan de lijn (wat hij nauwelijks meer kan, omdat mijn tempo veel te laag voor hem ligt. Gelukkig kan hij bijna overal los).
Door Patj88
#1973058
Ik heb gisteren men DA hierover gebeld ze raadde me aan om te wachten tot 18maand dan is jasco volledig volgroeid en kan ik met een gerust hart rustig gaan opbouwen.
Wel kan ik nu al iets steviger gaan wandelen om hem zo voor te bereiden op het lopen wat meer een korte inspanning is.
Dan eerst lopen naast mij en rustig opbouwen daarna rustig opbouwen naast de fiest.

Ik wacht dus nog 4 maand voor ik hem meeneem :)

Ik begin alvast te trainen  :biggrin2:

Groetjes Peter
Door Lizzy
#1973062
Bij mijn weten is de Beauceron helemaal niet gevoelig voor HD, komt het nauwelijks in dit ras voor. En volgens mij kun je met 14 maanden prima rustig aan beginnen. Er zitten hier ook Beauceron fokkers op het forum, Madelief en Bas Rouge. Ik hoop dat zij hier hun licht ook over kunnen/willen laten schijnen.
Door Patj88
#1973747
Lizzy schreef: Bij mijn weten is de Beauceron helemaal niet gevoelig voor HD, komt het nauwelijks in dit ras voor. En volgens mij kun je met 14 maanden prima rustig aan beginnen. Er zitten hier ook Beauceron fokkers op het forum, Madelief en Bas Rouge. Ik hoop dat zij hier hun licht ook over kunnen/willen laten schijnen.
Niet zo gevoelig als bijvoorbeeld een duitse herder maar hier in belgië is het verplicht om een scan  te laten maken van de heupen alvorens te fokken.
Hoe dit allemaal in nederland zit weet ik niet  :-\
Hier zijn ook veel fokkers die dit niet doen maar dan hebben de pups ook geen stamboom.
Ik snap niet veel van heel het gedoe van fokken van honden ik vond het zeer moeilijk een kennel te vinden waar ik vertrouwen in had.
Door Fynn
#1973788
Ik ben ook begonnen met hardlopen zo'n 3 weken geleden en volg het schema van start to run.
Dat is prima te doen hoor voor een hond van 14 maanden.
Er zit een goede opbouw in en ik loop om de dag.
Ik zit nu op 4 minuten hardlopen 2 minuten gewoon tempo en dat zo'n 6x.
Dan kom je uit op zo'n 40 minuten lopen.

Groetjes Rian
Door Lil
#1973855
Mijn hondenfysiotherapeut en tevens osteopaat heeft dan een andere mening dan je dierenarts.
Zij vind het voor honden vanaf een jaar bezwaarlijker om in een verkeerd tempo gedwongen te worden te lopen dan dat ze met een goede opbouw mee gaan rennen of fietsen. Ons wandeltempo is voor een hond namelijk tegennatuurlijk en helemaal niet zo gezond. Natuurlijk moet je met een jonge pup niet gaan rennen of fietsen; die zijn nog slungelig en daar zul je ook nog geen keurige draf zien als ze hun eigen tempo lopen. Kijk eens naar een hond vanaf een maand of 10; als ze "gewoon" lopen is dat een draf en geen stap of telgang waarin je ze dwingt als ze aan de lijn zijn.
Bij HD wordt het daarom aanbevolen naast de fiets te laten lopen. Let wel: in het tempo van de hond (dit lukt je lopend niet, tenzij je rent).
Ik zou wel langzaam beginnen, maar ik weet dat de meningen erover verdeeld zijn. Ik vertrouw een gewone dierenarts dan ook niet zo in dergelijke adviezen. Ik ga voor dat soort dingen alleen nog maar naar specialisten. Komt gewoon omdat ik heb gemerkt dat een gewone dierenarts er te weinig verstand van heeft (is niet kwalijk te nemen! een huisarts weet ook niet alles, die verwijst je door naar een specialist. een dierenarts is een huisarts voor dieren en dan vaak ook nog eens voor meerdere diersoorten!)
Door arnold
#1973864
Dit moet helemaal geen probleem zijn, je bouwd het ook nog eens op in 10 weken. Die hond lacht erom  :biggrin2:
Ik begin altijd met fietsen vanaf 12 maanden, in de hond zijn tempo, en je staat versteld hoe snel er conditie opgebouwd wordt. Mijn eerste bouvier was anderhalf toen we op zaterdagmiddag aan een trainig mee deden, 5 Km heen op de fiets - 2 uur trainen - 5 Km terug op de fiets. Nooit problemen mee gehad en is in goede gezondheid 13 jaar geworden.
#1974190
ik zelf ren 10 km. Ik heb Wodka ( nu 3 jaar) toen ze mee ging was ze 15 maanden ook wel eens mee genomen. Maar was niet echt een succes ;D ;D ;D.
Ik moest meer Wodka in de gaten houden, want als ze een bekende ( hond)tegen kwam, dan stond ik stil en wodka ging spelen. Ik riep haar wel en ze komt ook wel maar, Wodka snap dat toch niet dat ik door moet rennen :). Dus ik fiets met haar en ik ren lekker alleen.

Als je nog nooit gerend heb, zou ik eens kijken op http://www.runinfo.nl/homepage.htm
Dan zelf een schema maken, zoals jij zou willen trainen qua dagen.
Ik heb er een jaar overgedaan voordat ik mijn eerste prestatieloop ging doen.
Maar dat ging mijn ook te hard. Dus ik loop lekker voor mij zelf.
Met hond was geen succes hahahaaha.

Maar succes.

doe rustig aan
Mo
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door