Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Iza
#1544795
Dag allemaal,

Vandaag moest mijn hond voor een vactienatie naar de DA. Nu blijkt dat ze een lichte hartruis heeft. Rocky is 3 jaar oud en erg fit. Ze krijgt super veel lichaamsbeweging. Nu is mijn vraag, moet ik het verder laten onderzoeken waar het ruisje vandaan komt? Kan ik mijn hond veel lichaams beweging blijven geven of moet ik nu meer rekening houden en dus wat rustiger aan gaan doen? Ze is verder gezond en na de bos wandelingen is ze niet moe of zo. Ze doet het eigenlijk erg goed.
Ik hoor graag jullie reacties.
Gr Iza
Door bloemetje
#1544802
Ik zou zelf een kleurendoppler laten maken.
De ene da zegt namelijk dat medicatie niet hoeft als ze er nog geen last van hebben en de andere zegt van wel..
Mijn ervaring is (uit de 2e en de 1e hand) dat het ene ruisje het andere niet is.. Bovendien kun je veel beter afstemmen of er medicatie nodig is en zo ja welke als je precies weet hoe het hartje eraan toe is.

Ikzelf zou haar gewoon de beweging blijven geven die ze gewent is. Ik vind zelf dat je dan de hond sterk houdt en het hart dus ook. Als ze moe zijn of een blauwe tong krijgen of wat dan ook, dan merk je dat gauw genoeg! Lekker doorgaan als normaal dus vind ik.
Door K&D
#1545486
Aan het luisteren kan een DA niet goed achterhalen wat voor hartruis het precies is. Het kan een werveling achter de kleppen zijn, maar ook een niet gesloten shunt, of een niet goed sluitende klep.
Een lichte ruis kan iets ernstigs zijn, en een luide ruis iets onschuldigs.
Mijn advies: Laat een kleurendoppler maken (kan o.a. bij de Kompaan in Ommen) dan weet je precies wat er aan de hand is en of medicatie wel of niet nodig is.
Je hond is nog erg jong, dus ik zou het er niet op gokken.
Wij hebben het met onze jongste ook gehad als pup. Er is een kleurendoppler gemaakt en daarop was gelukkig niets te zien. Een jaar later was het geluid weg (ze is eroverheen gegroeid)
Door Lizzy
#1546176
Iza schreef: Dag allemaal,

Vandaag moest mijn hond voor een vactienatie naar de DA. Nu blijkt dat ze een lichte hartruis heeft. Rocky is 3 jaar oud en erg fit. Ze krijgt super veel lichaamsbeweging. Nu is mijn vraag, moet ik het verder laten onderzoeken waar het ruisje vandaan komt? Kan ik mijn hond veel lichaams beweging blijven geven of moet ik nu meer rekening houden en dus wat rustiger aan gaan doen? Ze is verder gezond en na de bos wandelingen is ze niet moe of zo. Ze doet het eigenlijk erg goed.
Ik hoor graag jullie reacties.
Gr Iza
Bij mijn hond Brutus werd een jaar of 10 geleden een hartruis ontdekt. Wij hebben 2 kleuren/doppler echo's laten maken bij Dr. Warmerdam in Noordwijkerhout. Fantastische specialist! Hij heeft de eerste echo gemaakt en een jaar of anderhalf erna een 2de echo gemaakt zodat we precies konden zien of de ruis erger was geworden. Dat was ie gelukkig niet. Onze hond is nu bijna 14 jaar en ik heb nooit iets anders met hem gedaan dan anders. Ik weet niet eens meer exact wat nou de oorzaak van Brutus z'n hartruis was.... Ik dacht een lekkage in een hartklep.

Ik zou zelf wel een doppler echo laten maken. Om te kijken wat er nu precies loos is en of je hond medicijnen moet ja of nee. 
Gebruikersavatar
Door Hitam
#1546990
Als ze eerder geen hartruis had zou ik ervoor kiezen om eerst nog eens keer het hart te laten beluisteren. Soms kunnen ze van bijvoorbeeld stress ook al een hartruis krijgen en die kan ook zo weer weg zijn. Als er echt twee keer een ruis wordt vastgesteld, dan verder zoeken.
Door Iza
#1547073
Bedankt voor jullie reacties.
Ik heb gelezen dat door stress ook hartruis gehoord kan worden. Zaterdag ga ik naar een vriend die ook DA is. Hij gaat even luisteren. Hij zei dat als Rocky geen last heeft en haar hart overcapaciteit heeft (bij inademen meer hartkloppingen dan bij het uitademen) dan kan ik wachten met het maken van een echo ed. Hebben jullie ook hierover gehoord?

En, mijn DA vond het heel goed toen ze hoorde dat we barfen. Had ik niet verwacht.  :D
Tot hoors, Iza
Door Robian
#1547115
Een ruis kan inderdaad door vele dingen worden veroorzaakt.

Bij Ian is op 2-jarige leeftijd ook een hartruisje geconstateerd.
Ik toen gekozen om een echo te laten maken van zijn hart omdat ik zelf wilde weten wat het nu was.
(Ondanks dat de DA zei van "het hoeft niet persé")
Ian zijn hart bleek zo stevig te pompen dat er een werveling voor zijn hartklep ontstond. Dit veroorzaakte dus de ruis wat gehoord werd.

Ik vond het gewoon prettig om te weten. Ik ken mezelf en als ik geen echo had laten maken had die ruis toch continue in mijn achterhoofd gespookt en had ik bijvoorbeeld niet zo volop met hem getraind als ik nu heb gedaan.
Door hamada
#1547459
Ook ik zou een doppler laten maken. Het luisteren door een dierenarts haalt niet alles boven tafel. Zo denken veel dierenartsen dat je vocht achter de longen kunt horen, maar dat is niet altijd het geval. Een doppler geeft in ieder geval info over hoe het ervoor staat met het hart. Ik werd erg onrustig van weekend-direnartsen die na 3 seconden luisteren riepen, mevrouw weet u wel dat deze hond EEN RUIS HEEFT? Onderzoek gaf duidelijkheid en dus rust.
Onze "hartpatienten"staan onder controle bij de Wagenrenk, en daar zijn we erg tevreden over. Met medicatie heeft Remi het nog redelijk lang volgehouden, en Ramses krijgt nu zoveel ondersteuning (medicatie) dat hij nog even verder lijkt te kunnen. Ook erg prettige begeleiding door Dr. Mandigers.
Verder hebben wij altijd het advies gekregen om de hond zelf te laten bepalen wat hij nog aankan. Als hij wil rennen, prima, als hij het rustig aan wil/moet doen, dan ook prima.
Door Ponneke
#1548688
Ik weet niet waar je woont...maar bij Maarten Kappen  in Eersel kun je ook het Dopler onderzoek laten doen.
Zit daar een specialiste 1 of 2 dagen per week.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door