Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Envie
#1443475
Hallo allemaal, ben hier nieuw. Heb een poes van 17 jaar oud die al jaren op nierdieet van da staat. Overgestapt op ander voer (eliminatiedieet) omdat ze erge jeuk kreeg. En toen begon de ellende...diarree.Na vanallesennogwat geprobeerd te hebben zijn we weer terug bij af, want nierdieet met een ander eiwit bestaat niet.Afgelopen weekeinde wilde poes helemaal niets meer eten en na 3 dagen suf onder de kachel te hebben gelegen hebben we ons eens intensief verdiept in de alternatieven. Via een kennis van m'n dochter op barfplaats terecht gekomen...interessante info tegengekomen !!! en nu dus in hele kleine porties bezig met Carnibest-eend (eliminatie)  Dat smaakt poes uitstekend en wij zijn erg blij dat ze weer wat eet :D
Maar nu vraag ik me af: als we straks helemaal overgaan op cb wat kan ik haar dan aan harde dingetjes geven?
Wil van de da-brokken nierdieet af. Heb wel gelezen over kippenekjes, maar past dat in t eliminatiedieet?
Wie heeft hier ervaring mee?
#1443610
Hai, en welkom!

de carnibest-eend is een kompleet voer, daar hoef je in principe nix naast te geven,
om te knagen zou je  aan eendenek of eendevleugels kunnen denken
(en dus idd ivm eliminatie nog maar even geen kip geven)

is de ontlasting van poes nu beter met de eend-carnibest?

de meeste katzels reageren trouwens vaak heeel slecht op  koolhydraten,
en voor 'n nierpatient die veel vocht moet binnenkrijgen is droge brok funest
#1443622
Welkom! :)

Flin geeft t al aan.. overgevoeligheid is vaak voor granen [rijst valt daar ook onder] door die te vermijden bereik je vaak al een heleboel.
Om poes ook wat te knagen te geven zou je idd aan vleugel of nek kunnen denken, voor de beginnende knager moet je ze wel even voorbewerken -met de hamer -

In de diabetes versie van carnibest zit trouwens ook geen rijst, dat zou na de eliminatie ook een optie kunnen zijn.

Succes met t ouwetje.
#1443851
Hier een kat van bijna 11 die nierfalen heeft en er slecht aan toe was. Toen ik haar op carnibest overzette heeft ze echt een volledige transformatie ondergaan. Het is een heel ander katje geworden. Levenslustig, spelend, enorm glanzend en maar liefst van 2 kilo naar (ik vermoed) wel 5 kilo gegaan in een hele korte tijd , ik denk een maand of twee. Ik geef carnibest diabetes vanwege de minste belasting voor de nieren. Beetje warm water erover zodat ze nog meer vocht binnenkrijgt en spoelt.  Trouwens van de zomer kon men niet echt meer aanleiding vinden om te denken dat ze een nierziekte had....terwijl ze toch echt een half jaar daarvoor bijna aan het einde was gekomen. Zo is ze van goede voeding opgeknapt.
Door Bennie
#1443858
Weet niet of je een kat van 17 iets te kauwen moet geven, de CB is al kauwwerk genoeg en aangezien ze geen brokken meer krijgt krijgt ze ook amper nieuwe tandplak erbij. Volgens mij is het bij een eliminatiedieet de bedoeling dat je slechts 1 soort voert.  Mocht je twee soorten voeren en poezels voor diersoort  1 allergisch zijn heb je kans dat ze voor diersoort 2 ook een allergie ontwikkelt en kun je die niet meer gebruiken. Als ze glutenallergie heeft kun je wel CB met rijst voeren, maar geen KVV met gewone granen. Er zit dus wel degelijk verschil tussen rijst als toevoeging en andere granen.
Aangezien het nierprobleem zou ik inderdaad doen wat joo-tje suggereert en CB diabetes geven, die is overigens ook een stuk betaalbaarder dan de eend, en daar hoeft verder niets anders bij, zeker geen brokken.
#1443874
Bennie, wat je schrijft kan ik niet helemaal combineren want als je de CB Diabetes zou geven die goedkoper is bedoel je waarschijnlijk de Natuurvoer Diabetes? Dat is bij een eliminatiedieet toch geen optie want daar zit kip en rund in? Misschien begrijp ik het niet goed hoor, maar ik lees in je eerste zinnen dat je bij eliminatie 1 diersoort voert en aan het eind schrijf je dat je de goedkopere CB diabetes zou doen, maar dan is er toch geen sprake meer van een eliminatiedieet vanwege de kip en rund?
Door Bennie
#1443896
Kip en rund heeft poes sowieso al gehad. Het kan ook allergie voor granen zijn, iets dat meen ik veel vaker voor komt. Zodra mensen vers gaan voeren zijn 'allergie' verschijnselen ook vaak verdwenen, dus is het maar net de vraag of allergie uberhaupt ook echt een rol speelt. Persoonlijk zou ik wat ik lees dus eerder CB diabetes geven en kijken hoe ze het daar op doet. Er is ook fosfaatbindend poeder dat je er in zou kunnen mengen. Als ze het daar toch niet goed op doet zou ik pas verder gaan met het eliminatiedieet. Maar dat is hoe ik het zou doen, ben geen voedingskundige noch dierenarts. Dus wellicht kunnen de specialisten op dit gebied hierzo het bevestigen danwel ontkrachten ;).
#1443947
ik heb het idee dat een voedselallergie voor een diersoort bij katten echt zelden voorkomt. meestal is dat voor iets plantaardigs (granen of andere zetmeelrijke dingen). in de meeste commerciele gekookte kattenvoeders (brok, maar voornamelijk blik) zitten er in een aantal smaken echt wel eend. dat maakt sec gezien een eliminatiedieet op basis van eend in mijn ogen minder geschikt.
maar als poes het er goed op doet, vooral cb-eend geven. om erbij te knagen kan je eendenonderdelen geven. denk aan nekken, rugdelen en vleugels. poten zijn meestal te hard. de knaagdingen eventueel even voorhameren, poes is niet gewend botten te barfen en mist nog kracht en techniek.

gemalen prak zal iig geen extra tandplak veroorzaken, want geen koolhydraten. aan de andere kant haalt het de bestaande plak ook niet weg, want gemalen prak. daarvoor kan je dus af en toe iets te knagen erbij geven.
#1449213
Hallo allemaal, bedankt voor de reacties. Poes haar ontlasting gaat goed !!! Regelmatig produceert ze weer een drol ::) en ze lust de eend graag !!! Daar zijn we al heel blij mee na 3 maanden diarree en bijna geen eetlust meer. Heb gekozen voor eend ivm eiwit dat nog niet eerder gegeten is en zonder koolhydraten. Bovendien komen de eiwit en fosfor gehalte t meest overeen (gunstiger) met DA-dieetbrokjes. Wel een idee om straks over te stappen op diabetes dieet kvv. Hoe kom je aan eendenekjes?
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door