Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#1516243
Sinds een paar weken strekt en hupst Yara vreemd met haar achterpootje.
Meestal is het rechts maar zo af en toe ook met links.

Ik zal het een beetje duidelijk uit proberen te leggen:

Als ze aan het spelen/lopen is gaat ze inneens stil staan te staren, als ik haar roep komt ze en strekt raar haar achterpootje met een vreemd hupsje vaak.

Wat zou dit kunnen zijn? Herkend iemand dit?
Laatst gewijzigd door Yaraaa op do 18 mar 2010, 17:31, 1 keer totaal gewijzigd.
Door bloemetje
#1516263
Yaraaa schreef: Yara is een franse bulldog van 2 jaar oud..

Kan elke DA een patella luxatie vaststellen?
In principe wel hoor! Ik denk zelf ook aan patella. Mijn kat heeft het ook. Vroeger had ze dit veel. Maar ze corrigeerde het zelf dus ook steeds zo en had er verder geen last van. Ze is nu 9 en ik zie haar dit eigenlijk al jaren niet meer doen.
Door Alba
#1516490
Klinkt als het klassieke 'slagershuppeltje', wat je inderdaad ook ziet bij patella.
Je moet je de knieschijf voorstellen als een soort van schijfje op een richeltje, waarbij het schijfje op het richeltje 'loopt' als een treintje op de rails. Als het schijfje nou net eens naast de rails zit, wordt hij door dat huppeltje weer op de rails gelegd. Beetje net als wanneer onze knie of elleboog even vast zit.
Volgens mij kan elke dierenarts de pattela bekijken/bevoelen. Voor sommige rassen is zo'n test voor fokhondjes zelfs verplicht waarbij een dierenarts kijkt of de knieschijf te bewegen is (dus van het richeltje/de rails af kan).

Ik zou er wel naar laten kijken, al was het maar om zeker te zijn dat dat huppeltje daarvan is. Ik heb weinig ervaring met patella luxatie maar er staat me iets van bij dat het op lange duur in ernstige mate wel pijnlijk kan zijn.
Door Yaraaa
#1516537
Alba schreef: Klinkt als het klassieke 'slagershuppeltje', wat je inderdaad ook ziet bij patella.
Je moet je de knieschijf voorstellen als een soort van schijfje op een richeltje, waarbij het schijfje op het richeltje 'loopt' als een treintje op de rails. Als het schijfje nou net eens naast de rails zit, wordt hij door dat huppeltje weer op de rails gelegd. Beetje net als wanneer onze knie of elleboog even vast zit.
Volgens mij kan elke dierenarts de pattela bekijken/bevoelen. Voor sommige rassen is zo'n test voor fokhondjes zelfs verplicht waarbij een dierenarts kijkt of de knieschijf te bewegen is (dus van het richeltje/de rails af kan).

Ik zou er wel naar laten kijken, al was het maar om zeker te zijn dat dat huppeltje daarvan is. Ik heb weinig ervaring met patella luxatie maar er staat me iets van bij dat het op lange duur in ernstige mate wel pijnlijk kan zijn.
Ik laat er zeker eventjes naar kijken, is toch wel fijn om te horen wat andere mensen er van denken.
Neem haar wel eventjes mee als de pup voor een enting moet, ze lijkt er geen pijn van te hebben al wil ze niet meer op de bank springen.
Moet er maar een voetenbankje komen voor mevrouw!
#1554544
Yara bleef maar hupsen en was ook regelmatig misselijk met overgeven, ook had ik het idee dat ze haar rechter achterpoot minder belastte.

Na 2x bij de DA geweest te zijn en het toch niet te vertrouwen ben ik naar een otrhopeet geweest.
Hij heeft de schuifladetest gedaan en constateerde een gescheurde kruisband rechtsachter..
Ze is zo hard voor zichzelf en je merkt echt niks aan haar behalve als je haar goed kent zoals ik.
De Orthopedisch DA zei ook al ze is zo happy en je ziet en merkt er niks aan..
Alleen met die test hapte ze, zo zeer deed het haar.

29 maart wordt zij geopereerd. Nu krijgt zij metacam omdat zij misselijk was van de pijn.
Mijn arme schat.

Heeft er iemand ervaringen mee, met gescheurde kruisbanden of tips??
#1557681
Gamble heeft hetzelfde gehad haar muniscus bleek alleen ook gescheurd. En is maandag geopereerd ze heeft een TTA operatie gehad. Bij specialistische dierenarts utrecht.

Ze kan nu al weer aardig op de poot lopen alleen tijdens stilstaan zet ze alleen de teentjes neer. Nu moet ze nog wel 6 weken heel streng revalideren wat best moeilijk is met een actieve hond van anderhalf. Want ze denkt dat ze alweer kan rennen en spelen. Maar tot nu toe gaat het echt prima. En de service van de kliniek was echt super.

Ben benieuwd wat jullie geadviseerd is.
#1561236
Naar omstandigheden gaat het goed, maandag is de operatie.
Ik blijf erbij tot ze onder zeil is..

Het is een nieuwe operatie techniek, ze berekenen aan de hand van de foto's hoeveel graden de hoeking is.
Deze veranderen ze dan zodat er minder spanning op de kruisbanden staat. Het aangetast kruisband wordt weg gehaald en er komt een titanium plaat in.
Ik hoop dat de meniscus nog in tact is, hij was er best hoopvol over maar dat kunnen ze pas goed beoordelen als ze open ligt.

Dat is wat ik er van begrepen heb, het is me goed uitgelegd met een powerpoint presentatie erbij, maar zoveel informatie krijg je over je heen.
Wat hebben jullie gedaan met revalidatie? Ik heb nu tapijt in huis gelegd tegen het glijden, speeltjes die ze liggend kan knauwen en mee kan spelen.

Hebben jullie nog goede tips?

Hoe is het nu met Gamble?
#1561412
Dan krijgen jullie ook een TTA operatie denk ik. Gamble gaat nu al heel goed ze kan er al aardig op lopen zet er ook tijdens lopen al wat gewicht op. En kan zichzelf al weer krabben met die poot. Alleen als ze stil staat tilt ze hem nog wel op of zet ze alleen de teentjes neer. Maar het is ook pas iets meer dan een week geleden. We moeten vrijdag op controle ben benieuwd wat de arts ervan zegt.

Tips:
Hmm ik denk ijsen is wel een goeie ik wist dat niet maar de dagen na de operatie werd de poot dik en heel blauw bijna zwart toen heb ik de da gebeld en die vertelde dat ik beter het verband eraf kon halen en ijsen. Na het ijsen trok het heel snel weg.

Verder hebben wij echt een heel klein stukje afgezet in de huiskamer. Ze mag alleen daar komen en alleen voor een plas en poep eruit. Want ze mogen vooral de eerste week echt niks. Gamble heeft een hekel aan de bench anders had ik haar daarin gehouden. Dat stukje hebben we idd ook tapijt dat scheelt een hele hoop. Want na 2-3 dagen dacht mevrouw hier alles al weer te kunnen en lekker gek te doen in de huiskamer  ::).

Verder idd speelgoed waar ze liggend of zittend op kan kluiven of spelen. En ik heb veel aan denkspelletjes en de kong dan zijn ze daarna weer ietsje moeier want dat stil houden is soms echt vervelend. Nu is ze de laatste paar dagen gelukkig rustig.

Maar je zal zien iedere dag gaat het steeds beter. Hier waren de eerst 2 dagen echt een drama maar daarna gaat het met sprongen vooruit. En denken ze dat ze alles kunnen maar het is echt belangrijk om ze rustig te houden en dat is hier wel moeilijk.

Weet niet hoe oud ze is? Gamble is pas anderhalf en dus nog heel actief vandaar dat het rustig houden soms wel lastig is.
En naar welke kliniek gaan jullie? Wij zijn er ook bij geweest tot ze onder ziel was. Dat gaf iig al een fijn gevoel.

Veel sterkte voor maandag alvast.
#1561543
Is inderdaad een TTA-operatie, Vitess heeft het vorig jaar maart gehad. Hier was ook de Kong erg succesvol, ze werd er lekker moe van. Ik moest wel wat opletten met de hoeveelheid eten, aangezien ze natuurlijk rust moest houden. Het plassen ging in het begin wat moeilijk, haar achterpoot kreeg ze niet goed onder zich maar dit was met een paar dagen weer in orde.
Vitess was helaas een pechgeval en heeft jammergenoeg al met al een jaar gerevalideerd. Na verloop van tijd bleek ook haar meniscus afgescheurd en moest ze opnieuw worden geopereerd. Daarna nog een keer en hoewel ze nu van achteren redelijk goed loopt, heeft ze in haar voorpoten veel artrose. Dit kon komen door dat ze veel vooruit leunde om haar achterhand te ontzien. Tja, madam is ook wel 12 jaar natuurlijk... maar nog supervrolijk dus ik ben blij dat we alles uit de kast hebben gehaald! Heel veel succes maandag!
#1562254
Het is niet een TTA maar wel daarop geinspireerd zeg maar.
Hij had er nog geen naam voor, vind het een beetje moeilijk uitleggen maar ik zelf heb er het volste vertrouwen in!
Ik heb alles gezien hoe het gaat met een powerpoint presentatie. Ze hebben me alles uitgelegd maar zoveel informatie en de spanning.
Vind het moeilijk uit leggen op zo´n forum. :-\
De eerste week moesten we rustig aan en daarna wel korte stukjes lopen telkens ter bevordering van de revalidatie.
Hopmans in Roden doet de operatie.
Yara is pas 2, verder wel in super goede conditie. Dat zal wel schelen!

Ben zo zenuwachtig, we zijn al bijna maandag! 9 uur moeten we er zijn...
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door