Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Cizsel
#1636449
Mijn schoonzus heeft een chihuahua teefje van 4 of 5 jaar oud, Donja. Ze is op 1,5 jarige leeftijd bij mijn schoonzus terecht gekomen via zo'n reddingsasiel, Donja komt uit Spanje.

Ze heeft altijd enorme aanleg gehad voor tandsteen en het laatste halfjaar is ze erg sloom en kleinzerig. Ze heeft huidproblemen: ze krijgt kale / schurftige plekken, anaalklierproblemen en deze week kwamen daar ook extreem snel groeiende nagels bij (het was alsof ze overnight opeens veel te lang werden). De schurftige plekken zaten onder haar oksels en op haar hoofdje.
Donja heeft ook waarschijnlijk gewrichtsproblemen en kan op het moment niet eens meer op de bank springen (terwijl dat voorheen altijd goed ging). Als je haar optilt piept ze al heel snel, hoe voorzichtig je ook bent.
Verder eet ze vaak slecht, en ik hoor regelmatig dat ze wat diarreeig is. Vandaag was ze ook erg mager, maar ze is helemaal niet lekker geweest door een ontstoken anaalklier, ook wat koortsig.

De dierenarts heeft schurft uitgesloten maar wel Stronghold meegegeven tegen eventuele mijt. Ook moest Donja twee keer per week gewassen worden met een speciale shampoo.

Ik heb al meerdere keren aangeraden om vers te gaan voeren maar ze is nog niet helemaal overtuigd en eigenlijk wil ze graag weten of er misschien een medische oorzaak is. Ik ken deze dierenarts en om het beleefd te zeggen begint deze meneer oud te worden en gaat niet mee met z'n tijd. Hij 'vergeet' gewoon standaard onderzoeken bij bepaalde problemen, en ik hoor steeds meer slechte dingen over hem. Bij mijn eigen hond is hij 'vergeten' een bloedonderzoek te doen bij een zeer heftige ontsteking, en die hond is daaraan overleden. Sindsdien kom ik daar ook niet meer.

Mijn schoonzus voert inmiddels wel af en toe wat Smuldier of een kippenek (dat krijgt ze van mij toegestopt, en dat gaat er goed in). Ze heeft nu van iemand anders gehoord over Energique dus ik denk dat ik haar binnenkort help een afwisselend maar niet te prijzig KVV menuutje op te stellen.

Maar de vraag is dus, of iemand deze symptonen herkend of ons er mee kan helpen, omdat wij dus verdere medische klachten willen uitsluiten of verhelpen als dat nodig is.

Op de planning staat sowieso eventueel nog een bloedonderzoek.
Door Cizsel
#1636482
Wauw, dat ziektebeeld komt wel HEEL goed overeen. Ik zal het morgen direct even doorgeven.

Verdere tips blijven welkom uiteraard!!
Door Lizzy
#1636564
Ik sluit me aan bij Dorothea. En overschakelen op vers is natuurlijk altijd een goed idee. Maar ik denk zelf dat hier wel iets medisch aan ten grondslag ligt. Tijd voor een andere DA! En stoppen met het hondje te overgieten met gif, zonder te weten wat er aan de hand is.
Door Cizsel
#1639211
Ik heb het inmiddels aan mijn schoonzus doorgegeven en die wil volgende week even naar de dierenarts. Eerder was Donja negatief getest, maar ik heb begrepen dat dit normaal is als de ziekte nog niet wakker is... dus ben benieuwd wat eruit komt.

Ik heb ook even wat voor haar uitgeprint zodat ze erover kan lezen. De DA (die waar ik dus niet meer heen ga) had er al wel aan gedacht, maar ik ben inderdaad van hem gewend het af te schrijven. Ik heb haar gezegd dat ze er echt op moest staan dat ze daarop gecontroleerd wordt en dat het een goed idee is ook even bij een andere DA een second opinion te vragen. Dat zal mijn nieuwe DA worden waar ik érg tevreden over ben (en sinds ik fretjes heb ben ik nogal kieskeurig geworden :P ) ... maar alleen nog even afwachten of ze dat ook nodig vindt. M'n schoonzus is wat dat betreft een stijfkop ( "Ik heb nog nooit problemen met hem gehad dus het zal wel goed zijn" )
Door 202Spots
#1639214
Cizsel schreef: Wauw, dat ziektebeeld komt wel HEEL goed overeen. Ik zal het morgen direct even doorgeven.
Met leishmania of de schildklier?
Door Pammetje
#1639451
Ik heb een poedeltje uit Spanje met leishmania. Toen we haar kregen had ze zwarte korsten op haar lichaam, kale plekken en een hele dunne vacht. Ze was heel mager en had ook diarree. Ze kreeg hier gelijk carnibest maar hiervan ging de diarree niet weg. Ik heb toen voor een paar dagen zelf een maaltijd gemalen en toen kreeg ze wel goede ontlasting. Daarna weer terug naar de carnibest en toen ging het gelukkig wel goed. In Spanje had ze ook hele lange nagels. Haar spronggewricht is helemaal verbeent. Deze kan ze niet meer buigen. Ze krijgt hier sinds kort pijnstilling voor. Voorheen leek ze er geen pijn aan te hebben maar sinds een paar dagen ontziet ze haar pootje.
Pammetje weegt 6 kg en krijgt een half pilletje allopurinol per dag. Ik zou niet te lang wachten met een bloedonderzoek, ik zou ook op erhlichia laten testen. Veel info kan je vinden op http://www.buitenlandsehonden.nl/
Door Cizsel
#1639631
@Dory, Leishmania

Nee, maar we zitten met een weekend weg en allemaal geregel tussendoor, en tja, het is niet mijn hondje, ik zou al lang en breed bij de dierenarts gezeten hebben. Maar zij is wat relaxter daarin... met de eerste tekenen van klachten heeft ze ook maaaaanden gewacht, want ja, het kindje was er net en ze hadden niet zoveel geld. Ik heb daar verder geen commentaar op gegeven, maar vroeg iedere keer of ze nou al naar de DA geweest is (ik zie haar bijna dagelijks, ze woont tegenover ons).
In ieder geval gaat ze een bloedonderzoek laten doen. Ik zal ook even doorgeven over het testen op erhlichia, en de website uiteraard. Misschien bied ik wel even aan om mee te gaan naar de DA, dan kan ik even in discussie gaan. :P
Door Cizsel
#1644882
Wij stonden dit weekend op de camping met de familie, en Donja begon mank te lopen. Dus vandaag is mijn schoonzus direct naar de DA gegaan. Gelukkig was zijn vervanger er!!! Die zei, dat er duidelijk meer aan de hand is. Donja gaat volgende week dinsdag naar een grotere dierenkliniek, waar zij een beenmergonderzoek, een bloedonderzoek en een lymfeklieronderzoek zal krijgen.
Dit, omdat er inderdaad naar leishmania gezocht zal worden.

Het gaat nog wel even in overleg, want bij die grote dierenkliniek is het consult alleen al 107 euro, en m'n schoonzus is niet zo rijk. Ikzelf heb gelukkig een spaarrekening voor dit soort dingen!

Maargoed, ik ben allang blij dat er wat actie ondernomen wordt.
Gebruikersavatar
Door Aquillo
#1646677
Ik hoop dat dit hondje nog te redden is met medicijnen. Het klinkt wel alsof de ziekte van dit diertje of het nu Leish is of iets anders al een in aardig vergevorderd stadium zit. :-\ :'(
Door Cizsel
#1646983
Aquillo schreef: Ik hoop dat dit hondje nog te redden is met medicijnen. Het klinkt wel alsof de ziekte van dit diertje of het nu Leish is of iets anders al een in aardig vergevorderd stadium zit. :-\ :'(
Tja, ik heb vanaf het begin af aan al tegen haar gezegd dat ze naar de DA moet gaan. Na het weekendje weg zat ik op het punt om de Dierenbescherming te bellen. Ze heeft het bijna een half jaar nagelaten naar de DA te gaan.... ze is net moeder geworden en ze hebben te weinig geld. Sorry, maar als je een hond neemt moet je zorgen dat je de verantwoordelijkheid ook kan dragen, als je het mij vraagt. Ik heb het iedere dag gezegd, vanaf het begin af aan al, je moet hiermee naar de DA, maarja.
Ik hoop voor haar dat ze nog te redden valt, maar ik denk dat de schrik er wel in zit na dit weekend. Als ze niet meer te redden valt zet ik alles op alles om ervoor te zorgen dat er niet nog een hondje komt.

Ik zou het wel heel erg vinden voor Donja
Door Cizsel
#1650998
de afspraak was verzet naar vandaag:

Mijn schoonzus is met Donja bij een specialist geweest. Heel verhaal, maar ook hij dacht aan leishmania. Hij heeft lymfeklier-spul afgenomen, en daaruit moet blijken of het inderdaad leishmania is of niet (dat zou ook wat zijn, als het nu wat anders blijkt te zijn...)
Ook heeft hij bloed afgenomen. Als er uit het lymfeklierenonderzoek niks komt, wordt het bloed opgestuurd. Komt uit het bloedonderzoek nog niets, dan wordt er een beenmergpunctie gedaan.

Mijn schoonzus is gezegd dat ze de uitslag tegen woensdag/donderdag kan verwachten.

Er is een kans dat maar één van de klachten met de juiste behandeling weg gaat, en ééntje blijft. Bijvoorbeeld de huid wordt weer perfect maar ze blijft mank. Of andersom. Maar in ieder geval zit er nu loop in de zaak en kan er hopelijk zo snel mogelijk gestart worden met de juiste behandeling!
Door Cizsel
#1652612
De uitslag is binnen en Donja heeft inderdaad Leishmania.

Dorothea, hartstikke bedankt met je snelle reactie! En de anderen natuurlijk ook.

Donja wordt zo snel mogelijk geholpen met een pillen-kuur, dit omdat de behandelende arts erg tegen prikken is, omdat dit in dit specifieke geval erg pijnlijk is voor de hond. De pillen schijnen net zo goed te werken. Ze blijft na de therapeutische kuur, haar leven lang preventief slikken.

Ik ben heel benieuwd hoe het moet Donja over een paar weken gaat! Ik hou jullie op de hoogte!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door