Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#1499209
Mijn Leonberger, Mufasa (7 jaar, reu) heeft sinds aug 2009 spondylose mét zenuwuitval.
Regelmatig (om de paar weken) is hij (gedeeltelijk) verlamd en voor de Kerst heeft hij zelfs een shock gehad vanwege pijn in zijn nek door de spondylose.
Zijn spieren zijn in verval en alle kracht is uit zijn lijf. Hij sleept regelmatig met zijn achterpoten en is een zeer, zeer oude hond geworden.

Hij krijgt Cortaphen forte (6 tabletten per dag), puur spondy en Primeval Gelatinaat.
Hij kan nog 4x per dag 10-15 minuten rustig draven. Wandelen is te belastend voor zijn rug. 5x is soms ook te veel. Verder slaapt hij bijna de hele dag
Hij heeft nog wel plezier in zijn zeer beperkte leventje en wil regelmatig geknuffeld worden, maar het grootste probleem is zijn ongelooflijke honger.

Buiten kan hij niets anders doen dan takken zoeken en op eten. Hier in huis is geen bord of kom meer veilig, terwijl hij daar nooit naar gekeken heeft.
Nu gaat hij zelfs de hondendrollen buiten als eten zien.
Hij drinkt om zijn maag te vullen.

Hij krijgt 100% versvlees, 2x per dag en 1x een hapje met zijn tabletten.

Wat kan ik hem geven zodat hij niet de hele dag loopt te verrekken van de honger? Het is echt zielig.
Ik kan hem toch niet in laten slapen omdat hij zo'n honger heeft, maar dierwaardig vind ik dit niet meer.

Ik geeft hem nu maar net gekookte sperziebonen bij zijn eten, om zijn maag te vullen.
Wortelen misschien? Meer vlees geven is geen optie, dan wordt hij te zwaar. Brokken misschien? Die blijven wat langer in zijn maag.

Heeft iemand een tip of een idee?

Ik ben ten einde raad.
Laatst gewijzigd door Ineke op zo 21 feb 2010, 16:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Fido
#1499227
Hoe zwaar is je hond en hoeveel geef je hem aan rauwe voeding?
Geef je gemalen voeding? Welk merk?

In iedergeval geen brokken geven. Maar liever een groot stuk vleesbot. Lekker knaagwerk wat hem opzich al een prettig gevoel geeft (komen stofjes los die hem dat gevoel geven) en zijn maag wordt dan gewoon goed gevuld wat een voldaan gevoel geeft en moet aan het werk.

Ik lees de woorden die je geschreven hebt en dat is dan lastig inschatten maar als ik je woorden zo zie staan en lees en gezien de leeftijd, klachten en het ras moet je er, denk ik, rekening mee gaan houden dat het mooi geweest is zo.

Maar wat ik al vraag, misschien voer je wel tekort/niet helemaal goed en heeft hij daardoor honger, ik lees niet dat hij te dik is misschien gewoon meer voeren.
Aan de andere kant misschien moet je hem in deze staat (hij is ziek en heeft geen jaaaaaaaaaren meer voor de boeg) gewoon lekker verwennen en meer geven. Beter nog een kort goed "zwijnenleven" dan een lang slecht hondenleven  ;)

veel sterkte met je zieke jongen.
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#1499269
Wat erg om je maatje zo te zien af takelen :'(
Die honger wordt zeer hoogst waarschijnlijk veroorzaakt door het corticosteroïd dat in de Cortaphen zit. Prednisonachtige stoffen kunnen een enrome eetlust opwekken.
Ik zou inderdaad een flinke portie groente toevoegen om de maag te vullen, maar dan niet alleen speciebonen, maar groentemix maken. Door allerlei verschillende rauwegroenten te pureren, of elke dag een portie van je eigen groente gekookt te geven.
Verder waarderen ze het hier om op rauwe winterpenen te knagen. Ik weet niet of jouw hond dat ook lekker vind?
Door Ulrike
#1499317
Daya heeft ook chronisch honger. Ik merk dat dit bij gemalen vlees erger is dan wanneer ik grotere stukken voer. Helemaal over is het niet, maar het geeft wel degelijk verbetering.
Door Ineke
#1499410
Bedankt voor jullie tips.
Winterpeen heb ik genoeg voor het paard. Ik denk alleen dat hij niet gaat knagen, maar het werkelijk direct op vreet. Een grote geperste staaf is in no-time weg en de grootste tak wordt fijngemalen alsof het de versnipperaar ingaat. Wat wil je met zo'n grote hond. Nu 72 kg en iets lager dan 82,5 cm hoog, omdat hij door gaat zakken.

Op internet heb ik gelezen dat rauwe wortels niet goed zijn voor honden. Wie weet daar het fijne van?

Kan ik de groentes niet half gekookt en/of grof gemalen geven? Ik heb het idee dat het dan wat langer zal duren eer het de maag passeert. Of heb ik het daar mis.

Kan ik 'onbeperkt' groente geven zonder dat hij daar van aankomt of op een andere manier schadelijk is? Hij mag beslist niet groeien, al zou ik hem het liefst doodvoeren. Letterlijk. Maar dat lijkt me niet de meest fijne manier om aan je eind te komen.

Grofvlees of barf kan ik hier niet gemakkelijk aankomen. Ook vind ik dat met zijn vraatzucht geen fijn idee. Het gaat écht heel naar binnen. Zelfs op een varkensoor kauwt hij twee keer en slikt dat al opbrakend in één stuk door.
Door Lizzy
#1499553
En toch vrees ik dat gemalen voeding veel te snel door de maag sjeest. Ik zou dus zelf pens in grote stukken gaan geven. Pens bevat veel minder calorieen als spiervlees of ander orgaanvlees of vleesbot. Ik zou dus grote stukken pens met beetgaar gekookte groenten gaan geven of gemalen rauwe groenten. En dan flink wat groenten, een scheut magere yoghurt en dan een paar flinke stukken (grotere stukken) pens. En dan even kijken of dat jouw schatje helpt.... :-\

Sterkte met je ventje :-*!
Door Ineke
#1499566
Aan hoeveel gram beetgare groenten moet ik dan denken? 150-200 gr per maaltijd? Of is dat veel te veel.
Mufasa krijgt 2 hoofdmaaltijden van 450-500 gram (6:30 en 16:00) en 1 kleine beetje (19:00) voor zijn medicijnen.
Door Ineke
#1499642
Ik ben er heel erg huiverig voor om aan zijn rug/nek te laten zitten ivm mogelijk afbreken van de bruggen.
Hij heeft al regelmatig een zenuwuitval door de spondylose. Elke keer na zo'n zenuwbeknelling is hij een stukje slechter en duurt het een week eer hij weer een beetje op krachten is. Maar elke keer moet hij inleveren.

Ik vrees dat pijnstilling het enige is wat we kunnen doen en ik hoop aan zijn honger.

Ja 7 jaar is veel te jong. We en vooral hij zullen het ermee moeten doen.
Het allermoeilijkste is de tijd te bepalen wanneer het niet meer draaglijk is voor hem.
Hij heeft pijn, dat zien we wel, maar hij kent ook nog zijn blije momenten.
Door diergedrag
#1499945
Ineke schreef: Ik ben er heel erg huiverig voor om aan zijn rug/nek te laten zitten ivm mogelijk afbreken van de bruggen.
De vrees voor het afbreken van de bruggen is heel reeel!!

Ik heb helaas een duitse herder met 9 jaar moeten laten inslapen vanwege hetzelfde. Hij had zware spondylose van zijn schouders tot in zijn staart. Bij hem was het eindpunt bereikt toen hij niet meer kon slapen 's nachts en ging rondspoken.
Het vreselijke was dat hij zo graag wilde maar dat zijn lichaam niet meer kon.

Die enorme vraatzucht kan ook een uiting van pijn zijn!
Je hond krijgt een erg lage dosering Cortaphen forte. De gebruikelijke dosering is in totaal 1 tablet per 4 kg lichaamsgewicht en dat verdeeld over 2x keer. Dus stel je hond krijgt 10 pillen per dag (weegt 40 kilo), dan geef je er 's morgens 5 en 's avonds 5. Natuurlijk wordt per hond bekeken of een lagere dosering niet voldoet maar je geeft zelf aan dat je hond duidelijk pijn heeft.
Je zou met je dierenarts kunnen overleggen of de dosering niet te laag is of dat er nog een andere pijnstiller naast kan worden gegeven zoals bijvoorbeeld Tramadol.

Sterkte!
Door Ineke
#1499981
Een pijnstiller erbij zou ik kunnen vragen.
Hij hijgt altijd en zeker als hij staat. Hij staat vaak met een holle rug en zijn kop laag. Ploft direct neer als we terugkomen van een korte wandeling en likt voortdurend zijn voorpoten.
Ik mag ook niet aan zijn voorpoten komen. Tenminste, liever niet. (Het is zo'n goedzak)
Zijn twee buitenste tenen zijn tot het leven afgesleten.

Hij móet wel pijn hebben.

Ik weet dat hij een heel lage dosering krijgt. Hij weegt 72 kg. Hij krijgt nu 2x daags 3 tabletten en 2x daags 7,5 ml Puur Spondy voor wat dat waard is.
Ik zal hem morgen eerst een tablet per keer méér geven en eens overleggen met de dierenarts.

Bedankt!

Wat ik erg jammer vind, is dat mijn terrier van 9 jaar ook ineens een oud mannetje wordt. Ook hij krijgt vaak een korte wandeling (de dag heeft maar 24 uur) en lijkt het heel jammer te vinden dat hij niet meer met z'n maatje kan stoeien  :'(
Door diergedrag
#1500088
Je terrier weet ook heel goed dat het met zijn maatje niet goed gaat maar zo te lezen pas hij zich echt aan aan zijn vriend. Dat heeft ook iets heel moois!
Probeer zoveel mogelijk de pijn te bestrijden en geniet zoveel als maar kan van de tijd die jullie nog hebben!

Ik heb een opvangherder met hevige rugpijn op 10 tabletten cortaphen per dag gehad. Hij was al op maar de oude eigenaren konden zich daar niet in vinden. Nu heb ik een hond met heel zware gewrichtsklachten en zij doet het nog vrij goed op 4-6 cortaphen per dag en Tramadol ernaast. Alleen de Cortaphen was onvoldoende maar toen ik op de afspraak kwam om haar in te laten slapen, wilde ze zo duidelijk nog niet dat zelfs de dierenarts het er mee eens was en hij kwam toen met het voorstel om er Tramadol bij te geven. Had ik dat maar eerder geweten.....
Ze verslechtert omdat haar spierkracht steeds verder afneemt maar ze heeft nu tenmiste niet of nauwelijks pijn (voor zover ik kan nagaan) en dat is het minste dat ik voor haar kan doen.
Haar gewicht is trouwens tegen de 30 kg en de herder was 40 kg.

Sterkte!!!
Door **Jolanda**
#1500094
Probeer hem eens 1x per dag te voeren.
Als jij je normale portie brood verdeeld over een uur opeet (dus iedere 5min 1 of 2 happen bijv) dan heb je na dat uur nog altijd honger en niet het gevoel alsof je gegeten hebt. Als je je portie brood in 1x opeet heb je voor de komende uren genoeg gehad en dat werkt met de hond net zo. Voor zijn honger gevoel is het beter 1x per dag een grote portie te geven dan 2-3x een kleinere.

Barf-onderdelen zijn in heel het land te krijgen. Er wonen genoeg mensen in ZH die je op weg kunnen helpen, er bestaat een 'a la carte-lijst' en er zijn leveranciers die je via internet kunt bereiken.

Maar als ik heel rechtuit mag zijn;
ik lees in 3 (?) berichten dat de hond pijn heeft, ik lees dat hij met een holle rug staat en zijn kop laat hangen....lees zelf nog eens wat je geschreven heb en probeer te doen alsof je een stukje tekst van een ander lees, en ben dan eens heel eerlijk.
Is het fair tegenover de hond om hem 23uur per dag pijn te laten lijden en 1uur per dag plezier te hebben? Dat weegt toch niet tegen elkaar op?? Hem volproppen met pijnstillers lijkt mij niet een manier van leven, lijkt mij niet gezond voor de hond en ik weet niet of hij daar vrolijker van word...
Gebruikersavatar
Door Hitam
#1500154
Acupunctuur is een goede optie. Ik heb een Boxer met ernstige spondylose en een knel zittende zenuw die weer alles kan. Hij wordt behandeld met magnetiseren en acupunctuur.
De specialist geloofde het eigenlijk niet. Die dacht dat hij inmiddels wel ingeslapen zou zijn.

Deze hond heeft overigens tegen de pijn gabapentine (Neurontin) gehad. Dat werkte beter dan een andere pijnstiller.
Dat is speciaal voor zenuwpijnen.
Door Ineke
#1500409
@Jos ik weet het, het einde is nabij.

Mijn eerste zorg nu is hem zijn pijn en honger af te nemen. Ik zie geen kwaad in pijnstillers. Hij krijgt cortaphen voor een hondje van 24 kg. Verhogen geeft misschien al veel verlichting.

Het is mijn tweede hond, maar mijn eerste die ik in moet laten slapen. Dat is toch moelijker dan ik had gedacht.
Ik wil niet té vroeg, maar ook niet té laat zijn met deze beslissing.
Ik ben wel te laat met pijnstilling. Dat zie ik nu wel.

Als je er zelf tussen zit, groei je met de ellende mee. Voor een ander is het altijd gemakkelijker om naar de situatie te kijken. Die hoeft ook de beslissing niet te nemen of afscheid te nemen...

1x per dag eten geven durf ik niet. In zijn lijnen komen nogal wat maagtorsies voor. Dat wil ik hem al helemaal niet aandoen.

Acupunctuur kan ik eens naar informeren.

Misschien kan ik ook de Puur Spondy verhogen van 2x7,5 ml (15 druppels) naar 2x 10 ml (20 druppels). Het is natuurlijk wel een grote hond.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door