Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door daanentous
#167111
Hallo,

Bij mijn bastaard herder teefje van vier jaar is onlangs arthrose geconstateerd in de enkels van haar achterpoten. via haar fysiotherapeute Dorit Aharon zijn de foto's beoordeeld door een radioloog. volgens hem heeft ze rechts enstige arthrose en links in veel mindere mate, maar daar zit wel een stukje bot los wat verwijderd zou kunnen worden. Dorit heeft ook contact opgenomen met een orthopeed in Gorinchem, van specialisten kliniek binnenhof. Het schijnt dat de meeste orthopeten (??) er voorstander van zijn deze losse stukjes weg te halen, maar ik ben hier niet van overtuigd. Zeker omdat ze links nog geen last heeft gehad en als ze links gaat ontlasten na een operatie moet ze rechts, waar ze wel veel last van heeft, juist gaan overbelasten.
Ik ben van plan zelf contact op te nemen met verschillende orthopeten om dit voor te leggen.
Maar ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van (de baasjes van) patiënten.
Zijn er mensen die ervaring hebben met zo'n operatie?
Hoe belastend is dit voor de hond en is het resultaat naar wens?
Hoe kan ik mijn hond het beste helpen ???

Ik geef haar al glucosamine (sasha's blend), duivelsklauw en visolie. Verder proberen we haar beweging zoveel mogelijk rechtlijnig te houden en laten we haar zo vaak mogelijk zwemmen.
Maar als ze opstaat is ze rechts toch altijd nog heel stijf en je merkt ook duidelijk dat haar bespiering aan die kant veel minder is.

Wie o wie heeft er ervaring, suggesties, tips, adressen (?) voor ons???

Alvast heel erg bedankt! :-*
Daniëlle & Toucha
Door Lizzy
#167116
Misschien wil je dit ook lezen. Dit is geschreven door Atjo Westerhuis (homeopathisch dierenarts): http://www.uwdierenkliniek.nl/home.html en dan bibliotheek en dan 'klik voor ziekte info' en dan 'arthrose'.

Hij schrijft bijvoorbeeld:

Operatie:
In veel gevallen van gewrichtsdefecten en groeistoornissen is een operatieve ingreep noodzakelijk. Niet alleen om de kreupelheid voor het moment op te lossen, maar vooral om (verdere) ontwikkeling van de arthrose te voorkómen.

Maatwerk
Wel of niet opereren, maar ook de keuze van het best passende medicijn, is een kwestie van het tegen elkaar afwegen van een reeks van factoren. Die zijn o.a. noodzaak van de behandeling en alternatieven, te verwachten resultaten, kosten en veiligheid. Hoe belastend is een operatie of wat zijn de bijwerkingen van de medicijnen?
Een enorme speling in het kniegewricht t.g.v. van een acute kruisbandruptuur móet geopereerd worden. En hond met gillende pijn moet een pijnstiller hebben; het profijt van de pijnstiller weegt even op tegen de bijwerkingen! Voor arthrose met veel botwoekeringen, die al jaren bestaat, zeker als die ook nog in het hakgewricht zit is een operatieve ingreep absolute onzin. En is een bekkenkanteling van een hond die weliswaar wat speling in zijn heupgewrichten heeft, maar verder uitstekend loopt wel een terechte investering? Ieder eigenaar wil het beste voor zijn hond, wil graag € 6.000,-- betalen, maar kan dat bedrag lang niet altijd ophoesten. Opvallend is dat de mate van kreupelheid niet direct af te lijden is aan de ernst van de afwijkingen op de röntgenfoto. Zo kan het gebeuren dat een hond met veel botwoekeringen rond het gewricht volkomen normaal loopt en probleemloos oud wordt. Een andere hond met beginnende arthrose kan daarentegen dramatisch kreupel lopen. Kortom, iedere arthrose patiënt moet een behandeling op maat hebben.

Maar er staat nog meer.

Dorit is trouwens zelf dierenarts en orthomanueel therepeut en geen fysiotherapeut.
Laatst gewijzigd door Lizzy op wo 15 sep 2004, 14:28, 1 keer totaal gewijzigd.
Door daanentous
#167126
"Dorit is trouwens zelf dierenarts en orthomanueel therepeut en geen fysiotherapeut"

Orthomanueel therapeut, dat woord zocht ik, maar kon ik niet meer opkomen :P
Dat ze dierenarts is weet ik ook, maar zij heeft Toucha tot nu toe alleen orthomanueel behandeld (voor scheef staande ruggenwervel) Toen Tous weer kreupel ging lopen nadat het een hele tijd goed was gegaan, dachten we dus ook absoluut niet aan arthrose en zijn we weer naar Dorith gegaan. Zij dacht ook niet aan arthrose. We wilden met de foto's eerder uitsluiten dat ze niets gebroken had, want ze liep van het ene op het andere moment op drie poten. Dat had ze nog nooit gedaan. Maar uit de foto's bleek dus iets anders.
aangezien Dorith nu ook niet weet hoe precies verder, probeert ze ons gelukkig zoveel mogelijk op weg te helpen om de juiste mensen te vinden om ons te helpen. Maar de verhalen die ik hoor, zijn allemaal theorie, ik ben ook benieuwd naar de praktijk.

Ik ben het 100% eens met de homeopatische dierenarts Atjo Westerhuis die jij noemde. Uiteindelijk is elke behandeling maatwerk, maar soms is het wel heel moeilijk om de juiste "maat" te vinden. Al geven we natuurlijk nog lang niet op!
Ik ga nu eerst in iedergeval de link even lezen die je noemde. Bedankt!
Door Lizzy
#167130
Hahaha, OK, ik snap het! Ken je de site van Dorit trouwens? http://www.kreupeldier.nl Onder "publicaties en ervaringen" en dan "Een kijkje in de keuken van de orthomanuele diergeneeskunde" kun je een foto van ons + onze Whoofer vinden :D! Helemaal onderaan zie je Whoofer in haar Whoof-mobiel.

Ik heb gelukkig zelf geen ervaring met arthrose maar er zullen vast mensen hier zijn die er wel ervaring mee hebben!
Laatst gewijzigd door Lizzy op wo 15 sep 2004, 15:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Door daanentous
#167148
Ja, ik kende haar site, maar had de foto's van Woofer nog niet (bewust) gezien. Goede oplossing hoor!
Wij hebben voor Tous zelf een kar gemaakt voor achter de fiets, Voor de wat langere stukken, maar Tous denkt dat ze een levende sirene is ;D Die vind het maar niks als ze zelf geen controle meer heeft. Ze mag ook afentoe voor op de scootmobiel van een vriendin van mij. Maar ook dat vindt ze doodeng, terwijl die kleine pup van mij het prachtig vind! Die zit als een koning op zijn troon!
Heb net ook even gekeken op de site van Atjo, veel interssante info! Maar ik durf ze bijna niet te bellen, want wat een prijzen zeg. Voor een telefoongesprek van 3 minuten betaal je al 10 euro :o
Maar misschien ga ik ze binnenkort toch maar even bellen......
Door Lizzy
#167596
Ik weet niet of ik uberhaubt zou bellen... door de telefoon kunnen ze toch eigenlijk ook niks zeggen. Ik denk dat je of een afspraak zou moeten maken (en inderdaad, de prijzen zijn daar best hoog maar ik vind ze ook wel erg goed) of dat je beter naar specialisten kan bellen. Dr Crama in Rotterdam staat goed bekent. En ook Mevr. M.H.Th. Govers van de Wagenrenk te Wageningen staat goed aangeschreven.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door