Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door serradomar
#180553
Hallo allemaal,

Morgen wordt onze Leonbergerteef Revi (net 5 jaar) geopereerd aan melkkliertumoren :'( ook steriliseren ze haar gelijk en halen één melkklier dus weg.
We weten nog niet of het om goedaardige gezwellen gaat of kwaadaardige, omdat ze geen biopt konden nemen omdat haar melkklier enorm is opgezwollen en ze dan alleen kliervocht zouden krijgen. Na de operatie sturen ze het hele zaakje op en horen we later de uitslag. Ik hoop maar dat het mee valt...

Maar goed, nu had ik even een vraagje. Ik weet niet of ze morgenavond alweer wat kan en wil eten, maar wat kunnen we haar het beste geven ? Voor de rest staat barf op het menu, maar ik kan me voorstellen dat ze niet echt zin heeft om dan al op kippenkarkassen te gaan zitten kluiven...Zal ik een maaltje kompleet versvlees voor haar uit de vriezer halen ? Of is er vlees wat extra goed is na een operatie en waar ze snel van aansterken ? Wat kan ik haar verder geven ? Ik heb al probiotica in huis, want ze staat nu ook al op de antibiotica en zal dat morgen ook wel weer mee krijgen.
Zijn er ook dingen die je absoluut niet moet geven vlak na een operatie ?

alvast bedankt !
groetjes Marit
Door geisha
#180560
Het lijkt me dat na zo'n zware operatie (wat het is) je erg rustig aan moet doen met eten. JBL zegt dat je het best aan zieke beesten in eerste instantie een vloeibaar dieet kan geven, bijv. biogarde met wat echte honing (d.w.z. natuurhoning die niet verhit is geweest) geprakte kiwi en wat vruchtensap erdoorheen of huttenkaze met groenteprutje en een eitje, kan je eventueel ook wat rundergehakt doorheen doen. Of zelfs gewoon potje babyvoeding. Ze is vast zo wie zo misselijk na haar operatie + zo gammel als wat. Denk dat in eerste instantie belangrijk is dat ze vocht binnen krijgt. Na dag of drie kan je kijken of je wat vaster voedsel kan geven. Lijkt me (gezien de vele hechtingen die ze waarschijnlijk heeft) ook zaak om haar ontlasting zacht te houden, dus geen botten of zo. Pap (nutrix, bambix) zou je ook kunnen proberen (als ze geen melk gewend is zou ik dit gewoon met wat water en yoghurt aanmaken) + halve eetlepel honing. Je kan ook bouillon trekken en dit geven als vocht. Denk dat de kvv vlak na operatie te zwaar is. Hoop dat je hier wat aan hebt. Sterkte ermee, en ik hoop dat je hondje snel weer opknapt, groetjes,

Frida
Door Audrina
#180570
Meestal adviseren ze van de DA of specialist om de hond de dag van de operatie helemaal niks te eten te geven. Drinken mag wel. De dag er na kan je voorzichtig beginnen met kleine beetjes kvv, als ze er trek in heeft tenminste. Heb nu al een paar keer een zware operatie meegemaakt bij onze honden en mijn ervaring is, dat ze de dag van de operatie en de dag er na niet zoveel trek hebben. Na een dag of 2 moeten ze echter wel weer gaan eten. En drinken moeten ze uiterlijk de dag na de operatie weer gaan doen.
Nog een tip: Je zal denk ik wel medicijnen voor je hond meekrijgen die je na de operatie moet geven, om te voorkomen dat de wond gaat ontsteken e.d. Dit zijn meestal pillen die de hond ontzettend vies vind, dus je kan ze beter niet in het eten stoppen maar even achter in de keel stoppen en verder naar binnen wrijven. Is wel even wat dieronvriendelijk, maar zo voorkom je dat de hond het eten associeert met die vieze pilletjes en zijn eten niet meer hoeft.
Door Truus
#180574
Heel veel sterkte voor Revi ! Wanneer hij weer mag eten, ligt echt aan zijn toestand na de operatie. Ik zou het even bekijken hoe Revi s'avonds is. Timo at wel weer versvlees en had erge trek. Dat ging heel goed hoor. Kijk even zou ik zeggen en een dagje vasten kan geen kwaad.
Sterkte met alles en we horen wel hoe het gaat he.
Door Lizzy
#180620
Ik geef zelf sowieso altijd Recovetsem van VSM.

Indicaties voor recovetsem:
Bij verwondingen en operatieve ingrepen; ter bevordering van het algeheel herstel.

Wereldspul.

Maar goed, meestal zijn ze de eerste dag na de operatie inderdaad ziek, zwak en misselijk en dan geef je gewoon niks. Meestal spugen ze het toch weer uit.

Je zou dan altijd wel rauwe honing kunnen geven. Opgelost in water of inderdaad wat zuivel (liefst rauwe geitenmelk, mocht je dat makkelijk kunnen krijgen).

De dag erop kun je alweer een zelf gemaakt prutje aanbieden van gepureerde groente en gepureerd vlees (of heel fijn gesneden). De dag daarop kun je al vaak weer het vlees in iets grovere blokjes snijden/knippen. Je kunt ook wat orgaanvlees geven, bij het vlees. Geef gerust wat groente dat laxeert. Of wat vlees dat laxeert, want mijn ervaring is ook dat poepen veel pijn doet. Dus, bladgroente of ook wat orgaanvlees. En, een lepeltje olijfolie.

Ik zou inderdaad pas weer botten geven als ze weer in orde is en geen last meer heeft met poepen. Meestal duurt dat echt wel een dag of 3 en soms langer. Je kunt de dagen dat je geen bot kunt geven ook wat gemalen eierschaalpoeder geven hoor. En botten zou ik dan heel langzaam weer opbouwen (de hoeveelheid dus).

Veel sterkte hoor! Ik zal voor jullie duimen. Ook voor een gunstige uitslag!
Groetjes, Lizzy
Door danielle1980
#180624
sterkte marit,

hopelijk is de uitslag van revi straks goed.

wij geven altijd na zoiets vloeibaar en nog geen vast eten,
zeker de eerste dag ivm misselijkheid/spugen.

daarna kan je kijken wat ze wil,
ik denk dat kvv of gewoon vlees goed is,
maar bot lijkt me iets te snel.
Gebruikersavatar
Door Ivonne
#180782
pfft, da's geen kleinigheidje :o hoop van ganser harte dat er in ieder geval een goede uitslag uitkomt!

Wat Lizzy ook als zei: Recovetsem is super na een operatie, dit heb ik bij Bas nu ook een paar keer gebruikt (en een keer niet). Zeker gebruiken.

Verder weet ik niet beter dan dat Bas de dag na een operatie honger als een paard had en ik heb hem gewoon CB gegeven maar misschien dat het in dit geval toch anders moet? Weet ik niet.

Ik wens jullie heel veel sterkte en een voorspoedig herstel :-* :-* :-*
Door serradomar
#181257
dank jullie wel !!
ik ga haar zo weg brengen, ze moet er om 09.00 zijn en ik mag erbij blijven tot ze slaapt....daarna bellen ze als de operatie afgelopen is...
op de terugweg zal ik gelijk wat eten voor haar kopen, yoghurt, honing, biefstukje etc.
Duimen jullie voor Revi ?
Ik ben altijd zo bang dat ze niet meer bij komen uit de narcose, of dat er een komplicatie optreedt of dat ze zien dat het vreselijk is uitgezaaid... :'(
Ik hou jullie op de hoogte !

groetjes van een
zenuwachtige marit
Gebruikersavatar
Door Binno
#181261
Je zal al wel vertrokken zijn, maar ik wil je toch nog even sterkte en veel succes wensen. We duimen voor Revi!!! :-*
Gebruikersavatar
Door Nitus
#181301
Sorry, beetje late reactie. Mijn honden kregen na een operatie geen eten. Vaak voelden ze zich niet lekker, en is de kans op overgeven erg groot (en overgeven lijkt mij dan ook pijnlijk). Mijn DA raadde het ook altijd af om de hond na een operatie eten te geven.
De dag erna kun je wel weer eten aanbieden, maar ik zou wel wat lichtverteerbaars proberen te geven.

Maar een operatie is altijd spannend (vooral voor de baasjes), sterkte!
Laat je nog weten hoe het is afgelopen?
Door serradomar
#181302
nou stop maar met duimen....de muts had besloten om vandaag loops te worden en dus kwamen we voor niets bij de da....als ze loops zijn zijn de bloedvaten naar de melkklieren extra doorbloed en ook de baarmoeder en dus was het risico te groot op bloedingen....hij wilde liever wachten tot na de loopsheid. Ook zou ze een grote kans op schijndracht hebben als hij haar nu zou opereren en alles weg zou halen en dan kreeg ze weer extra stuwing in die melkklieren die dan weggehaald waren en dat zou ook weer extra risicos geven.....
Dus, operatie uitgesteld tot na de loopsheid.
Wat een muts he ? Ik had gisteren nog extra goed gekeken, maar toen nog niet , maar ze wist natuurlijk weer slimmer te zijn...Nu staat ze dus weer prinsheerlijk haar maaltijd vlees te verorberen want ze was dus nuchter voor de operatie... ;D
Wordt vervolgd.........

maar desondanks bedankt voor de steun ;)
Door serradomar
#181369
nee, volgens de DA konden we wel vrij snel na de loopsheid komen. dus een week nadat alles weer geslonken en normaal is ongeveer. Langer wachten durf ik zeker niet, met die tumoren....ze groeien best hard en je weet maar nooit...hoogstwaarschijnlijk zal ze dus nu over een maandje geopereerd worden. als ze dan niet weer een smoesje verzint om er onderuit te komen.... ;)
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door