Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot alternatieve geneeswijzen (homeopathie, acupunctuur, bach-bloesems, etc.)

Moderator: Lizzy

Door Phoebe
#1562319
Hallo allemaal,

Ik heb een cavalier teefje van 4 jaar. Nu heeft zij sinds een paar maanden een klein zweertje op haart tandvlees boven een van haar achterste grote kiezen. Dit zweertje komt en gaat. Als ik denk dat het over is, komt het toch weer te voor schijn.

Ze heeft er geen last/pijn van als je er aan zit of met het kluiven. Vandaag toch maar even naar de dierenarts geweest en mogelijk dat het een ontsteking aan de tandwortel zou kunnen zij maar omdat het maar zo klein is en ook niet erger wordt, besloten het goed in de gaten te houden en er voorlopig niks aan te doen.

Nu dacht ik er over om haar iets ondersteunends te geven zodat ze dit zelf de baas wordt en het eindelijk weg trekt.  Ze krijgt nl. in de zomerperiode ( nu net weer mee begonnen ) ook altijd puur pollen en dat werkt bij haar zo goed dat ik er aan dacht om het een beetje in die hoek te zoeken.

Ik zoek dus iets om een onsteking te bestrijden. Nu heb ik natuurlijk al even gezocht hier, zag bijv. echinacea extra forte van Bloem. Wie kan mij hier wat advies over geven?

Ter achtergrond informatie, ze krijgt afwisselend alle smaken haaks barf met elke dag een schepje plaque off en elke week een rauw eitje en een sardientje. Ze is afgelopen oktober gecastreerd en ze heeft een lekkend hartklepje waar ze (gelukkig ! ) nog geen last van heeft.

Alvast bedankt!

gr. Sandra
Gebruikersavatar
Door HannekeKjell
#1566722
Echinacea werkt super om de weerstand te verhogen, dus daarmee kan je haar zeker ondersteunen.

Nou vraag ik me alleen af, heeft ze niet toevallig last van die zweertjes sinds je Plaque Off geeft?
Omdat dat inwerkt op het speeksel zeg maar, zou ik me er iets bij voor kunnen stellen als dat ermee te maken heeft.
Mijn hond heeft overigens ook een tijd Plaque Off gekregen en had daar geen last van hoor, maar je weet nooit...
Door Phoebe
#1567427
Dank voor je reactie... :biggrin2:

Geen idee of de plaque off er iets mee te maken heeft. Kan dat niet direct qua tijd aan elkaar linken maar ik denk dat ik er anders maar even een poosje mee stop.

Vanmiddag de echinacea extra forte van bloem gekocht. Druppels. Nu vraag ik mij alleen af hoe ik die druppels geef. In de gebruiksaanwijzing staat met weinig water. Vind ik nogal vaag.

Makkelijkste lijkt mij gewoon 2x daags over het eten te doen. Kan dat? En voor een hondje van 8 kg, hoeveel druppels zou ik dan doen?
Door *Natasja*
#1567452
Phoebe schreef: Dank voor je reactie... :biggrin2:

Geen idee of de plaque off er iets mee te maken heeft. Kan dat niet direct qua tijd aan elkaar linken maar ik denk dat ik er anders maar even een poosje mee stop.

Vanmiddag de echinacea extra forte van bloem gekocht. Druppels. Nu vraag ik mij alleen af hoe ik die druppels geef. In de gebruiksaanwijzing staat met weinig water. Vind ik nogal vaag.

Makkelijkste lijkt mij gewoon 2x daags over het eten te doen. Kan dat? En voor een hondje van 8 kg, hoeveel druppels zou ik dan doen?
Nee, zou ik niet doen. Homeopathische middelen moeten in een schone mond/bek gegeven worden. Ik zou het in een klein beetje water druppelen en dan met een spuitje in de schone bek spuiten, dus óf voor het eten, óf een uur na het eten. Wat je ook kunt doen, is een paar druppels op een stukje brood doen en dat geven, dat schijnt dan weer wel te mogen.
Door hamada
#1567879
tand(vlees)ontstekingen schijnen ook goed te reageren op vit Q10 heb ik eens ergens gelezen. Misschien de moeite van het proberen waard? Bij allerlei drogisten te koop. Onze caven kregen 1 capsule per dag, conform de dosering op www.dogaware.com .
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#1567952
Ik zou een foto laten maken, liefst bij een dierenarts gespecialiseerd in tandheelkunde, om te kijken of het daadwerkelijk een wortelkanaal ontsteking is. Als dat het geval is moet volgens mij een wortelkanaalbehandeling plaats vinden, of de kies worden verwijderd. Je loopt anders het risico dat ook het kaakbot geïnfecteerd raakt.

Als alleen het tandvlees ontstoken blijkt, zouden weerstandverhogers inderdaad kunnen helpen.
Door Phoebe
#1568631
Oh ja das niet zo slim van mij bedacht, druppels over het eten... De puur pollen moeten ook altijd ruim voor of na het eten.

Heb het gisteravond op een lepeltje gedaan maar dat was niet zo'n succes. Vandaag bij de apotheek een spuitje gehaald en dat ging iets beter alhoewel ze het echt niet lekker vindt!

Vitamine Q10 houd ik even in gedachten. Ga nu eerst haar geen plaque off meer geven en 3x daags 7 druppeltjes. Dat leek mij wel een goede dosering.

Marjolein, jouw verhaal is precies hetzelfde als wat de d.a. adviseerde mocht het erger worden. Dat is alleen nu nog niet aan de orde aangezien het zo'n piepklein plekje is. Hopelijk gaat het nu toch nog weg trekken.

Allemaal bedankt voor de reacties en ik laat zeker nog even weten hoe het verloopt!

gr. Sandra
Door Butch
#1576651
Beste Sandra,

Ik las net deze topic, al reageer ik een beetje laat, ik wilde toch even mijn visie geven. Ik kom zelf uit de tandheelkunde en ik denk dat spoelen met allerlei middeltjes of weerstandsverhogende pilletjes misschien wel de symptomen bestrijden, maar zeker niet de oorzaak.

Allereerst zou ik kijken of het een probleem is van de wortelpunt of van het tandvlees. Dat kan door een steriele flexibele punt (wij gebruiken daar een 'paper point' voor) in de fisteluitgang te steken en dan een foto te maken. Dan kan je zien of de point naar de wortelpunt toe gaat of in het tandvlees blijft steken. Ook zonder die point kan je evt een wortelpuntontsteking op de foto zien omdat bij een ontsteking bot verdwijnt. Dan zit er dus locaal geen bot meer bij de wortelpunt en zie je een zwarting rond die wortelpunt op de foto, wat duidt op een ontsteking. Als de ontsteking verdwijnt doordat je de oorzaak van de ontsteking hebt behandeld zie je na verloop van tijd weer botingroei rond die wortelpunt.

Als de oorzaak van de ontsteking in het tandvlees zit komt dat eigenlijk altijd doordat er tandsteen en/of ander vuil onder het tandvlees zit. Dat kan natuurlijk ook een klein botsplintertje zijn. Dan moet je dat dus weghalen om het te laten genezen.

Als de oorzaak in de kies zit komt dat door een afgestorven zenuw. Deze kan afsterven door caries (tandbederf) of een barst of overbelasting ( bij een verkeerde beet) of een ander trauma. In de holte waar de zenuw (met bloedvaten) zit is dan alleen nog maar dood weefsel over. Dat moet wel opgeruimd worden, anders blijft dit afgestorven weefsel 'lekken' naar de bloedbaan en dat is zeker als je hond al een hartklep heeft die lekt  een risico voor zijn gezondheid.
Het opruimen van het dode weefsel doe je door een wortelkanaalbehandeling, maar meestal is het trekken van de kies bij honden de behandeling waar voor gekozen zal worden.

Het ontstekinkje die je ziet in het tandvlees is eigenlijk de uitgang waar het pus naar buiten komt, de fisteluitgang. Deze kan klein zijn en af en toe wat groter worden, maar zal nooit heel erg uit de hand lopen omdat het 'open' is. Pas als een ontsteking geen uitgang heeft en de pus ophoopt op een plek zal het kunnen uitmonden in een groot abces, maar zolang er een uitgang is gebeurd dat niet. Maar je kunt niet de ernst van de ontsteking bekijken aan de hand van de grootte van de fisteluitgang.

Zeker in het geval van een hartklep gebrek zou ik geen risico nemen en toch de oorzaak achterhalen.

Het is natuurlijk wel vervelend dat dat betekent dat hij onder narcose moet, want ook dat is weer een risico.

Wellicht kan je het probleem beter voorleggen bij een veterinair tandarts, ik weet dat die er zijn, alleen ik heb geen namen voor je, helaas.
Door Butch
#1582649
Phoebe schreef: Hoi Butch,

Dank je wel voor je heldere uitleg.

Er komt geen pus uit het zweertje, is het dan geen fisteluitgang?

gr. Sandra
Het niet zien van pus is helaas niet echt een aanwijzing. Het kan heel goed dat het even rustig is, dan geeft de ontsteking weinig pusafvloed, maar het kan later dan weer opspelen, dan zou je weer pus kunnen krijgen. Het kan ook even dicht zitten, dan zie je echt een puist(je) en als het dan weer open gaat is het puistje wel weg, maar draineert de ontsteking dus weer gewoon. Bij mensen is het makkelijker te zien want dan kan je het even droog maken en een paar minuten wachten en dan zien of er nog vocht uit komt, dat is bij een hond bijna niet te doen.

Ik heb trouwens even gezocht, deze link geeft denk ik alle info over tandheelkunde bij honden. Je kan onderaan 'terug' of 'verder' gaan, lees maar eens als je het interessant vind.
http://dierengebit.nl/hond-gebitsproble ... tomie.html

Ok kwam ik nog een naam tegen van Frans Knaake: http://yunah.punt.nl/?id=474885&r=1&tbl_archief=1& , ik weet niet waar je woont dus ik heb geen idee of je daar heen kan.

Misschien kan je eigen dierenarts ook licht- en röntgenfoto's maken en dan doormailen of opsturen, zodat je er niet direct heen hoeft, maar alleen als er een behandeling gedaan moet worden.

@Truus: Dank je. :)
Door Phoebe
#1591587
Hierbij even een update: helaas constateerde ik vorig week toch pus, dankzij de berichtjes hier was ik er erg alert op en ben meerdere keren per dag gaan checken. Je kan nl. kijken en je ziet niks en een paar uur later zit er een klein puskopje op wat zich dan ook vanzelf weer 'leegt'.

Dus toch maar weer naar de dierenarts, een heleboel opties besproken maar toch maar eerst een antibiotica kuur van 10 dagen aan het proberen. Ze gaf het geen grote kans dat het zou helpen maar aan de andere kant voordat je overgaat op zwaarder geschut, wil je het toch geprobeerd hebben. We zitten nu op dag 5 van de kuur en helaas tot op heden geen resultaat.... :'( Heb er wel meteen aan de probiotica gezet.

Na 10 dagen terugkomen en dan bedenken wat we gaan doen. Ik heb al een lijstje met vragen klaar liggen en elke keer als ik mij weer wat bedenk, schrijf ik dat er maar weer bij.

Nog even afwachten dus. Ben wel heel blij met jullie reacties, heb er veel aan. Hopelijk blijven jullie nog even meedenken want dit loopt nog wel even...

gr. Sandra
 Terug naar “Alternatieve geneeswijzen”

Barfplaats wordt gesponsord door