Hoi Allemaal,
de hond van mijn schoonzus had laatst flinke diarree... er was een bacterie gevonden in de ontlasting die "campylobacter jejuni" heet.
De betreffende hond eet af en toe rauw vlees, maar meestal brokken. Ze verteert botten wel goed. Ze heeft momenteel (tijdens de besmetting dus) een nest pups.
Nu vind ik op internet dat deze bacterie met name in rauw vlees zit.
Citaten van wat ik gevonden heb op internet:
-Campylobacter jejuni is een Gram-negatief en dun staafje dat gekromd en beweeglijk is. Het is een micro-a?rofiel organisme, dit houdt in dat het organisme een lage hoeveelheid zuurstof nodig heeft. Het is relatief fragiel organisme dat gevoelig is voor stress van buitenaf (bijvoorbeeld 21 % zuurstof, drogen, verhitten, desinfectantia, zure omstandigheden) Vanwege zijn micro-a?rofiele eigenschap, vereist dit organisme 3-5 % zuurstof en 2-10 % koolstofdioxide voor een optimale groei.
- Iedereen kan een infectie met de Campylobacter bacterie oplopen, maar vooral jonge kinderen onder de vijf jaar en jongvolwassenen zijn er gevoelig voor.
- Campylobacter is in Nederland de belangrijkste veroorzaker van darminfecties.
- Deze bacterie wordt nu gezien als een belangrijke veroorzaker van voedselinfecties bij de mens.
- De verschijnselen beginnen 2-5 dagen na consumptie van het besmette voedsel of water. De ziekte houdt meestal 7 tot 10 dagen aan, terugval komt behoorlijk vaak voor (in ongeveer 25 % van de gevallen). De meeste infecties zijn zelflimiterend en worden niet behandelt met antibiotica. Behandeling met erythromycine verkort de periode waarin de patiënt de bacterie uitscheidt in de feces.
- Rauwe kip is vaak besmet met C. jejuni . Onderzoek laat zien dat 20 tot 100 % van de kip die bestemd is voor verkoop besmet is. Dit is niet verrassend aangezien vele gezonde kippen deze bacteriën in hun darmen hebben. Daarnaast is rauwe melk ook een bron van infecties. De bacteriën worden vaak gedragen door gezond rundvee en door vliegen op de boerderij. Ongezuiverd water kan ook mogelijk een bron van infectie zijn. Het goed verhitten van kip, pasteuriseren van melk en het chloreren van water zal deze bacterie doden.
Wie heeft er meer gehoord van deze besmetting? M.n. kippen dragen deze bacterie dus al bij zich.
Groetjes
Sandra