_Sandra_ schreef:
Okee bedankt, heb ik nog één vraag.
Ik wil graag het boek van Ian Billinghurst of van Mogens Eliasen kopen.
Maar ik vroeg me af welke jullie het beste vinden of hanteren. Ik heb namelijk deze verhoudingen van hun voedingswijze gevonden en die wijken nogl ver van elkaar af.
Namelijk:
Van Ian Billinghurst:
Het dieet bestaat uit:
60% rauwe vlees botten (80% vlees en 20% bot)
15% - 20% rauwe groentepuree en fruit
10% - 15% orgaanvlees
5% - 10% tafelrestjes en supplementen
En van Mogens Eliasen:
1/3 rauw vlees en orgaanvlees (bijvoorkeur vuile pens)
1/3 rauwe gepureerde groentes
1/3 rauwe botten en dierlijk vet
Hier voeg je aan toe vitamines, kruiden en olieen.
Hoe hoort het nu te zijn?
Groetjes
Sandra
Op zich is er niet 1 regel/wet. De ene hond doet het beter op percentages x en de ander op y. Ik houd er inmiddels mijn eigen percentages op na. Namelijk: 50% vleesbot (en dan moeten de vleesbotten wel ruim bevleest zijn hoor, dus minimaal voor de helft uit vlees bestaan), 10% a 15% groenten, 15% a 20% orgaanvlees (inclusief pens) en de rest spiervlees en vis. Ik tel extra's zoals eieren niet mee. Maar goed, je hebt dus best wat speling hoor, qua percentages. Globaal gezien kun je voeren:
40% a 50% vleesbot (ik vind minder dan 40% maar zo zo en meer dan 50% reageren de meeste honden niet goed op).
5% a 15% groenten (ik vind 0% niet zo maar meer dan 15% ook niet zo).
10% a 20% orgaanvlees, inclusief pens (ik vind dat je jonge honden wel meer dan 10% moet geven).
En de rest spiervlees.
Dus je ziet, best aardig wat marge!
Je kunt vissenkoppen geven als vleesbot en hele vissen hoef je niet mee te tellen. Die kun je aftrekken van het geheel of als tussendoortje geven. Visvlees kun je rekenen tot spiervlees. Eitje, gemalen rauwe noten, zeewier, zuivel, etc.: dat tel ik niet mee, dat geef ik er gewoon bij.