Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door yazzie
#1830342
Ik zit met een dilemma... De vaderhond van mijn honden heeft een maagkanteling gehad. Gelukkig heeft hij het overleefd, zijn maag is vastgezet. De hond heeft wel heel veel pijn gehad en hij zag er echt heel slecht en oud uit. Ik weet dat als je er snel bij bent, de hond een goede kans op overleven heeft. Maar... wat als het 's nachts gebeurt? Bovendien zit ik in een uithoek en een belrondje naar de dierenartsen in deze regio doet al mijn hoop op een goede afloop vervliegen. Een specialistische kliniek is minimaal anderhalf uur verder. Tel uit je winst. Nu heb ik een specialist gesproken die d.m.v. een kijkoperatie de maag van de hond kan vastzetten wat een kanteling van de maag praktisch kan wegnemen. Hij geeft aan dat met 85% zekerheid een maagkanteling niet meer voorkomt. Er worden twee gaatjes gemaakt van 5 mm en een van 5 cm. Het schijnt een vrijwel niet belastbare preventieve operatie te zijn, maarja, toch... het blijft toch een operatie met narcose, kans op onsteking aan de wondjes. Aan de andere kant: ik let al jaren op een mogelijke maagkanteling en kijk dagelijks wel een paar keer (zeker na het eten) naar de linkerachterkant achter de ribben van mijn honden. Als het ooit gaat gebeuren, denk ik niet dat mijn honden het gaan overleven als ik niet op tijd bij een spoedkliniek ben (en die kans is dus echt reëel aanwezig). Heeft iemand ervaring hiermee, met het preventief vastzetten van de maag? Zijn er nadelen aan, misschien suggesties welke kliniek of welke operatietechniek (er zullen er ongetwijfeld meerdere zijn) en hoe denken jullie hierover?
Door yazzie
#1830355
Ja, dat vind ik dus ook... Ik heb al wel begrepen dat in het geval van 85% de maag aan de buikwand wordt vastgezet m.b.v. hechtingen maar dat er dus ook een techniek is die de maag aan de laatste rib hecht. En dan schijnt de maag niet meer te kunnen kantelen. Helaas ben ik geen deskundige en gelukkig geen ervaringsdeskundige (!). Dus ik hoop dat er mensen zijn op dit forum die hier ervaring mee hebben, hetzij vanuit de medische hoek dan wel vanuit eigen ervaring. Ik heb hier echt angst voor, zeker nu ik de standpunten van de dierenartsen hier ken.
#1830363
De meningen over vastzetten van de maag zijn verdeeld.
De 1 doet het voor de eigen gemoedrust omdat ie er van overtuigd is dat de kans dan veel kleiner is, de ander doet het niet want als de maag gaat kantelen kan die losscheuren van de buikwand en dan heb je ook een dik probleem.

De overlevingskansen van een kanteling zijn helaas klein, en als ze het overleven kan de maag kort daarna weer kantelen (omdat de banden opgerekt zijn) of een deel van de maag sterft af of het lichaam heeft een flinke tik gekregen dat die nooit meer word zoals het geweest is.

De sint in mijn onderschrift heeft ook een maagkanteling overleeft, ik was er vroeg bij, kon met spoed bij een vreemde DA terecht die haar geopereerd heeft en de kritieke dagen erna ook door gekomen is met veel zorg.
Bij haar is de maag ook vastgezet omdat de banden opgerekt zijn en de kans op herhaling door opgerekte banden groter is.
Zij heeft er gelukkig niks aan overgehouden, behalve de flinke aanslag op haar lichaam. Ik krijg haar met geen mogelijkheid terug op het gewicht wat ze eerder had, ze blijft dus voor mijn gevoel net iets te schraal en haar weerstand is minder goed dan wat het voorheen was.

Mijn tip is; zorg dat je een nummer van een DA binnen handbereik hebt waar je s'avonds en snachts terecht kunt. Bij een andere DA (je eigen DA) kun je overdag altijd wel met spoed terecht.
Iedere DA zal deze operatie wel uit kunnen voeren.
Kijk ook of je van je DA een paar pillen kunt krijgen die je kunt geven wanneer er gasvorming is. Die pillen zorgen er voor dat het gas afgevoerd word (om het zo even te noemen) Door veel gasvorming kan de hond ook een kanteling krijgen ;)

De oorzaak ligt nog altijd niet vast. Er gaan verhalen de ronde dat het erfelijk kan zijn of je hond een grotere kans maakt op een kanteling. Anderen zeggen dat het voergerelateerd is (bij mijn hond was dat niet het geval), of dat het door rollen over de rug, of door gek spelen.
Door yazzie
#1830379
Dank voor je reactie. Echt erg dat je het zelf heb moeten meemaken, wat zal het een stress opgeleverd hebben...
Dat van die pillen is zeker een goede tip, daar ga ik achteraan. En wat de dierenarts betreft: ik heb het nummer van de spoedkliniek in Amsterdam, maar dat is dus bijna anderhalf uur rijden... De dierenartsen in deze regio voeren de operatie of niet uit (euthanasie), staan er niet om te trappelen (als het moet, moet het; okay dat snap ik ook wel weer) of naar eigen zeggen gemiddeld één keer in de vijf jaar en geven aan dat het een heel moeilijke operatie is waar tegenop gezien wordt. Mijn eigen dierenarts zou de hond stabiliseren en dus doorsturen naar de spoedkliniek in Amsterdam. En verder rouleert het hier wie er 's avonds en in het weekend dienst heeft, je weet het niet van te voren. Wel heel eerlijke antwoorden van de dierenartsen natuurlijk, maarja, op zo'n moment wil je maar een ding en dat is een dierenarts die ervaring hierin heeft en aangeeft een goede kans van slagen te zien en meteen deskundig aan het werk gaat. Maar dat zit er hier dus helaas niet in. Als ik wel zo'n antwoord had gekregen, had ik een preventieve kijkoperatie niet overwogen. En inderdaad, je hebt gelijk, het is ook voor mijn eigen gemoedrust maar in eerste instantie om de pijn en paniek die er ongetwijfeld bij mijn honden zal zijn te voorkomen. Ik neig er zelf nu naar om het wel te laten doen, maar ben nog niet overtuigd genoeg omdat ik bang ben dat er nadelen aan kleven waar ik geen weet van heb (ik had toch een vak moeten leren...)
#1830546
Ik ben net toevallig bij de DA geweest en ik heb het met hem over dat vastzetten gehad en de torsie in het algemeen.

Hij zei dat de operatie zelf niks voorsteld. Het is buik open, maag draaien en vastzetten. Het nadeel is dat men in veel gevallen te laat is.
Hij schatte het op een 70% die het niet overleven. Ook twijfelde hij of preventief vastzetten wel zin heeft en zei ook dat de meningen daar over verdeeld waren. Of de kans van een torsie daarmee met 85% verminderd betwijfelde hij.

Ook zei hij dat een torsie niet alleen de oorzaak is van het sterven na/door de kanteling zelf. Voor 'dat soort honden' (dus grote rassen als de sint, dog ect) is het een dubbel risico, omdat je niet weet of de maag al aan het afsterven is en omdat de narcose grotere risco's met zich mee brengt dan bij een klein ras.
Het hele gebeuren (dus de torsie en de narcose) is gewoon een hele grote aanslag op het lichaam en kan samen ook teveel zijn.

Niet willen opereren of zeggen dat het een te ingewikkelde operatie is vind ik dus niet rieel. Je kunt het altijd nog proberen als je er maar op tijd bij bent!
Maar, eerlijk is eerlijk. Als ik zou ontdekken dat mijn hond een torsie heeft en nog 1,5uur moet rijden daarvoor, betekend het bij aankomst voor mij dan automatisch euthaniseren. De maag valt dan toch niet meer te redden aangezien met een torsie letterlijk elke minuut telt.

Van de ene kant zeg ik preventief vast zetten zodat je het risico verminderd, maar de narcose zelf ben ik niet weg van en als de maag wilt draaien, doet ie dat toch, vast of niet.
Welke keuze je ook maakt, het blijft ten aller tijde een risico wat je neemt en daardoor is het waarschijnlijk ook zo moeilijk om een beslissing te nemen ;)

Ik zie bij mijn hond de gevolgen van de torsie en de DA vergeleek het ermee dat ze nu een maagband heeft waardoor ze niet meer terug op gewicht komt. Ook zei hij dat als mijn hond nu nog een torsie zou krijgen, zij die zeker niet zal overleven omdat 2 van zulke aanslagen voor haar lichaam gewoon te veel zijn. Hard, maar wel realistisch!! (al had ik voor mijzelf als besloten haar geen 2e keer te laten opereren ;))

Mocht je het interessant vinden dan kun je hier het hele verhaal over de torsie van Tanja lezen:
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 182.0.html
#1831784
Jol schreef:
Niet willen opereren of zeggen dat het een te ingewikkelde operatie is vind ik dus niet rieel. Je kunt het altijd nog proberen als je er maar op tijd bij bent!
Maar, eerlijk is eerlijk. Als ik zou ontdekken dat mijn hond een torsie heeft en nog 1,5uur moet rijden daarvoor, betekend het bij aankomst voor mij dan automatisch euthaniseren. De maag valt dan toch niet meer te redden aangezien met een torsie letterlijk elke minuut telt.
Ik lees dit erg vaak maar mijn ervaring is toch anders.
Voor mijn hond op de o.k. lag heeft het zeker anderhalf uur, als het niet langer is, geduurd .
Mijn Duitse Herder ging plots radeloos rondjes draaien, loos braken (alsof hij stikte) en raakte volledig in paniek. Instinctief ''wist'' ik dat dit weleens ,n torsie zou kunnen zijn en heb meteen de ambulance en de spoedkliniek gebeld. Beiden met dezelfde boodschap dus spoed graag.
Maar ''spoed'' is ,n vreemd woord in mijn woonplaats dus zo snel ging het niet.
Dierenambulance zat vast in de file......toen dwars door het centrum met koopavondverkeer naar de Weesperzijde ....eenmaal in de spoedkliniek (A,dam) gearriveerd wilde de diensdoende da niet geloven dat hij ,n torsie had omdat z,n maag niet erg uitgezet was....wel ging er ,n slang in....zinloos in dit geval....daarna naar beneden getild voor foto,s..hond was al in shock ..eureka, toch ,n volledige draaiinig en toen moest er nog ,n chirurg van huis gebeld worden...

Het wachten was ,n nachtmerrie maar hij heeft de op.goed doorstaan en mocht de middag erop weer naar huis..
Het kan dus wel.
Door Lizzy
#1831805
Ik heb ook andere ervaringen. Bovendien is het altijd maar de vraag hoelang een maagtorsie aan de gang is voor jij de eerste symptomen ziet. Ik zeg daarom ook "altijd je hond open laten maken". Want dat geeft een veel betere indicatie voor operatie of euthanasie dan tijd.
Door Fynn
#1831910
De moederhond van mijn reu Fynn heeft al 2x een maagkanteling gehad .
Dat is geen reden voor mij om preventief zijn maag vast te laten zetten.

Je hoort dat ondanks het vastzetten van de maag er nog steeds een maagkanteling kan ontstaan.


Groetjes Rian
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door