Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#1941621
Nieuw onderzoek toont gevaar eten kip aan
Nieuw onderzoek lijkt opnieuw aan te tonen dat het eten van kip resistentie tegen antibiotica veroorzaakt. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Deze kop las ik bij msn. Gelukkig zijn er nog alternatieven hoewel kip natuurlijk toch voorkeur heeft zelfs bij andere merken.
Maar blijven jullie toch kip al dan niet rauw geven of voorlopig niet? Heeft dat eigenlijk zin want deze situatie is sowieso niet van gisteren maar speelt al te lang.
Het barf voedsel van de dierenzaak blijkt ze in ieder geval te accepteren en zij zullen toch voor kwaliteit zorgen in tegenstelling tot fabrikanten en supermarkten?

Graag jullie mening
#1941745
[quote="miauw"]
Heeft dat eigenlijk zin want deze situatie is sowieso niet van gisteren maar speelt al te lang.
[/quote]

Goeie vraag: 'Heeft het eigenlijk zin?'
Ik denk het niet... de situatie speelt inderdaad al langer. Nu opeens stoppen met kip geven is het paard achter de wagen spannen. Bovendien wordt in de veehouderij zo ongeveer elk beest preventief met AB behandeld. Die resistente bacterie zal dus ook in andere soorten vlees aanwezig zijn. Behalve natuurlijk in vlees van biodynamische komaf en in wild. Maar ja, zie daar maar eens aan te komen. :-\

En, zoals hier al zo vaak is gezegd: dat een bacterie schadelijk is voor mensen betekent niet dat-ie het ook is voor katten. Ik maak me voorlopig dus weinig zorgen.
Laatst gewijzigd door Tamomi op za 19 feb 2011, 13:53, 1 keer totaal gewijzigd.
#1941777
Ik vind dat altijd van die paniekzaaierij. Ik moet namelijk zelf altijd een zwaardere ab kuur hebben, de lichte halen bij mij helemaal niets uit. Resistentie? Misschien, maar in ieder geval niet van rauwe kip. De poezen krijgen bijna geen ab en als ze het wel krijgen reageren ze er goed op dus hier blijft kip gewoon op het menu staan.
#1941798
Miauw heb je een linkje en duidelijke verwijzingen?

Door niet alleen kip te voeren en als je dat wel doet, zoveel mogelijk te kiezen voor biologisch, krijgen je katten minder AB binnen, dus is er minder kans op resistentie.
Buiten dat heeft het volk zeker ook macht. Bij verkiezingen kan je stemmen op partijen die voor dieren en tegen AB-gebruik op dergelijke schaal zijn.
#1942721
een artikel uit 2001,

'k heb er wat uitgeplukt om t ab-verhaal/resisten/bacterie misschien wat duidelijker te maken

~
Het veterinaire resistentieprobleem  in de intensieve veehouderij beperkt zich voornamelijk tot Gram-negatieve pathogene bacteriën*, met name Enterobacteriaceae en Pasteurella spp.4
De meeste multiresistente bacteriën die een probleem vormen in ziekenhuizen, veroorzaken zelden of nooit infecties bij dieren.

Bij de sporadische gevallen waarbij meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA) bij dieren (paarden en honden) infecties veroorzaakten, kon in de meeste gevallen worden aangetoond dat een mens de primaire infectiebron was.
Omgekeerd kunnen echter ook resistente bacteriën afkomstig van dieren direct of indirect via vlees(producten) de mens bereiken.

Ondanks alle hygiënische maatregelen tijdens het slachten, is verontreiniging van vlees door bacteriën uit de darmen van het slachtdier niet te voorkomen.
Pathogene bacteriën kunnen dan (voedsel)infecties veroorzaken (zoönosen), en bacteriën die tot de normale darmflora van het slachtdier behoren, blijken in staat de tractus digestivus* van de consument te koloniseren of tijdens de darmpassage hun resistentiegenen over te dragen aan de daar levende commensale bacteriën*.

Het grootste risico van het gebruik van antibiotica bij dieren is echter de selectiedruk op de bacteriële flora, waardoor niet alleen pathogene bacteriën, maar ook de commensale flora van behandelde dieren resistent worden.
Dit risico is tot voor kort volledig onderschat.

Omdat bacteriën onderling resistentiegenen kunnen uitwisselen, vormt de commensale flora een reservoir van resistentiegenen voor (potentieel) pathogene bacteriën.
Voedsel van dierlijke oorsprong is altijd gecontamineerd met fecale flora van de dieren waarvan de producten afkomstig zijn.
Zo veroorzaken niet alleen resistente zoönotische bacteriën, zoals Salmonella spp., Campylobacter spp. en Yersinia spp., voedselinfecties, maar bereiken ook de normale darmbacteriën van dieren de mens.

Infecties met resistente zoönotische bacteriën zijn, indien nodig, moeilijker met antibiotica te behandelen.
Commensale bacteriën van dieren kunnen mensen koloniseren of hun resistentiegenen overdragen aan bacteriën uit de commensale flora van de mens.
Bij de mens neemt dan de resistentie tegen de bij dieren gebruikte antibiotica in de darmflora toe.
Zo komen bij veel gezonde mensen en dieren in Europa vancomycineresistente enterokokken voor als gevolg van het op grote schaal gebruiken van het verwante glycopeptide-antibioticum avoparcine als AMGB.9

Het gebruik van antibiotica bij slachtdieren is dus de oorzaak van voedselinfecties met resistente bacteriën bij de mens.
Echter in geval van voedselinfecties is resistentie slechts een bijkomend probleem.
Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong dienen vrij te zijn van voor de mens pathogene bacteriën.
Dit heeft als consequentie dat de veestapel vrij moet worden gemaakt van deze bacteriën.

Binnen vier jaar na introductie werd het resistentiegen ook aangetroffen in klinische isolaten: uropathogene E. coli, Salmonella spp. en Shigella dysenteriae.
Dus er had niet alleen een selectie en verspreiding van resistente E. coli-stammen van dier naar mens plaatsgevonden, maar ook een overdracht van het resistentiegen van E. coli  naar pathogene bacteriën.
Aangezien Shigella spp. niet bij dieren voorkomen, moet deze overdracht in de tractus digestivus van de mens hebben plaatsgevonden.

Resistente E. coli van dieren kunnen dus direct of via voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong de mens koloniseren en/of hun resistentiegenen aan bacteriën van de mens overdragen.

http://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdsc ... uderij.htm


* commensale flora :

Iemand die gezond is, leeft in harmonie met een normale microbiële flora, die zich nestelt op bepaalde plaatsen van het lichaam (kolonisatie). Deze normale microbiële flora wordt de commensale flora genoemd. In plaats van ziekte te veroorzaken, beschermt de commensale flora het lichaam doorgaans tegen ziekteverwekkende organismen. Indien de commensale flora wordt verstoord, herstelt deze zich weer na kortere of langere tijd. Micro-organismen die de gastheer een paar uren of weken koloniseren, maar zich niet permanent vestigen, worden transiënte flora genoemd.

Uit welke soorten de commensale flora van een persoon bestaat, wordt beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals dieet, sanitaire omstandigheden, luchtverontreiniging en hygiënische gewoonten. Melkzuurbacteriën, bijvoorbeeld, zijn organismen die algemeen voorkomen in de darmen van mensen die veel zuivelproducten gebruiken. Haemophilus influenzae is een bacterie die de luchtwegen koloniseert van mensen met een chronisch obstructieve longziekte.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen organismen die deel uitmaken van de commensale flora van een persoon ziekte veroorzaken. Zo kan Streptococcus pyogenes in de keel voorkomen zonder dat dit tot schadelijke effecten leidt, maar indien de afweer van het lichaam verzwakt is of indien het een bijzonder gevaarlijke stam van streptokokken betreft, kan deze bacterie keelontsteking (faryngitis) veroorzaken. Zo kunnen ook andere organismen die deel uitmaken van de commensale flora binnendringen (invasief worden) en ziekte veroorzaken bij mensen van wie het afweersysteem verstoord is. Mensen met een darmtumor zijn bijvoorbeeld gevoelig voor het binnendringen van micro-organismen die normaal in de darmen leven. Deze micro-organismen kunnen zich met het bloed verplaatsen en de hartkleppen of andere organen infecteren. Ook blootstelling aan hoge doses straling kan ertoe leiden dat deze micro-organismen het lichaam binnendringen en een ernstige infectie veroorzaken.
Merck Manual

* pathogene bacterie:

# Obligate pathogenen zijn organismen die, als ze aanwezig zijn, altijd problemen veroorzaken.
# Facultatieve pathogenen kunnen ook tot de normale (huid)flora behoren, en veroorzaken problemen bij verstoring van de flora (door bvb. antibiotica) of door verzwakking van het immuunsysteem.

wikipedia

*tractus digestivus:

organen waarlangs het voedsel passeert, waar het voedsel verder wordt verwerkt en wordt opgenomen in het bloed. Het spijsverteringskanaal bestaat uit de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en de anus. synoniem: tractus intestinalis

online encyclopedie
Laatst gewijzigd door flin op zo 20 feb 2011, 21:07, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door