Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Do
#1851379
Gegevens: Ziektegeschiedenis: sinds 4 weken anorexie, vermageren (nu 6 kg vermagerd), later
diarree (waterdun) en braken. Diarree is continu. Bloedonderzoek laat een laag totaal
eiwit en albumine zien, evenals licht icterisch plasma. Nog geen ontlastingondedrzoek
ingezet. Echografisch onderzoek van de buik door collega Warmerdam liet mogelijk
een wat verdikte darmwand zien. Rontgenologisch onderzoek van de thorax leverde
geen aanwijzingen op voor metastasen. Krijgt nu clavubactin, diarstop, imodium,
metrazol, zitac. Gisteren infuus gehad en cortco's. Ondanks dat blijft diarree en niet
eten voortduren.
Lichamelijk onderzoek: erg mager, zwak, pijnlijk bij buikpalpatie, icterisch.
Aanvullend onderzoek:
De hond is onder algehele anesthesie gebracht voor nader onderzoek.
Bij endoscopie werden geen afwijkingen gevonden in de mond, keel en slokdarm. De
maag bevatte veel bloed. Het duodenum slijmvlies zag er ook sterk afwijkend uit:
verdikt, voelt hard aan, geen darmvlokjes meer te zien, veel bloedingen.
Histologie: Biopten waarbij ulceratie aanwezig is. Weinig vlokstructuur aanwezig.
Celrijke lamina propria (lymfoide cellen maar ook granulocyten
w.o. eosinofielen)maar ook matig aantal lymfoide cellen in het epitheel aanwezig. Het
infiltraat in de lamina propria wekt niet de indruk
monotoon te zijn qua samenstelling . Enige lymfangiectasie.
Maag: Geen duidelijke ulceratie of erosie. Beperkt aantal ontstekingscellen. Geen
fibrose.
Het infiltraat , ondanks een toegenomen aantal intraeptheliale lymfoide cellen, vertoont
te weinig monotonie voor diagnose tumor.
Conclusie: Protein losing enteropathy tgv ernstige ulceratieve gemengdcellige enteritis
met vlokveranderingen. Daarnaast leveraantasting.
De prognose is gereserveerd gezien de ernst van de bevindingen.
Plan en advies: we zijn gestart met prednisolon meegegeven 1dd 40 mg, en nu een
injectie dexamethason. De prednisolon zal gedurende maandenlang gecontinueerd
worden. Het afbouwen van de dosering zullen we doen op geleide van de symptomen.
Volgende week bespreken we de uitslagen met de eigenaar.
Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en dank u voor de verwijzing.
Door diergedrag
#1851781
Gegevens: Ziektegeschiedenis: sinds 4 weken wil de hond niet of nauwelijks eten, is 6 kg afgevallen. Later ontstond waterdunne diarree die onafgebroken voortduurt.
Uit bloedonderzoek bleek een te laag eiwitgehalte en het gehalte aan albumine (een eiwit dat door de lever wordt aangemaakt)is bepaald om te kijken of de lever goed werkt. Het gehalte is te laag en dat kan wijzen op:
- een leverziekte
- een nierprobleem
- ontstekingen ergens in het lichaam
- ondervoeding
- slechte vertering van eiwit
- darmproblemen
Het bloedplasma is wat gelig [dit komt vaak door teveel bilirubine, wat een afbraakproduct is van hemoglobine en een teveel in het bloed duidt op een minder goede werking van de lever].
De ontlasting is nog niet onderzocht. Bij een echo door collega Warmerdam was een mogelijk verdikte darmwand te zien [dat zou kunnen duiden op een ontsteking aan de darmwand].
Op een röntgenfoto van de borstkas is niets te zien dat zou kunnen duiden op uitzaaiingen van kanker.
De hond krijgt nu Clavubactin [een antibioticum], middelen tegen diarree (diarstop en immodium), Metrazol [een ander antibioticum dat overigens beter niet kan worden gegeven bij leveraandoeningen] en Zitac [een maagzuurremmer die onder meer wordt gegeven bij een geïrriteerde maag of een ontstoken maagwand (geeft pijn en misselijkheid)].
Gister is er een infuus gegeven [zeer waarschijnlijk om de hond vloeistof toe te dienen zodat hij/zij niet uitdroogt door het vochtverlies door de diarree] en er zijn corticosteroïden gegeven [remt ontstekingen]. Ondanks alles blijft de hond diarree houden en wil hij/zij niet eten.
Bij het lichamelijk onderzoek werd het volgende gevonden: de hond is erg mager, is zwak, er is pijn bij het betasten van de buik en de hond ziet wat geel [bij leverproblemen of afsluiting van de galafvoer) zie je geelverkleuring van het oogwit en de huid].

Nader onderzoek:
De hond is onder narcose gebracht voor verder onderzoek. Bij het kijken met een slangetje door de bek zijn geen rare dingen gezien aan mond, keel of slokdarm. Er zat veel bloed in de maag. Het eerste stuk van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) heeft een sterk afwijkend slijmvlies: dik, hard, geen darmvlokjes [vlokkige aanhangeltjes van de darmwand die als ze beschadigd raken kunnen leiden tot diarree en verteringsproblemen]  en veel bloedingen.
Laboratoriumonderzoek: aan stukjes darmweefsel is zweervorming te zien [bijv. een maagzweer begint als een ontsteking die zich dan ontwikkelt tot een zweer], weinig darmvlokken gevonden.
Het darmslijmvlies bevat veel cellen (cellen die te maken hebben met het immuunsysteem van de darm, maar ook witte bloedcellen waaronder witte bloedcellen die als taak hebben om parasieten te vernietigen maar die ook een rol spelen bij allergische reacties). Het darmepitheel [epitheel is de beschermingslaag van het lichaam tegen de buitenwereld, zoals de huid] bevat ook wat lymfoide (immuunsysteem) cellen. [in de darm is het immuunsysteem dus duidelijk actief in het slijmvlies en in mindere mate in het epitheel. De granulocyten duiden op een allergische reactie of eventueel op parasieten].
De plek waar immuunsysteemcellen tussen de normale cellen zijn gaan zitten (die plekken zijn meestal dik en rood) wekt niet de indruk uit allemaal dezelfde soorten cellen te bestaan [dat zie je wel bij tumoren].
Enige afwijkende verwijding van de lymphvaten. [bij honden kan dit leiden tot zogenaamde intestinal lymphangiectasia, een ziekte die leidt tot chronische diarree, en het verlies van eiwit, albumine en globuline (een eiwitachtige stof die in het bloed voorkomt).*

Maag: geen duidelijke zweervorming of erosie van het maagslijmvlies [door irritatie zoals bijvoorbeeld kan optreden bij het gebruik van pijnstillers kunnen er kraterjes in het maagslijmvlies ontstaan]. Een beperkt aantal cellen die vrijkomen bij een ontstekingn [geen duidelijke tekenen van ontstekingen]. Er is geen ziekelijke vermeerdering van het bindweefsel aangetroffen. [als dat wel het geval gaat het orgaan hard aanvoelen en ontstaan er littekenachtige veranderingen].
De plek waar immuunsysteemcellen tussen de normale cellen van de maag zijn gaan zitten (die plekken zijn meestal dik en rood) bestaat niet uit zoveel van de zelfde cellen (ondanks de lymfoide cellen in het epitheel) dat het een tumor kan zijn.

Conclusie: protein losing enteropathy (zie eerder bij * voor de uitleg) door ernstige zweerachtige darmontsteking (bestaande uit gemengde cellen) met aantasting van de darmvlokken [leidt tot diarree en een verstoorde dunne darmwerking]. En daarnaast veranderingen aan de lever.
De prognose is niet heel goed door de ernst van wat er is gevonden bij de onderzoeken.

Plan en advies: er is gestart met het meegeven van Prednisolon [een corticosteroïde die ontstekingsreacties tegengaat] en een injectie dexamethason [idem maar een andere corticosteroïde]. De Prednisolon zal maandenlang moeten worden gegeven. Het afbouwen gebeurt door goed op te letten hoe de hond reageert op geleidelijke vermindering en de dosis daaraan aan te passen.

Mini-samenvatting:
De hond heeft een behoorlijk zware darmaandoening waarvoor nu corticosteroïden worden gegeven om het immuunsysteem te remmen in de ontstekingsreactie en hij/zij heeft een leverprobleemn.
Het is behoorlijk ernstig.

Wat verdrietig! Sterkte voor je kennis en diens hond!
Door Do
#1852292
diergedrag @ mijn dank is groot!!! we snappen het tenimnste nu een beetje

Ellen@ tot voor kort was het zaak om de hond te laten eten al was het maar gebak met spek!! ze heeft ruim 3 weken niet gegeten
eindelijk sinds 3 dagen eet ze weer

we moeten eiwit rijk voeding geven
dus nu op zoek naar alle eiwitten mogelijk
tips zijn welkom
Door Lizzy
#1852299
Do schreef: diergedrag @ mijn dank is groot!!! we snappen het tenimnste nu een beetje

Ellen@ tot voor kort was het zaak om de hond te laten eten al was het maar gebak met spek!! ze heeft ruim 3 weken niet gegeten
eindelijk sinds 3 dagen eet ze weer

we moeten eiwit rijk voeding geven
dus nu op zoek naar alle eiwitten mogelijk
tips zijn welkom
Eiwitrijke voeding is natuurlijk ei, vlees, orgaanvlees, etc. (dierlijke oorsprong). Dus ik denk dat de DA wat meer gespecificeerd moet zijn.
Door Do
#1852315
vanaalst schreef: mmm dat vindt ik een beetje vreemd, de hond heeft een slechte vertering wat eiwit betreft.........
nee, de hond maakt zelf geen eiwit aan
dat is wat ik er van begrijp
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door