Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Martine-Tom
#1966788
Een mevrouw hier in de buurt heeft een westie van 12 genaamd Mazzel, een teefje.
Mazzel heeft al een jaar bloed bij de ontlasting, helder bloed, meer dan een druppel denk aan een vingerhoedje ofzo.

Inmiddels al uitgedokterd, alle brokken die aangeraden werden geprobeerd, antibiotica de hele rataplan.
Mazzel lijkt zich verder ok te voelen, is niet afgevallen, is verder speels en vrolijk.

Nu sprak ik haar een poosje geleden en vertelde dat Tom vers eet (toen nog KVV) en het sprak haar wel aan.
Ze is gaan zoeken, nog een paar keer dingen gevraagd en nu besloten over te gaan op vers.
Goed besluit...maar hoe?

Eliminatiedieet ivm darmen?

Ik weet niet hoe handig ze is met internet en of ze hier zelf ook aanmeld, in dat geval zal ik haar op dit topic wijzen, en anders print ik het wel uit ;)

Dus hoe zet je een 12 jarige hond met darmklachten over op KVV danwel Barf (ik weet eigenlijk niet wat ze precies wil, ze is nog aan het inlezen maar ze wil wel vers en graanloos gaan voeren).
Door Anne in Zweden
#1966970
Op basis van de info hier denk ik dat een eliminatiedieet niet meteen nodig is; eerst 'normaal' overstappen op vers en kijken of daardoor niet al grote verbetering optreedt lijkt me logischer. Als blijkt dat er ook op vers problemen zijn met de ontlasting, kun je alsnog gaan elimineren.
De crux is dat brokken veel granen/koolhydraten bevatten, en vlees dus niet; daarom zou het best kunnen dat de overstap alleen al voldoende is om de problemen te verhelpen.
Verder zal door de antibiotica de darmflora behoorlijk op z'n gat liggen, en ook dan doe je je hond een groot plezier door op vers over te stappen.

Dus persoonlijk zou ik meteen stoppen met brokken en beginnen met een goede kvv (omdat dat gemalen bot bevat; ongemalen bot is misschien wat te veel van het goede zolang de darmen nog gevoelig zijn en het maagzuur nog niet zuur genoeg is om ongemalen bot te verteren), en als de kvv goed verteerd wordt en er geen sprake is van allergieën of andere problemen, zou de hond te zijner tijd alsnog op barf kunnen overstappen.

Eventuele probiotica om de darmflora weer op gang te helpen, maar daar heb ik geen ervaring mee, dus hopelijk reageert er nog iemand anders die je daarover advies kan geven.

Succes met buuf en hondje!
Door Martine-Tom
#1966977
Zou dat kunnen meteen op een hoogwaardige KVV, hoeft er dan geen pens periode tussen?

Heb ik destijds ook niet gedaan, maar mijn pup was toen niet ziek en had niet zolang al brokken/graan gegeten...

Welke KVV bevat geen graan?
Hier is Naturis en AHV het makkelijkst te vinden maar die hebben geloof ik nog graan...
Door Anne in Zweden
#1967001
Het fenomeen "pensperiode" ken ik niet. Ik kan me voorstellen dat het voor de darmflora prettig is, omdat pens goed verteert en barst van de goede beestjes waar de darmflora baat bij heeft, maar ik durf je daar geen advies over te geven.

Wat de kvv's betreft: kijk even bij de betreffende afdeling hier op barfplaats, daar vind je die informatie vast en zeker. Smuldier wordt geloof ik niet als hoogwaardige kvv beschouwd, maar het is natuurlijk altijd nog beter dan brok! :biggrin2: Voor een snelle overstap kun je daar wellicht wel mee beginnen.

Waarschuw die mevrouw in ieder geval over het fenomeen "ontgiftigingsverschijnselen"; zeker bij een hond met darmproblemen die al eeuwen brok eet zouden die problemen in het begin best nog even erger kunnen worden (hoeft niet trouwens), maar daar moet ze niet van in paniek raken. Gewoon volhouden, uiteindelijk zullen die verschijnselen minder worden en verdwijnen!
Door Martine-Tom
#1967010
het ontgiften is ze van op de hoogte, daarom durft ze ook niet gelijk over te gaan, ik heb haar gewaarschuwd dat Mazzel best eens zieker kan worden tijdens het ontiften en daar moet ze even aan wennen en naartoe leven.
Ze heeft wel een da die er achter staat en ze is goed opzoek geweest naar info. Heel leuk, ik heb het voorzetje gegeven en aangespoort zelf info te zoeken, zelf te beslissen dat ze het niet moet doen omdat ik denk dat het goed is.
En nu is ze het met me eens en wil ze concreet naar iets zoeken wat ze vertrouwd.

Smuldier is niet hoogwaardig nee dat ben ik met je eens, maar voor een beginneling wel een mooie opstap, idd al vele malen beter dan brokken en het is makkelijk verkrijgbaar enzo.
Ik begon er ook mee, en nog krijgt hij het zo 1 keer per week ofzo omdat hij het lekker vind.
Door nienk
#1967164
de 'pensperiode' heb ik met Reus wel gedaan, na de brok een week alleen maar pens, het idee is dat dat helpt ontgiften en darmflora opbouwen. heb het ook een aantal keer gedaan na dat hij ziek geweest was en antibiotica gehad had. niet alle honden doen het daar even goed op, sommige gaan er een beetje van aan de dunne geloof ik.

ze zou er wellicht pro-biotica bij kunnen geven?
Door Martine-Tom
#1967168
Daar begon ze idd ook over, ik heb haar naar een specialistische drogist verwezen omdat ik daar ook gewoon te weinig van weet, ik weet wel dat die winkel ervaring heeft met dieren en homeopathie dus daar komen ze er wel uit.

Zelf vond ze pens ook logisch klinken maar ik twijfel idd een beetje omdat het al een darmhondje is, Tom gaat ook altijd een beetje aan de dunne van pens...
Door nienk
#1967261
ze zou dan bijvoorbeeld half/half kunnen voeren? en kijken hoe of dat gaat? maar, het is niet noodzakelijk hoor, ik zie er de voordelen wel van in, maar ik geloof dat niet veel mensen het doen.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door