Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Staftime
#1372008
Het gaat niet zo goed met Julia..
Sinds een paar weken vond ik al dat ze een beetje vreemd deed met haar linker achterpoot.
Als ze had geslapen, trok ze deze poot helemaal gestrekt schuin achter de andere poot langs.
Maar na enkele stappen deed ze weer normaal.
Ik heb wel met de dierenarts gebeld, maar geen verontrustende reactie.

Afgelopen donderdag was ik een lekker lang stuk wezen wandelen, en thuis gekomen heeft Julia liggen slapen.
Toen ze wakker werd en opstond, kon ze niet meer op die poot staan, ik heb haar uitgelaten, en ze rende op drie poten rond.
Nog steeds vrolijk en kwispelend, maar er is dus duidelijk iets niet goed.

We zijn de volgende dag naar de dierenarts gegaan, en die voelde dat haar knie was opgezet.
Ze heeft geprobeerd om te testen of het haar kniebanden zijn, maar Julia spande haar spieren teveel aan, en om geen verdere schade te veroorzaken, heeft ze niet verder gekeken.

Aankomende vrijdag worden er foto's gemaakt, en gaat de dierenarts meteen onder narcose kijken of het dus de kniebanden zijn, omdat ze dan wel volledig ontspannen ligt.
Ik maak me zorgen...
Iemand ervaring hiermee?
Ik weet niet wat me precies te wachten staat.
Door Fynn
#1372017
Als de knie opgezet is zit er misschien wel een ontsteking.
Heb je er nu iets voor gekregen of moet je wachten tot vrijdag?
Waarom moet je eigenlijk zo lang wachten voor er foto's gemaakt kunnen worden?

Groetjes Rian,Ijuba,Fynn en Asani
Door Staftime
#1372060
Ik heb pijnstillers die tevens ontstekingsremmend zijn.

De reden dat ik moet wachten is dat ik maandag t/m woensdag moet werken, donderdag zitten ze al hemaal vol, en vrijdag kunnen ze wel.
Tevens heb ik geen vervoer, en moet ik een afspraak maken met de dierenambulance.
En dat moet vaak ruim van tevoren.

Normaal ga ik altijd naar de dierenarts lopen, maar dat is in dit geval niet verstandig, want het is ongeveer een half uur lopen hier vandaan.
Door Marieke24
#1372573
Ik zou als ik jou was naar een goede orthopeed gaan. Ik weet natuurlijk niet of je dierenarts een orthopeed is, maar toen onze hond last van zijn knie had werd ik meteen doorgestuurd naar een orthopeed. Het klinkt als een (in)gescheurde kruisband. Een kruisband kun je niet op foto's zien, wel kun je eventuele artrose vorming op foto's zien. Sterkte!
Door Staftime
#1372584
Dank je.
De foto's worden gemaakt om er zeker van te zijn dat andere dingen uitgesloten kunnen worden.
En omdat de dierenarts dan meteen een testje kan doen om te voelen of de knieschijf kan bewegen.
Aangezien Julia haar spieren teveel aanspande was dit niet mogelijk zonder narcose.

Als hier geen diagnose uit komt, zullen we zeker vragen om doorgestuurd te worden.
Bedankt voor de tips!
Door Marieke24
#1372588
Ik hoop voor jou en Julia dat het niet de kruisband is! En verder natuurlijk ook niks ernstigs. Loopt Julia de hele tijd kreupel of zijn er ook momenten dat ze op de poot steunt?
Als het goed is, kun je het schuiflade effect alleen zien als de kruisband helemaal door is en niet als de kruisband ingescheurd is.
Door Jojo
#1373612
Marieke24 schreef:
Als het goed is, kun je het schuiflade effect alleen zien als de kruisband helemaal door is en niet als de kruisband ingescheurd is.
Klopt, dit heeft de arts die Zusje geopereerd heeft mij ook uitgelegd. Aan de hand van het klinisch beeld dat zij gaf en zijn ervaringen kon hij al wel zo'n beetje bepalen dat haar kruisband ws niet heel ver ingescheurd was maar pas bij de operatie bleek dat ie idd. voor ongeveer 30% ingescheurd was. Doordat we gelukkig vrij snel doorgestuurd zijn door onze da naar deze specialist en er dus snel een juiste diagnose en behandeling gesteld was hebben we kunnen voorkomen dat ze (door er niet langer mee door te lopen) haar meniscus niet aan gort gelopen heeft. Hier was gelukkig nog maar een heel klein hoekje af en dat fragmentje is verwijdert. Helaas was er in die korte periode dat ze last heeft gehad al wel degeneratie in het gewricht (artrosevorming). Tevens heeft ze naast haar ingescheurde kruisbandje een extra kruisband gekregen van een pees uit het bovenbeen. De operatie is inmiddels al weer 10 maanden geleden en ze heeft er nul komma nada last meer van, super gewoon! (wat wil je met haast 3 kruisbanden in je knie ;D)
Als er vrijdag op de foto's geen duidelijke diagnose naar voren komt zou ik je dus ook aanraden je door te laten verwijzen naar een specialist want hoe langer ze doorlopenmet gewrichtsklachten hoe meer beschadiging er op treed hoe minder resultaat je van het herstel na behandeling hebt ;)
Door Staftime
#1377555
De foto's zijn gemaakt, en worden doorgestuurd naar een orthopeed.
Alles zag er op het eerste oog prima uit, geen artrose en de knieschijf zat netjes op z'n plek en ziet er keurig uit.
Het leek wel of bij de linkerknie de botten onder iets verschoven waren ten opzichte van boven (in vergelijking met de rechterknie).
Maar mijn dierenarts durfde er geen verdere uitspraken over te doen, en laat het over aan de orthopeed.

Ze loopt alweer enkele dagen normaal.
Maar het is wisselend.
De ene dag loopt ze perfect, en de andere dag iets minder en dan trilt haar linkerpoot ook als ze stilstaat.
Vandaag loopt en rent ze weer volkomen normaal, niets meer aan haar te merken, ook geen pijn.

Ik moet nu dus even afwachten wat de orthopeed zegt, en waarschijnlijk daar langs gaan voor verdere behandeling.

Ik begreep dat er twee operaties mogelijk zijn.
De ene is een kunst kruisband, wat altijd een zwakke plek zal blijven en dus weer kapot kan gaan.
De andere is een stuk van het bot van haar eigen poot dat ze breken en dan met een metalen plaat op een manier vastzetten dat deze de functie van de kruisband overneemt en dat is de manier waarop er het minst kans is op nieuwe schade.

Kan iemand mij meer vertellen hierover?
En misschien ervaringen delen?
Ook wat de kosten ongeveer zijn?
Door Jojo
#1377567
Zusje rende en sprong ook gewoon met haar ingescheurde kruisband. Ze liep alleen een beetje mank als ze opstond, na de rust dus. En ze stond met die poot niet echt, op haar teentjes alleen dus te smokkelen ;)
Welk soort operatie er uitgevoerd wordt ligt denk ik aan de arts die het doet en waar hij of zij goede ervaring mee heeft. Ook ligt het aan de hond (bouw, gewicht, stand van de knie en oorzaak dat het gescheurd is)
Bij Zusje (relatief sterk gespierd hondje van 9 kilo) is geen kunstband geplaatst maar een band gemaakt van eigen (pees)weefsel. Die pees maken ze los in het bovenbeen en maken ze onder de knie weer vast zodat ie langs het gewricht loopt. Ik hoef niet bang te zijn dat dit weer scheurt.
Ik meen dat de kosten van deze operatie incl. controle en 1 afspraak bij de fysio aldaar (De Tweede Lijn in Wilhelminaoord) rond de 1000 euro bedroeg. Maar het is een klein hondje en dat verschilt wellicht iets met een grotere hond  ;)
Laatst gewijzigd door Jojo op za 03 okt 2009, 11:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Staftime
#1377569
Jojo schreef: Zusje rende en sprong ook gewoon met haar ingescheurde kruisband. Ze liep alleen een beetje mank als ze opstond, na de rust dus. En ze stond met die poot niet echt, op haar teentjes alleen dus te smokkelen ;)
Welk soort operatie er uitgevoerd wordt ligt denk ik aan de arts die het doet en waar hij of zij goede ervaring mee heeft. Ook ligt het aan de hond (bouw, gewicht, stand van de knie en oorzaak dat het gescheurd is)
Bij Zusje (relatief sterk gespierd hondje van 9 kilo) is geen kunstband geplaatst maar een band gemaakt van eigen (pees)weefsel. Die pees maken ze los in het bovenbeen en maken ze onder de knie weer vast zodat ie langs het gewricht loopt. Ik hoef niet bang te zijn dat dit weer scheurt.
Wat jij hebt laten doen wil ik dus ook graag.
Ik ben veel te bang dat het anders weer mis gaat.
Julia is een heel druk hondje, ze springt, rent en schiet altijd alle kanten op.
Daardoor is de kruisband waarschijnlijk beschadigd.
Ik wil dus herhaling voorkomen.
Julia is trouwens een Amstaff, gespierd hondje van 22kg.
Door Marieke24
#1378617
Onze hond van 23 kilo is aan allebei de knieën geopereerd. Hij liep ook de ene keer mank en op andere momenten zag je niks aan hem.

Wij hebben bij allebei de knieën gekozen voor de tta operatie, omdat voor ons gevoel dit de beste operatie was voor onze hond. Hij loopt heel graag los en is dan erg druk en we wilden niet het risico nemen met een kunst kruisband dat hij weer kapot ging. Hij heeft vorig jaar december de eerste tta operatie gehad en hij loopt weer prima op die poot. Twee weken geleden heeft hij de tweede tta operatie gehad aan zijn andere knie en hij steunt inmiddels alweer goed op zijn poot.
Ook de snelle revalidatie vind ik een voordeel van de tta operatie. We mogen nu alweer het lopen opbouwen en vanaf morgen mogen we 3 keer per dag 10 minuten lopen. Als de controle foto na acht weken in orde is (als er genoeg botvorming is) dan mag hij weer alles doen. De operatie is wel erg duur, wij hebben voor de eerste operatie 1200 euro betaald en voor de tweede operatie 1650 euro (andere orthopeed). Bij de laatste operatie zitten ook de controles en de controle foto's van 8 weken bij de prijs inbegrepen.

Ik zou zelf voor Julia niet kiezen voor een kunst kruisband. Als ze erg druk is heb je kans dat een kunst kruisband ook weer scheurt, vooral bij een hond van 22 kilo. Onze orthopeed opereert alleen honden tot ongeveer 15 kilo met een kunst kruisband en de honden die zwaarder zijn krijgen een tta operatie. Ook zou ik als ik jou was naar een goede orthopeed gaan. Wij hebben bij de tweede tta operatie gekozen voor een orthopeed in Utrecht die goed bekend staat. Een hele aardige man met veel kennis en ontzettend lief voor honden.

Edit: stukje tekst erbij gezet ;)
Laatst gewijzigd door Marieke24 op zo 04 okt 2009, 12:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Door vitess
#1378986
Ook wij hebben voor Vitess, onze Golden, gekozen voor een TTA-operatie. Na bijna een jaar kunnen we eindelijk zeggen dat het beter gaat, ze is in maart geopereerd en omdat het niet ging zoals het hoorde is ze twee weken geleden nogmaals geopereerd. Opnieuw een stukje meniscus weggehaald, alsnog een extra band erbij in gezet om het meer te stabiliseren en een grote schroef eruit gehaald omdat deze irriteerde. Drie maanden geleden zijn ook twee andere schroefjes wegens irritatie er al uitgehaald. Hoewel heel veel van deze operaties goed gaan, hadden wij (en Vitess) waarschijnlijk minder geluk. De orthopeed heeft ons wel deze operatie aangeraden vanwege het snelle herstel en omdat er weinig kans was op opnieuw scheuren. Dat vonden wij zelf erg belangrijk. Ik zou zeker goed informeren naar goede orthopedische chirurgen, en bovendien moet het ook allemaal haalbaar zijn. Wij zijn inmiddels de normale kosten meer dan dubbel ontstegen...
Ik wens je heel veel succes en sterkte voor Julia!
Door Staftime
#1379862
Ik had al verwacht dat het minimaal 1000 euro zou gaan kosten.
Dus gelukkig is dat geen verrassing voor me.
Bedankt voor het delen van jullie ervaringen!
Geeft toch een beetje extra steun.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door