Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Robert & Mirjan
#1486601
Nou ga ik gister fietsen met onze HH van 1jaar nu pas 3 keer een rondje van ong 1km en gisteren mss 1,5 km krijg ik te horen dat dit slecht is voor haar zo jong.
Kan dit kwaad of niet?
Ik fiets vrij langzaam laat ze niet rennen maar draven, en ben het haar eigenlijk pas aan het leren.
Door Fynn
#1486649
Ik denk als je het zo doet en gewoon goed doseerd dat het geen kwaad kan hoor.
Ik heb zelf een groter ras en daar wacht ik met naast de fiets lopen tot ze ongeveer 15 maanden zijn.
Ik zorg wel dat er altijd een dag tussen zit voor herstel van de spieren.

Groetjes Rian
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#1486820
Mijns inziens is rechtlijnige beweging, dus aangelijnd naast de fiets lopen in draf, veel minder belastend als bijvoorbeeld ravotten met een soortgenoot of achter ballen aanrennen.
Ik vind een jaar oud dan ook een mooie leeftijd om het rustig te gaan opbouwen!
Door Henny V.
#1486848
Diesel van had slappe pezen en ik kreeg als advies om met hem naast de fiets te gaan fietsen.
Toen was hij net een jaar.
Dus als ik hier naar kijk zeg ik dat het geen kwaad kan.
Als hij maar rechtlijnig in een rustig tempo naast de fiets loopt.
Door Sietie
#1486892
vanaf een maand of negen kun je gerust gaan fietsen. Een rustig drafje dus er niet tegen aan jagen! Daar is niks mis mee het versterkt juist de spieren en dus ook de spieren rondom het heupgewricht. Zoals hier al eerder gezegd is het een mooie rechtlijnige beweging, natuurlijk moet je dit alles zeer rustig opbouwen. Het achter ballen enz laten aanvliegen op jonge leeftijd is funest voor de gewrichten en bijvoorbeeld de kniebanden. (Stoppen en draaien) De haren rijzen mij altijd ten berge als ik mensen dat soort acties zie maken met jonge honden!
Door Robert & Mirjan
#1486998
Sietie schreef: vanaf een maand of negen kun je gerust gaan fietsen. Een rustig drafje dus er niet tegen aan jagen! Daar is niks mis mee het versterkt juist de spieren en dus ook de spieren rondom het heupgewricht. Zoals hier al eerder gezegd is het een mooie rechtlijnige beweging, natuurlijk moet je dit alles zeer rustig opbouwen. Het achter ballen enz laten aanvliegen op jonge leeftijd is funest voor de gewrichten en bijvoorbeeld de kniebanden. (Stoppen en draaien) De haren rijzen mij altijd ten berge als ik mensen dat soort acties zie maken met jonge honden!
Dit was mijn idee dus ook, en dat van stevigere spieren ook maar ze zeiden dus dat de botten pas uitgehard zijn met ong 2 jaar.
Ik heb het eigenlijk met alle honden zo gedaan 1 jaar oud rustig beginnen en dan opbouwen en dan 3 dagen fietsen in de week. en s'zomers stond ik om 5:30 op voor de hitte was het dan toch vrij benauwd werd het een kort rondje  en anders gewoon verder.
Nog een andere vraag, als het op een gegeven moment opgebouwd was ging ik meestal 5 tot 8 km afhankelijk van de hond (had er toen namelijk 4) is dat teveel of gewoon normaal. Ik keek altijd onderweg en als we terug waren of ze niet uitgeput waren maar meestal gingen ze dan nog gewoon spelen dus uitgeput waren ze niet.
Door Esther Q
#1487015
5 tot 8 km is niet veel voor een hond met een goede conditie. Je let op de leeftijd, je let op de temperatuur, je let op een goede opbouw en je let op hoe de hond zich gedraagt. Lijkt me dat je prima bezig bent :)
Door Roef & Hidde
#1487086
ik moest zelfs met roef gaan fietsen van de da toen hij hersteld was van een kniebandblessure.roef was toen 9 maanden(labrador retriever)
idd zachtjes draven naast de fiets en langzaam opbouwen.
Door MoYo
#1487111
Van de DA moest ik als therapie juist met onze Witte Herder (rustig opbouwend met een dag ertussen) gaan fietsen toen zij haar heup uit de kom had gehad. Juist voor de rechte stukken en gelijkmatig tempo. Dan zouden haar spieren steviger worden en dat had ze nodig. Ze was toen bijna 8 maanden oud. :)
Gebruikersavatar
Door me and my boys
#1487269
sterker nog, heb een poosje geleden gelezen dat je zelf al vanaf 4/5 maanden mag gaan fietsen......maar goed dat vindt ik erg jong.....
en ja, hoe ze eraan komen, ik vondt het toen ik nog geen hond had grenzen aan dierenmishandeling :-[
Door Robert & Mirjan
#1487273
vanaalst schreef: sterker nog, heb een poosje geleden gelezen dat je zelf al vanaf 4/5 maanden mag gaan fietsen......maar goed dat vindt ik erg jong.....
en ja, hoe ze eraan komen, ik vondt het toen ik nog geen hond had grenzen aan dierenmishandeling :-[
Wat bedoel je het fietsen?
Door Wilson
#1487332
Een DA, specialist op duitse herder-vlak, legde mij ooit uit:  je kunt beter met 7/ 8 maanden heel rustig & langzaam beginnen met aanwennen naast de fiets en heeeeel rustig opbouwen. Dat kan prima. Het is goed voor de spierontwikkeling en absoluut veel beter dan balletjes gooien e.d.
Het lastige is (vertelde hij), dat veel mensen vaak de maat niet weten te houden: ze willen meteen op topsnelheid, of gaan een tochtje van 20 kilometer doen.  :-\
Ook is het beter dus te starten vanaf 7/8 maanden met aanleren, dan dat je wacht tot 1 jaar en meteen een stuk gaat fietsen (wat helaas veel mensen doen).  Zijn verklaring: een topvoetballer begint ook niet pas op 18 jarige leeftijd met de sport, daar oefenen de pupillen ook al heel jong wat ze gezien hun leeftijd al kunnen. 
Ik ben het wel met hem eens...
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door