Rugproblemen: welke therapie?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot alternatieve geneeswijzen (homeopathie, acupunctuur, bach-bloesems, etc.)

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Barfplaats

Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Anna Penta » Za 13 Feb 2010, 21:55

Even heel in het kort de voorgeschiedenis: tijdens het genezingsproces van p.l. heeft Kitje door omstandigheden haar rug geforceerd. Sindsdien gaat het bergafwaarts met haar. De kans is groot dat ze kreupel blijft. Ze heeft de volgende behandelingen ondergaan:

- prednison plus spierversterker plus rust. Geen resultaat
- vijf acupunctuurbehandelingen plus zwemtherapie plus hernia vetsem. Geen resultaat, situatie is verergerd.
- één behandeling bij de vervanger van dr. Aharon: twee rugwervels rechtgezet. Ze zit nu halverwege in de twee-weken-rustperiode. Geen enkel resultaat tot nu.

Volgende vrijdag heb ik een afspraak bij Aharon staan. Maar net heb ik even gegoogeld en kom minder frisse verhalen over haar tegen. Ik twijfel erg of ik zal gaan. Heb hélemáál geen zin in een zoveelste onzinbehandeling die uitsluitend dient ter meerdere eer en glorie van de behandelaar.

Wie kan mij advies geven, of eigen ervaringen vertellen? Misschien zal ik haar afbellen en naar de praktijk van Eric Laarakker gaan? Die hebben meerdere specialisten en kiezen op basis van de specifieke klachten de juiste behandeling. Anderzijds: acupunctuur hielp al niet en orthomanuele therapie dus misschien ook niet. Kortom: ik ben even het spoor bijster.
Gebruikersavatar
Lefki&Amy
5-sterren
Berichten: 3117
Lid geworden op: Ma 09 Jun 2008, 12:49
Locatie: Nijmegen

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Lefki&Amy » Za 13 Feb 2010, 22:15

wat is p.l??

Ik heb ook een hele weg afgelegd met de mobiliteitsproblemen van Yuki en uiteindelijk de beste resultaten behaald bij de osteopaath.
Misschien is dat iets voor Kitje??
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Anna Penta » Za 13 Feb 2010, 22:35

pl is patella luxatie.

Kitjes kreupelheid komt zeker voort uit haar rug, die gewoon heel slecht is en nu dus helemaal in puin ligt. Wat zou een osteopaat daar eventueel aan kunnen doen? Een rugoperatie zie ik niet zitten namelijk en als dat de uitkomst zou zijn, heeft het geen zin. Maar goed, ik heb geprobeerd te achterhalen wat een osteopaat aan rugproblemen kan doen, maar niets gevonden (wel over aandoeningen als hd en dergelijke). Ik kom eerder op alternatieve behandelingen uit, maar ook dat is erg vaag allemaal. Mogelijk is ze niet meer te behandelen, en dat probeer ik nu uit te vinden.
Gebruikersavatar
Lefki&Amy
5-sterren
Berichten: 3117
Lid geworden op: Ma 09 Jun 2008, 12:49
Locatie: Nijmegen

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Lefki&Amy » Za 13 Feb 2010, 23:39

Wat is er slecht aan haar rug dan??
diergedrag
3-sterren
Berichten: 231
Lid geworden op: Vr 01 Aug 2008, 13:38

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor diergedrag » Zo 14 Feb 2010, 01:33

Zelfde vraag als Yuki en waarom wil je haar absoluut niet laten opereren?
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Anna Penta » Zo 14 Feb 2010, 06:19

Haar rug is heel zwak, weet niet exact wat er is maar haar kreupelheid komt voort vanuit haar rug. Rugoperaties zijn zwaar, risicovol en zeer kostbaar en me van diverse kanten afgeraden, juist ook door heel kundig dierenartsen.

Heb nog even over haar rug zitten denken, wat de arts daarover zei. Hij legde uit dat de rug van een Franse bull in het algemeen slecht is, doordat de wervels heel erg zijn samengedrukt doordat ze zo kort zijn, en dat daar vaak problemen door ontstaan. Misschien is het een kwestie van scheve rugwervels of een slechte stand van de wervelkolom, ik zou dit kunnen navragen aan de arts die haar heeft geopereerd aan haar p.l.
Laatst gewijzigd door Anna Penta op Zo 14 Feb 2010, 06:29, 1 keer totaal gewijzigd.
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Anna Penta » Zo 14 Feb 2010, 08:38

Ik ga nu definitief Aharon afbellen, wat ik zoal over haar lees bevestigt mijn gevoel. Verder heb ik nog even zitten denken over een eventuele operatie. Stel dat er heel grote garantie zou zijn dat het daardoor goed zou komen, ik zeg stél want die garantie is er niet. Maar dan nog zou ik er heel goed over na moeten denken. Kit is nu zeven en dat is voor een Franse bul al best wel oud. Daarbij, als ik denk aan hoe ze heeft gehuild toen ze bijkwam van de pl-operatie, breekt mijn hart bij de gedachte dat ze een tien keer zo zware operatie zou moeten ondergaan. Dat wil en ga ik haar aandoen.

Tel daarbij op het feit dat ze geen pijn heeft en ook zonder wandelingen prima kan leven (als ze maar aandacht krijgt en erbij mag zijn, en dat mag ze volop). Dus nee, in het ergste geval koop ik een mooie doggy ride-buggy en accepteer ik de situatie. Ik heb nu al zoveel gedaan, zonder het minste resultaat, en van therapieshoppen heb ik ook mijn buik vol, na twee eerdere hondjes met soortgelijke problemen (met nul resultaat).

Ik wil graag ervaringen van anderen met rugklachten en therapieën lezen, dat kan heel zinvol zijn, ook ervaringen met behandelaars. Ik neig ernaar morgen de arts te bellen die de pl-operatie heeft uitgevoerd en te vragen of hij kan aangeven wat er precies mis is met haar rug. Misschien bel ik dan de praktijk van Eric Laarakker nog, om te zien wat die te zeggen hebben.
diergedrag
3-sterren
Berichten: 231
Lid geworden op: Vr 01 Aug 2008, 13:38

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor diergedrag » Zo 14 Feb 2010, 12:13

Allereerst is het van groot belang dat je weet wat er precies mis is. Voor welke behandeling dan ook, is dat de cruciale vraag!
Het is het handigst om de dierenarts te vragen het voor je op te schrijven en eventuele rontgenfoto's etc naar je te mailen of een CD op te sturen. Dan kun je de gegevens meenemen naar andere behandelaars.

Even een beetje kort door de bocht (hopelijk beledig ik hier niemand mee!): een dierenarts kijkt naar eventuele afwijkingen. Die zijn niet altijd als zodanig te vinden met hun methoden. Een fysiotherapeut, holistisch dierenarts, osteopaat etc. kijkt naar goed functioneren en als dat ergens niet zo is dat is er volgens hun definities een afwijking. Ze vinden dus naast afwijkingen ook fijnere uitingen van niet goed functioneren.
Een osteopaat is dus heel zinvol om te consulteren.

Als ze kreupelt, hoe weet je dan dat ze geen pijn heeft?? UItingen van pijn zijn, zeker bij chronische pijn, vaak zo subtiel dat ze heel vaak niet worden opgemerkt.

Er zijn zoveel rugaandoeningen dat het, voor mij althans, niet mogelijk is om ervaringen te delen zolang niet bekend is wat het probleem nou is.
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Anna Penta » Zo 14 Feb 2010, 12:38

Dankjewel Diergedrag.

Zoals ik zei ga ik morgen de behandelend d.a. bellen, hopelijk brengt hij een stukje duidelijkheid. En dan nog zal het lastig zijn de juiste therapeut te vinden. Zelfs een osteopaat is gokwerk, ik heb dit eerder ondervonden met een kreupel hondje waarvoor gouden bergen beloofd werden maar dat na een reeks behandelingen nog precies even kreupel was. Maar inderdaad is het zinvol om de precieze oorzaak van de uitval te achterhalen, als dit al mogelijk is. Overigens vroeg de osteopaat noch de acupuncturist in het verleden ooit naar foto's maar betasten en bekeken ze het dier zelf.

Wat pijn betreft, je hebt gelijk. Ze toont geen uitingen van pijn en wel/geen metacam lijkt geen verschil te maken, maar zeker weet ik dat niet. Maar meer doen dan haar rust geven kan ik momenteel niet.
diergedrag
3-sterren
Berichten: 231
Lid geworden op: Vr 01 Aug 2008, 13:38

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor diergedrag » Zo 14 Feb 2010, 13:08

Zelf ben ik met meerdere honden naar Den Hoek gegaan, de praktijk van Eric Laarakker dus. En die vroegen wel degelijk om alles mee te nemen wat ik had. Het fijne van hen vind ik ook dat het afgestudeerde dierenartsen zijn die zich hebben toegelegd op een holistische benadering.
Mijn ervaring daar is dat ze ook wel degelijk aangaven wat de verwachting was van een behandeling en ook de beperkingen ervan. Aan mij was de keus of ik het wilde proberen.

Het zoeken van een goede therapeut vind ik ook vreselijk lastig! Er hangt zoveel vanaf....
Binnenkort laat ik een hond aan zijn rug opereren vanwege Cauda Equina syndroom (zijn ruggemerg komt in de knel bij de overgang van de laatste lendewervel en het heiligbeen en dat geeft pijnklachten en uitvalsverschijnselen in de zin van slepen/sloffen).
En dan maar beslissen wie de operatie gaat uitvoeren....

Er zijn ook verschilende narcosemiddelen met elk hun eigen karakteristieken en veel hangt ook af van de mate van pijnbestrijding die bij (en ook voor!) de operatie wordt gegeven. Een slechte ervaring hoeft dus niet alles te zeggen, gelukkig!

Pijn is een heel lastig iets!
Als er onstekingsreacties optreden aan zenuwen (bijvoorbeeld doordat ze in de knel komen) dan doet Metacam of een andere NSAID erg weinig. Prednison heb je al geprobeerd maar wellicht is dat alleen ook niet voldoende en is er nog een pijnstiller naast nodig of een combinatiemiddel. Eigenlijk kun je alleen uitsluiten dat er sprake is van pijn als een hond beter wordt van goede en voldoende sterke pijnstilling.
Het rottige is dat honden het zo slecht aangeven. Een opvanghond liep niet helemaal zuiver en vaak in telgang en had een warme plek op haar rug (duidt op een ontsteking). Rongenfoto's lieten zien dat ze duidelijk HD heeft aan 1 heup maar niks in de rug. Een osteopaat heeft haar ook behandeld en heeft een werveltje in haar rug weer recht gezet (enkele behandelingen gehad). In combinatie met, in dit geval, Metacam (wat als voordeel heeft dat het vloeistof is en ik de dosering makkelijk kan aanpassen) loopt ze weer stukken beter  :)
Bijna niks te merken dus maar er was wel degelijk wat aan de hand.

Wel gaaf om te lezen dat je zoveel moeite doet om een goede behandeling te vinden voor je hond!!
evenstar
5-sterren
Berichten: 548
Lid geworden op: Do 15 Nov 2007, 20:04
Contact:

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor evenstar » Zo 14 Feb 2010, 13:40

Wij hebben een Engelse Bulldog die voor regelmatig mank voor liep. Foto's; MRI scan en contrast foto's laten maken en hier kom uit dat alles prima was. Metacam Rimadyl en Tolfedine heeft de EB gehad maar niks hielp hij bleef mank lopen. Ook bij Boy zat het euvel in de laatste lendewervels en in het heiligbeen. Wij zijn uiteindelijk naar Hella Metjox gegaan en die heeft Boy met acupunctuur behandeld en hij kreeg homeopatische korreltjes . Boy heeft  in totaal 12 behandelingen gehad en ik weet dat wij de eerste 6 behandelingen ook geen resultaat zagen. Daarna liep hij naar de behandeling een paar uur niet kreupel en zo bouwde zich dat op. Nu een jaar verder moeten we nog af en toe terug voor een behandeling maar dan kan Boy er weer weken tegen aan.
diergedrag
3-sterren
Berichten: 231
Lid geworden op: Vr 01 Aug 2008, 13:38

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor diergedrag » Zo 14 Feb 2010, 13:55

Jeetje....zoveel onderzoek en het probleem werd nog niet ontdekt. Bij mijn opvanghond die geopereerd gaat worden was het met een CT-scan heel duidelijk zichtbaar. Maar het werd al vermoed dat hij dit heeft en er is dus gericht op gezocht en daarom ook gescand in houdingen om het te herkennen.
Maar wat een geweldig opbeurend verhaal dat Boy zo goed reageert op de behandeling van Hella Metjox, super!!! :)
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Anna Penta » Zo 14 Feb 2010, 14:30

Diergedrag, bedankt voor je uitgebreide reactie. Het is interessant om jouw ervaringen te lezen. Ik hoop dat de rugoperatie zal slagen. Ik heb inmiddels aardig wat ervaring met bewegingsspecialisten en blijf het een beerput vinden. Maar ik heb dan ook voornamelijk slechte ervaringen, met mooipraters. Over Eric Laarakker heb ik een goed gevoel en ga ik nu zeker benaderen. Zo nodig laat ik eerst een foto of scan maken.

Evenstar: ik ben ook bij Hella geweest. Ik moet wel zeggen dat mijn eerdere ervaringen een grote rol speelden bij de beslissing te stoppen na vijf behandelingen. Mijn vorige hondje heb ik namelijk acht acupunctuurbehandelingen laten geven, zonder het minste resultaat. Dat is erg demotiverend en toen ik op internet las dat acupunctuur na vier/vijf keer resultaat moet geven en dat het anders zinloos is, ben ik gestopt. Nu moet ik ook zeggen dat ik me afvraag of acupunctuur bij bijvoorbeeld verschoven rugwervels wel zin heeft. Niet lijkt me, toch? Daarom ook wil ik nu eerst weten wat ze echt mankeert. Wel enorm goed dat het bij jouw bul zo is aangeslagen, zeg, dat is echt een succesverhaal.
diergedrag
3-sterren
Berichten: 231
Lid geworden op: Vr 01 Aug 2008, 13:38

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor diergedrag » Zo 14 Feb 2010, 15:45

Acupuncutuur kan pijn tegen gaan en is dan fantastisch maar tegen bijvoorbeeld uitvalsverschijnselen werkt het niet.
Bij een andere opvanghond (het zijn er nogal wat geweest en nog  :), in totaal ruim 40 dus er kunnen er een heel aantal voorbijkomen) heb ik bij zware spondylose met heel veel pijn en ook enige uitvalsverschijnselen goudacupunctuur geprobeerd. Dat was bij Den Hoek door Fraukje en Eric heeft het toen nog nagemeten. De hoop was dat de overdosering pijnstillers teruggebracht zou kunnen worden tot een aanvaardbare dosis. Fraukje twijfelde of het effect zou hebben (vond ik erg eerlijk en prettig) en dat heeft het helaas niet gehad.
Ik zou het zo weer doen maar Bo was te ver heen. Het enige waar ik van baal is dat ik niet eerder van deze behandeling op de hoogte was want dan had ik het veel eerder geprobeerd en had het wellicht wel geholpen.
Maar het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat een hond heeft, welke behandeling in aanmerking kan komen.

Anna Penta, ik begrijp helemaal wat je bedoelt met de moeizame zoektocht naar een goede, betrouwbare behandelaar. Eigenlijk vind ik dat heel triest. Je wilt het beste voor je dier en je hebt er veel voor over maar wat en bij wie?

De rugoperatie idem dito. Zou 1600 euro kosten. Dat is heel erg veel geld en komt maar 1 opvanghond ten goede. Een andere specialist die ik heb geraadpleegd raadt een andere operatie aan, heeft erg veel ervaring met goed resultaat en die operatie kost maar 700 euro.
Met die gegevens ben ik terug gegaan naar mijn eigen dierenarts die heel goed is op het gebied van gewrichten etc. Zij heeft toen pas >:( de neuroloog gebeld die de CT-scan heeft gemaakt en er zijn twee probleemgebieden en bij de eerste is ongeveer een chronische situatie ontstaan en raadt ze dringend af om daaraan te opereren omdat er kans is op zware bloedingen die het ruggemerg verder kunnen aantasten. Nu blijft hier ook een 700 euro operatie over. Had ik meteen ingestemd dan was er een operatie gedaan die gedeeltelijk niet eens geschikt is!!! (waarom ik nu nog twijfel is dat de hond ook een vrij zwaar immuunprobleem heeft en er al een keer bijna het loodje door heeft gelegd en hier zijn alle gegevens daarover bekend en ingeval het weer een bloedtransfusie wordt, kan ik daarvoor een hond brengen.)
Vraag dus altijd goed na! Ook een op zich heel ervaren en goede dierenarts kan kennelijk wel eens te snel oordelen.
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Anna Penta » Zo 14 Feb 2010, 16:04

Mijn ervaring is dan weer dat acupunctuur erg goed kan helpen bij uitvalsverschijnselen. Ik had dit met Bambi, die jaren geleden verlamd raakte. In drie acupunctuurbehandelingen kon ze weer lopen en springen. Jaren later is het weer slechter gegaan, maar da's een ander verhaal. De ellende is inderdaad dat je het slechts kunt proberen en in het slechtste geval heel veel geld armer maar geen stap verder bent. Dit wil je voorkomen maar ook geen mogelijke opties uitsluiten. Gek word ik ervan.

En dat is een heel goed voorbeeld, van die operatie, maar triest dat mensen vaak alle vertrouwen hebben in het behandelplan van hun d.a., tot het te laat is. Ik blijf ook steeds kritisch meedenken, maar wie zegt me dan nog dat het goed is wat ik beslis? Had ik meer acupunctuurbehandelingen moeten doen? Toch nog terug naar Aharon? Maar ik wil niet meer zomaar alles proberen, maar op mijn gevoel afgaan. En dus ga ik naar Eric. Zo ongeveer als allerlaatste poging voor ik Kitjes kreupelheid maar accepteer.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Rugproblemen: welke therapie?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Alternatieve geneeswijzen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten