Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door Elly
#1815782
We hebben een dilemma, dat ik graag aan jullie wil voorleggen.
2 weken geleden zagen we 's avonds opeens overal druppels bloed op de vloer liggen. We dachten aan een wondje bij onze Border Collie, maar het bloed bleek uit zijn piemel te komen. De volgende ochtend na het plassen zijn piemel afgeveegd, maar niets meer te zien. De volgende uitlaatronde was er eerst ook niets te zien, maar toen we na een half uur weer vlak bij huis waren zag ik opeens dat zijn plas heel donker was. Bij thuiskomst weer zijn piemel afgeveegd, en er was eigenlijk nauwelijks iets van bloed te zien. Omdat ik zeker wilde weten of ik het goed had gezien, ben ik met wat keukenpapier terug gelopen naar de plek waar hij het laatst plaste en het was donkerrood van het bloed. Dus, als een speer naar de dierenarts en die constateerde een vergrote prostaat. We hebben voor de zekerheid een buikecho laten maken en daaruit bleek inderdaad een vergrote prostaat, een verdikking van de wand van de blaas en een flinke uitstulping in zijn blaas en een vergrote milt waarvan de randen erg bobbelig zijn. Dit was op vrijdag. Hij heeft een chemische castratie (spuitje) gekregen en antiobiotica en we spraken af om maandag nog een buikecho te laten maken. In het weekend heeft hij geen bloed meer geplast. Maandag opnieuw een echo, dit keer met een volle blaas en nu was de verdikking van de wand van de blaas nagenoeg verdwenen, evenals de uitstulping. De prostaat was nog niet geslonken, maar dat kon ook nog niet na een paar dagen, en inderdaad die vergrote milt. De dierenarts denkt niet aan een tumor in de milt, omdat er dan zakjes met bloed zichtbaar zouden zijn. Verder denkt zij dat er een bloedprop in de blaas heeft gezeten, dat nu verdwenen is. De vraag is dus waar die bloedprop vandaan is gekomen.
Ons dilemma is: eigenlijk zou onze hond geopereerd moeten worden, nl.: een castratie i.v.m. zijn prostaat en de milt verwijderen, omdat hij daar waarschijnlijk last van heeft. Dit laatste is niet zo makkelijk te constateren omdat de klachten niet zo duidelijk zijn. Maar onze hond heeft een behoorlijke hartruis. De vraag is dus of hij een operatie overleeft. Het is mogelijk om een echo van zijn hart te maken van tevoren en dan kunnen ze daar meer over vertellen.
Het alternatief is een chemische castratie d.m.v. een implantaat dat 9 maanden werkt en de milt laten zitten.
We maken deze week nog een afspraak met de dierenarts, omdat we het moeilijk vinden hierin een beslissing te nemen. We willen in ieder geval wat meer weten over de milt en over een eventuele echo van zijn hart.
Wat vinden jullie ervan? Onze border collie is 11 jaar. Niet piepjong, maar ook niet oud voor een Border Collie.
#1815930
Sammy haar moeder heeft dit (milt) pas geleden ook gehad en haar baasjes hebben besloten wel te opereren.
De operatie is erg goed gegaan en zij was al 12 jaar.

De DA vertelede dat ze er op tijd bij waren, de milt was flink aan het ontsteken en er zou eventueel een kans geweest zijn dat de milt geklapt was.
Mocht dit gebeuren dan zou het erg pijnlijk zijn geweest en was ze waarschijnlijk niet meer te redden.
Gebruikersavatar
Door Elly
#1816134
Wij hebben veel vertrouwen in onze dierenarts, dus op zich zou ik hem de operatie wel willen laten doen. Maar om toch alle opties te overwegen, waar vind ik een goede specialist?
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door