Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door nancy
#13767
Wat is jullie mening over het vaccineren van een jong puppie.
Ik heb n.a.v.  informatie op jullie site , eigenlijk helemaal geen zin om mijn pup steeds maar in te laten enten ivm de risico's die hieraan zitten enzo. Het pupje dat ik ga krijgen is nu 2 weken oud. Met 6 weken geeft de fokster het de eerste (verplichte?) inentingen. Ik mag het pupje met 8 of 9 weken ophalen.
Dus volgens de "normale"planning moet het pupje met 9 weken weer een vaccinatieshot krijgen en dan weer met 12 weken.  Moet ik dit nu maar gewoon doen, of hebben jullie een ander idee hierover. Ik wil natuurlijk ook niet het risico lopen dat het pupje gewoon echt zo'n rotziekte krijgt waar die vaccinaties voor gegeven worden.  Kortom, wie kan mij hier iets zinnigs over zeggen?
Door Paul_Barte
#13768
Wat is jullie mening over het vaccineren van een jong puppie.
Ik heb n.a.v. informatie op jullie site , eigenlijk helemaal geen zin om mijn pup steeds maar in te laten enten ivm de risico's die hieraan zitten enzo. Het pupje dat ik ga krijgen is nu 2 weken oud. Met 6 weken geeft de fokster het de eerste (verplichte?) inentingen. Ik mag het pupje met 8 of 9 weken ophalen.
Dus volgens de "normale"planning moet het pupje met 9 weken weer een vaccinatieshot krijgen en dan weer met 12 weken. Moet ik dit nu maar gewoon doen, of hebben jullie een ander idee hierover. Ik wil natuurlijk ook niet het risico lopen dat het pupje gewoon echt zo'n rotziekte krijgt waar die vaccinaties voor gegeven worden. Kortom, wie kan mij hier iets zinnigs over zeggen?
Hoi Nancy,

Eén van de moeilijkste vragen die je kunt stellen volgens mij >:(

Zelfs mensen die zich al heel erg lang in deze materie verdiepen twijfelen nog volgens mij.

Mijn persoonlijke mening mag je weten n.l.
Puppy WEL enten evenals de boosters....daarna verder nadenken ;)
Door geer
#13769
Ik zou mijn puppie ook inderdaad laten enten...eerst wachten tot 'ie gezond opgroeit. Een gezonde volwassen hond zou ik geen entingen meer geven..
Door ine
#13770
Ik sta hier volledig achter Paul z'n mening!!
Puppen met 6, 9 en 12 weken, na 1 jaar herhalen en dan verder bekijken!
Geen kennelhoest en geen rabies laten enten!!!
De laatste is alleen nodig als je naar het buitenland gaat!
Over ontwormen, ben ik nog niet helemaal uit. Als je het doet, doe het dan ruim tussen de vaccinaties.
Als het goed is, is de pup bij de fokker al zeker 2 tot 3 keer ontwormd. Misschien een laatste keer, als je de pup 1 mnd thuishebt. Lees ook daarover, hier op de site!!
Wat voor pup krijg je??
En wat ga je hem/haar voeren??
Laatst gewijzigd door ine op zo 03 aug 2003, 16:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Janet
#13771
Ja, ik zou ook de pup wel volgens het entschema laten enten. Na het eerste levensjaar zien we wel verder. Misschien dan alleen nog parvo en weil.
Door Lizzy
#13772
Toch gaan er erg veel stemmen op dat we pups op te jonge leeftijd enten. In het stuk van Don Hamilton wordt volgens mij gesproken over 9 of 12 weken (en tot die tijd nosodes). Wat zouden daar de bezwaren tegen zijn?
Groetjes, Lizzy
Door ine
#13773
Daar hebben we Sylvia voor nodig, want ik ken de regels van de RvB. niet helemaal. Volgens mij hebben fokkers een bepaalde verplichting, wat enten betreft, de 1ste enting in dit geval.
Bij honden zonder stamboom kun je daar zelf in beslissen.
Hoewel, ik vraag me af, hoe de RvB. dat zou controleren, want bij het chippen, wordt er niet naar gevraagd!
Ook ik ben benieuwd, of hier een andere mogelijkheid is!!
Dit is trouwens weer zoiets, dat er bij de mensen ingebakken is, net als de brok!! ;)
Laatst gewijzigd door ine op zo 03 aug 2003, 23:58, 1 keer totaal gewijzigd.
Door nancy
#13774
Tsja, ik ga dan maar met jullie mening mee om tenminste het eerste jaar gewoon te enten. Ordell wil ik nog wel vragen waarom hij het bij 9 weken zou overslaan, want volgens mij is het een soort opgebouwde reeks ofzo waar je dan niet iets tussenuit moet laten als je besluit tot enten, of willen ze je dat alleen maar wijs maken bij de DA? Anders zou ik inderdaad alleen 6 en 12 weken kunnen doen,  maar moet dan tot die tijd wel heel voorzichtig zijn met contacten met andere honden, en ivm de socialisatieperiode is dat misschien ook niet echt een goed idee....  In ieder geval bedankt allemaal voor jullie advies, ook nog mbt het ontwormen en enten, zal ik goed rekening mee gaan houden. Als ik mijn hondje thuis heb, zal ik een fototje erbij sturen.
Door sylvia
#13775
Je behoort je puppen voor de leeftijd geent en ontwormt aan de nieuwe eigenaar mee te geven,
Nu zal dat enten misschien alleen de 6 weken enting behelzen daar ze tegenwoordig al met 8 weken weg mogen,voorheen mochten de puppen pas weg na tatoeren later chippen,en die kwamen meestal pas tegen de 9 weken.
Ik zelf zou wel mijn pup enten en met 1 jaar herhalen daarna niet meer,ik zeg...ik zou... omdat ik die luxe niet heb om die beslissing te nemen omdat ik een volledig ent boekje nodig heb wil ik niet weggestuurd worden bij een show entree (als ze controleren) .Op het moment dat ze niet meer showen stopt hier het enten.Omdat ik ervan overtuigd ben dat  
de puppy entingen gevolgd door één herhaling    voldoende is voor een levenslange bescherming.
Wat betreft kennelhoest dat vindt ik zelf een enting die bijna misdadig overbodig is,enten tegen een verkoudheidsvirus die eerder bewerktstelligt dat een hond kennelhoest krijgt als dat hij het voorkomt,en er tegen 1 stam wordt geent en er tientallen zo niet honderdtal verschillende stammen en mutaties hiervan ronddwalen waar dus niet tegen geent kan worden.
Ziekte van weil zou ik alleen laten enten zou ik een hond hebben die te pas en te onpas in stilstaand binnenwater zou springen,tot op heden heb ik die niet,mijn dames houden niet zo van nat en als ze toch gaan zwemmen is het met het vrouwtje in het zeeuwse zout,dus hier geen weil.
Door nancy
#13776
Bedankt voor je info Sylvia. In ieder geval geen kennelhoest dus en volgens mij zijn borderterriers geen zwemmers dus waarschijnlijk ook geen Weill nodig dan. Scheelt toch weer een paar prikken   :D
Door oebaya
#13777
Heb heel lang zitten wikken en wegen wat te doen met enten, daar de moeder van 2 van mijn honden is gestorven aan een auto-immuun ziekte die door enten ontstaat. De aanleg daartoe is echter in de meeste gevallen erfelijk en er zijn meer Cesky Terriërs aan dezelfde ziekte overleden.
Heb nu besloten dat mijn honden worden geënt volgens het 'Small animal vaccination protocol' van de State University of Colorado. (als je het ingeeft bij een zoekmachine kan je het zo uitdraaien). Dat betekent: puppy-entingen, een booster na een jaar en daarna elke 3 jaar. Na het 7e jaar stop ik dan met enten. Rabiës is voor het buitenland nodig, maar 1x in de 3 jaar is voldoende en de EG-regels veranderen per juli volgend jaar en als de fabrikant zegt: enting 3 jaar geldig, dan is 1x in de 3 jaar voldoende.
Andere entingen doe ik op basis van risico-analyse: lepto in het voorjaar, want 1 zwemt heel veel en de anderen vangen muizen en ratten, hetgeen ook besmetting kan geven. Het enige is: nu nog even een dierenarts vinden die je hierin wil bijstaan en die zijn in Nederland moeilijker te vinden, dan hier in België. Een broertje van mijn hond wordt nu ook volgens dit protocol geënt en de reactie van de Belgische dierenarts was: Als het in Amerika is onderzocht, dan kan je ervan uitgaan, dat het klopt en kan je het volgen. Heel wat anders, dan de reacties in Nederland richting Cesky-eigenaar, zelfs Utrecht wilde er geen uitsluitsel over geven, want de onderzoekingen naar de hoeveelheid enten die echt nodig is, zouden geheim zijn.
Door Ink
#13778
Zou je dit protocol echt 1 op 1 voor NL gebruiken?
Men spreekt (uiteraard) over 'locale risico's in acht nemen'. Ook hier weer sprake van 'we denken dit en geloven dat'.
Die jaarlijkse booster heb ik nog nErgens onderbouwd gezien. Behalve bij het gevoel van Syl dan  ;D.
Sam heeft z'n puppy-entingen volgens het boekje gekregen met 6, 9 en 12 weken. Wist ik veel. Als je zegt dat je geen entingen wilt krijg je denk ik de pup niet mee en dat is natuurlijk ook niks.
Toevallig kijk ik er laatst eens naar en zag dat een zekere enting (boekje beneden, ik boven dus even naam kwijt) met 6 weken als 'puppy-enting' werd omschreven en bij die van 9 weken stond tussen haakjes 'vanaf 12 weken'. Daar ben ik, en waarschijnlijk velen met mij, dus al een oor aangenaaid.
Again, van die herhaling met 1 jaar kan ik nIEts vinden dat mij kan overtuigen. En dus krijgt Sam niks meer. Hij zwemt als een bever altijd en overal (waar het van mij mag en hij mag veel). Komt dagelijks hele volksstammen honden tegen.
Het is een risico. Misschien. Maar enten is dat ook. Dat blijkt wel, anders zou er niet aan protocollen, gewoontes en etiketten gemorreld worden.
Door Helen
#13779
Oeff moeilijk, moeilijk. Krijg over een jaar mijn nieuw pupseltje pas, maar ben nu al hard aan het denken. Kweet nog niet wat ik ga doen....
Door oebaya
#13780
Weet je, ik heb na het overlijdensbericht van de moederhond van 2 van mijn Cesky's heel lang zitten dubben. Maar ik heb daarbij ook de rekensom gemaakt puppy versus mensenkind en dat rechtvaardigt een booster na 1 jaar. Wil ook nog onderzoeken of ze hier al titers van de antistoffen kunnen bepalen. Veel mensen in Amerika doen dat nl.: jaarlijks een check-up bij de dierenarts en bepaling van de titer van de anti-stoffen. Het blijft moeilijk en je kan alleen voor jezelf bepalen, maar ik heb ook een keer een hond aan leptospirose verloren. En dat is geen leuk gezicht. Vandaar dat ik toch de leptospirose voor mezelf erin wil houden.
En verder blijven we regelmatig de ontwikkelingen volgen m.b.t. entingen, want ook de NVFR heeft nu vragen gesteld bij het enten. Het wordt dus een zich, hopelijk snel, uitbreidende olievlek en dan kunnen dierenartsen en fabrikanten van entstoffen niet anders dan volgen. Heb ook al gelezen dat in Amerika de lyme-enting uit de markt is genomen, sloeg niet aan bij het publiek en Europa schijnt te gaan volgen. Er komen dus wel steeds meer, zij het kleine, lichtpuntjes. Maar er zijn inderdaad nog te veel dierenartsen die er gewoon niet aan willen. Maar als die klanten gaan verliezen zullen ze ook wel bijdraaien. Hier moet gewoon de wal het schip keren.
Door sylvia
#13781
gisteren hoorde ik van iemand hier uit 't dorp dat ze voor een lyme enting bij de da was geweest (hier bij die aardige da) ik begon al te balen...maar wat zei ze "hij zij dat je daar niet tegen kan enten" ;D
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door