Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#19060
Ik heb weer een geinig boekje uit 1976 kunnen scoren en ik wil daar even een citaat uit doen. Misschien wel weer leuk om (weer) over te discussieren:

"In de Everglades, het prachtige moerasgebied van Florida, leeft een zeer bijzondere vogel, de moeraswouw die in dat gebied bijna uitgestorven is. Het bijzondere van dit dier is, dat zijn dieet bestaat uit precies 1 bepaald slakkensoort; de appelslak.

En zijn wel meer van zulke super-specialisten en ze hebben alle 1 ding gemeen: ze zijn erg kwetsbaar en behoren tot de zorgenkinderen van de natuurbescherming.

Naast deze specialisten zijn er ook opportunisten, waarvan de mens een voorbeeld is. Deze heeft zich soepel kunnen aanpassen en is verreweg het meest succesvolle gewervelde dier op de wereld: in ongelofelijke grote aantallen verspreid tot in de verste en barste uithoeken. Dat daardoor natuurlijke evenwichten zijn doorbroken wat bittere en nog niet te voorziene consequenties heeft voor alle levensgemeenschappen is een andere zaak.

De van natuurwezen tot cultuurwezen ontwikkelde mens heeft een aantal andere opportunisten in zijn kielzog meegenomen; de zgn cultuurvolgers die bijna net zo wijd verspreid zijn. Voorbeelden hiervan zijn de rat en de huismus.

Afgezien van de mens en zijn profiteurs is de wolf het dier dat het grootste verspreidingsgebied heeft van alle diersoorten; of liever: had kunnen hebben, als hij niet door de mens met taaie volharding was vervolgd en in vele gebieden al uitgeroeid. In grote lijnen kunnen we zeggen dat alleen in Zuid-Amerika, Afrika en Australia nooit wolven zijn voorgekomen. En ondanks eeuwenlange vervolging door de mens heeft hij zich tot dusver in verscheidene streken weten te handhaven. Zo'prestatie is alleen van een echte opportunist te verwachten, een dier dat zich soepel kan aanpassen aan elk klimaat en aan elk soort prooidier van muis tot moose (de enorme eland van Canada en Scandinavië).

Of onze huishonden nu wel of niet rechtstreeks afstammen van de wolf, ze zijn er in elk geval naaste verwanten van; kruisingen leveren zelfs vruchtbare nakomelingen op.

Het is dat opportunisme dat de basis heeft gevormd voor de mogelijkheden van de huishond om te worden tot een zo buitengewoon succesvol en veelzijdig huisdier. De moeraswouw heeft het uiteraard nooit zover gebracht. Van huis uit zijn honden gemakkelijke eters, bereid zowat alles te eten wat de pot schaft en daarop nog in leven blijven ook. Dat is een groot voordeel, maar het voordeel is eigenlijk alleen voor de mens. Voor de hond is het een nadeel dat hij in staat is om van een onjuist dieet ng wat te maken. Hij is voornamelijk in tegenstelling tot zijn neef de wolf voor zijn voeding geheel of grotendeels afhankelijk van de mens en als die mens geen direct schadelijke gevolgen ziet van wat hij een hond te eten geeft, blijft hij onbewust van de fouten die hij maakt. Maar die schadelijke gevolgen komen vaak op de langere duur wel, en de hond is het slachtoffer. Vaak worden die gevolgen dan ook nog niet herkend als gevolgen van fouten in de voeding, doordat ze niet zo specifiek zijn; het zijn meestal vage dingen, vage kreupelheden, excemen en dergelijke.

Het dierenrijk kan op verschillende manieren worden ingedeeld: een indeling naar opportunisten en specialisten is er 1 van. Het is ook mogelijk om de dieren te onderscheiden naar het voedsel dat ze eten. Twee heel duidelijke gropen vinden we dan: de dieren die zich voeden met planten en dus - volgekomen juist - planteneters (herbivoren) genoemd worden en de dieren die dieren eten. De laatste zouden natuurlijk diereneters moeten heten, maar ze hebben jammer genoeg de foutieve naam "vleeseters" (carnivoren) gekregen.

Het is daarom jammer omdat het in principe onjuist is en tot misverstanden leidt. Zoals in het vervolg besproken zal worden is vlees een bijzonder eenzijdig voedsel. Als hondeneigenaren uit het algemeen betekende feit dat "de hond een vleeseter is" de conclusie trekken dat ze hun huisdier dus louter - of hoofdzakelijk - vlees moeten voeren dan kan dit gemakkelijk tot nadeel voor het dier (en de portomonee van de eigenaar) leiden.

Het bestezou natuurlijk zijn de hond gehele dieren te voeren en het zou pas perfect zijn als hij ze zelf zou moeten vangen. Dat dit niet gaat is duidelijk; dat het mogelijk is om een vervanging te geven eveneens.

Dat vlees - of beter: dierlijk eiwit - van zo'n vervangend dieet hoogstend een onderdeel kan zijn wordt te vaak over het hoofd gezien, hoewel het toch overbodig is om er op te wijzen dat vlees maar een onderdeel is van een geheel dier - zeker als onder vlees wordt verstaan : dwarsgestreept spierweefsel.

Van alle "vleeseters" in de wereld zijn de hondachtigen, zoals de wolf, nog niet eens de meest fanatieke. Wolven eten in de natuur ook wel bessen, noten, wortelen en andere plantaardige producten. Daarmee behoren ze dan nog niet tot de alleseters (omnivoren), een groep waartoe o.a. de mens, beer, varken en rat gerekend worden. Laten we zeggen dat ze tussen de diereneters en alleseters in staan".

Wat ik zelf wel grappig vind is dat deze schrijver zegt dat "vleeseter" een verkeerde benaming is voor de carnivoor. Ik ben het daar volledig mee eens! Een "diereneter" zou een betere term zijn en voor veel mensen duidelijker zijn. Ik ben het eigenlijk ook niet echt oneens met het feit dat hij de wolf en hond vindt behoren tot de groep "tussen diereters en alleseters in". Want, een wolf is inderdaad nog veel minder fanatiek "carnivoor of diereter" dan een leeuw of kat. Wat vinden jullie?

Overigens: het boekje gaat verder wel in op zelfsamengestelde voeding en kant-en-klare brokken. Niet op een echt gedetailleerde manier. Da's wel jammer. Maar, ik ben vooral gecharmeerd van de inleiding en dit hoofdstukje.

Groetjes, Lizzy
Door roger
#19064
<<Of onze huishonden nu wel of niet rechtstreeks afstammen van de wolf, ze zijn er in elk geval naaste verwanten van; kruisingen leveren zelfs vruchtbare nakomelingen op.<<

Haha, dat komt me bekend voor !



<<Van alle "vleeseters" in de wereld zijn de hondachtigen, zoals de wolf, nog niet eens de meest fanatieke. Wolven eten in de natuur ook wel bessen, noten, wortelen en andere plantaardige producten. Daarmee behoren ze dan nog niet tot de alleseters (omnivoren), een groep waartoe o.a. de mens, beer, varken en rat gerekend worden. Laten we zeggen dat ze tussen de diereneters en alleseters in staan".


De meest vooraanstande, en erkende wolvenbioloog is David Mech. Toevallig heeft die ook wat boeken geschreven.


>> Want, een wolf is inderdaad nog veel minder fanatiek "carnivoor of diereter" dan een leeuw of kat. Wat vinden jullie?>>


Dat je dat boek van Mech, The Wolf, isbn 0 8166 1026 6
absoluut op je Sint Niklaas lijstje moet zetten.


Gr.
Roger.
Door roger
#19077
>>Hoi Roger, met andere woorden: je bent het niet met mij of hem eens?! Hahaha, ik moet inderdaad NODIG dat boek van Mech hebben!>>

Jawel , tot daar waar hij zegt dat de hond en wolf één en dezelfde familie zijn.

Maar niet meer wanneer hij zegt dat een hond dus tussen de diereneter en de alleseter zit.

Ik zie echt niet in waarom een leeuw of een kat meer carnivoor zouden zijn dan een hond.
Dat taurine verhaal is daar niet alleen voldoende voor om die stelling te wetenschappelijkt te onderstrepen dacht ik.

Natuurlijk eet ie restafval van de mens op , maar is dat zijn brandstof om gezond te kunnen leven?

Gr.
Roger;
#19079
Nou, ik denk dat hij dat schrijft omdat een wolf ook fruit (bijv. bessen) en wortelen schijnt te eten en leeuwen/katten dat niet doen... Daarnaast schijnt een hond niet direct dood te gaan op een vegetarisch dieet (hoewel het "onhondelijk" is wanneer hij vegetarisch wordt gevoed natuurlijk) terwijl een kat het loodje legt. Niet alleen door taurine. Toch?
Groetjes, Lizzy
Door roger
#19092
roger schreef:
<<Nou, ik denk dat hij dat schrijft omdat een wolf ook fruit (bijv. bessen) en wortelen schijnt te eten en leeuwen/katten dat niet doen... <<

Af en toe een bes dacht ik dat er stond, dat wil niet zeggen omdat de ene of den andere verliefde wolvenreu in een opwelling een bes pikt dat heel de roedel fruit en knollen of wortelen eet.

<<Daarnaast schijnt een hond niet direct dood te gaan op een vegetarisch dieet (hoewel het "onhondelijk" is wanneer hij vegetarisch wordt gevoed natuurlijk) terwijl een kat het loodje legt. Niet alleen door taurine. Toch?<<




Ik geloof niet dat de wetenschap carnivoren opdeeld in obligate en niet obligate.
Ik denk dat dit eerder een hersenspinsel is van iets of iemand die er voordeel uit haalt.

Gr.
Roger

#19111
Nou, daar heb je wel gelijk in ja Roger. OK, een wolf en een hond eten soms wat plantaardige kost (misschien omdat ze niks anders te eten hebben of het "toevallig" tegen komen en zij opportunisten zijn? Waarom eten ze dit eigenlijk? Enig idee?) maar zijn carnivoren. Punt. Ik blijf "diereter" een betere term vinden dan "vleeseters"!

Groetjes, Lizzy
#19209
Heb ik ook nog een opmerking Lizzy. Volgens de auteur komen in Zuid-Amerika, Australië en Afrika geen wolven voor. Maar hoe zit het dan met de manenwolf? Die leeft toch in Z-Amerika? Of zit ik nou fout? :-\
#19276
Nelly schreef: Heb ik ook nog een opmerking Lizzy. Volgens de auteur komen in Zuid-Amerika, Australië en Afrika geen wolven voor. Maar hoe zit het dan met de manenwolf? Die leeft toch in Z-Amerika? Of zit ik nou fout? :-\
Hoi Nelly, geen idee. Ik heb het schrijven van de man niet gecontroleerd op het waarheidsgehalte ;D.
Groetjes, Lizzy
#19298
Het verschil tussen honden en katten is dat katten obligaat (=verplichte) carnivoren zijn en honden ook plantaardige producten eten.
Beide zijn het carnivoren.

Katten kunnen bepaalde stoffen uit planten niet goed benutten en hebben een veel hogere eiwitbehoefte dan honden.

Je kunt honden desnoods vegetarisch voeren, ondanks dat ik denk dat dat niet geweldig is. Bij katten lukt dat eenvoudigweg niet.
Door roger
#19322
<< Maar hoe zit het dan met de manenwolf? Die leeft toch in Z-Amerika? Of zit ik nou fout? :-\<<

Luc, ik dacht dat de manenwolf tot de familie van de vossen word gerekend.
In het amazonewoud komt wel een kleine hondachtige voor Lonsdale geeft hem in z'n boek aan als Bush dog


Gr.
Roger
Door roger
#19323
<<Het verschil tussen honden en katten is dat katten obligaat (=verplichte) carnivoren zijn en honden ook plantaardige producten eten.
Beide zijn het carnivoren.<<

Tannetje, als de groente niet geblancheerd worden, en niet lichtjes gekookt en niet gepureerd worden, dus in hun gehele , onbewerkte rauwe staat zouden gevoerd worden, kan een hond er dan iets mee?



Gr.
Roger.
Door roger
#19324
<<Staat genoteerd! Zijn de andere boeken van Mech ook aan te raden?<<

Jazeker, "The Artic wolf, ten Years with the pack" , deels omwille van zijn fotos.(1 85310 983 5)


"Brother Wolf, een vergeten belofte" van top fotograaf Jim Brandenburg is ook schitterend.(in het Nederlands)
(90 805766 1 1)

Gr.
Roger.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door