Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#1389983
Dag allemaal.

Ik heb een probleem.
Ninnoc is inmiddels 2 jaar en 3 maand. Haar hele leven heeft ze al last van blaasgruis. Eerder werd dit afgeschoven op gedrag, maar sinds een tijd kwam ik erachter dat het dus blaasgruis was. Ik ben toen helemaal overgestapt op barf (april). De blaasgruis is verdwenen en het ging hartstikke goed. Tot nu. De blaasgruis ins licht terug (ph waarde 7,5-8). Soms, als het vlees nog niet op tijd ontdooit is (wat niet zo vaak voorkomt ongeveer 1 keer per 2 weken) krijgen ze een kuipje zonder granen van kruidvat of c 1000. Ik ben bang dat de teruggekomen blaasgruis hier misschien door komt. De da wil dat ik nu 2 weken dieetbrok ga geven om te verzuren, maaaar ik wil dit eigenlijk niet! ik vertelde dat ik wil verzuren met appelazijn en vitamine c, maar kreeg te horen dat dit niet wetenschappelijk onderbouwd is enz (wat dus wel zo is, zag ik net hier). Wat moet ik nu doen? Toch 2 week brok geven? Zeggen dat ik ga verzuren met appelazijn? Ik ben bang dat ze dan denken dat ik Ninnoc medische zorg onthoudt ofzo... of slecht voor ze zorg/ Ze zijn best geintereseerd in vers voeren en steunen me er ook in, maar in dit geval dus niet.
Verder vraag ik me af of ze niet iets anders ergs heeft, aangezien ze dit echt haar hele leven al heeft. Suikerziekte? iets met haar nieren?

Ik hoop echt dat iemand advies heeft, wat kan het nog meer zijn en kan ik tegen het advies ingaan van de brokken? Er werd gezegd: er staan een zak klaar en 3 kuipjes natvoer. Bellen? Of na werk er heen en uitleggen? Ik voel me echt even heel erg rot!
#1390069
Ik heb op een asociale manier  :-[ een heel bericht van Mevroi Kruim gekopieerd. Het hele schuin gedrukte is dus gejat. Volgens mij staat hier wel nuttige informatie voor jou.: 

Dit is een bericht van Rosita van 12 mei 2007, met zeer waardevolle informatie over onderzoeken naar het effect van dieet op blaasgruis.

Wanneer appelazijn en cranberry helpen dan kun je ook gewoon Carnibest voeren. Volgens mij ligt het dus niet aan de CB maar aan de kat. Sommige katten zijn nou eenmaal niet te verzuren, hun pH krijg je gewoon niet omlaag met supplementen. Een speciaal dieet voor struviet katten van Carnibest is leuk, maar het moet niet zo zijn dat al het voer standaard minder fosfor en magnesium gaat bevatten (zoals dat nu wel met brokken is) want dat levert bij gezonde katten juist calcium oxalaat op (dat is de reden waarom tegenwoordig steeds meer katten calcium oxalaat krijgen i.p.v. struviet)

Tegenwoordig wordt er wel veel onderzoek gedaan naar blaasgruis en zijn een aantal dingen achterhaald (zoals weinig magnesium), ook de oorzakelijke werking van koolhydraten bij struviet is bewezen. Een opsomming:

-Starch and fiber in diets potentially stimulate formation of struvite crystals. Hence, reducing dietary carbohydrate is desirable to prevent struvite urolith formation. In addition, a net loss of body calcium, phosphorus, and magnesium during feeding of the fiber diet suggests that dietary inclusion of insoluble fiber could increase macromineral requirements of cats (Evaluation of effects of dietary carbohydrate on formation of struvite crystals in urine and macromineral balance in clinically normal cats. Am J Vet Res. 2004 Feb;65(2):138-42).

-Our results indicate that compared with dietary supplementation with NH4Cl (zit ook in Hill's s/d, enz.), the high-protein diet is preferable as a urine acidifier for the prevention of struvite crystal formation in clinically normal cats (Effects of a high-protein diet versus dietary supplementation with ammonium chloride on struvite crystal formation in urine of clinically normal cats. Am J Vet Res. 2003 Aug;64( :1059-64).

-High-protein diets have potential ability to increase solubility of struvite crystals (Effects of a high-protein diet on mineral metabolism and struvite activity product in clinically normal cats. Am J Vet Res. 1996 Dec;57(12):1726-32).

Vers vlees (of een blikvoeding zonder graan) zal in veel gevallen dus beter werken om struviet op te lossen/te voorkomen dan een speciaal droogvoer zoals Hill's s/d. Daarnaast bevat het veel vocht wat ook weer helpt blaasgruis bij (50% van de) katten te voorkomen (zie hieronder).

-Recent observations suggest that recurrence rates of signs in cats classified as having idiopathic lower urinary tract disease may be more than halved if affected animals are maintained on high, rather than low moisture content diets (The effect of diet on lower urinary tract diseases in cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2753S-2757S).

-Compared with the lowest contents, diets with the highest moisture or protein contents and with moderate magnesium, phosphorus, or calcium contents were associated with decreased risk of CaOx urolith formation. On the other hand, diets with the highest fat content were associated with decreased risk of MAP urolith formation (Association between dietary factors and calcium oxalate and magnesium ammonium phosphate urolithiasis in cats. J Am Vet Med Assoc. 2001 Nov 1;219(9):1228-37).

Weer is te lezen dat een blaasgruis voorkomend dieet veel vocht en niet te weinig eiwit en vet moet bevatten. Tevens blijkt dat een matige hoeveelheid magnesium (normale hoeveelheid dus) beter is voor katten die gevoelig zijn voor blaasgruis dan een lage hoeveelheid magnesium (iets wat heel veel DA nog steeds beweren). Het leuke is dat dit in 1987 al bekend was (Feline struvite urolithiasis: factors affecting urine pH may be more important than magnesium levels in food. Vet Rec. 1987 Sep 5;121(10):227-30).

-Urolithiasis has long been recognized as a cause of irritative voiding in cats. Before the late 1980s, sterile struvite was the most common urolith; today, however, 40% of feline uroliths are of calcium oxalate. This change may be partly attributable to the change to urine-acidifying, magnesium-restricted diets that were introduced to reduce the formation of struvite. As in humans, water is crucial in the prevention and treatment of feline stones (Calcium oxalate urolithiasis in cats. J Endourol. 1999 Nov;13(9):659-63).

Er zal altijd een klein percentage katten zijn waarbij een vochtrijk, vleesrijk en graanarm dieet niet het gewenste effect heeft. Dit ligt dan niet aan het dieet, maar eerder aan de kat. Je kunt dan ook niet zeggen dat katten op Carnibest struviet krijgen want het tegendeel is dus al bewezen.
#1390301
[quote="lona"]
ja idd, maar dan kan ik net zo goed gaan verzuren met appelazijn, en cranberry capsules met vit c. En dan goed in de gaten houden met meet sticks.

Waar  koop ik deze sticks?
Kan ik tegen het advies van de da ingaan??


[/quote]
Die sticks weet ik niet, waar je die kunt kopen.
De da is niet jouw baas of zo. Je neemt een dienst bij hem af, niet andersom.  :-\
#1390344
[quote="lona"]
KLopt, maar ja je wil ook niet dat ze denken dat je medische zorg onthoudt ofzo... :o
[/quote]
Jij onthoudt je kat geen medische zorg. Integendeel! De dierenarts bemoeit zich met dingen waar hij onvoldoende verstand van heeft. Een ongevraagd advies. Jij hebt je er verder in verdiept dan hij en bedankt hem vriendelijk. Misschien wil hij wel door jou voorgelicht worden?  :P
Heel kleine kans  ;D
#1390476
[quote="lona"]
KLopt, maar ja je wil ook niet dat ze denken dat je medische zorg onthoudt ofzo... :o
[/quote]

dus idd eerst kijken of er verders geen lichamelijke/geestelijke problemen zijn/uitsluiten...
en ja! da's al moeilijk genoeg, helaas
mocht er 'n ontsteking in de blaas zitten is 'n ab kuur helaas toch de enige optie, en dan 't liefst de urine op kweek gezet, zodat er 'n gerichte ab tegen kan vechten...en dat ook voor geruime tijd, en niet zomaar 'even' ...

zo even naar de brokjes grijpen, vindt 'k perzzoonlijk wel heel makkelijk gedacht  :-[

succes hoor!
#1390519
Sticks kun je bestellen bij de apotheek en ze zijn ook vaak via internet wel te vinden.Je moet pH-sticks hebben, liefst een beetje fijne schaal dus niet bv 5-7-9, da's te grof.

Iig idd kijken of ze op dit moment geen bacterie-ontsteking in de blaas heeft, dan moet je wel met AB aan de gang. Dus plasje op kweek of desnoods een punctie (niet leuk maar dan heb je iig steriele urine). Alleen bezinksel bekijken kan ook, dan weet je of er een ontsteking is maar je weet niet of er een bacterie bij betrokken is.
En verder kan het idd een fysiek probleem zijn, er kan iets niet in orde zijn met de blaas zelf, ze kan om een of andere reden erg gevoelig zijn voor gruisvorming, en het kan zeker ook een psychische oorzaak hebben. Stress en struviet zijn gelinked al weet volgens mij niemand precies hoe dat zit.

Wat de da denkt of niet kan jou aan je r**t roesten  >:( da's zijn probleem. Zolang jij weet dat je het goed en verantwoord doet hoef je je van de da niks aan te trekken. Mocht je de behoefte voelen dan kun je meneer de da fijntjes wijzen op het onderzoek dat wel aantoont dat verzuren zin heeft, heeft hij weer wat leesvoer. En anders niet. Het is jouw kat, jij hebt goede redenen om niet met de brokkenzooi aan de gang te gaan en je zorgt uitstekend voor de kat. Klaar. Geen verder gezeur. Wel gezeur: er zijn meer dierenartsen in de wereld  ::)
#1390997
Borre ( eet vanaf dat hij 8 weken was al vers )  heeft wat kristallen gehad en hoge PH - 't was 7 nog vorige week, sommige katten krijgen gewoon last van hun blaas of nieren ondanks 't gezonde eten wat we erin stoppen. ( hoe durven ze  :D )
hij krijgt 2 x per dag een lepeltje Uro-Pet pasta van Vétoquinol.
dat smaakt lekker zoet en hij vind 't heerlijk. het is om de urine te verzuren - ik heb 't van de DA.

ik denk dat 't een groot  voordeel is dat t lekker smaakt, verzuren met appelazijn of zo terwijl hij al zo slecht at zou niet werken.

sterkte met  Ninnoc !
#1392989
Nou ik ben begonnen met de appelazijn en ze eet er gewoon heerlijk van. Ook plast ze alweer netjes op de bak gelukkig. Betrapte haar gister bijna op een wildplasje, maar na haar op de bak te hebben gezet ging dat ook prima. Ik heb de da overigens het lijste lit onderzoek gegeven en ze was heel geintereseerd daarin en de barf methode enz. Super! Ik trof 's ochtends gewoon een assistente waar ik niet wat mee kon.
#1405473
Mijn kat kampt al sinds ze 9 maanden is met aantal keer per jaar blaasgruis. PH ook slecht omlaag te krijgen. Cystease werkte even, ging toch weer mis. Bij haar werkte verzuren met CB in die zin wel, dat het de pH iets omlaag bracht (maar nog niet gewenst met vers) en het wat langer goed ging. Na jaren toch maar eens Hill's brok van dat gruisoplossend spul geprobeerd, ook daarmee ging de pH niet omlaag. Nu krijgt ze Bibi met 1 x daags nog 5 druppels appelazijn (en soms vergeet ik dat ook wel) en dat gaat eigenlijk al een lange tijd goed. Stress is bij haar waarschijnlijk ook een factor, maar voor nu, werkt deze combi dus goed.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door