Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#1464061
Hallo allemaal,

Hier hebben we al ruime tijd een Rhodesian Reu liggen met lijnrust. Door de blessure aan zijn achillespees en de afwachting van operatie heeft hij langere tijd carporal geslikt ( bijna 5 maanden). Nu heeft hij al geruime tijd , vooral in de avond, de gewoonte om na zijn manicure ( hij doet al van pup af aan nagelbijten) om dan ff gezellig zijn voorpoten af te kluiven.

Niet even likken maar echt bijten met zijn hoektanden. Doordat hij de blesssure aan zijn achillespees had  en dat niet direct duidelijk was hebben we van de rug en de voorpoten gelijk ook foto's laten maken omdat wij de twijfel hadden of hij daar misschien artrose zou hebben en of pijn om een of andere reden.

op de foto's was niet direct een aanleiding te vinden, geen rare overmatige artrose of iets dergelijks.
Volgens de DA en radioloog zeer nette botten voor een hond van deze grote en de hoeveelheid beweging e.d.

Hebben jullie misschien een idee wat het zou kunnen zijn?

Het likken zo af te toe is prima, dat doet onze andere hond ook, maar echt het soppen, serieus het is af en toe om akelig van te worden :-\ en best wel eens genant  :-[  :biggrin2: :biggrin2: :biggrin2:

"hij krijgt overigens KVV elke dag.... misschien dat dat nog iets uitmaakt?

gr,

Esther
#1464076
essie74 schreef: Hier hebben we al ruime tijd een Rhodesian Reu liggen met lijnrust. Door de blessure aan zijn achillespees en de afwachting van operatie heeft hij langere tijd carporal geslikt ( bijna 5 maanden). Nu heeft hij al geruime tijd , vooral in de avond, de gewoonte om na zijn manicure ( hij doet al van pup af aan nagelbijten) om dan ff gezellig zijn voorpoten af te kluiven.

Niet even likken maar echt bijten met zijn hoektanden.
Sofi deed dit ook toen ze net bij ons was, ze beet veelvuldig aan haar nagels. Het bijten en het likken ging zo lang door dat er echt wonden ontstonden.
Als dit gedrag doorslaat dan kan je hond een likgranuloom ontwikkelen, een permanente wond.
Ik denk dat het bij Sofi stress was.
Nu deed ze het overigens weer (heeft ontstekingen in haar poot) en dat was volgens mij omdat ze pijn had en er een onsteking achter zat. Frappant is dat toen we met de sodabadjes zijn gestart het gestopt is.

Als het bij jou hond een kwestie van gedrag is, vraag je dan af of je hond voldoende uitdaging en beweging krijgt.
Bij Sofi hebben we er toen van alles aan gedaan en uiteindelijk lag de oplossing in klassieke homeopathie via een in dieren gespecialiseerde homeopate die ons vaker met gedragsproblemen van honden en katten geholpen heeft, zij werkt met een telefonisch consult, wellicht kan je haar eens bellen?
http://www.google.nl/search?q=homeo+nat ... =firefox-a

Het kan natuurlijk ook zijn dat er een medisch probleem aan ten grondslag ligt zoals wij nu met Sofi hebben, maar als je alles op dat gebied al onderzocht hebt, dan is het wellicht toch een gedragsprobleem?
Belangrijk is in ieder geval de cirkel te doorbreken, lastig maar het is ons ook gelukt met Sofi  :)

Ik hoop dat je hier iets mee kunt?
#1464083
normaal lopen we best veel, ongeveer 2.5 tot 3 uur per dag, altijd verschillende gebieden enz...
Nu lopen we wel minder maar nog steeds iedere dag een ander stukje om de boel een beetje spannend te houden voor hem...

Maar nu hij al die tijd al "stil "ligt tuurlijk kan het een vorm van frustratie zijn of iets dergelijks... Maar probeer zo veel mogelijk te doen met hem, trainen van kleinde dingen, uitdagingen in de vorm van snackbal, kong, spelletjes doen, balletje, balletje, met drie plastic bekers en hij maar meppen met zijn poot....

Maar nog! vreten blijft hij aan zich zelf doen..... :-\
#1464090
Ik zou zoveel mogelijk proberen om hem geestelijk moe te krijgen inderdaad en daarnaast raad ik je aan om die homeopate van ons eens te benaderen, die vrouw verricht echt wonderen, ongelofelijk!
Mijn ervaring met dit soort problemen is dat het je niet lukt om zelf die cirkel te doorbreken  :-\
#1464393
Mijn ervaring is dat het of te maken heeft met een allergie voor iets (visolie wil daarbij nog wel eens goed helpen) of stress. Brutus deed dit vroeger ook. Als wij hem meenamen op visite, ging ie zodra we thuis waren op zijn poten zitten bijten. Echt hard. Hij piepte daar ook wat bij. Rust Compositum wil ook nog wel eens helpen maar het beste neem je de oorzaak van de stress weg. Ik neem aan dat hij nog steeds lijnrust heeft? Misschien kan hij te weinig zijn ei kwijt?
#1464426
Diezl doet dit ook en soms sopt hij er ook bij. Het valt me op dat hij dit meestal doet na het uitlaten dus denk ik dat het mogelijk iets is met een allergische reactie.  Ik zit te denken om puur Jeuk te gaan geven aan hem (ik heb dit namelijk in huis).

Het vreemde is: het is na het uitlaten, hij heeft geen lik wonden en hij is goed te corrigeren er in. Soms denk ik dat het meer iets dwangmatigs is of dat hij het gewoon leuk vind om te doen. Ik weet het eigenlijk ook niet
#1464433
Als dat knagen is sinds hij lijnrust heeft, en medisch is er niets te vinden, dan zou ik denken dat het door stress /verveling komt.

Ik zou de kvv aanvullen met vleesbotten als dat een optie is, dan heeft ie ook wat anders om op te knagen ipv zijn eigen poten...

En aanvullend zou ik rust compositum gaan proberen.
#1464459
Tja, je komt in een soort van negatieve cirkel.....
Door het likken komt en een stofje vrij waar ze zich goed van voelen. Door het likken onstaat er irritatie waardoor ze meer gaan likken... en zo verder....
Het kan een allergie zijn, dan zie je dat vaak voor voeding, mijten, pollen etc tec...
Het kan ook gedragsmatig zijn.... ik heb goede resultaten gehoord van Zylkene en ik zou het zeker de moeite waard vinden om te probereb, zijn capsules die je open kan maken over het voer kunt doen.
Soms is het net even nodig om het gedrag te doorbreken !  (nee ik heb geen aandelen  :P)
#1464603
Grote Beer doet dit ook. De hol. da mat pijn op de voeten, maar geen oorzaak voor de pijn. Het lijkt bij grote beer een vizieuze cirkel te zijn. Ze heeft stress (na schijndracht is het likgedrag het heftigst), ze likt te lang (tot rood aan toe), dat doet pijn, en door de pijn gaat ze weer likken. Ik doorbreek het gedrag. Veel afleiden, wandelen, trainen e.d. Bij lijnrust zou ik zeggen, verdiep je in de clicker en ga dingen aanleren, touch, deur open/dicht, la opentrekken, touwtje trekken zodat hij later een rollator weg kan trekken, vloerkleedjes oprollen, leer hem tellen met zijn poot (kan vanuit zit) als lopen nog niet mag. Grote beer knaagt m.n. in de avond. Nu doet ze het niet meer, maar na de volgende schijndracht zal ze zeker weer starten met likken.
#1464950
Ik denk ook dat hij inderdaad in een vicieuze cirkel zit of dreigt te komen .
Laatst ook een rr  die dat had en die hebben ze tijdelijk een kraag aangedaan om het gedrag te doorbreken.

Groetjes Rian
Laatst gewijzigd door Fynn op di 29 dec 2009, 22:08, 1 keer totaal gewijzigd.
#1465403
diergedrag schreef: Wanneer is het knagen nou precies begonnen? Voor de lijnrust, omdat jullie ook foto's van zijn voorpoten hebben laten maken?
Was het minder toen hij carporal kreeg?
Het knagen is al begonnen voor de lijnrust. Door gebruik van carporal niet gemerkt dat het minder of meer werd direct... Hij krijgt KVV we hebben echt meerdere malen geprobeerd vleesbot te geven , maar serieus hij begrijpt het niet.

Nu is dat ook altijd wel een probleem met hem hoor  :-\ we hebben er eentje die alles redelijk snel doorheeft. Jes is nu bijna 7 en begrijpt soms de dingen ineens niet meer qua commando's...

Ik heb niet het idee dat het door pijn kan komen, foto's hebben geen afwijkingen laten zien, en echt pijn is het volgens ons ook niet.

Het lijkt inderdaad een soort dwang matig iets.... :-\
#1465421
Ik heb het idee bij Diezl dat hij ook in een andere vorm van gemoedsrust komt als hij het doet. Een trance/extase.

Kan je hem corrigeren tot stoppen als hij likt? Bij Diezl werkt dit wel en meestal mag hij even likken/knagen maar gaat hij soppen ben ik er klaar mee en moet hij stoppen.
#1465814
Het heeft dus niks te maken met de lijnrust of de blessure en ook pijn is het niet. Vermoedt de dierenarts een overgevoeligheidsreactie? Zie je iets aan de huid en waar knaagt hij precies?
Je hond doet het alleen 's avonds. Is er iets dat dan stress kan veroorzaken?
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door