Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#1547771
Hey allemaal,

Op zich gaat het heel goed met Paley en Phrabu!  :biggrin2: Ze eten beiden erg goed en spelen zich suf!! ONDERAAN OP PAGINA 2 VAN DE REACTIES VIND JE DE LINK MET NWE FOTO'S! :smitten: :wavetowel2:

Echter blijken beiden best ontstoken tandvlees te hebben! Gelukkig niet IN de mond, maar wel rondom de kiezen onder en boven (wangkant).
Zou een kwaal van Maincoones zijn en soms ook birmanen volgens de da assistente???

Nu is het zorg dat het weggaat of iig minder wordt, anders kan de kat er op den duur flink last van krijgen en zelfs ziek van worden... gaan we weer? :(

Ze krijgen altijd al CB en sinds kort ook Bibi (dat is iets grover dus hopelijk ietsje meer kauwen). Snoepjes kan dametje niks mee en dingen om op te kauwen gaat ze alleen mee spelen dus dat is ook niet echt handig haha..

Ik heb nu mondwater zeg maar meegekregen (ja uiteraard betaald 17 euro!) en zou dat met een wattenstaafje over het tandvlees moeten wrijven... IEDERE dag! Maar, die dondersteentjes laten dit dus echt niet toe. Net met zn tweeen geprobeerd, maar zelfs dan is het een drama...


Heeft iemand hier tips? De DA assistente zei dat AB niet helpt omdat het dan terug zal komen  :-\
Laatst gewijzigd door Esmeralda77 op wo 17 mar 2010, 15:13, 1 keer totaal gewijzigd.
#1547821
Met Koekje eens... tijd om streng te worden zorg voor gezonde trek -inmiddels zijn ze groot genoeg, ze vallen niet zomaar om-                enn met eten wordt niet gespeeld [steeds weer terug naar de eetplek]
Reepje [lams]hart, runderlap, stukje kwartel
Effies doorzetten.
#1548009
koekje schreef: barfen en nu eindelijk eens alle brokken de deur uit.
met het eten zo groot mogelijk aanbieden, zal hun schaargebit moeten werken zoals mother nature het bedoeld heeft.
Brokken hebben ze nooit gehad. Paley heeft in het begin 2x een beetje brokjes gehad toen ze dagen slecht at, verder hebben ze beiden nooit brokjes gegeten of überhaupt gekregen.

Ik ben heel bewust van CB al over naar CB EN Bibi, omdat dat iets grover is. Echter een stukje vlees oid gewoon eten ze niet dus echt barfen is (buiten het feit van het zelf samenstellen en een molen aanschaffen) volgens mij in hun geval niet echt een optie :(

Ik kan wel proberen een paar stukken door hun maaltje te doen, maar dan klopt toch de samenstelling van hun menuutje niet meer in percentages spiervlees enz.?

Ik had ook eigenlijk verwacht dat ze door rauw te eten (kvv) niet snel last van dit soort dingen zouden krijgen en dat het juist komt door tandplak van brokjes (wat ze dus niet krijgen)... Maar kennelijk kunnen ze van rauw dus ook last van tandvlees problemen krijgen ?
Laatst gewijzigd door Esmeralda77 op vr 12 mar 2010, 09:18, 1 keer totaal gewijzigd.
#1548019
Ze moeten vlees kauwen en zo hun tandvlees masseren, dat helpt.
Dus begin eens met ze wat spiervlees te geven, of eendagskuikens enz. en zie dat je ze aan het kauwen krijgt.
Dan stoppen met de kvv en een uitgebalanceerd Barf menu geven, er staan hier op BP voldoende voorbeelden van!

Verder zou ik eens naar een holistisch dierenarts gaan voor advies, want er is meer te aan te doen dan alleen antibiotica, maar daarvoor moet je bij iemand zijn die daarin gespecialiseerd is.

Slecht tandvlees is niet een specifieke Maine Coon kwaal.
Ik heb 10 jaar Maine Coons gefokte en heb inmiddels 16 jaar Maine Coons en heb er nog nooit een gehad die slecht tandvlees had en ook nog nooit een gefokt die het had.
Het komt echt bij alle katten voor, ook bij huiskatten.
#1548029
Borke schreef: Ze moeten vlees kauwen en zo hun tandvlees masseren, dat helpt.
Dus begin eens met ze wat spiervlees te geven, of eendagskuikens enz. en zie dat je ze aan het kauwen krijgt.
Dan stoppen met de kvv en een uitgebalanceerd Barf menu geven, er staan hier op BP voldoende voorbeelden van!

Verder zou ik eens naar een holistisch dierenarts gaan voor advies, want er is meer te aan te doen dan alleen antibiotica, maar daarvoor moet je bij iemand zijn die daarin gespecialiseerd is.

Slecht tandvlees is niet een specifieke Maine Coon kwaal.
Ik heb 10 jaar Maine Coons gefokte en heb inmiddels 16 jaar Maine Coons en heb er nog nooit een gehad die slecht tandvlees had en ook nog nooit een gefokt die het had.
Het komt echt bij alle katten voor, ook bij huiskatten.
Hm ja.. maar barfen was dus nooit mijn plan, vandaar dat ik zo blij was met KVV.

Even iets anders, zou het ook helpen om ze weer af en toe probiotica te geven? Ik las ook ergens dat het met weerstand te maken kan hebben ofzo... (hoewel ze er erg gezond en lekker vol bij zitten hoor ;) )



Zou er denk je iemand op Barfplaats zitten die zelf Barfpakketjes maakt die ik kan overkopen? Hahaha.... ;)

Ik heb dus ook van dat mondwater nu ... maar dat masseren moet ik maar tijdens het spelen en bijten van ze proberen met mn vinger te doen denk ik, want wattenstaafje werkt/lukt niet. Het is voor door het drinkwater trouwens, heb ik nu wel beetje gedaan maar ik vind het wel eng voor het geval ze dan het water niet meer drinken....
Laatst gewijzigd door Esmeralda77 op vr 12 mar 2010, 09:36, 1 keer totaal gewijzigd.
#1548399
EsdeVos schreef: Ik heb dus ook van dat mondwater nu ... maar dat masseren moet ik maar tijdens het spelen en bijten van ze proberen met mn vinger te doen denk ik, want wattenstaafje werkt/lukt niet. 
Als je ze laat Barfen dan masseren ze zelf hun tandvlees, dat scheelt je weer een hoop gedoe!
#1548503
Es ik zou die grotere stukken [mijn voorkeur gaat, gevoelsmatig, uit naar repen vlees als 1ste stap] niet door t voer mengen maar eerst je vlees opeten... dan pas t kvv-maaltje
Als ze dan t principe van zelfwerkzaamheid doorheeft zou je opzoek kunnen naar kippenek ed

Rundvlees  en kwartel vinden heel veel katten erg smakelijk

En die barfpakketjes... ze bestaan... je betaalt de hoofdprijs voor iets wat je zelf echt heel makkelijk zelf kunt. Ik zag er in t begin ook best tegenop maar met weinig vriezerruimte en een beperkt budget is t zoooo goed te doen  :)

Krijg je troel eerst maar s aan t kauwen.... beetje veel streng zijn werkt echt!

En t mondwater+massage is net zoiets als vacht- en nagelverzorging... t is te leren met geduld, vernuft en geduld  8)
#1549726
Hai hai!

Nou... we kunnen soms bij de bekkies komen als ze erg moe zijn hahah... dan hebben ze geen zin en puf om echt tegen te stribbelen en kan ik er redelijk bij. Phrabu is wel ineens aan de dunne, dus ik doe het maar niet meer door het water (waar het wel ook voor bedoelt is eigenlijk, maar volgens mij is dat teveel voor de darmpjes).

Ik heb gisteren trouwens wat stukjes rundvlees door de KVV gedaan... begonnen met ieder 4 stukjes. Sommige stukjes waren best al groot en ze zaten dus behoorlijk te kauwen! Ik denk als ik de stukjes misschien steeds ietsje groter laat, dat ze er zo aan kunnen wennen? Dan zou ik het ook af en toe tussendoor kunnen geven ipv door het eten heen op den duur misschien.

Weet iemand of het bij Birmaantjes normaal is dat de vacht de ene keer iets plukkerig en de andere keer compacter is? Phrabu's bloedwaarden waren iig goed toen hij die operatie kreeg... wel tekenen van ontsteking, maar ik denk zelf dat dit misschien wel door het tandvlees komt dan?

Barfen zie ik zo tegenop... alleen al hoeveel moet ik van wat hebben precies, hoe kan ik het klein krijgen zonder dure apparaten aan te schaffen, wat moet er allemaal doorheen om een zo gezond en compleet mogelijk menu te maken en hoeveel geef je er per dag van enz... maar vooral het aanschaffen van alle diverse ingredienten en dan nog alles in goed evenwicht samenbrengen... ik ben een ADD-tje en zie nu al door de bomen het menu niet meer haha...

Ik ben wel blij dat ze nu eindelijk ook Bibi lusten... dat heb ik lang moeten mengen met de CB, maar ze eten het nu ook zo (en dat is iets grover gesneden dan CB).
#1549728
Ze zijn overigens erg kieskeurig... zelfs de vretende Phrabu. Zo had ik laatst kwartel van All Animal, maar beiden liepen er bij weg en wilden het absoluut niet hebben (het stonk ook enorm).

Zo lust Paley ook geen lam (eet ze 2x en dan moet ze het niet meer) en eend van CB komt ze niet eens aan...

Phrabu is wel makkelijker, maar dus niet zo makkelijk dat hij alles lust.
#1549745
Als je erg opziet tegen zelfsamenstellen moet je t niet doen, we kunnen allemaal vertellen dat t reuze meevalt,
dat je maar 1 keer hoeft te rekenen etcetc maar je moet er zelf achter kunnen staan  :)

Geef gewoon af en toe een stukje vlees [rund moeten ze meer kauwen dan kip]
Kijk s bij de poelier of hij een paar kippennekjes heeft, misschien een kwarteltje [ een niet stinkend bloot mini kipje met zachte botjes]
#1549750
Too schreef: een niet stinkend bloot mini kipje met zachte botjes]

Hahahahah.... dat klinkt wel erg zo he  ::) Stelletje drommels zijn het. Die af en toe plukkerige vacht zint mij ook niet echt trouwens. Maar binnenkort laat ik ze allebei nog even nakijken op bloed e.d.
#1549759
EsdeVos schreef: Hahahahah.... dat klinkt wel erg zo he  ::) Stelletje drommels zijn het. Die af en toe plukkerige vacht zint mij ook niet echt trouwens. Maar binnenkort laat ik ze allebei nog even nakijken op bloed e.d.
Oh ik zit net ff te googlen op Heilige Birmaan foto's, maar ik zie dat de meesten de ietwat plukkerige vacht hebben... ik denk dat het toch door de soort structuur komt van de vacht, omdat het wat pluiziger is en sneller "plukjes" vormt daardoor... maar iig, binnenkort beiden weer even goed na laten kijken.

Kent iemand hier Calicivirus? Daarvan kunnen ze namelijk ook het ontstoken tandvlees krijgen. Ik neem aan dat het bloed daarop nagekeken kan worden ook, dus maar even vragen ook dan gelijk...

Volgens de ass. van de da hebben ze waarschijnlijk Stomatitis Gingivitis Complex... Iemand hier bekend mee en tips?
#1549763
calici is ook niesziekte. de meeste katten hebben dat wel eens gehad, bij sommigen wordt het chronisch.
Stomatitis Gingivitis Complex is volgens mij tandvleesontsteking. dat hebben ook wel meer katten gehad en ik geloof dat er veel baad hebben gehad met barfen, of iig geschikt kauwen en knagen en het schaargebit laten werken.
#1549859
koekje schreef: calici is ook niesziekte. de meeste katten hebben dat wel eens gehad, bij sommigen wordt het chronisch.
Stomatitis Gingivitis Complex is volgens mij tandvleesontsteking. dat hebben ook wel meer katten gehad en ik geloof dat er veel baad hebben gehad met barfen, of iig geschikt kauwen en knagen en het schaargebit laten werken.
Hm.. oke bedankt! Niesziekte zijn ze wel voor geënt e.d. en ze niezen ook niet. Ik probeer ze iig regelmatig wat stukjes vlees te geven. Los eten ze het niet, maar door hun kvv wel stelletje kieskeurigjes hahahaha...  ;)

Maar verder gaat het gelukkig goed. Ze eten heel goed allebei, moet ze zelfs dimmen haha.. Hij werd te dik (at 200 gr/dg) dus krijgt sinds een mnd of 2 nu ook 140/150 gram op een dag. Hij groeit goed en is nog steeds lekker vol dus kennelijk is het ruim voldoende al vind hij het zelf nooit genoeg hoor!  ;)

Ik zal binnenkort nog eens wat foto's maken. Paley blijft klein, maar wel mooi qua proporties en ook mooi vol. Beiden lekker volle vacht en dat plukkerige is denk ik toch iets wat een beetje bij deze vacht hoort. Madam weegt 2600 gram en hij weegt al 4 kg hahahaha... maar ze is dus ook een stuk kleiner en ik verwacht ook dat ze niet zo groot zal worden. Ze eten ook evenveel dus tekort komt ze ook absoluut niet.

En ravotten!!! Zij nog erger dan hij... kan zo een uur een gekkenuur hebben en hij ligt na een kwartiertje languit te kijken naar hoe debiel Paley doet en maar door gaat hahahahaha....

Schatjes zijn het! Lekker aanhalig en komen vaak op schoot  :) :biggrin2:
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door