Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Loeka
#1530189
Mijn poes van 11,5 heeft af-en-aan blaasontsteking. Eigenlijk doet ze altijd alleen maar kleine plasjes en als dat nog erger wordt dan krijgt ze van mij weer Cranberry door haar eten. Vaak helpt dit. Helaas dit keer niet. Vanacht hoorde ik haar grommen en blazen, ze zat te persen op de trap. Met als gevolg wat druppeltjes urine met bloed erdoor. Omdat ze het zo uitkermde heb ik haar 1 tabletje Tolfedine gegeven, niet zo goed voor haar maar ze had erge pijn. Vanochtend heb ik meteen een afspraak gemaakt bij de da.

Ik heb met de zoekfunctie wat oude topics doorgelezen en daar kwam Cystease tegen. Ik denk zelf dat dit misschien wel een oplossing voor haar zou kunnen zijn. Of zou eerst uitgebreid onderzocht moeten worden wat de oorzaak is. Een AB kuur "er tegenaan gooien" ben ik zelf niet zo'n voorstander van. Maar dan heb ik wel argumenten nodig bij de da straks wat betere opties zijn. Kan iemand mij die geven? Hoe spreek je trouwens Cystease uit?
Door Kefraya
#1530207
Arme poes, wat een narigheid.
Als ze regelmatig blaasontsteking heeft, kan het zijn dat het idiopatisch is. Dat betekent dat de blaaswand af en toe verkrampt (kan stress-geindueerd zijn, maar hoeft niet) waardoor ze pijn krijgen en gaan persen cq bloed plassen.
Toch wel eerst even naar de da om de urine te laten onderzoeken. Kijk ook even op de site van Westerhuis da's voor een goed artikel over (chronische) blaasontsteking. Ook op de site van de FAB staat een goed artikel.
Als het echt idiopatisch is, kun je weinig anders doen dan pappen en nathouden: af en toe een pijnstillertje als ze pijn heeft, veel vocht en inderdaad eventueel cystease (Kistee-ase) of een homeopatisch middel om de blaaswand te beschermen.
AB helpt eigenlijk niet, omdat het meestal steriele ontstekingen zijn. Dat gezegd hebbende wil het bij katten met chronische blaas toch af en toe wel helpen om er een kuurtje in te gooien. 
Ik geloof dat Izmi op dit forum nog cystease heeft liggen die ze niet meer gebruikt.

Succes met poes!
Door Loeka
#1530260
Ik had zelf ook gedacht aan de ideopatische variant. Het is inderdaad heel zielig. Gelukkig is ze na de pijnstiller bij me onder het dekbed gekropen en hebben we nog lekker geslapen. Stressverschijnselen vertoond ze niet en sinds de herplaatsing van 1 van de katten vorig jaar is het heerlijk rustig in huis, ze slaapt en knuffelt ook graag bij de andere katten. Maar ja het kan natuurlijk een binnenvetter zijn :(

Welke pijnstiller heb jij ervaring mee? De Tolfedine die ik heb gegeven is ook ontstekingremmend.

Met Westerhuis bedoel je WHG da's denk ik, daar heb vanmiddag een afspraak. Goed artikel. Het lijkt me verstandig dat ze het ondezoekstraject maar in moet  :'( Ze is tenslotte pas 11 en ik heb bedacht dat ze minimaal 20 wordt :-\ en nog 9 jaar zo voortsukkelen dat is niet te doen...

ps: mooie stichting, die van je link!
Door Kefraya
#1530285
Ik gebruik zelf ketofen, maar volgens mij is het afhankelijk van de voorkeur van de da.
Mijn poes Cleo heeft al bijna 10 jaar idiopatische blaasontsteking, dus ik kan er over mee praten...  Het hoeft de levensverwachting dus niet nadelig te beinvloeden, want Cleo-tje is inmiddels al minimaal 14 jaar, ondanks de problemen.
De problemen hoeven inderdaad niet direct door stress getriggerd te worden, het kan van alles zijn. Cleo heeft het soms ook ineens na een hele relaxte stressvrije periode. Ik heb er na al die jaren nog geen patroon in kunnen ontdekken.

Het is niet 'mijn' stichting  ;), maar ik werk er wel als vrijwilligster. Ze doen heel veel aan het socialiseren van de zwerfdieren, dat is een sterk punt van ze!
Door Loeka
#1530356
Ergens hoop ik dat het idiopatisch is want als ik al die andere enge dingen in het artikel las.... Aan de andere kant wil ik het nu wel eens goed uitgezocht hebben zodat ik ook met zekerheid kan zeggen dat het idiopatisch is. Maar dan denk ik weer aan al die rotonderzoeken :(
Ik ga Ketofen es opzoeken(alsof ik niets te doen heb op het werk....)


Mooi werk dat socialiseren van zwervertjes. Ik heb eens een poes uit de opvang meegenomen die alleen met een handschoen voorzichtig geaaid kon worden. Die is uiteindelijk bij mijn ouders terecht gekomen en vond knuffelen helemaal geweldig! Toen ze later ziek werd(nieren) heeft ze zich altijd laten behandelen, de infusen enzo. Alleen moest wel ik of mijn moeder erbij zijn. Bij de da assistenten was ze toch nog wel erg bang. Helaas heeft ze niet zo heel lang meer kunnen genieten van haar hervonden persoonlijkheid.
Gebruikersavatar
Door spreeuwtje
#1530563
noezels had ook ideopatische blaasontsteking..
ik heb geprobeerd de stress factoren zoveel mogelijk te elimineren..
in ons geval is dat dus: snachts zonder de andere katten in de woonkamer en wanneer ik er niet ben gaat de rest ook in de bijkeuken en heeft noez rust..
wat verder heeeeeeeeeeeeeeeeeeel goed geholpen heeft, noez gered heeft zelfs, want ze heeft in 1 jaar om de 2 weken wel blaasontsteking gehad..
is heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel water door haar kvv..
ze kreeg kvv soep.. :P
en wanneer ze weer last had kreeg ze een tolfedine idd..
soms 2 dagen achter elkaar..
de cranberry en vit. C kreeg ik er niet in..
maar dat water is heel belangrijk..
Door Loeka
#1530907
De da denkt toch ook aan idiopatische blaasontsteking en vindt het eigenlijk niet nodig om verder onderzoek te doen. Toch zit het me niet lekker en eigenlijk wil ik gewoon uitsluiten dat er niet iets anders aan de hand is. Dat kan door urineonderzoek op gruis en bacterien plus een echo om te zien of er poliepen zitten. In principe kan dit allemaal zonder een roes, als ze zich tenminste rustig houdt. Maar eigenlijk vond de da haar in blakende gezondheid!  :D Behalve die blaas natuurlijk.

Ik heb dit keer een andere pijnstiller meegekregen die makkelijk door het voer te doen is, sommigen likken het van het spuitje af. Natuurlijk Falouka niet :P Ik heb het door haar eten gedaan en een beetje vocht van een blikje(Porta 21 kip) er overheen gedaan(ik heb nog 1 blikken kat). Ze heeft heerlijk zitten smullen van haar Bibi met medicijn. Dit spul, Novacam zou ook minder schadelijk zijn voor de nieren.

Nu even nadenken of ik die onderzoeken wil laten doen.
Door Kefraya
#1530922
Altijd lastig om die afweging te maken.... Bacterien kun je eigenlijk zo goed als uitsluiten omdat het vrijwel nooit voorkomt bij een poes. Gruis kun je ook laten testen door wat urine op te vangen en naar de da te brengen, anders wordt het een blaaspunctie. Dan test je meteen beide.
In elk geval toch weer positief dat de da vond dat poezebeest in blakende gezondheid was!
Door Loeka
#1531103
Ja klopt het gaat dan om een punctie. Volgens de da is dat niet belastend voor het dier. Is dat ook zo? Maar eerst een echo omdat daar de blaas vol voor moet zijn.
Ze is helemaal niet angstig ofzo bij de da. Ze struint de hele spreekkamer door, het liefst over het toetsenbord als de da haar dossier bekijkt :P Op het buro stond een schaal met van die hondenkluiven. En jahoor gelijk 1 in haar bek en er mee weglopen. Die kop van die da!  ;D
Het is in ieder geval geen straf voor haar om naar de da te gaan  :-*
Door Kefraya
#1531444
Loeka schreef: J
Ze is helemaal niet angstig ofzo bij de da. Ze struint de hele spreekkamer door, het liefst over het toetsenbord als de da haar dossier bekijkt :P Op het buro stond een schaal met van die hondenkluiven. En jahoor gelijk 1 in haar bek en er mee weglopen. Die kop van die da!  ;D
Het is in ieder geval geen straf voor haar om naar de da te gaan  :-*
Die da had ik inderdaad wel willen zien  ;D
Ik weet niet of zo'n punctie pijnlijk is, men zegt van niet en de katten geven meestal geen kik.
Door Loeka
#1532426
Sinds gisteren is de lieverd aan de diarree. Ik had haar 2 gistsnoepjes gegeven omdat ze zo lekker vindt en ze normaal dit soort rommel niet krijgt. Ze kan er nl erg slecht tegen. Nu weet ik dus niet of ze van de pijnstiller diarree heeft of van de snoepjes. Lekker slim weer van mij! >:(
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door