Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Migudu
#1701112
Als een kat in een oor een beetje oorsmeer heeft wat er makkelijk uit te halen is, heeft ie dan meteen oormijt of ontsteking, of hoeft dat niet?

Ik heb puur oor in huis, kan ik daar meteen mee beginnen?

Groetjes,
Gerda
Door fem fatale
#1701202
Honden en fretten kunnen ook prima gewoon veel oorsmeer hebben, dus ik neem aan katten ook. Als het er makkelijk uit te halen is, zou ik niets in het oor doen, maar gewoon af en toe met een tissue wat smeer weghalen.
Door Migudu
#1701212
Ik ben bij katten altijd brandschone oren gewend, maar het kan dus wel, beetje smeer...

Groetjes,
Gerda
Door fem fatale
#1701239
Ik weet het niet zeker hoor, maar ik heb een fret gehad die achterlijke hoeveelheden oorsmeer aanmaakte (na een ontsteking door een gescheurd oorschelpje, waardoor er bloed in de gehoorgang kwam) en die moest wel wekelijks gedruppeld, en mijn ouders hebben een hondje dat als haar oren twee weken niet schoongemaakt worden een oorontsteking krijgt, doordat ze zoveel oorsmeer aanmaakt.
Het leek me dus dat daar wat variatie in kon bestaan.

Oormijt lijkt toch ook niet echt op oorsmeer in de meeste gevallen?
De fretten worden sowieso gecontroleerd door hun specialist, omdat fretten megagevoelig zijn voor oormijt, en de kattenDA kijkt ook wel eens in een oortje, dus ik heb zelf ook niet echt een idee waar ik op zou moeten letten.
Door fem fatale
#1701262
Ik zou trouwens altijd naar een DA gaan voordat ik iets in een oor deed, maar ik ben heel voorzichtig met medicijnen omdat ik zelf heel vaak allergische reacties heb gehad.
Gebruikersavatar
Door koekje
#1701267
mijn katten hebben nooit zichtbaar oorsmeer. als ik zoiets hier zou zien, zou ik even naar de dokter gaan om zeker te weten dat het geen ontsteking of mijt is.
Door Migudu
#1701279
Kan een oorontsteking van een hond overspringen op een kat???

Groetjes,
Gerda
Gebruikersavatar
Door koekje
#1701350
als het bacterieel is of door andersoortige beestjes denk ik wel ja. viraal ook wel denk ik, zeker als er net even een mindere weerstand is.
Door miik
#1701608
Oorsmeer die gewoon bruinig is kun je gewoon wegvegen en verder niets mee doen. Als je gaat druppelen maak je de boel vochtig en geef je juist bactereine de kans om te groeien.
Als het oor mijt is dan is het niet bruin, maar zwart korrelig, ziet er anders uit.
En als het ontstoken is dan stinkt het oor ook vaak, en kunnen ze er jeuk van hebben zoals schudden met de kop en krabben.
Door Nyncke
#1701614
Ik zou het even schoonmaken met een watje of als het wat vastzit, met zo'n oliedoekje waar je babybilletjes mee schoonmaakt. Niet in het oor, alleen waar je zo bijkan.
In de gaten houden, als hij er vaker last van heeft ( als ervoor ) of als hij er last van krijgt, even naar da.

Mijt kan wel van kat op hond, en via die weg ook oorontsteking.
Door Borke
#1702696
miik schreef: Oorsmeer die gewoon bruinig is kun je gewoon wegvegen en verder niets mee doen.
Precies en daar Maine Coons halflangharige katten zijn hebben ze vaak ook langere haren in en om de oren en dan heb je sneller wat meer oorsmeer.
Sommige Maine Coons hebben een wat vettiger (sneller klittende) vacht en dat zijn vaak de katten die ook wat meer oorsmeer hebben. Ik nam dan altijd een droge dunne tissue om mijn wijsvinger en maakte het met mijn vinger zachtjes en voorzichtig schoon zo ver ik gemakkelijk het oor in kon. Niet te lang en niet te veel wrijven. Dat is veilig want je gaat zo nooit te diep. De eerste keer dat je dat doet dan haal je er heel wat uit, waar het om gaat is of het een week later weer zo veel is. Meestal is dat niet het geval.
Overigens deed ik het niet wekelijks hoor maar veel minder vaak, meestal alleen als die kat naar show ging en dat was ca 10 keer per jaar.

Is het echt veel meer dan dat, dan zou ik even naar de DA gaan.
Door Migudu
#1702701
Dank voor de reacties, gisteren zag ik niets zitten in het oor van de bewuste kat.
Ik heb de andere drie ook nagekeken, schoon.
En inderdaad, die ene die oorsmeer had, heeft ook de vettigste vacht.

Groetjes,
Gerda
Door Borke
#1702717
Migudu schreef: En inderdaad, die ene die oorsmeer had, heeft ook de vettigste vacht.
Die vacht dat is voor een groot deel bepaald door genetische component en daar doe je niet veel aan en vettige oren passen bij dat beeld.
Mijn ervaring is dat het enige wat helpt rauw vlees voeren is, bedjes regelmatig wassen en de katten naar buiten laten gaan in een afgeschermde tuin of ren.
NB niet dat de afscherming van de tuin helpt voor de vettigheid, maar dan weet je dat je kat niet wegloopt of gepikt wordt  ;D
Door Migudu
#1702725
Oh, sowieso geen haar op mijn hoofd die er aan denkt mijn katten los buiten te laten lopen hoor!
Wij hebben een heel onhandig terras, met niemand boven ons, maar we willen gaan verhuizen (terug naar Apeldoorn) en daar gaan we dan idd een
ren aan het huis maken.

Verder ga ik nu niet onnodig purken in de oren, doe er geen druppels in en kijk even hoe het loopt. (loopt..hahaha!)

Groetjes,
Gerda
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door