Naar aanleiding van mijn topic in de bar mag ik hier van Lizzy één en ander neerzetten waar ik dus echt nul, komma, nul van snap.
Het zijn was losse stukjes uit topics die ik dan tegenkom met lezen en zoeken. Ik denk dat ik hier iets mee moet, maar weet niet wat en zie op geen enkele manier hoe ik dit kan toepassen/berekenen voor mijn honden. Hoe weet ik nu wat en hoeveel mijn honden hier van nodig hebben?
Het is wel veel geworden en een rommelig zooitje, maar zo ziet het er dus in mijn hoofd ook uit als ik dit soort dingen lees. Natuurlijk zijn er nu dingen uit hun context getrokken, het is alleen maar om duidelijk te maken waar ik soms zo van in de stress kan schieten en het idee heb dat ik mijn honden niet genoeg van alles geef omdat ik dit in geen enkele relatie kan brengen met hun eten.
Hoeveel ijzer heeft een hond nodig en moet ik dit echt uitrekenen n.a.v. de hoeveelheden die ze krijgen?
100 gram rundvlees: 3 mg ijzer.
100 gram paardenvlees: 4,7 mg ijzer.
100 gram schapenvlees: 2,3 mg ijzer.
100 gram runderhart: 5,13 mg ijzer.
100 gram kalfshart: 3,7 mg ijzer.
100 gram runderlever: 7,1 mg ijzer.
100 gram schapenlever: 12,4 mg ijzer.
100 gram rundernieren: 9,5 mg ijzer.
100 gram rundermilt: 39,7 mg ijzer (!)
100 gram kip: 1,8 mg ijzer
Ik geef verschillende soorten lever. Moeten ze nu van elke leversoort een andere hoeveelheid?
Bij mijn weten hoef je voor beta caroteen niet bang te zijn. Ten eerste moet het nog in vitamine A worden omgezet (en volgens mij kunnen wolven dat niet en kunnen honden dat wel, zij het niet zo goed als mensen) en bij mijn weten slaat dat zich ook minder snel op in de lever. Goed, de volwassen dosis voor volwassen honden is 75 IU tot per kg lichaamsgewicht per dag. Voor pups is dat 202 IU.
In mijn voedingstabelletje staat dat er in 100 gram lever 8,34 mg vitamine A zit. En nou moet ik echt heel hard gaan zoeken hoeveel IU dat is.....
OK, wat meer gevonden: 100 gram rauwe lamslever bevat : Vitamin A (IU) 24612. Tenminste, dat is wat de nutritionanalyser zegt. Klopt dat ook? Want ik heb ook een website gevonden die zegt dat 3 ons gekookte (vernietigt dat vitamine A, koken?) runderlever 27,185 IU vitamine A bevat. En 3 ons gekookte kippenlever bevat 12,325 IU..... Dus, volgens mij zijn er diverse verschillende analyses voor lever . Daar zijn we lekker mee, maar niet heus. Die 42000 IU die jij noemt kan ik in ieder geval niet terug vinden..... Dat lijkt me ook echt teveel.
Wat weegt jouw hond? Stel, hij weegt 10 kilo maal 75 IU per kilo lichaamsgewicht = 750 x 7 dagen per week = 5250 IU nodig per week. Als we dan even uitgaan van de 25000 IU per 100 gram, dan kom je ook (huh?) op een hoeveelheid lever per week van ongeveer 20 gram.
Heb ik het even uitgerekend voor Brutus. Hij weegt 32 kilo x 75 IU per dag per kilo lichaamsgewicht = 2400 x 7 dagen per week = 16800 IU per week aan vitamine A = dus dat is iets meer als 50 gram lever.
Vitamine A: 1 IE = 0,3 microgram [1 microgram (mcg) = 3,3 IE]"
En als ik deze link dan bekijk, dan weet ik het echt helemaal niet meer. Dan komt de stoom uit mijn oren
http://www.nutritiondata.com/facts/ethnic-foods/8088/0
Ik hoop nu dat ik een beetje duidelijk heb kunnen maken waar ik nu precies mee zit. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit rekenen, rekenen en nog eens rekenen, maar dit snap ik gewoon allemaal echt niet. Sorry