Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door diergedrag
#1774440
Een van de opvanghonden blijkt een lensluxatie te hebben, die er waarschijnlijk al langer zit. Binnenkort ga ik met hem naar een oogspecialist om te praten over een operatie.
In een bericht over Tess uit 2008 bleek dat dat niet altijd even goed uitpakt. Hebben er meer mensen ervaring met zo'n lensoperatie?
Gebruikersavatar
Door pike
#1774461
Bij mijn vroegere teckel is een verschoven lens verwijderd. Operatie was op zich goed geslaagd, maar er zat een ontsteking in het oog die ze niet wegkregen. Daardoor kon de hond met dat oog niets zien, er viel geen licht op het netvlies. Eindeloos gedruppeld. Na verloop van tijd liet ook het netvlies los, toen werd alle medicatie gestaakt want ze zou nooit meer kunnen zien met dat oog. Maar ik had de indruk dat ze wel last (lees pijn) had van dat oog. Toen ze ergens tegenaan stootte en het hoornvlies beschadigde moest ik weer gaan druppelen. Ik heb toen gevraagd of het niet beter zou zijn het oog te verwijderen, ze zou waarschijnlijk telkens opnieuw ergens inlopen en ze kon er toch niets meer mee zien. . Dat was geen enkel punt van discussie voor de da, en dus is het oog er toen uitgehaald. .

Een hond laten lopen met een verschoven lens lijkt me geen goed plan, mijn teckel had er in elk geval behoorlijk last van.
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#1774559
pike schreef: Een hond laten lopen met een verschoven lens lijkt me geen goed plan, mijn teckel had er in elk geval behoorlijk last van.
Ligt er even aan waar de lens ligt, een verschoven lens kan aanleiding geven tot glaucoom waardoor een oog verloren kan gaan.
Door diergedrag
#1774983
Hij lijkt er geen last van te hebben (wat me erg verbaasd) maar ik ga er natuurlijk wel mee naar een specialist.
Een oogoperatie heeft een duidelijk risico op complicaties is me al van verscheidene kanten duidelijk geworden en daar ben ik een beetje huiverig voor. Vandaar dat ik benieuwd ben naar ervaringen met zo'n operatie.
Gebruikersavatar
Door pike
#1776191
Bij die van mij pakte het dus niet zo goed uit, maar het betrof ook een oudere hond, dat heeft misschien ook nog een rol gespeeld. Ik weet wel dat als ik het nog eens aan de hand krijg bij een oudere hond, en hij er niet mee kan blijven lopen, ik het oog er direct uit laat halen. Bij een jonge hond zou ik het wel laten doen.
Door diergedrag
#1805761
Vandaag hadden we een consult bij Jan Gutteling. Er is inderdaad sprake van subluxatie van de lens en het netvlies functioneert niet meer dus hij is blind aan het oog.
Omdat hij het al lang heeft (hij had het al een paar jaar voor hij bij ons kwam) is de kans dat er nog verhoogde oogdruk oid optreedt vrijwel 0 en dus hoeft er niks te gebeuren. Mocht het toch ooit misgaan dan wordt het oog verwijderd.
Ik ben blij dat er nu duidelijkheid is en vooral dat hij geen last heeft van dat oog!
Door Erna
#1806022
pike schreef: Bij die van mij pakte het dus niet zo goed uit, maar het betrof ook een oudere hond, dat heeft misschien ook nog een rol gespeeld. Ik weet wel dat als ik het nog eens aan de hand krijg bij een oudere hond, en hij er niet mee kan blijven lopen, ik het oog er direct uit laat halen. Bij een jonge hond zou ik het wel laten doen.
Bij ons ging het ook om een oudere hond, Tess was 12 jaar oud en pakte het ook niet goed uit. Maar ik zou het zo weer doen als een hond het zou krijgen. Ik vond de ingreep om het oog eruit te halen erg heftig en ook het herstel daarna vond ik een enorme impact hebben. De hond zelf had er niet zo veel last van maar ik vond het vreselijk om haar met 1 oog te zien.

Nadat het oog eruit was gehaald knapte ze wel zienderogen op en dat was natuurlijk wel erg fijn om te zien.
Gebruikersavatar
Door pike
#1806302
Erna schreef: Bij ons ging het ook om een oudere hond, Tess was 12 jaar oud en pakte het ook niet goed uit. Maar ik zou het zo weer doen als een hond het zou krijgen. Ik vond de ingreep om het oog eruit te halen erg heftig en ook het herstel daarna vond ik een enorme impact hebben. De hond zelf had er niet zo veel last van maar ik vond het vreselijk om haar met 1 oog te zien.

Nadat het oog eruit was gehaald knapte ze wel zienderogen op en dat was natuurlijk wel erg fijn om te zien.
Dat was hier ook het geval. Voor de hond was het de juiste keuze geweest. Pas toen het oog eruit was merkte ik hoeveel last het dier eigenlijk van dat oog gehad moest hebben. Ik heb er nooit spijt van gekregen.
Ze zien er niet meer zo leuk/aantrekkelijk uit natuurlijk, en ik vond het zelf ook heel erg, maar het went wel, uiteindelijk. De ingreep op zich, operatietechnisch bekeken, vond ik niet zo heftig.
Door Erna
#1806316
pike schreef: Dat was hier ook het geval. Voor de hond was het de juiste keuze geweest. Pas toen het oog eruit was merkte ik hoeveel last het dier eigenlijk van dat oog gehad moest hebben. Ik heb er nooit spijt van gekregen.
Ze zien er niet meer zo leuk/aantrekkelijk uit natuurlijk, en ik vond het zelf ook heel erg, maar het went wel, uiteindelijk. De ingreep op zich, operatietechnisch bekeken, vond ik niet zo heftig.
Bij Tess is eerst de lens eruit gehaald en dat herstel ging goed. Alleen kreeg ze een aantal maanden daarna glaucoom op het oog en toen was het een bekeken zaak en moest het oog er alsnog uit. Als ze dat niet had gehad had ze prima met beide ogen door het leven kunnen gaan.
Door Bianca
#1806495
Weet je ook waardoor Tess uiteindelijk toch glaucoom kreeg Erna? Was er sprake van een ontsteking in het oog?
Door Erna
#1806610
Bianca schreef: Weet je ook waardoor Tess uiteindelijk toch glaucoom kreeg Erna? Was er sprake van een ontsteking in het oog?
De lensluxatie is laat ontdekt (ze was een weekje uit logeren) en daarna door de dierenarts ook nog eens niet herkend waardoor ze ongeveer een week of 4 met een luxatie heeft gelopen. Het oog was behoorlijk beschadigd. Bij de operatie werd ook gezegd dat niet duidelijk was of we het hier mee zouden halen. De glaucoom hebben we ook nog geprobeerd om op te lossen met druppels maar ook dat was niet haalbaar. De reden waarom we het zo gedaan hebben was omdat ikzelf zo tegen het oog eruit halen op zag. Er was geen extra gevaar voor Tess dus we hadden tijd. Uiteindelijk moest dus toch het oog eruit.
Gebruikersavatar
Door pike
#1806835
Erna schreef: Bij Tess is eerst de lens eruit gehaald en dat herstel ging goed. Alleen kreeg ze een aantal maanden daarna glaucoom op het oog en toen was het een bekeken zaak en moest het oog er alsnog uit. Als ze dat niet had gehad had ze prima met beide ogen door het leven kunnen gaan.
Dat was dus eigenlijk pech hebben. Bij mijn tekkeltje was het direct duidelijk dat er 's avonds wat mis ging met  het oog, zelf kon ik het echter niet zien. De volgende dag zat ik bij de dierenarts en die stelde gelijk de juiste diagnose. Maar, ik werd niet doorgestuurd. Was niet zinvol zei hij, opereren was een heel groot risico. Ik kreeg druppels zodat de hond er geen last van zou hebben. Ik weet nu niet meer hoe lang ik gedruppeld heb, maar het was mij op een gegeven moment duidelijk dat de hond last had. Toen kwam ik bij een andere dierenarts die stuurde me gelijk naar Utrecht. En nog geen week later werd ze geopereerd. Helaas zat er direct een forse ontsteking in, die ze niet wegkregen.
Wat ik hier van geleerd heb: Als het nog eens gebeurd ga ik gelijk hogerop. Maar of ik de lens laat verwijderen dat zal van de hond afhangen en de leeftijd. Teckel was indertijd 12 jaar oud maar nog zéér actief. Maar na de operatie leek ze wel 20. Het had een enorme impact. Ze is nooit meer de oude geworden.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door