Aaaah, mijn favoriete onderwerp, het barfthema bij uitstek waarin ik een doorgewinterde expert ben!
Ik heb namelijk acht maanden lang met onze Scotch gestreden over het thema barfen. Ook hij weigerde in het begin botten te kraken, zodat ik hem alles gemalen aanbood: eerst met heet water overgoten, zodat het niet helemaal rauw meer was, daarna gemixt met groentenmix waarin rijkelijk blikvis en eieren vermengd zaten, afgewisseld/vermengd met blikjes kattenvoer waarin geen granen verwerkt waren, afgewisseld/vermengd met yoghurt/kefir/karnemelk, tot hij op een gegeven moment zijn gemalen botten en vlees met smaak opat als er maar iets doorheen zat. Op een gegeven moment stond hij ook piepend van ongeduld op zijn "rauwe prakkie + iets erdoor" te wachten, dus lekker vond hij zijn rauwe voer wel, als het met iets vermengd werd.
Maar wat echt de doorslag heeft gegeven voor Scotch was: de botten licht gedroogd aanbieden. Ik had al in een vroeg stadium een droogmachine bij Tieneke (hier op bp) geregeld om trainingssnacks te maken, en een ander bp-lid vertelde op een gegeven moment dat ze ook kippennekjes droogde. Verhip, dacht ik, dát ga ik op Scotch uitproberen. Want ik had de indruk dat hij met name het glibberige gevoel van rauw vleesbot niet fijn vond. Ik heb toen een paar eendennekken gedroogd (3-4 uur maar), en die kraakte hij sneller dan het geluid naar binnen. Na twee dagen heb ik hem ook eens een rauwe eendennek voorgehouden, en die maakte hij nog sneller soldaat. Dat was een week of twee geleden nu, en dat heeft de doorslag gegeven. Inmiddels eet hij rauwe kippen-, eenden- en kalkoennekken, konijnkarkassen en -bouten en -koppen, fazantenkarkassen en -bouten en zelfs kippenpootjes, die hij voorheen liet liggen zonder ze een blik waardig te keuren.
Mijn advies dus: maak een smakelijke groentenmix met rijkelijk veel blikvis of graanloos kattenvoer uit blik erdoor, alsmede een paar eitjes en een scheut zuivel (maakt niet uit wat, als je hond het maar lekker vindt!), en probeer eens een vleesbotje te drogen. Als je geen droger hebt, kun je ook wat botwerk in de oven drogen (op zo laag mogelijke temperatuur, om te voorkomen dat de botten gaar worden en daardoor gevaarlijk gaan splinteren). Als je je oven op minder dan 50 graden kunt instellen, zit je wel goed. Droog ze een uur of wat, en geef ze dan aan je hond. Misschien dat ie ze dan, net als Scotch, onweerstaanbaar gaat vinden!
Succes ermee!